Osudový trojúhelník: Rusko, Ukrajina a židé

Izrael Šamír

16.6.2014 Komentáře Témata: Analýza, Ukrajina 3222 slov

Erotická potěšení hinduistických chrámů s jejich gravitaci vzdorujícími a anatomicky nemožnými pozicemi našla nového moderního konkurenta v ukrajinské krizi. Každá strana chce získat židy na svoji stranu, zatímco tvrdí, že druhá strana je protižidovská a židovskou loutkou zároveň. Tato nemožná kámasútrovská pozice je výsledkem extrémně matoucích aliancí: kyjevský režim má za své základní podporovatele oddané židy i zuřivé antisemity. Vedoucí postavy režimu (včetně prezidenta) jsou židovského původu; mafián a hlavní financiér Igor (Benja) Kolomojsky je prominentní židovskou veřejnou postavou, zakladatelem mnoha synagog a stoupenec Izraele. Nejzoufalejší a nejaktivnější síla režimu, ultra nacionalisté ze strany Svoboda a Pravého sektoru, obdivují Hitlera a jeho ukrajinského kolaboranta Stěpana Banderu, „osvoboditele Ukrajiny od žido-moskalského jařma“. Židé jsou rozpolcení a jednotlivé strany jsou rozpolcené ve vztahu k nim, z čehož vznikla ta nejzábavnější zápletka.

Rusové se pokusili získat izraelské a americké židy na svoji stranu, nepříliš úspěšně. Prezident Putin odsoudil antisemitismus strany Svoboda; zmínil znesvěcení oděského židovského hřbitova ve svém důležitém projevu. Rusové oživili příběh z druhé světové války a označují kyjevský režim za banderovské gangy a nacistické nepřátele. Avšak tato rétorika není židy, kteří odmítají být ohroženými milým Kolomojskym, brána vážně. „Tito nacisté nejsou proti židům, jsou proti Rusům, takže to není židovský problém,“ říkají.

Kyjevský režim ruský přístup, ne-li ruskou taktiku, zrcadlil. Protože má nedostatek faktů, kterými by se mohli ohánět, zfalšovali leták doněckých vzbouřenců, vyzývající místní židy, aby se zaregistrovali a platili zvláštní daň „za židovskou podporu kyjevského režimu“. Tento primitivní a nepravděpodobný podvod byl okamžitě a přesvědčivě vyvrácen, ale ne dřív, než ho použil Barack Obama a John Kerry. Americké židovské noviny, Forward, zatemnily tuto záležitost tím, že uvedly, že Rusové a Ukrajinci jsou antisemité od narození a že jejich popírání je třeba brát s velkou rezervou. Toto kydání bláta bylo účinné – podvod se dostal na titulní stránky, zatímco jeho odhalení bylo uveřejněno na zadních stránkách.

Rusové mají fakta na své straně a západ věděl, že: USA zamítly vstup Olegu Tjagnibokovi a dalším vůdcům Svobody (nyní členům kyjevské vlády) kvůli jejich antisemitismu již v r. 2013. Ale ruské apely na židovskou a americkou citlivost neměly dopad. Vědí, kdy předstírat pobouření, a kdy mlčet. Pro-hitlerovské vzpomínkové slavnosti jsou časté v Estonsku, Lotyšsku, Chorvatsku, a nikdo ani nemrkne, protože tyto země jsou pevně protiruské. Letos v březnu zvláštní zástupce Obamovy vlády pro antisemitismus, Ira Forman, vše zcela popřel a řekl Forward, že Putinova tvrzení o antisemitismu Svobody „nejsou věrohodná“. USA chtějí rozhodovat, kdo je antisemita a kdo ne; stejně jako Herman Goering chtěl rozhodovat, kdo je žid a kdo ne v Luftwaffe. V ukrajinské krizi zůstávají židé rozdělení a řídí se preferencemi svých zemí.

Izrael je neutrální

Nedávno premiér Netanyahu zavolal prezidentovi Putinovi. Putin je vždy přístupný a k Netanyahuovi vždy zdvořilý, na rozdíl od prezidenta Obamy, který vykazuje známky podrážděnosti. (Nepochybně musí Obama naslouchat Netanyahuovi mnohem častěji, a hodiny). Netanyahu se omluvil, že nebude moct přijet do Petrohradu na týden izraelské kultury; místo něj přijede starý spolehlivý Shimon Peres, izraelský prezident. Omluvil se také za únik zpráv o zrušení této návštěvy do médií.

To je pro izraelského premiéra typické: nejdřív požádá o pozvání, Rusko ho poskytne, pak svoji návštěvu zruší a nechá to uniknout do tisku, čímž získá modrý puntík u Američanů. Udělal to při olympiádě v Soči, a nyní opět v Petrohradu. Je to jeho způsob vyjadřování izraelské neutrality.

Izrael je v ukrajinské krizi výslovně neutrální. Izraelci odešli a ve Valném shromáždění OSN o Krymské rezoluci vůbec nehlasovali, čímž roztrpčili své americké podporovatele. Izraelci měli chatrnou výmluvu: jejich ministerstvo zahraničí stávkovalo. Američané nebyli s vysvětlením spokojeni. Stávka nestávka, hlasování je povinnost!

Od našich izraelských kolegů jsme zjistili podrobnosti o telefonické konverzaci Putin-Netanyahu, rozvádějící důvody izraelské neutrality. Izrael se obává, že jako asymetrickou reakci na americké sankce by Rusko dodalo své účinné systémy protivzdušné obrany Iránu a Sýrii. Irán a Rusko podepsali kontrakt na dodávku zbraní před několika lety, Irán řádně zaplatil; pak byla dodávka zrušena. Irán se obrátil na soud a požadoval rozsáhlou kompenzaci za porušení kontraktu. A podobně i Syřané měli dostat raketový systém S-300, schopný ochránit jejich oblohu před izraelskými nálety. Dodávky započaly; premiér Netanyahu žadonil u Putina, aby je zastavil. Původně Putin namítal a zdůrazňoval obrannou povahu systému. Netanyahu ruskému prezidentovi řekl, že S-300 by Syřanům umožnil pokrýt celý sever Izraele, přinejmenším až do Haify, čímž by se stala důležitá letiště nepoužitelnými a ohrožovalo by to také civilní letectví. Putin souhlasil, že dodávky zastaví.

Vladimír Putin je k Izraeli přátelský. Slíbil, že nedovolí zničení Izraele; slíbil, že jeho populaci zachrání, pokud by se situace stala opravdu nebezpečnou. Během nedávné návštěvy premiéra Netanyahu v Moskvě nebyl Putin unešen náznaky Netanyahua a Liebermana ohledně možného obnovení aliance Izraele s Moskvou, místo s Washingtonem. Řekl Izraelcům, že jejich vazby s USA jsou příliš silné, aby byla takováto přeorientace možná. Putin řekl, že Rusko je spokojeno se stávající úrovní přátelství a nepožaduje, aby Tel Aviv oslabil své vazby s Washingtonem.

Tento přátelský přístup má přízemní důvod: Putin nemluví plynně anglicky nebo francouzsky, zatímco paní velvyslankyně s ním mluví rusky, což odstraňuje nepříjemnou potřebu tlumočníka. Hlubším důvodem je Putinovo pozadí: jako potomek liberální elity, vychovaný v Petrohradě, vyučený ultra liberálním starostou Sobčakem, pomazaný Borisem Jelcinem, je Putin k židům a Izraeli přirozeně přátelský. Tento přátelský přístup roztrpčil některé ruské ultra patrioty, kteří rozčileně nechali kolovat jeho fotografii s povinnou kipou poblíž Zdi nářků. Také uváděli jména židovských oligarchů v Moskvě.

Pravda, někteří z nich – Berezovskij, Gusinskij, Chodorkovskij – museli ze své ruské vlasti uprchnout, ale ruský prezident zcela jistě není Nemesis židovských magnátů a nový Hitler, za jakého je někdy označován. Abramovič a Friedman, abych uvedl aspoň dva, si zachovali jeho důvěru a přístupnost. Putinovi nevadí žádný oligarcha (židovský nebo gójský) – dokud zůstává mimo politiku.

Putin je také přátelský k židovským intelektuálům a mediálním gentlemanům, dokonce i když jsou ve vztahu k němu přímo nepřátelští. Maša Gessen, židovská lesba nenávidějící Putina a vydavatelka časopisu; Aleksej Venediktov, židovský šéfredaktor Echa Moskvy, oblíbeného liberálního média, které napadá Putina každý den; a mnozí další se těší přístupu k Putinovi – zatímco žádný ruský nacionalista, včetně dr. Aleksandra Dugina, se nemůže pochlubit, že se s prezidentem setkal soukromě.

Putinova přívětivost z něj nedělá štědrý zdroj pro každou židovskou iniciativu. Zastavil dodávky S-300 do Iránu, ale odmítl všechny pokusy Izraelců, aby hodil Irán, Sýrii nebo Hamas přes palubu. Během jejich poslední telefonické konverzace Netanyahu tvrdil, že Izraelci objevili důkazy o íránských atomovkách. Putin zdvořile vyjádřil své pochybnosti a odkázal ho na IAEA. Souhlasil s tím, že přijme izraelské „experty“ s jejich důkazy v Moskvě, ale nic z toho nebylo. Podpora Ruska Palestině je neochvějná – v Moskvě existuje také palestinské velvyslanectví.

Putin podpořil vybudování prostorného židovského muzea v Moskvě a osobně přispěl na jeho rozpočet – ale ruské pouliční reklamy hlásají vzkříšení Krista, oslavy Velikonoc a jeho zrození na Vánoce. Žádné „sváteční pozdravy“, ale otevřené hlášení se ke křesťanství. Rusko není jako USA nebo EU, kde jsou vnější známky křesťanské víry zakázány, Velikonoce a Vánoce nemohou být zmiňovány a jakýkoliv židovský požadavek musí být proveden okamžitě. Západní židé (a rovněž jejich organizace) jsou veřejnými projevy křesťanské víry roztrpčeni, ale ruským židům to nevadí; navíc k jejich smíšeným sňatkům, konvertování a vstupu do církve dochází v dříve nevídaném počtu. Nejsou silně pro-izraelští, ani ti, kteří již do Izraele odešli.

Takže ruští židé nejsou vlivným faktorem ve vztahu k ruskému prezidentovi. Putin udělá to, co je dobré podle křesťanské víry, a co je dobré pro Rusko, jak to chápe – a nelze ho přesvědčit, aby se u opravdu důležitých věcí vzdal. Další úvahy – jako přátelství s Izraelem – by normálně zaujímaly mnohem nižší místo v jeho prioritách. Nicméně uprostřed ukrajinské krize, kdy jsou Rusové znepokojeni sankcemi a je jim vyhrožováno izolací, se pokouší přetáhnout židy na svoji stranu. To je činí náchylnějšími vůči izraelské manipulaci, ať již schválené státem, nebo soukromé povahy.

Minulý týden izraelský vojenský historik Martin van Creveld navštívil Moskvu. V r. 2003 slavně vyhrožoval Evropě jaderným zničením („Samsonovou variantou“), kdy řekl: „Izrael je schopen vzít svět sebou, a to se stane, než Izrael zanikne.“ Nyní Rusům vysvětlil novou izraelskou politiku: Zatímco USA vstupují do období úpadku, Izrael musí diverzifikovat a zajistit si své sázky tím, že se přitiskne k Moskvě, Pekingu a Dillí, napsal do deníku Izvestija. Možná, ale aniž by zašel příliš daleko. Flirt ano, změna stran ne.

Izrael upřednostňuje trvání na neutralitě. To je jednoduché, protože izraelská populace (vyjma tamních Rusů) se o ruské/ukrajinské záležitosti nezajímá, nerozezná Rusko a Ukrajinu a je k Rusům/Ukrajincům dosti nepřátelská. To platí jak pro levici, tak pro pravici; izraelská levice je ještě pro-američtější, než izraelská pravice. Co se týká ruských Izraelců, ti jsou rovnoměrně rozděleni na stoupence Ruska a stoupence kyjevského režimu. Zatímco je k Rusku přívětivý, nemá Izrael v úmyslu Moskvě stranit. Židovští oligarchové Ukrajiny – Kolomojsky, Pinčuk, Rabinovič – jsou integrováni do kyjevského režimu a rozsáhle podporují izraelskou krajní pravici. Izraelští podnikatelé mají na Ukrajině investice a oligarchové mají investice v Izraeli. Kolomojsky kontroluje JužMaš, slavný raketový výrobní komplex v Dněpropetrovsku, a disponuje tajemstvím balistické rakety Satan, nejvýkonnější ruské strategické zbraně. Má údajně v úmyslu podělit se o toto tajemství s Izraelci. Pokud by Izrael stranil ohledně Ukrajiny Moskvě, byl by rozkol s Washingtonem nevyhnutelný, a Izrael nemá v úmyslu ho vyvolat.

Někteří okrajoví izraelští pravičáci podporují Rusko; tvrdí, že reprezentují izraelské veřejné mínění a vládu. Pokouší se zhodnotit své sliby dříve, než je splní. Nicméně nejde o běžný podvod: pokouší se přeměnit Rusko na podporovatele pravičáckého sionismu.

Vezměme si krajně pravičáckého izraelského aktivistu ruského původu Avigdora Eskina. Ten nemožně tvrdí, že izraelská vláda se již rozhodla vyskočit z amerického vlaku a nastoupit do ruského, že izraelská komanda jsou na cestě a hodlají bojovat za Rusy v Doněcku, že izraelské úřady hodlají zbavit pana Kolomojského jeho izraelského občanství. Přirozeně, že toto vše je jen snůška keců, ale Rusové to baští i s navijákem.

Avigdor Eskin je barvitou osobností: je to konvertita k židovství (jeho matka není židovka), praktikující žid, bývalý kahanista, který byl v Izraeli zatčen za údajný pokus o znesvěcení mešity Al Aqsa a muslimského hřbitova, a byl dva nebo tři roky v izraelském vězení; vydává se za „rabína“ a nosí plnovous. Po odpykání svého trestu se přestěhoval do Ruska a vybudoval síť podporovatelů Izraele mezi ruskou krajní pravicí. Jeho heslem je „Izrael je skutečným přítelem Ruska, zatímco muslimové jsou nepřáteli Ruska“- dodává také, že izraelští osadníci jsou proti-američtí a pro-ruští. (Pokud tomu věříte, je zubní víla dalším krokem).

Nedávno tvrdil, že prapor Aliya skládající se ze „zkušených izraelských commandos a ostrostřelců“ dorazil do válčícího Donbasu, aby tam bojoval na ruské straně proti jednotkám kyjevského režimu. Prapor Aliya je praporem ve stejném smyslu, v jakém je Armáda spásy armádou. Je to izraelská NGO, zřízená Izraelci ruského původu krajně pravicového sionistického přesvědčení a s jistými zkušenostmi z ruské armády. Není to součást izraelské armády. Tato NGO poskytovala krátce strážné židovským osadám v Gaze a na Západním břehu, ale osady je přestaly používat, neboť byli extrémně nespolehliví. Chvástali se zabitím palestinských civilistů, mučením a zabíjením dětí, ale byly to jen šílené sadistické a rasistické fantazie, tvrdí lidé. Pak poskytli svá jména pod ziskový podvod, obráželi americké židovské komunity a vybírali dary na své údajné tajné aktivity. Když byl tento podvod odhalen izraelskou televizí (RTVI; je to dostupné na YouTube), zmizeli veřejnosti z očí. Nyní Avigdor Eskin vzkřísil starý podvod a byl v ruských médiích předmětem mnoha titulků.

Eskin našel spřízněnou duši v představiteli ruských médií Vladimiru Solovjevovi. Solovjev je částečně židovského původu, žil v zahraničí, pak se vrátil do Ruska; provozuje důležitý politický pořad Nedělní večer v ruské televizi. Saker (dobře známý blogger) ho popsal následovně: „Tento pořad uvádí slavná osobnost, Vladimir Solovjev, který je velmi zajímavým chlápkem. Solovjev je žid a nestydí se to publiku připomínat, byl dokonce zvolen za člena Ruského židovského kongresu. Je také ruským vlastencem a je hlasitým stoupencem Putina a jeho politiky. Jeho postoj k Ukrajině je jednoduchý: je žid a jako Rus má nulovou toleranci vůči ukrajinskému nacionalismu, neonacismu nebo banderismu. Je odhodlaným a naprostým nepřítelem nového kyjevského režimu.“

Je možné, že Solovjev prochází nějakou osobní krizí identity: od oslavování svých ruských kořenů přešel k hlášení se ke svému židovskému původu. Alternativně je možné (a pravděpodobnější), že ruští tvůrci rozhodnutí chtějí přetáhnout židy na svoji stranu, a Solovjev hraje, maje na paměti americké židy. Dělal to Stalin, takže Putin by jeho trik mohl zopakovat. V r. 1942, kdy Rusko ohrožoval nacistický útok, poslal Stalin pár ruských židů do USA, aby tam v jidiš promlouvali k židovským komunitám a lobbovali za SSSR. Americká židovská komunita má zcela určitě jistý vliv… Nyní se Solovjev a další pokouší ovlivnit židy v zahraničí; nebo aspoň ukázat svým nadřízeným, že se o to snaží.

Zisk, který Eskin těží ze svých fantastických historek, je vysoký. V Solovjevově pořadu v hlavním čase vyzýval ke zničení mešity Al Aqsa a k vybudování židovského chrámu na jejím místě. Nazýval Palestince „lidmi Antikrista“. Dokonce ani v Izraeli nelze takovéto výroky pronášet ve veřejné televizi. Ve zmatené Moskvě byl Eskin oslavován a dostalo se mu slova i v dalším důležitém politickém programu, v programu Arkadije Mamontova. Kdo oblbuje koho: oblbuje Eskin své ruské hostitele, nebo ho jeho mediální hostitelé používají k oblbnutí svých nadřízených, nebo se jejich nadřízení pokoušejí blbnout Rusy? Nebo si Izrael zajišťuje své sázky? Kdo ví.

Ukrajinští židé nesouhlasí

Židé přišli na Ukrajinu před tisíci lety, možná z Chazárie. Není to homogenní komunita; spíše představují několik komunit. Spousta z nich emigrovala do Izraele; ještě víc se jich přestěhovalo do Ruska. Mluví rusky a obvykle nemluví ukrajinsky, ačkoliv si ji v posledních dvaceti letech vybrali za rodný jazyk. Normálně by se o ukrajinskou nezávislost nezajímali, protože židé tradičně straní silnému, ať již Polákům za polské vlády, Rusům za moskevské vlády, nebo Němcům z Vídně nebo Berlína. Nyní se mnoho z nich rozhodlo postavit se na stranu USA nebo EU. Jedním z důvodů, proč se tolika lidem židovského původu daří, je, že vládnoucí etnické skupiny židům věří a spoléhají se na jejich loajalitu k mocným a nesoucitnost k jejich gójským sousedům.

Dalším důvodem jsou vágní definice. V posledních třech nebo čtyřech generacích se židé vdávali a ženili volně; děti těchto smíšených manželství jsou často považovány za „židy“. To jsou „židé“ pro současný režim; často mají jen jednoho židovského prarodiče.

Ukrajina, po získání své nezávislosti v r. 1991, se přesunula do západní sféry vlivu, ale východní Ukrajina (Novorossija) si zachovala svůj ruský charakter a vazby. Židům se dařilo v obou částech. Kolomojsky je prominentním členem židovské komunity a úhelným kamenem kyjevského režimu. Je bezohledným podnikatelem, proslavený pleněním majetků jiných a svými vazbami na mafii. Zvěsti ho spojují s mnoha vraždami podnikatelských konkurentů.

Na druhé straně, v Charkově, jsou starostou a oblastním guvernérem židé (s přezdívkami Dopah a Gepah) a lze je považovat za pro-ruské. Myslelo se, že Charkov se stane centrem vzpoury Novorossiji; prezident Janukovič uprchl do Charkova v naději, že tam najde spojence a stoupence. Ale Dopa a Gepa ho vyvedli z omylu, takže pokračoval v letu do ruského Rostova. Jejich rozhodnutí zůstat loajální Kyjevu pro ně nedopadlo dobře: jeden byl zastřelen a druhý byl uvězněn a jeho pokus kandidovat na prezidenta byl zmařen.

Charkov je také domovem pana Hodose, bohatého a prominentního žida, který statečně bojoval za Chabad, židovské náboženské hnutí, jehož je Kolomojsky prominentním členem. Novorossijští židé evidentně podporují obecný pro-ruský trend, ačkoliv existují vyjímky. Prakticky všichni ukrajinští židé mají příbuzné v Rusku a mají ruské vzdělání.

Izrael má na Ukrajině silnou síť agentů. Ti sebrali palestinského technika a letecky ho dopravili do izraelského vězení, a to nebylo možné udělat bez podpory ukrajinských bezpečnostních složek. Nicméně historky o izraelských vojácích bojujících na Ukrajině jsou poněkud přehnané: jde o jednotlivce s dvojím občanstvím, kteří jednají o své vůli a nejsou představiteli státu.

Američtí židé jsou rozdělení

Američtí židé jsou ohledně Ukrajiny rozdělení, stejně jako byli rozdělení ohledně Palestiny. Přátelé Palestiny, lidé se silným proti-imperialistickým zázemím a dobrými znalostmi východoevropské historie – Noam Chomsky a Stephen F. Cohen – uznali a odmítli pokus USA udržet si hegemonii tím, že budou držet drzé Rusko při zemi. Jednu z podskupin Gilad Atzmon trefně nazval AZZ (anti-sionističtí sionisté), trockisté a další pseudo-levičáčtí křiklouni NATO, jako Louis Proyect – kteří vyzývali k americké intervenci a prolití ruské krve.

Nechvalně známá izraelská lobby je striktně proti-ruská. Představitelka ministerstva zahraničí Victoria („do píči s EU“) Nuland osobně řídila kyjevský puč; vybrala vládu a prezidenta nové americké kolonie na řece Dněpr. Její manžel, Robert Kagan, je zakladatelem FPI, nástupce nechvalně známého PNAC, extremistického sionistického mozkového trustu, který prosazoval válku v Iráku, Afghánistánu a tlačil na válku s Iránem. Nyní útočí na Rusko, ale nezapomínají na svoji podporu Izraele.

Vezměme si třeba mladého amerického pohlavního aktivistu Jamese Kirchicka. Vstoupil do neokonzervativní sítě tím, že horoval pro Lobby. Lakoval Izrael na růžovo („Izrael je nejlepším přítelem teplých na Zemi, zatímco Palestinci jsou homofobové, kteří si zaslouží bombardování“). Po blahořečení Izraeli se přesunul do boje s Ruskem. Pracoval pro CIA vlastněné a americkým kongresem financované rádio Svobodná Evropa; inscenoval senzační výpověď Lizy Wahl z RT a protestoval proti údajnému špatnému zacházení s teplými v Rusku. Jeho špinavé triky byly odhaleny Maxem Blumenthalem, židovským americkým novinářem, známým anti-sionistou (spolupracoval s Palestinkou Rania Khalek).

Zatímco Izrael je ohledně Ukrajiny neutrální, izraelští přátelé v EU a USA jsou nepřátelští vůči Rusku a podporují americkou hegemonii, zatímco přátelé Palestiny se staví za postavení se Říši Ruskem. Francouzský sionistický mediální filosof Bernard Henri je příkladem těch prvních, zatímco Michel Chossudovsky z Global Research je zástupcem těch druhých. Přední kritické („proti-sionistické“) internetové stránky Counterpunch, Antiwar, Global Research sympatizují s Ruskem, zatímco pro-izraelské stránky jsou vůči Rusku nepřátelské.

Sionisté jsou odporní a zuřiví nepřátelé, ale jsou to ještě horší přátelé. Edward N. Luttwak je přátelský k Rusku; vyzval USA, aby se s Ruskem daly dohromady. Strategická unie Ruska a Ameriky je nezbytná, říká. Koho zajímá Ukrajina? A zde je jeho hlavní linie: Rusko by mělo bojovat s Čínou ve prospěch USA. Další sionistický přítel, Tony Blair, také vyzývá k míru s Ruskem – aby Rusko mohlo bojovat s muslimským světem pro Izrael. Dosti podobné Eskinovi, který nabízí svoji patetickou podporu Rusku, aby neutralizoval jeho pozitivní vliv a bránění Palestiny.

To podstatné: Izrael zůstává neutrální z vlastních důvodů. Zatímco židé jako jednotlivci se ohledně Ukrajiny různí, je zde korelace s jejich postojem k Palestině a Sýrii. Nepřátelé Putina v Rusku, na Ukrajině, v Evropě a USA podporují Izrael a jsou nepřátelští k Palestině, Basharově Sýrii a chavezovské Venezuele. A nejnebezpečnějšími jsou ti, kteří podporují Izrael a Rusko, protože zcela jistě kují nějaký podraz.

The Fateful Triangle: Russia, Ukraine and the Jews vyšel 11. června 2014 na vineyardsaker.blogspot.co.uk. Překlad v ceně 1387 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 137)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 122