Zabito milion lidí

Irák: Největší ropná loupež v historii?

Mike Whitney

30.5.2014 Komentáře Témata: Irák, Ropa 1653 slov

„Před invazí a okupací Iráku v r. 2003 byly americké a další západní ropné společnosti zcela vyloučeny z iráckého ropného trhu. Ale díky invazi a okupaci jsou tyto společnosti nyní zpět v Iráku a produkují tam ropu, poprvé od doby, kdy byly nuceny v r. 1973 tuto zemi opustit.“

-- Antonia Juhasz, analytička ropného průmyslu, Al Jazeera

Pro ropné obry v Iráku jsou to ty „nejlepší časy“. Produkce roste, zisky vzrůstají a velké ropné firmy se topí v prachách. Zde je příběh z Wall Street Journal:

„Irácká ropná produkce vystoupala minulý měsíc na nejvyšší úroveň za 30 let, což překvapilo skeptiky u snah této země obnovit svůj ropný průmysl po desetiletích válek a zanedbávání.“

Mise dokončena?

To se vsaďte. Ale ti z vás, kteří stále tíhnete k názoru, že USA to myslely s prosazováním demokracie či odstraněním zlého diktátora, nebo s odstraněním ZHN či jakoukoliv další uhozenou výmluvou vážně, vezměte v úvahu to, co jsme se dozvěděli v posledních několika týdnech. Zde je příběh z Al Jazeery:

„Zatímco americká armáda formálně svoji okupaci Iráku skončila, některé z největších západních ropných společností, ExxonMobil, BP a Shell, zůstávají.

27. listopadu, 38 měsíců poté, co Royal Dutch Shell oznámila své úsilí uzavřít masivní plynovou dohodu v jižním Iráku, podepsala kontrakt v hodnotě 17 miliard dolarů na plyn. O tři dny později v USA sídlící energetická firma Emerson předložila nabídku na kontrakt na provozování obřího iráckého ropného pole Zubair, ve kterém se údajně nachází asi osm milionů (mělo být zřejmě miliard – p.p.) barelů ropy.

Počátkem roku získala Emerson kontrakt na dodávky měřících ropných systémů a dalších technologií pro nový ropný terminál v Basře, který se buduje v Perském zálivu, a tato společnost instaluje řídící systémy v elektrárnách v Hilla a Kerbala. Irácké super obří ropné pole Rumaila je již rozvíjeno BP, a další super obří ložisko, ropné pole Majnoon, je rozvíjeno Royal Dutch Shell. Obě pole jsou v jižním Iráku.“ („Západní ropné firmy zůstávají, i když USA Irák opouští“, Dahr Jamail, Al Jazeera).

Pokud to zní tak, že si velcí hoši rozdělují kořist, je to proto, že tomu tak je. Exxon, BP, Shell – všechny tam jsou. Všechny mají v rukách své kontrakty a všechny vrtají jak zuřivé, díky americkým vojákům, kteří položili životy za nějaké vytrubované kecy o ZHN. Neděje se to snad?

Jistě, že ano. A dokonce i nyní – poté, co byly všechny ty důvody pro zahájení války odhaleny jako lži – fraška pokračuje. Nic se nezměnilo. Nic. Stále se nemluví o reparacích, žádné oficiální vyšetřování, žádná obvinění, žádné procesy, žádné pokuty, nic. Dokonce ani posraná omluva. Jen „náš“ Irák. Jsme příliš důležití, abychom se omlouvali za zabití milionu vašich lidí a zredukování vaši tisíc let staré civilizace na hromadu trosek. Místo toho vás ždímáme stále více a zaretušováváme to trochou PR, jak činil Obama před pár týdny, když slíbil, že za sebou „zanecháme suverénní stabilní a samostatný Irák, se zastupitelskou vládou, která byla zvolena jeho lidmi“.

Jo jasně. Obamovy žvásty o suverenitě a stabilitě, všichni to znají. To je důvod, proč je Bagdád hlavním městem teroru světa, protože se Obama zavázal k zajištění bezpečnosti.

Tyto PR výblitky jsou však účinné, poskytují nezbytné krytí pro ponechání na místě dostatku jednotek, aby ochránily ropná zařízení a ropovody. To je bezpečnost, o kterou se Obama zajímá. Bezpečnost pro oligarchy a jejich nakradený majetek. Všichni ostatní se mají o sebe postarat, což je důvod, proč je Bagdád tak krvavým bordelem. Zde jsou další věci z Al Jazeery:

„Před invazí a okupací Iráku v r. 2003 byly americké a další západní ropné společnosti zcela vyloučeny z iráckého ropného trhu,“ řekla Al Jazeera analytička ropného průmyslu Antonia Juhasz. „Ale díky invazi a okupaci jsou tyto společnosti nyní zpět v Iráku a produkují tam ropu, poprvé od doby, kdy byly nuceny v r. 1973 tuto zemi opustit.“

Jo, díky za tu invazi, pane Bushi. Bez vás bychom to nezvládli. Doufáme, že máte na důchod skvělé obrazy pudlů a dalších, zatímco lidé jsou trháni na kusy v teroristické pekelné díře, kterou jste vytvořil. Zde opět z Al Jazeera:

„Juhasz, autorka knihy Diktatura ropy a Bushova agenda, řekla, že zatím USA a další západní ropné společnosti zatím nedostaly vše, v co doufaly, že jim USA vedená invaze do Iráku přinese. „Celkem určitě se o sebe postaraly, urvaly produkční kontrakty na největší zůstávající ropná pole za nejlukrativnějších podmínek.“

Dr. Abdulhay Yahya Zalloum, mezinárodní ropný konzultant a ekonom, řekl, že věří, že západní ropné společnosti úspěšně získaly lví podíl na irácké ropě, „ale daly malý kousek koláče Číně a některým dalším zemím a společnostem, aby mlčely.“ (Al Jazeera).

Jak se vám to líbí? Tito chlápci fungují jako mafie. Kápo vyplatí Čínu pár miliony barely a Čína drží hubu. Hezké. Všichni dostanou „svůj kus“, takže nežvaní v médiích o zlodějně, ke které dochází za denního světla. Smrad korupce je silný.

A zde je něco dalšího, co v médiích neuvidíte. V tiskovém prohlášení Bílého domu Obamova vláda oznámila, že bude pokračovat v podpoře „snah Iráku rozvinout energetický sektor“, aby „pomohla navýšit iráckou ropnou produkci“. …

Podle Assima Jihada, mluvčího iráckého ministerstva pro ropu, „je cílem Iráku navýšit svoji ropnou produkční kapacitu na 12 milionů barelů denně do r. 2017, což by ho mohlo dostat mezi přední globální producenty“. (Al Jazeera).

„12 milionů barelů denně do r. 2017“?

To z toho činí největší ropnou loupež v historii. A my máme uvěřit, že velcí ropní hráči o tom před válkou nic nevěděli? Naprostá kokotina! Vsadím se, že generální ředitelé a jejich poskoci zjistili, že Saudské Arábii dochází plyn, takže se rozhodli zvednout sázky a přesunout své operace do staré dobré Mezopotámie. To je důvod, proč dali své peníze Bushovi a Cheneymu, protože věděli, že tito bývalí ropaři to vezmou zhurta, jakmile budou nacpáni do Bílého domu. Celá ta věc byla organizována od začátku, až po těch 5 podezřelých nejvyšších soudců, kteří v r. 2000 zrušili volby na Floridě a korunovali Bushe za císaře. Celá ta věc byla pravděpodobně naplánovaná roky předem.

Velké ropné firmy řídí v Americe vše. Lidé mluví o moci Wall Street a Izraeli, ale králem je stále ropa. Ti všechno řídí, a všechno to vlastní. A „co řeknou se stane“. Zde je víc:

„Juhasz vysvětlila, že ExxonMobil, BP a Shell byly mezi ropnými společnostmi, které „hrály tu nejagresivnější roli v lobbování u svých vlád, aby zajistily, že invaze povede k otevření Iráku pro zahraniční ropné společnosti.“
„Uspěly,“ dodala. „Jsou tam zpět.“ (Al Jazeera).

Hurá. Velcí ropaři opět zvítězili, a stálo to pouhých asi milion mrtvých Iráčanů, kteří byli roztrháni na kousky při náletech, nebo zastřeleni na kontrolních stanovištích, nebo ubiti k smrti gumovou hadicí v Abu Ghraib, nebo v jiném z demokratických vzdělávacích středisek rozesetých po venkově. Ale hej, podívejte se na tu zářnou stránku: aspoň výroba vzrostla, ne? Dokážete vidět, jak úchylné to je? Zde je víc:

„Za stávajících okolností se možnost odchodu západních ropných společností z Iráku zdá být vzdálenou a Obamova vláda pokračuje v tlaku na Bagdád, aby schválil irácký zákon o ropě.“ (Al Jazeera).

A co je to „irácký zákon o ropě“, ptáte se?

Je to způsob, jak zprivatizovat ropný trh za použití Dohod o sdílení produkce (PSA), ze kterých mají disproporcionální prospěch korporace. Obama je velkým stoupencem tohoto zákona, protože to znamená ještě tučnější zisky pro jeho zlodějské přátele. Jinými slovy, nechutné zisky, které již inkasují, nejsou dostatečně dobré. Chtějí víc. Chtějí vlastnit celý revír, do posledního šroubku.

To je opravdu odpornost. Jaká jiná země se takto chová?

Žádná. Žádná jiná země na světě nevraždí miliony lidí, neničí jejich zemi a nezanechává je v živoření, jen aby naplnila bankovní účty nenažraných plutokratů, aby měli více škváry, než aby věděli, co s ní. Nikdo jiný by se ani neopovážil jednat tímto způsobem, ze strachu, že bude rozbombardován do nicoty největším světovým tyranským násilníkem, USA. Pouze USA může tento typ svinstva projít, protože USA jsou zákonem sami o sobě.

Irák byl kolébkou civilizace. Nyní je kolébkou sraček. USA Irák zdecimovaly; rozstřílely ho na kousky, rozbombardovaly jeho průmysl, jeho mosty, jeho školy, jeho nemocnice, srovnaly se zemí města, znečistily jeho vodu, rozšířily nemoci všude, zavraždily jeho děti, poštvaly bratra proti bratrovi, a přeměnily pulzující jedinečnou zemi na dysfunkční žumpu řízenou oportunisty, gangstery a fanatiky.

A zde je to nejlepší: Každému je to fuk. Všichni na Irák naprosto serou. Američané ztratili zájem již před dlouhou dobou, politici nemohou být obtěžováni a OSN se příliš obává USA, než aby hnula prstem na pomoc. Raději šoupají nohama a peskují Putina kvůli Krymu, místo aby byť jen pípli o genocidě v Iráku. Takový je dnešní stav věcí, že? Žádná zodpovědnost pro muže, kteří začali válku, a žádná spravedlnost pro oběti. Jen velmi občasná (falešná) oznámení o podpoře ze strany Bílého domu, nebo přespříliš časté sektářské bombové atentáty, které po sobě zanechávají bezpočet mrtvých či zraněných civilistů. To vše za sebou USA zanechávají; nenávist, smrt a destrukci.

Zde je kousek básně irácké autorky, která chce, aby čtenáři věnovali chvilku zamyšlení se nad vším tím utrpením, které Spojené státy vytvořily. Báseň má název „Létající draci“:

„Přijďte se podívat na naše přecpané márnice a najděte nám naše malé…

Možná je najdete v tomto rohu, nebo v jiném, kde vyčuhuje malá ručka a ukazuje na vás…

Přijďte je hledat v sutinách vašich „chirurgických“ náletů, můžete tam najít malou nožku nebo hlavičku… žadonící o vaši pozornost.

Přijďte se podívat, jak jsou nakupení na smetištích, jako vyhozené zbytky potravy…

Přijďte se podívat na naše malé, podvyživené nebo umírající na nemoci. Cholera, úplavice, infekce…

Přijďte se podívat, přijďte… („Létající draci“, Lyla Anwar)

Milion lidí byl zabit, aby pár bohatých zmrdů bylo ještě bohatšími. Tomu sakra říkám odkaz.

Iraq: The Biggest Petroleum Heist in History? vyšel na ICH. Překlad v ceně 674 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 294)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 115