Zatímco jsou všechny oči upřené na Ukrajinu, Západ zosnoval plán pro Jemen

Wayne Madsen

15.4.2014 Komentáře Témata: Jemen 1099 slov

Zatímco oči světa byly přikovány k událostem na Ukrajině, kde američtí vládní představitelé a zákonodárci konali poutě do Kyjeva, aby tam popichovali pestrou tlupu neofašistů a globalistů Světové banky, kteří, prostřednictvím občanského rozkolu, zastrašování a násilí, svrhli vládu prezidenta Viktora Janukoviče, Spojené státy pilně utvářely novou identitu pro Jemen. Neustále pod útokem bezpilotních letounů CIA a střel s plochou dráhou letu se Jemen, kde byl sesazen dlouhodobý diktátor Ali Abdullah Saleh, během „arabského jara“, nyní dočkal Západem ustavené a vnucené federace…

Nedávno pro-americký prezident,, Abdrahab Mansur Hadi, a představitelé pouhého zlomku jemenských politických stran souhlasili s vytvořením federace o šesti regionech, která byla důsledkem tak zvaného „národního dialogu“. Nicméně plán oznámený v lednu na tolik barnumsky vychvalované Konferenci národního dialogu ignoroval aspirace těch, které zajímá budoucnost Jemenu, především lidi bývalé nezávislé Lidově-demokratické republiky Jemen, či Jižního Jemenu, kteří chtějí po letech brutální vlády Salehova režimu v Sana’a v severním Jemenu svoji suverenitu obnovit.

Stejně tak nevzal tento „dialog“ v úvahu legitimní požadavky šíitské muslimské menšiny na severu, která trpěla neustálými útoky režimu Sana’a, útoky, ke kterým se někdy připojily i vojenské jednotky ze sousední Saúdské Arábie. Saúdové nikdy nevynechají příležitost k zaútočení na jakoukoliv skupinu, kterou považují za spolčenou s Íránem, ať již jde o šíitskou menšinu v Bahrajnu, alavitskou menšinu v Sýrii, nebo o šíitskou menšinu Houthiů na severu Jemenu.

Než aby Jemen rozdělili na dva předešlé základní regiony, bývalý nezávislý Severní Jemen a Jižní Jemen, zahraničím řízení „budovatelé státu“ v Jemenu volili vytvoření šesti regionů, protože se báli, že zřízení regionu Jižní Jemen by mu poskytl stimul pro obnovení své nezávislosti, kterou ztratil, když Jižní Jemen souhlasil se spojením s Jemenem do osudového a katastrofického soustátí v r. 1990.

Navrhovaná federace o šesti regionech byla z velké části duchovním dítkem bývalého amerického velvyslance v Jemenu, Geralda Feiersteina, který působil také jako zástupce generálního konzula v Jeruzalému. Feierstein, který působil jako velvyslanec v Sana’a do října 2013, praktikoval intervencionistický styl dalších amerických diplomatů s jistým ideologickým „zavazadlem“, jmenovitě amerického velvyslance na Ukrajině Geoffrey Pyatta a náměstkyně ministra zahraničí pro evropské záležitosti Victorie Nuland (Nudelman).

Severní provincie Saada, kde žije většina šíitských Houthiů, byla přifařena k novému regionu Azal, jehož součástí je také Sana’a, hlavní město. Velitel houthijských povstalců Ansarullah uvedl, že Saada a Houthiové ztratili svoji zvláštní identitu coby region, mající užší vazby na pobřežní Hajja a Jawf, než na Sana’a. Nicméně vzhledem k více než problematickým vazbám Feiersteina na sionisty ovládané neokonzervativce ve Washingtonu mělo nakreslení hranic regionu Azal co dělat především s uspokojením nepřátel Houthiů v Riyadhu a Tel Avivu a s vysláním silného varování přátelům Houthiů v Teheránu.

Vůdci Ansarullah také pochopili, že region Azal je chudý na přírodní zdroje a nemá přístup k moři. Jinými slovy, Feierstein a spol. potrestali šíity tím, že zkombinovali jejich provincii s nejchudším regionem v Jemenu a regionem, který bude v nové jemenské federaci ekonomicky bezvýznamným. Dalšími třemi navrhovanými regiony na severu jsou Saba, Janad a Tahama. Namísto sjednoceného Jižního Jemenu je tato bývalá nezávislá socialistická republika rozdělena na Aden a Hadramaut. Plán pro Jižní Jemen odráží to, jak toto území rozdělila Britská říše.

Britové vládli jižnímu Jemenu přímo přes protektorát Aden, později Federaci jižní Arábie, a prostřednictvím místních sultánů v Quaiti, Mahra, a státům Kathiri přes protektorát Jižní Arábie v Hadramaut. Feierstein a jeho britský kolega, John Wilkes, pouze oprášili staré mapy Britského koloniálního úřadu a přišli s tím jako s novou jemenskou federací. Snad nikde na světě se nenajde víc nadšenců pro status quo ante, než na americkém a britském ministerstvu zahraničí.

V rozhovoru ze 14. srpna 2013 dal Feierstein dosti jasně najevo, že jemenský „dialog“ není jen přísně jemenskou záležitostí. Zmínil pomoc, kterou poskytovala při budování dialogu Evropská unie a britští diplomaté. Feiersteinův kolega z EU, Michele Cervone D’Urso, opustil Jemen, aby se zapojil do „budování země“ na druhém břehu Adenského zálivu, v Somálsku. Feierstein měl také podporu Abdula Karim al-Iryaini, představitele zdiskreditované diktatury Salehů, Rady pro spolupráci zemí v zálivu – přebohatých ropných království a potentátů, západních energetických společností aktivních v Jemenu, Mezinárodního měnového fondu (který již určuje veškerou finanční politiku Jemenu) a amerického Velitelství střed v Tampě na Floridě.

Feierstein neskutečně také uvedl, že nejspornější záležitost mezi Jemenem a Spojenými státy, používání bezpilotních letounů pro zabíjení jemenských občanů, převážně civilistů, je Jemenci „chápána“ na základě „nepatrného množství údajů z průzkumu mínění“ a „toho, co slyší od ostatních lidí“. Feiersteinovo tvrzení, že Jemenci, z nichž spousta žije v těch nejodlehlejších oblastech planety, nemohou poskytnout jakékoliv legitimní údaje o tom, co si myslí o vzdušných robotech vraždících jejich příbuzné a přátele, je políčkem realitě.

Feierstein také řekl, že je politikou Spojených států a OSN udržet Jemen jednotným za každou cenu, bez ohledu na přání secesionistického Jižanského hnutí, či „Hirak“. Jemenskými jednotkami, podporovanými jejich americkými vojenskými spojenci, bylo zabito přes 1300 bojovníků Hirak. V mnoha případech byli útoky bezpilotními letouny na bojovníky Hirak, kteří jsou sekularisté, uváděny jako útoky na „Al-Kajdu na Arabském poloostrově“, či (AQAP). Kdyby Al-Kajda nikdy neexistovala, Spojené státy by si ji musely vytvořit, aby mohla sloužit jako maňásková zástěrka pro každou intervenci USA na celém světě. Vlastně na místech jako Jemen, severní Afrika a Sýrie je Al-Kajda totálním výtvorem CIA a dalších tajných amerických struktur.

Feierstein a jeho neokonzervativní kolegové bojkot jemenského dialogu vůdci jižního Jemenu smetli se stolu. Saúdové se jižanů bojí kvůli odkazu bývalé marxisticko-leninské Lidově-demokratické republiky Jemen, která poskytla Sovětskému svazu práva na základnu v Adenu a na strategickém ostrově Socotra v Indickém oceánu. Spojené státy chtějí zajistit, aby nebyl nezávislý Jižní Jemen schopen poskytnout práva na základnu Rusku nebo Číně. Objevily se zprávy o amerických jednotkách spatřených na Socotra, kde prováděly průzkum pro potenciální americké letecké a námořní základny.

Navrhovaná nová federace Jemen vstoupí v platnost teprve až po přijetí nové ústavy, lidovém referendu a prezidentských a parlamentních volbách. Je jasné, že Spojené státy a jejich spojenci uznají pouze Jemen, který bude souhlasit, že zůstane služebníkem západních vojenských aliancí, nadnárodních energetických společností a diktátu globálních bankéřů. Mezitím Houthiové na severu Jemenu, stoupenci Hirak na jihu Jemenu a kmeny v Hadramaut nadále trpí neustálými jemenskými vojenskými útoky, podporovanými americkými zabijáckými roboty na nebi.

While All Eyes Were on Ukraine, the West Hatched a Plan for Yemen vyšel 10. dubna 2014 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 472 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 62)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 3

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 006