Neutralita internetové sítě v ohrožení

26.3.2014 Komentáře Témata: Evropská unie 1275 slov

V sázce není nic menšího než osud veřejného internetu. Necháme velké telekomunikační operátory a internetové giganty diktovat podmínky v digitální ekonomice nebo naši zákonodárci přijmou silné zavazující principy, aby bylo jasné, že internet je stále decentralizovanou platformou pro svobodnou komunikaci a inovace, kde občané a noví účastníci mohou čelit zavedeným hráčům?

V Bruselu, dne 18. března, 2014

"Průmyslová" komise (ITRE) právě přijala návrh týkající se regulace provozovatelů telekomunikačních sítí a síťové neutrality. Navzdory určitému zlepšení - zejména ve srovnání s návrhem prosazovaným Neelie Kroes – podlehla komise a její zpravodajka, Pilar del Castillo Vera, tlaku telekomunikační lobby a v navrhovaném textu zůstaly velké nedostatky.

Pokud chceme zachovat internet tak, jak jej známe - chráněný před ziskuchtivostí velkých korporací, které ovládají digitální ekonomiku - musí být při hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu, dne 3. dubna, tyto mezery v zákonu uzavřeny.

Od prvního úniku informací o návrhu Evropské komise na regulaci jednotného telekomunikačního trhu, La Quadrature du Net a další občanské organizace kritizovaly nebezpečné a zavádějící ustanovení o neutralitě sítě. Různé komise Evropského parlamentu, které na dokumentaci pracovaly během několika posledních týdnů, text vylepšily (viz zejména návrh komise pro " občanské svobody "-LIBE).

Pilar del Castillo Vera a Neelie Kroes

Scházelo však ještě vyjádření vedoucí komise pro tuto záležitost - "průmyslového" výboru (ITRE).

V alarmujícím posunu však zpravodajka výboru ITRE, Pilar del Castillo Vera (EPP – ES) v tzv. "kompromisních pozměňovacích návrzích" uvedla nesprávnou definici síťové neutrality 1.

V last-minute jednáních však byla nucena přijmout skutečnou definici neutrality sítě, tj. zásadu, podle které by internetový provoz měl být telekomunikačními operátory "uskutečňován pro všechny stejně, bez diskriminace, omezení nebo rušení bez ohledu na odesílatele, příjemce, typu, obsahu, zařízení, služby nebo aplikace".

Ale další zásadní otázka zůstává nezodpovězena: Měla by komise ITRE umožnit, aby šlo neutralitu sítě úplně obejít tzv. "specializovanými službami" 2?

Byly předloženy dva soupeřící kompromisní pozměňovací návrhy. První z nich, podporovaný zpravodajkou del Castillo Vera a konzervativní skupinou (EPP), euroskeptickou skupinou (ECR) a liberální skupinou (ALDE), umožňuje telekomunikačním operátorům uzavírat s internetovými službami (např. YouTube nebo Netflix) dohody o jejich prioritním poskytování prostřednictvím tzv. specializovaných služeb.

Druhý kompromisní pozměňovací návrh, předložený sociálně-demokratickou skupinou (S & D) vedenou Catherine Trautmann (S & D - FR) a podporovaný Zelenými zabraňuje telekomunikačním operátorům v nekalém soutěžení prostřednictvím exkluzivních smluv o specializovaných službách, uzavřených s internetovými giganty. Jeho cílem je zachovat menším a inovativním subjektům možnost soutěže se zavedenými hráči na otevřené platformě, jakou internet nyní je, aniž by tito hráči v rámci nekalé hospodářské soutěže poskytovali identické služby jako služby specializované.

Jens Rohde

Bohužel, členové výboru ITRE zůstali k občanské mobilizaci hluší a odmítli přijmout přísnou definici specializovaných služeb. Zpravodajka Del Castillo uspěla za podpory skupiny ALDE, jejíž stínový zpravodaj Jens Rohde (ALDE - DE) prokázal katastrofální vedení v průběhu celého legislativního procesu 3 . Vypadá to, že úporné lobování telekomunikačních společností u členů výboru ITRE sehrálo klíčovou roli v jejich konečném rozhodnutí.

O textu bude nyní parlament hlasovat v prvním čtení 3. dubna 2014 jako o celku, těsně před přerušením jednání kvůli volební kampani. V přípravě na toto závěrečné hlasování bude muset být vzneseno několik otázek4. Poslanci by měli ihned začít pracovat na návrhu změn napříč politickými skupinami a opravit nedostatky v textu.

Vzhledem k tomu, jak byla média i veřejné mínění celého světa znepokojeny nedávným rozhodnutím D.C. obvodního odvolacího soudu v případu Verizon vs FCC, musí Parlament EU ukázat cestu a zakotvit tento základní princip internetu v zákonu platném pro všech 28 členských států.

V souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu se stává občanská aktivita klíčem pro přesvědčování volených představitelů EU, aby prostřednictvím síťové neutrality ochránili internet a svobodu projevu a inovací.

"Dnešní hlasování je dokladem obrovského vlivu lobbingu velkých telekomunikačních operátorů v průběhu evropského legislativního procesu. Velké nedostatky regulačního nařízení, budou muset být opraveny během několika málo týdnů předcházejících konečnému hlasování v Evropském parlamentu. Mnoho poslanců, kteří navrhovali konstruktivní změny ve fázi projednávání ve výborech, má nyní příležitost k předložení nových pozměňovacích návrhů napříč politickým spektrem tak, aby se zajistilo, že obecný zájem převáží nad krátkodobými obchodními zájmy telekomunikačního průmyslu," říká Miriam Artino , právní a koncepční analytička La Quadrature du Net.

"V sázce není nic menšího než osud veřejného internetu. Necháme velké telekomunikační operátory a internetové giganty diktovat podmínky v digitální ekonomice nebo naši zákonodárci přijmou silné zavazující principy, aby bylo jasné, že internet je stále decentralizovanou platformou pro svobodnou komunikaci a inovace, kde občané a noví účastníci mohou čelit zavedeným hráčům? To je zásadní otázka, která bude brzy vznesena na nadcházejícím plenárním hlasování – otázka, kterou by občané měli klást svým voleným zástupcům v Bruselu před nadcházejícími volbami,"uzavírá Félix Treguer, spoluzakladatel La Quadrature du Net.

Net neutrality: Dangerous Loopholes Remain After Key Vote by Lead EU Parliament Committee vyšel na laquadrature.net 18. března 2014. Překlad Maru.

Poznámky překladatele:

Co, sakra, dělala či dělá naše Pirátská strana pro odvrácení výše uvedeného nebezpečí? Kde jsou nějaké pořádané kampaně, kde je burcování veřejnosti, kde jsou webové stránky s aplikací, která by umožnila zasílat hromadné maily našim voleným zástupcům?

Nikde.

Copak naší Pirátskou stranu ohrožení svobody internetu vůbec nezajímá? Co už může být důležitějšího pro stranu takového zaměření?

Čeští Piráti zcela zklamali – a to přímo ve svém úzce omezeném okruhu zájmů.

Nezaslouží si naše hlasy.

EPP - Evropská lidová strana (European People's Party). Jsou v ní pravicově orientované konzervativní, liberálně konzervativní a křesťansko-demokratické strany – např. TOP09 a KDU-ČSL (Česko), strana Otčina (Tymošenko, Jaceňuk-Ukrajina), CDU, CSU (Německo)

Čeští poslanci:

Zuzana ROITHOVÁ - zuzana.roithova@europarl.europa.eu – 4 asistenti

Jan BŘEZINA - jan.brezina@europarl.europa.eu – 4 asistenti

-----------

ECR – Evropští konzervativci a reformisté (European Conservatives and Reformists).Jsou v ní pravbicově orientované konzervativní strany – např. ODS (Česko).

Čeští poslanci:

Milan CABRNOCH - milan.cabrnoch@europarl.europa.eu – 7 asistentů

Andrea ČEŠKOVÁ - andrea.ceskova@europarl.europa.eu – 3 asistenti

Hynek FAJMON -hynek.fajmon@europarl.europa.eu – 8 asistentů

Edvard KOŽUŠNÍK -edvard.kozusnik@europarl.europa.eu - 4 asistenti

Miroslav OUZKÝ - miroslav.ouzky@europarl.europa.eu – 2 asistenti

Ivo STREJČEK - ivo.strejcek@europarl.europa.eu – 7 asistentů

Evžen TOŠENOVSKÝ - evzen.tosenovsky@europarl.europa.eu – 3 asistenti

Oldřich VLASÁK - oldrich.vlasak@europarl.europa.eu – 7 asistentů

Jan ZAHRADIL - jan.zahradil@europarl.europa.eu – 5 asistentů

---------------

ALDE – Aliance liberálů a demokratů pro Evropu+Evropská demokratická strana (Alliance of Liberals and Democrats for Europe+European Democratic Party)

Čeští poslanci – 0

---------------

S & D - Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (The Progressive Alliance of Socialists and Democrats). Jsou v ní sociálně-demokratické strany včetně ČSSD.

Čeští poslanci:

Zuzana BRZOBOHATÁ - zuzana.brzobohata@europarl.europa.eu – 5 asistentů

Robert Dušek - robert.dusek@europarl.europa.eu – 0 asistentů

Richard FALBR - richard.falbr@europarl.europa.eu – 8 asistentů

Jiří HAVEL - jiri.havel@europarl.europa.eu – 6 asistentů

Pavel POC - pavel.poc@europarl.europa.eu – 4 asistenti

Libor ROUČEK - libor.roucek@europarl.europa.eu – 4 asistenti

Olga SEHNALOVÁ - olga.sehnalova@europarl.europa.eu – 9 asistentů

Vojtěch Mynář - vojtech.mynar@europarl.europa.eu – 9 asistentů

----------------------------

(Greens/EFA) - Zelení – Evropská svobodná aliance.( The Greens/European Free Alliance). Kromě různých Zelených zde mají zastoupení i švédští Piráti.

Čeští poslanci - 0

-----------------------------

Jen pro info:

GUE-NGL – Evropská sjednocená levice - Severská zelená levice (Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left) – levicově orientované strany např. Sinn Féin (Irsko), DIE LINKE.(Německo) a KSČM (Česko).

Čeští poslanci:

Jaromír KOHLÍČEK - jaromir.kohlicek@europarl.europa.eu – 0 asistentů

Jiří MAŠTÁLKA - jiri.mastalka@europarl.europa.eu – 2 asistenti

Miloslav RANSDORF - miloslav.ransdorf@europarl.europa.eu – 3 asistenti

Vladimír REMEK - vladimir.remek@europarl.europa.eu – 7 asistentů

Věra FLASAROVÁ - vera.flasarova@europarl.europa.eu – 3 asistenti

---------

Asistenty uvádím, protože mě jejich počet u vybraných jedinců opravdu překvapil – k některým našim voleným evropským zastupitelům krize evidentně nedorazila.

Známka 1.3 (hodnotilo 35)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 437