Genetické inženýrství: Globální potravinová a zemědělská krize

Colin Todhunter

26.7.2013 Komentáře Témata: Genetické inženýrství 1609 slov

V roce 2012 profesor Seralini z university v Caen ve Francii vedl tým, který provedl výzkum zdravotních dopadů GMO na krysy (1). Tato dvouletá studie došla k závěru, že krysy krmené GMO měly závažné zdravotní problémy, v porovnání s krysami krmenými ne GMO potravou. Nyní přichází nová velká recenzovaná studie, která se objevila v dalším respektovaném časopisu. Tato studie zpochybňuje tvrzení, se kterým často přichází biotechnologický sektor, a to, že GMO technologie zvyšuje produkci a je pro zemědělství prospěšná.

Výzkumníci z univerzity v Canterbury v Británii zjistili, že GM strategie používaná v produkci hlavních plodin v severní Americe omezuje výnosy a zvyšuje používání pesticidů, v porovnání s ne GM zemědělstvím v západní Evropě. Zjištění studie, vedené profesorem Jackem Heinemannem, byla zveřejněna v červnovém vydání Mezinárodního časopisu udržitelného zemědělství (2). Ve výzkumu byly analyzovány údaje o zemědělské produktivitě v severní Americe a v západní Evropě za posledních 50 let.

Heinemann uvádí, že jeho tým zjistil, že kombinace ne GM osiv a praktik obdělávání používaných v západní Evropě zvyšuje výnosy obilnin rychleji, než používání GM balíčků v USA. Výzkum ukázal, že výnosy řepky se v Evropě zvyšují rychleji, bez GMO, než u GMO balíčků v Kanadě. Ba co víc, tato studie zjistila, že díky této kombinaci dochází k poklesu u používání chemických herbicidů a k ještě většímu poklesu u používání insekticidů, aniž by to mělo dopad na výnosy, zatímco používání chemických herbicidů v USA s používáním GMO vzrostlo.

Podle Heinemanna se Evropa naučila pěstovat více potravin na hektar a používat méně chemikálií. Na druhou stranu USA, které zvolily biotechnologie, v produktivitě a udržitelnosti za Evropou zaostávají.

Zpráva Heinemannova týmu poznamenává, že stimulace v severní Americe vede ke spoléhání se na GMO osiva a praktiky obdělávání, které jsou horší než ty, které se používají za motivačního systému panujícího v Evropě. To ovlivňuje rovněž ne GMO plodiny. Americký výnos u ne GMO pšenice zaostává za Evropou ještě více, což „demonstruje, že americká volba biotechnologie má, v porovnání s Evropou, neblahý dopad jak na GMO, tak na ne GMO typy plodin“, uvedl profesor Heinemann.

Dále uvedl, že pokles u ročních odchylek u výnosů naznačuje, že Evropa má lepší kombinaci osiv a technologie obdělávání a je tak lépe připravena přestát výkyvy počasí. To je důležité, neboť roční odchylky vedou k cenovým spekulacím, které ženou stovky milionů lidí do potravinové chudoby.

Zpráva také poukazuje na obavy ohledně dopadu moderního zemědělství jako takového na obecný trend směrem k vyčerpání biologické diverzity a následnému riziku katastrofy u hlavních potravinových plodin. Z téměř 10,000 odrůd pšenice používaných v Číně v r. 1949 zůstalo v 70. letech pouhých 1,000. V USA bylo ztraceno během posledního století 95% odrůd zelí, 91% odrůd kukuřice, 94% odrůd hrachu a 81% odrůd rajčat. GMO a kontrola osiv prostřednictvím patentů omezily zemědělcům výběr a zabránily uchovávání osiv. To tento problém ještě zhoršilo.

Heinemann soudí, že potřebujeme u pěstování a výroby potravin různorodost praktik, které GMO nepodporuje. Potřebujeme také systémy, které jsou užitečné, nejen zisk generující biotechnologii, a které poskytují elastické dodávky, potřebné ke kvalitnímu nakrmení světa.

Navzdory důkazům vlády kapitulují

Vzhledem k vršícím se důkazům, které zpochybňují výkonnost a bezpečnost GMO (3. 4. 5, 6, 7), vzniká otázka, proč jisté vlády straní biotechnologickému sektoru a umožňují, aby byly GMO plodiny dostupné na komerčním trhu. Není to prostě tak, že jedna země za druhou akceptují GMO na základě vědeckých důkazů, jak často uvádí vědátoři a lobbisté z GMO sektoru (8). Pokud by byly rozhodujícím faktorem vědecké důkazy, jen málo zemí, pokud vůbec nějaké, by GMO schválilo.

Část odpovědi spočívá ve faktu, že mocný americký biotechnologický sektor nadále prosazuje svoji agendu, a to, že GMO jsou průlomovou technologií, která zachrání lidstvo před hladem. A to navzdory důkazům, že převážná část hladu ve světě je produktem ziskuchtivosti průmyslového chemického zemědělství a globální struktury produkce a distribuce potravin pod vlajkou „volného obchodu“ a „restrukturalizací“ (9, 10), nebo, jak mnozí víme, zastrašování a strukturální závislosti.

Přesto však mantra o GMO coby spasiteli lidstva nadále přežívá, díky loutkovým politikům GMO sektoru a regulačním subjektům (11). USA protlačují pokřivené bilaterální obchodní dohody s ostatními zeměmi, nejen aby obecně navázaly jejich ekonomiku na hegemonii americké ekonomiky ve snaze posílit svoji nemocnou ekonomiku a slábnoucí měnu, ale také aby donutily ostatní země „akceptovat“ GMO. Prostřednictvím zákulisních dohod (12, 13), nátlaku (14, či zkorumpování regulačních institucí (15) měly jistý úspěch, a mnozí si myslí, že je jen otázkou času, než další země, v neposlední řadě Indie, budou kapitulovat a umožní přístup GMO potravinových plodin na komerční trh také.

Vlastně, bez ohledu na jakýkoliv právní statut, k tomu již v Indii zřejmě dochází, v neposlední řadě díky kontaminaci (16). Nicméně pokud kontaminace prostřednictvím ilegálního pěstování a „testování“ na poli GMO na komerční trh nedostane přes zadní vrátka, GMO sektor nenechává nic náhodě a kryje to ve všech směrech. Bezprostředně poté, co bylo v r. 2010 oznámeno moratorium na Bt brindžál, objevil se náhle zákon o Indickém úřadu pro regulaci biotechnologií (BRAI). Tento zákon v letech 2010 a 2011 neprošel kvůli námitkám, ale objevil se opět jako návrh zákona v r. 2013. Ochránce prostředí Vandana Shiva tvrdí, že nejde ani tak o zákon o regulaci biotechnologií, jako o zákon o deregulaci biotechnologií, jehož cílem je zlikvidovat existující regulaci biologické bezpečnosti a dát zelenou GMO sektoru k prosazení své agendy v zemi.

Poukazem na zájmy GMO sektoru stojící za navrhovaným zákonem Shiva říká, že cílem je poskytnout korporacím tohoto sektoru imunitu, kdy nebudou moct být postaveny před soud a dány pod demokratickou kontrolu v rámci federální struktury Indie. Pro ty, kteří vývoj v Indii sledují, není nijak těžké dojít k závěru, že budoucnost indického zemědělství je ve špatných rukách. Jistí klíčoví vědci a vrcholoví politici byli již ideologicky (či jinak) „koupeni a zaplaceni“ stoupenci „zelené revoluce“ a nyní i GMO sektorem (7).

Na globální úrovni, kdy se již objevily zprávy, že pšenice (17), rýže (18) a kukuřice (19) již byly kontaminovány GMO, se zdá, že jde o záměrný komplot s cílem kontaminovat co nejvíce světové úrody, aby nakonec GMO plodiny převládly, a tím anti-GMO debatu učinily prakticky čistě akademickou (20).

Zdá se, že tajné obchodní dohody, zkorumpování oficiálních úřadů, které mají chránit „zájmy veřejnosti“, a donucování či zastrašování nestačí. Strategie kontaminace je pouze jedním ze způsobů dosažení cíle, prostřednictvím zákulisních a netransparentních metod, protože transparentní a demokratickou cestou by to nebylo možné – prostě proto, že miliony lidí GMO nechtějí.

Budeme během příští generace (či ještě dříve) hledět na zdravotní následky GMO a následky na prostředí stejně, jako nyní pohlížíme na dopady původní „zelené revoluce“?

„Existují velmi dobré důvody, proč jsme nikdy nezavedli „zelenou revoluci“ v Africe, konkrétně tedy proto, že zde panuje široký konsensus, že zelená revoluce v Indii byla nezdarem, kdy jsou indičtí farmáři zadlužení, odsouzení platit vysoké ceny za osiva a pesticidy, kdy páchají sebevraždy v mnohem vyšší míře, a kdy výsledkem je vyčerpání zásob vody a otrávené prostředí, a tím i vyšší výskyt rakoviny.“ Paula Crossfield, autorka/aktivistka píšící o potravinách (21).

Nemusíme se však spoléhat jen na slova Pauly Crossfield. Pandžáb byl původní výkladní skříní „zelené revoluce“, ale rychle se přeměňuje z obilnice na epicentrum rakoviny, a nyní vrávorá pod agrární krizí, doprovázenou nespokojeností, zadlužením, nedostatkem vody, kontaminací vody, nemocnou půdou a škůdci (22, 23, 24).

Mezitím velké agrofirmy, v tajné dohodě s velkými farmaceutickými firmami, budou nadále ovládat náš potravní řetězec a určovat naši zdravotní péči prostřednictvím vysoce ziskových „zázračných řešení“ zdravotních problémů a problému s prostředím, kdy sami v první řadě konspirovaly s cílem je vytvořit. Vše je to součástí širší agendy korporátní elity, jejímž cílem je ovládnout a řídit každý aspekt lidské existence.

Poznámky:

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637
  2. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14735903.2013.806408#tabModule
  3. http://www.greenmedinfo.com/blog/new-study-confirms-wheat-autism-link-0
  4. http://www.greenmedinfo.com/blog/it-time-acknowledge-roundup-herbicide-contraceptive
  5. http://www.responsibletechnology.org/gmo-dangers
  6. http://vidarbhatimes.blogspot.co.uk/2012/11/maharashtra-reports-btcotton-failure-in.html?m=1
  7. http://www.globalresearch.ca/india-genetically-modified-seeds-agricultural-productivity-and-political-fraud/5328227
  8. http://www.deccanherald.com/content/311963/ban-gm-crops-imperil-indian.html
  9. http://www.globalresearch.ca/our-hunger-games/5302603
  10. http://cchronicle.com/2010/10/focus-on-hunger-interview-with-vandana-shiva/
  11. http://rense.com/general33/fd.htm
  12. http://www.global-sisterhood-network.org/content/view/799/76/
  13. http://www.globalresearch.ca/us-eu-free-trade-agreement-a-corporate-stitch-up-by-any-other-name/5339789
  14. http://www.rawstory.com/rs/2010/12/20/us-retaliation-list-gm-crops-cablegate/
  15. http://www.globalresearch.ca/stench-of-eu-corruption-in-monsanto-gmo-whitewash/5316294
  16. http://www.globalresearch.ca/the-death-of-rice-in-india/9562
  17. http://rt.com/news/monsanto-wheat-japan-exports-026/
  18. http://www.gmcontaminationregister.org/index.php?content=nw_detail2
  19. http://www.scidev.net/global/gm/news/mexico-confirms-gm-maize-contamination.html
  20. http://www.nwrage.org/content/2005-was-very-good-year-biotech-food-industry
  21. http://civileats.com/2009/07/10/g8-promises-15-billion-in-agricultural-aid/
  22. http://www.deccanherald.com/content/309654/punjab-transformation-food-bowl-cancer.html
  23. http://sagarmediainc.wordpress.com/2013/06/07/punjab-indias-grain-bowl-now-reels-under-agrarian/
  24. http://www.amazon.com/The-Violence-Green-Revolution-Agriculture/dp/0862329655

Genetic Engineering: The Global Food and Agricultural Crisis vyšel 6. července na Global Research.Překlad Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 62)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 826