Svět pod informační poklicí amerických zvláštních služeb a bank

Valentin Katasonov

16.7.2013 Komentáře Témata: Finance, peníze, Analýza, CIA 1580 slov

Svět financí jako informační systém

Současný mezinárodní finanční systém je především informační systém, tedy systém sběru, zpracování, uchovávání a využívání informací o klientech bank, pojišťovacích společnostech, penzijních fondech, investičních fondech a dalších finančních společnostech a organizacích. Shromažďují se informace nejrůznějšího druhu. Jde-li o fyzické osoby, tak údaje o finanční situaci, zdraví, práci, majetku, příbuzných, podmínkách života občanů atd. Jde-li o právnické osoby, tak údaje o aktuální finanční a ekonomické situaci, úvěrové historii, informace o nabízených investičních projektech, ředitelích, akcionářích a manažerech, o kontaktech, stavu základních fondů společnosti atd. atp.

Pro shromažďování, zpracování, ukládání a přenos informací využívají banky a další finanční organizace v první řadě vlastní služby. Mimo to infrastruktura finančního sektoru obsahuje i úvěrový sektor, ratingové agentury a specializované informační společnosti. Několik bank nebo firem může vytvářet společné informační pooly (databáze) o klientech. Mohutnými informačními centry jsou centrální banky, vykonávající funkci bankovního dohledu a mající prakticky neomezený přístup k informacím komerčních bank. Mimo to některé centrální banky provádí souběžně s tím samostatný sběr informací. Například Banque de France monitoruje podniky reálného sektoru ekonomiky, kdy to zdůvodňuje nutností zlepšovat svoji finanční a úvěrovou politiku. Obrovské toky finančních a komerčních informací prochází přes platební systémy – informačně-telekomunikační systémy. Jednotlivé informační systémy finančního sektoru zajišťují společně velmi široký informační „záběr“, kdy jsou úzce propojené a působí v součinnosti.

Převážná část bank a finančních institucí má bezpečnostní služby. Oficiálně je jejich základní funkcí ochrana jejich informací. Neoficiálně se řada těchto služeb zabývá získáváním dodatečných informací o klientech a konkurentech. Samozřejmě, že jde o tajné aktivity za využití speciálních technických a zpravodajských metod.

Informace shromážděné bankami a finančními institucemi mají důvěrný charakter a přístup k nim lze získat pouze na základě zvláštních nařízení soudů a prokuratury. Vlastnictví tajných informací, a také značná nezávislost na státních orgánech, sbližuje svět bank a tajných služeb. Lze říct, že budování globální informační „poklice“ provádí tajné služby a banky společně. De facto došlo k organickému propojení západních tajných služeb a finančně-bankovního světa. Vznikl obrovský „stínový“ „obr“, mající obrovské finanční a informační zdroje a získávající kontrolu nad všemi aspekty života společnosti.

SWIFT coby globální finančně-informační „poklice“

Jsem přesvědčen, že spousta z vás slyšela anglickou zkratku SWIFT, která znamená „Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunications“. Z technického pohledu jde o automatizovaný systém mezinárodního finančního vypořádání a plateb za využití počítačů a mezibankovních telekomunikačních systémů. Z právního hlediska jde o akciovou společnost, jejímiž majiteli jsou členské banky z různých zemí. Tato společnost byla založena v r. 1973 zástupci 240 bank z 15 zemí, s cílem zjednodušit a sjednotit mezinárodní vypořádání. Funguje od r. 1977. Převážnou část veškerých vypořádacích operací zajišťuje SWIFT. Tato společnost je zaregistrována v Belgii (sídlo a stálé orgány se nachází ve městě La Hulpe, nedaleko od Bruselu) a podléhá belgickým zákonům. Nejvyšším orgánem je valné shromáždění členských bank nebo jejich zástupců. Veškerá rozhodnutí jsou přijímána většinou hlasů účastníků valného shromáždění, na principu „jedna akcie, jeden hlas“. Rozhodující slovo v radě ředitelů akciové společnosti SWIFT mají představitelé bank ze zemí západní Evropy a USA. Počet akcií je rozdělen podle objemu přenesených zpráv. Nejvíce akcií mají USA, Německo, Švýcarsko, Francie a Británie.

Členem SWIFT se může stát jakákoliv banka mající, v souladu s národním právem, právo provádět mezinárodní bankovní operace. Již od konce 20. století nelze SWIFT v případě, že fyzická nebo právnická osoba potřebuje poslat peníze do jiné země, nijak obejít. Protože lví podíl na všech mezinárodních platbách a vypořádávacích operacích je prováděn v amerických dolarech, tak všechny transakce prochází přes korespondentské účty, otevřené bankami různých zemí v amerických bankách. A ty mají účty u Federálních rezerv. Takže společnost SWIFT, formálně mezinárodní, je napojena na FED. Přičemž americké banky nemají v této akciové společnosti kontrolní balík. SWIFTem disponují v USA a v Belgii.

V polovině loňského roku obsluhovala společnost SWIFT 7,800 finančních a bankovních institucí ve 200 zemích. Objem transakcí provedených za den se odhadoval na 6 bilionů dolarů.

SWIFT coby společný podnik FEDu a CIA

V létě 2006 propukl kolem SWIFT obrovský skandál. Spustily ho články v amerických vydáních New York Times, Wall Street Journal a Los Angeles Times.

Jeho podstata je následující. Po 11. září 2001 dostala americká vláda nápad dostat pod kontrolu tajných služeb veškeré finanční transakce jak v zemi, tak, a obzvláště, zahraniční. Oficiálním cílem této kontroly bylo bránit finančnímu terorismu. Brzy po 9/11 navázala CIA kontakt se společností SWIFT a začala monitorovat informace o platbách přicházejících do USA, i o z USA odcházejících. Žádné zákonné oprávnění CIA pro toto sledování neměla. O těchto aktivitách agentury nevěděli dokonce ani členové společnosti SWIFT. Aby se kontrola operací systému SWIFT ze strany CIA aspoň nějak ospravedlnila, proběhly v r. 2003 ve Washingtonu rozhovory mezi SWIFTem a řadou amerických státních agentur (včetně CIA a FBI), a také s Federálními rezervami (rozhovorů se zúčastnil šéf FEDu A. Greenspan).

Zúčastněné strany se dohodly na pokračování spolupráce, za podmínky, že bude Washington dodržovat řadu pravidel. K těm patří i zvýšení kontroly ze strany amerického ministerstva financí a zaměření pozornosti výlučně na finanční transakce, u kterých panuje podezření, že souvisí s financováním terorismu. Americká strana přislíbila, že se nebude zajímat o údaje o finančních převodech u ostatních typů zločinů, včetně vyhýbání se daním a převodů drogových peněz.

Je pozoruhodné, že při rozhovorech s vedením SWIFT použili Američané jako argument i odkaz na to, že formálně nejde o banku, ale pouze o instituci pro komunikaci mezi nimi. A tudíž, sdělil Washington, zájem rozvědky o její údaje není porušením amerického zákona o ochraně bankovního tajemství. Tvrdí se, že o obeznamování se s daty SWIFTu CIA byly informovány centrální banky Británie, Francie, Německa, Itálie, Belgie, Holandska, Švédska, Švýcarska a Japonska. Ruská centrální banka k nim nepatřila…

Informování některých centrálních bank o spolupráci CIA a SWIFT nabylo v těchto bankách statutu tajné informace a nikam jinam se to nedostalo. Nejen veřejnost, ale dokonce ani vlády a parlamenty nebyly v obraze (a pokud ano, tak držely omertu). V této souvislosti je pozoruhodný případ Británie. Noviny Guardian v létě 2006 zveřejnily informace o tom, že společnost SWIFT každoročně předává CIA informace o milionech operací britských bank. Guardian zdůraznily, že tajný program předávání důvěrných informací o britských bankovních operacích CIA je porušením jak britských, tak evropských zákonů (konkrétně Evropské konvence o lidských právech). Bank of England, jedna z 10 centrálních bank majících křeslo v radě řídící SWIFT, sdělila, že informovala britskou vládu o tomto programu již v r. 2002. „Když jsme se to dozvěděli, informovali jsme o tom ministerstvo financí a předali jsme mu kontakty,“ řekl v r. 2006 Peter Rogers z Bank of England. „Rovněž jsme sdělili SWIFTu, že se musí osobně kontaktovat s vládou. S námi to nijak nesouvisí. Je to otázka bezpečnosti, a nikoliv financí. Tato záležitost musí být řešena mezi vládou a SWIFTem.“ V písemné odpovědi parlamentu Gordon Brown v r. 2006 potvrdil, že vláda o programu věděla. S odvoláním na vládní politiku nekomentovat „specifické otázky bezpečnosti“ ministr financí odmítl odpovědět, jestli byla přijata opatření pro „zajištění zohlednění důvěrnosti soukromého života britských občanů, jejichž bankovní operace mohou být v rámci protiteroristického monitorování v USA za spolupráce SWIFTu sledovány“. Gordon Brown odmítl sdělit i to, jestli byl tento program SWIFTu právně uveden do souladu s článkem 8 Evropské konvence o lidských právech.

Informačně-finanční „poklice“ dnes

Prakticky nic nevíme o tom, jestli tato spolupráce společnosti SWIF se CIA a dalšími americkými tajnými službami pokračuje i dnes. Toto téma je ve světových médiích tabu. Takže předpokládám, že, dle všeho, tento program pokračuje. V každém případě k tomu mají USA potřebné podmínky (jeden ze dvou serverů SWIFT je na území USA). Existuje spousta nepřímých důkazů, že formálně na státech nezávislá společnost SWIFT je i nadále pod silným vlivem oficiálního Washingtonu. Jednou z posledních známek tohoto bylo vyloučení Iránu z této společnosti v r. 2012. Všichni komentátoři se shodují v názoru, že to bylo učiněno pod nátlakem amerických úřadů.

Na závěr je nutné říct, že (mimo SWIFT) existují i další způsoby kontroly mezinárodních finančních toků a jejich účastníků americkými tajnými službami. Americký dolar zatím zůstává základní měnou při vypořádávání na světových komoditních a finančních trzích. Takže příslušné dolarové transakce právnických a fyzických osob za hranicemi USA probíhají přes korespondentské účty otevřené v amerických bankách. Informace o transakcích a jejich účastnících se shromažďují v databázích komerčních bank a bank Federálních rezerv. Je dokončováno budování obrovské konsolidované databáze amerického ministerstva financí, do které se budou sbíhat informace nejen z amerických bank, ale také z pojišťoven, penzijních fondů a dalších finančních institucí a organizací. Počátkem roku 2013 se v médiích objevily informace, že s cílem zajistit bezpečnost a „zájmy USA“ budou mít přístup do této databáze všechny americké tajné služby – CIA, FBI, NSA atd.

Urychlené vytváření informačně-finanční „poklice“ v zájmu amerických banksterů a tajných služeb nutí ostatní země hledat způsobu obrany před dusivou kontrolou „Velkého bratra“. Dnes se hodně mluví o nutnosti přechodu od dolaru k jiným měnám v mezinárodním vypořádání. Obvykle je takový přechod považován za prostředek, jak se země mohou zbavit finančně-ekonomické závislosti na USA. To je pravda. Nicméně tento přechod umožní také zbavit se závislosti informační.

Známka 1.0 (hodnotilo 59)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 752