Obama a Cameron uspořádali summit o syrské válce ve Washingtonu: „Více zbraní pro Al-Káidu“

Alex Lantier

19.5.2013 Komentáře Témata: Sýrie 1231 slov

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron se včera sešli ve Washingtonu, aby vystupňovali svoji válečnou kampaň v Sýrii a probrali intervence i jinde na Středním východě.

Přislíbili zvýšit příliv zbraní islamistickým ozbrojencům bojujícím proti režimu prezidenta Bashara al-Assada v Sýrii, zatímco podporují plány rozhovorů o Sýrii s Ruskem, doposud hlavním mezinárodním ochráncem Assada, které se mají konat v Ženevě.

Na tiskové konferenci po setkání Obama oznámil: „Společně budeme pokračovat v úsilí zvyšovat tlak na Assadův režim, poskytneme humanitární pomoc dlouho trpícím Syřanům, aby se posílila umírněná opozice, a připravíme se na demokratickou Sýrii bez Bashara Assada.“

Washington a Londýn prosazují svoji krvavou válku v zastoupení v Sýrii pomocí lží. K poskytování „humanitární pomoci“ a podpoře „umírněné“ opozice mají na hony daleko a vyzbrojují krajně pravičácké islamistické bojůvky, za pomoci svých středovýchodních spojenců, jako Turecko a Saudská Arábie, na jejichž aktivity dokonce dohlíží CIA. K návrhům zveřejněným v posledních týdnech patří i zřízení tak zvané „bezletové zóny“, aby se zničilo letectvo a protivzdušná obrana Sýrie, a mohly být použity americké jednotky v sousedním Jordánsku k přímé invazi do Sýrie.

Cameronovo přislíbení desítek milionů liber syrským ozbrojencům učinilo charakter této pomoci jasným. Řekl: „Británie tlačí na větší flexibilitu u zbrojního embarga EU, a v nadcházejících letech zdvojnásobíme nesmrtící podporu syrské opozici. Obrněná auta, tělesné brnění a elektrické generátory jsou připraveny k odeslání.“

Setkání Obamy a Camerona přišlo uprostřed spěšných mezinárodních vyjednávání s cílem připravit možnou USA vedenou válku proti Sýrii. Ve čtvrtek se turecký premiér Recep Tayyip Erdogan setká s Obamou v Bílém domě, kdy Sýrie je hlavním bodem jejich jednání. Erdogan opakovaně tlačil na válku se Sýrií, na základě neopodstatněných tvrzení, že syrská vláda použila chemické zbraně.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu má dnes dorazit do Moskvy na rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ohledně Sýrie. Nejmenovaný vysoký izraelský představitel tisku řekl, že Netanyahu má v úmyslu požádat Rusko, aby zastavilo dodávky vyspělých systémů protivzdušné obrany S-300 Sýrii. Takový systém by údajně Sýrii umožnil sestřelit letadla provádějící nevyprovokovaný útok, který Izrael provedl na syrské hlavní město Damašek před týdnem.

Diplomatická ofenzíva, kterou Washington organizuje proti Sýrii, je otevřeně imperialistickou operací. Cílem je izolovat Sýrii, zlikvidovat její schopnost se bránit proti americkému útoku a dosadit neokoloniální režim – je-li možné pomocí vyjednávání, jinak silou – který by se skládal z pravičáckých islamistických figurek Washingtonu a z převlékačů kabátů z řad Assadova režimu.

Jak se Washington a jeho spojenci připravují na válku, nadále doufají, že na ženevských rozhovorech bude ruský režim souhlasit s pseudo-legálním sesazením Assada, pod hrozbou dalších USA vedených útoků na Sýrii.

Obama navrhl setkání „představitelů režimu a opozice v příštích týdnech v Ženevě, aby se dohodli na přechodném subjektu, který by umožnil převod moci z rukou Assada na tento subjekt. Mezitím budeme nadále pracovat na zjištění fakt kolem použití chemických zbraní v Sýrii, a tato fakta pomohou vést naše další kroky“.

Uznání, že Washington stále potřebuje „zjistit fakta“ o chemických zbraních je tichým připuštěním, že předešlá americká tvrzení – že Assad použil otravný plyn, a tudíž překročil „červenou čáru“ a ospravedlňuje to americký útok – byla založena na výmyslech.

Na dotaz, jestli Rusko bude souhlasit s odříznutím podpory Assadovi, Cameron ocenil diskusi o Sýrii s Putinem v ruském městě Soči, konanou v pátek. Řekl: „Všichni společně vedeme toto velké diplomatické úsilí proto, abychom dostali strany ke stolu a dosáhli přechodu ve vrcholových strukturách Sýrie, abychom mohli provést změny, které tato země potřebuje.“

Za bezohledného prosazování své agendy změny režimu, v alianci s evropským imperialismem a sunitskými sektářskými bojovníky v Sýrii napojenými na Al-Káidu, uvedla Obamova vláda do pohybu síly, které ohrožují region a celý svět válkou a katastrofou.

Když mluvil o svých plánech na rozhovory s Moskvou, Obama naznačil: „Neslibuji, že to bude úspěšné. Upřímně, někdy, když jsou děsy vypuštěny v situaci, kterou vidíme v Sýrii, je velmi těžké, vrátit věci zpět. A při snaze o důvěryhodný proces budou obrovské výzvy, dokonce i když do toho bude zapojeno Rusko.“

Ve vládních kruzích panuje silná obava kvůli důsledkům eskalace v Sýrii. Ve včerejším úvodníku, s titulkem „Zůstat mimo Sýrii je pro Obamu největší výzvou“, sloupkař Financial Times Gideon Rachmam napsal: „Pokud dodáme ozbrojencům zbraně, jak můžeme vědět, že to prostě nepovede k většímu krveprolití… V posledních válkách v Afghánistánu a Iráku USA a jejich spojenci silně přecenili své znalosti společností, ve kterých zasahovali.“

Když se v neděli objevil v diskusním pořadu „Postavte se před národ“ Robert Gates, bývalý ministr obrany, jak za George W. Bushe, tak za Obamy, řekl, že americké vojenské akce v Sýrii by byly „chybou“. Poté, co řekl, že si myslí, že i americká intervence v Libyi byla rovněž „chybou“, dodal: „Myslím, že opatrnost, obzvláště co se týká vyzbrojování těchto skupin a amerického vojenského zapojení se do konfliktu, je na místě.“

Obama a Cameron také údajně probírali nasazení jednotek v rámci pokračující okupace Afghánistánu NATO, jakož i plány na rozhovory s Iránem kvůli jeho údajnému jadernému programu.

To osvětluje fakt, že válka v Sýrii je součástí širší imperialistické agendy na Středním východě. Součástí této agendy je i připravit na ropu bohatý Irán o jeho zbývajícího arabského spojence, Sýrii, jako příprava na možnou válku s Iránem; násilná marginalizace vlivu Ruska; a, obecněji, vynucení si strategické nadvlády Washingtonu a jeho spojenců na Středním východě.

Válečný summit Obama-Cameron podtrhl fakt, že pseudo-levicové organizace, jako Mezinárodní socialistická organizace, která podporuje válku v Sýrii, jsou pro-imperialistické státní organizace. (Viz „Mezinárodní socialistická organizace a imperialistický útok na Sýrii“)

Jakýkoliv nový syrský režim, který se může vynořit z ženevských rozhovorů, bude – jako režim řízený konkurujícími si bojůvkami, který vzešel z války USA-NATO v Libyi v r. 2011 – pravičáckou americkou loutkovou vládou, postavenou na tom, že sunitské sektářské síly budou usilovat o nastolení omezujících islámských zákonů, a nebude mít žádnou výraznější podporu lidí.

Americké loutkové síly, které převzaly moc v Libyi, se staly velmi rychle vlastním přičiněním velmi nepopulárními. Umožnily velkým mezinárodním bankám nechat si miliardy za libyjskou ropu, které byly zmrazeny, když vypukla válka, zatímco v Libyi vedou eskalaci násilí mezi soupeřícími islamistickými bojůvkami.

Když automobilová bomba před nemocnicí v Benghází zabila včera nejméně tři lidi a zranila jich 17, začaly protesty proti místním islamistickým bojůvkám a bylo požadováno, aby byly vyhnány z města. Jeden svědek Reuters řekl: „Toto je maso našich synů, toto nám bojůvky přinesly“.

V nedávném článku s titulkem „Pod černou vlajkou Al-Káidy, syrské město ovládané gangy extremistů“ popisoval Daily Telegraph život v Raqqa, městě na severu Sýrie, které je v současné době obsazeno na Al-Káidu napojenou Frontou al Nusra. Křesťanské kostely ve městě jsou zavírány, islámské soudy zatýkají ženy, které nenosí šátek, a al Nusra se zmocnila mnoha pekáren a pracovních míst. K protestům proti vládě al Nusra se připojily stovky obyvatel města.

Washington a jeho spojenci tlačí na válku a změnu režimu v Sýrii, navzdory silnému odporu lidí vůči takové válce. Asi 62% Američanů, a ještě větší část Turků a Libanonců, je proti eskalaci války v Sýrii.

Obama, Cameron Hold Syria War Summit in Washington: “More Weapons for Al Qaeda” vyšel 14. května na Global Research. Překlad Zvědavec.

Známka 1.0 (hodnotilo 89)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 1

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 995