Pákistánské volby: Operace Musharraf selhala

Dmitrij Minin

24.4.2013 Komentáře Témata: Pákistán 1303 slov

Washington své obavy z výsledků prezidentských voleb v Pákistánu nezakrývá. Tyto volby se mají konat 11. května. Podle washingtonského Centra strategických a mezinárodních studií: „Protože Spojené státy silně investovaly do stažení se z Afghánistánu v r. 2014, příští pákistánská vláda bude při podpoře amerických zájmů v regionu klíčová.“ Není to jen situace v Afghánistánu, co je v sázce, ale také kontrola nad jaderným potenciálem…

Washington je znepokojen především faktem, že radikální islamistické strany, jako Jamaat Ulema-e-Islam, Jammat-e-Islami, povzbuzené arabským jarem, jsou na vzestupu, stejně jako Tehreek-e-Insaf, která se předešlých voleb nezúčastnila. Posledně jmenovanou vede Imran Khan, bývalá oblíbená kriketová hvězda (kriket je v zemi sportem číslem jedna). Ten si myslí, například, že „americká pomoc Pákistánu je prokletí, které, podle jeho názoru, přeměnilo Islámskou republiku na americkou kolonii“ (1). Ve stejném duchu Tehreek-e-Insaf odsuzuje americké útoky bezpilotními letouny a tvrdí, že ideologie Talibanu není pro Pákistán hrozbou.

Předvolební výsledky Tehreek-e-Insaf s 16% jsou lepší, než 15,5% u vládnoucí Lidové strany.

Jedním z nejsilněji prosazovaných požadavků islamistů je skoncování s americkými útoky bezpilotními letadly na pákistánské půdě. Pákistánská Lidová strana a Pákistánská muslimská liga vazby Pákistánu se západem akceptují více. Ale musí čelit vlně protidrogových nálad také.

Operace SEAL při likvidaci bin Ladena je považována ve Spojených státech za hrdinský čin, ale v Pákistánu je vnímána jako akt vojenské intervence, přičemž formální verze jejího výsledku není brána příliš vážně. A zde mohl Musharraf sehrát svoji roli. Připustil, že jeho vláda útoky bezpilotních letounů na severozápadě Pákistánu umožnila, ale „pouze při několika málo příležitostech“. Útoky bezpilotními letouny USA začaly v r. 2004.

Podle Úřadu investigativního žurnalismu existuje nejméně 3,400 lidí, kteří doposud při útocích CIA drony v Pákistánu zemřeli. Práce Úřadu ukazují, že 890 z nich byli pravděpodobně civilisté (2).

Musharraf byl prezidentem Pákistánu v letech 1999-2008. Narodil se v Delhi v r. 1943. Rodina se přestěhovala do Pákistánu v r. 1947, poté, co byla Britská Indie rozdělena. V r. 1961, ve věku 18 let, vstoupil Musharraf do prestižní Pákistánské vojenské akademie v Kábulu. V letech 1990-91 studoval na Královské koleji vojenských studií (RCDS) v Británii. Byl známý svými pro-západními názory. Právě to pomohlo jeho kariéře, nikoliv nějaké zvláštní schopnosti nebo zásluhy. Bývalý americký prezident George Bush spustil válku proti terorismu po 11. září 2001. To mělo za následek utrpení v sousedním Afghánistánu a útoky na pákistánské půdě. Musharrafovo rozhodnutí připojit se k USA srazilo jeho popularitu v zemi. Dokázal se držet u moci jen díky používání síly. V r. 2008 opustil Pákistán, za hrozby odvolání. V zahraničí svůj záměr vrátit se k moci nikdy nezakrýval. Londýn a Washington byly dostatečně při smyslech, aby si spočítaly jeho šance, ale nebylo příliš na výběr, takže padlo rozhodnutí použít uprchlého generála pro své účely. Podle těchto kalkulací za rostoucího chaosu a totální korupce za vlády Lidové strany část populace toužila po silné ruce a mohla tak zneuctěného vojenského vůdce podpořit (3).

24. března přijel Musharraf do Karáčí, kdy využil prvního letu z Dubaje, nikoliv z Londýna, aby udržel pozornost mimo své napojení na Británii. Zprvu běželo vše hladce a podle plánu. Na letiště ho přišel pozdravit nepočetný dav stoupenců, který mával pákistánskými vlajkami a volal „Ať žije Pervez Musharraf!“. Nominace byla přijata volebním obvodem v oblasti Chiral, v provincii Khyber-Pakhtunkhwa na severu. Experti začali předpovídat, že Musharrafem vedená Celopákistánská muslimská liga (APML) má šanci stát se vlivnou politickou silou v parlamentu. V takovém případě by se Pervez Musharraf stal klíčovou politickou postavou pákistánské politiky, místo aby byl v exilu v Londýně.

Za této situace se generálovi političtí oponenti rozhodli, že je čas přestat otálet a začít jednat. Připomněli, že Musharraf byl v r. 2011 obviněn ze zabití premiérky a vůdkyně opozice Benazir Bhutto, ženy úřadujícího prezidenta Asifa Ali Zardariho, a současného vůdce Lidové strany. Generál byl oficiálně obviněn z porušení ústavy a zabití politických oponentů.

Byl rovněž obviněn z ilegálního propuštění a zatčení soudců Nejvyššího soudu v r. 2007 a zabití Akbara Bugtiho, balučského vůdce, v r. 2006. Pákistánský Nejvyšší soud ho předvolal, aby se se soudci konfrontoval, protože posuzoval petice usilující o stíhání bývalého generála za vlastizradu. Nouzový stav vyhlášený Mushharrafem v r. 2007 již za protiústavní prohlášen byl.

Tehdy ho Nejvyšší soud odmítl uznat za prezidenta, protože zároveň zastával funkci v generálním štábu. Zákony země říkají, že šéf výkonné moci nemůže být zároveň vrcholovým vojenským vůdcem. Nakonec Musharraf svůj nárok na vrcholovou vojenskou pozici odmítl, po konfliktu se soudci Nejvyššího soudu, z nichž některé dal zatknout.

Bývalý prezident má brzy stanout před soudem. Protiteroristický tribunál Rawalpindi převezme případ ilegálního chopení se moci v r. 1999 (4).

Soud v Islámábádu mu zakázal kandidovat v prezidentských volbách. Jeho nominace je nyní neplatná. Podle jeho právníků se Musharraf proti rozsudku odvolá.

Celá situace se stává jakousi tragikomickou fraškou. Statečný generál z vazby utekl – stráže se prostě neodvážili použít sílu. Bez ohledu na rozhodnutí soudu ho policie nezadržela, ačkoliv zatykač vydán byl. Chystali se nasadit generálovi pouta, když ho jeho ochranka najednou odtáhla ze soudní síně a strčila generála do černé dodávky, a rychle s ním odjela.

Izolován od světa Musharraf konečně souhlasil, že bude v domácím vězení. V něm má generál v úmyslu pokračovat v boji. Tentokrát to nejsou politické aktivity, ale spíše osobní svoboda, za co bude bojovat. Jak říkají pákistánská média, není to ani tak rozhodnutí soudu, ale spíše lidé, kdo vynesl rozsudek. „Generál již byl souzen historií. Bylo mu umožněno kandidovat ve volbách, a utrpěl drtivou porážku, takže je toho jen málo, co by k tomu zákony mohly přidat. Skutečně, rozsudek lidí zpečetil jeho osud mnohem účinněji, než jakýkoliv právní příkaz, kde je stále riziko, že to z něj udělá mučedníka.“ (5).

To není pro generála ten nejhorší výsledek. Ale Tehrik e Taliban Pakistan vyhrožuje, že ho zabije. Říkají, že použijí odstřelovače a sebevražedné atentátníky, aby „poslali starého nepřítele do pekla“ (6).

Staří kamarádi ve zbrani z řad vrcholového vedení armády se k němu otočili zády. Nálada mezi lidmi naznačuje, že Pákistán by mohl zopakovat egyptský scénář, kdy se armáda lidovým protestům nepostavila.

Ashfaq Parvez Kayani, vrcholový pákistánský generál, se od politiky a voleb distancoval. Nemá v úmyslu podat Musharrafovi pomocnou ruku. Podle některých odhadů Imran Khan, vůdce Tehreek-e-Insaf, islamistické strany, se ve vojenských kruzích těší velké podpoře (7).

Operace Musharraf selhala. Osud generála je lekcí. Lidé vzali zprávu o generálově zatčení klidně a nejsou žádné protesty, takže západ nijak nepospíchá s požadavkem, aby pákistánské úřady stíhání zastavily. Jinak by to mohlo vztahy s kandidáty zhoršit ještě více. To se stává politikům, kteří dají přednost cizím zájmům na úkor národních. Nikdo již jednou použitý materiál nepotřebuje.

Znepokojivé selhání Spojených států předvolební situaci v Pákistánu velmi zkomplikovalo. Když se k moci dostanou síly nepřátelské vůči USA, ztíží to „konečné stažení“ z Afghánistánu v r. 2014. Mohlo by to tak vést k panice a regionální geopolitický obrázek by byl přeměněn na pěkný nepořádek…

  1. http://carnegieendowment.org/2013/04/04/how-will-elections-impact-pakistan-s-foreign-policy/fxen
  2. http://www.newsru.com/world/27jan2013/bplaunderfire.html
  3. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21861989
  4. http://tribune.com.pk/story/537183/islamabad-court-issues-arrest-orders-for-musharraf/
  5. http://dawn.com/2013/04/19/moment-foretold-gen-musharrafs-exit/
  6. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-22165497
  7. http://csis.org/publication/pakistans-2013-elections-next-steps-and-implications-united-states

Pakistan Elections: Musharraf Operation Failed vyšel 22. dubna na Strategic Culture Foundation. Překlad Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 35)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 149