Komu zvoní syrská hrana?

Pepe Escobar

26.12.2012 Komentáře Témata: Střední východ, Analýza, Sýrie 1568 slov

Vrcholná geopolitická tragédie roku 2012 je odsouzena zůstat vrcholnou geopolitickou tragédií i v roce 2013.

Stejně jako se jednou za čas vracívám ke svým oblíbeným pasážím z Hamingwaye, nedávno jsem vrátil i k jedné ze svých reportáží z před několika let o tržišti v Aleppo – o nejneobyčejnějším ze všech tržišť Středního východu. Je to jako být střelen do zad; okouzlila mne nejen architektura tohoto tržiště, ale také tamní lidé a obchodníci. Před několika týdny byla většina tohoto tržiště – živoucího tepu Aleppa po staletí – podpálena a zničena „rebely“ tak zvané Syrské svobodné armády (FSA).

V této syrské tragédii není žádný Hemingwayův mladý hrdina, žádný Robert Jordan z Mezinárodních brigád bojujících po boku republikánských partyzánů proti fašistům během španělské občanské války. V syrské občanské válce se mezinárodní brigády skládají převážně ze žoldáků, salafistických džihádistů, uřezávajících hlavy a odpalujících auta jako bomby. A (několik) mladých přítomných Američanů je v podstatě technologickými pěšáky ve hře hrané loupeživým klubem NATO/GCC.

Tragédie pokračuje. Syrský stát, politický a vojenský bezpečnostní aparát, bude pokračovat ve svých mini bleskových válkách – bez uvažování o „vedlejších škodách“. Na opačné straně velitelé „rebelů“ budou nadále sázet na novou Nejvyšší vojenskou radu podporovanou Saudy a Katarem.

Salafisté a salafističtí džihádisté z Fronty al-Nusrah – fanatici s mentalitou 7. století, hlavy uřezávající nadšenci a operativci pumových útoků, kteří se starají o většinu bojů – pozváni nebyli. Nakonec Fronta al-Nusrah byla označena Washingtonem za „teroristickou organizaci“.

Nyní se podívejme na reakci pohlavára Muslimského bratrstva (MB), v Hama narozeného náměstka ministra financí Mohammeda Farouk Tayfoura; ten řekl, že toto rozhodnutí bylo „příliš ukvapené“. A podívejme se na reakci nového vůdce syrské opozice, Ahmeda Moaz al-Khatiba, na setkání „Přátel Sýrie“ v Maroku; toto rozhodnutí musí být „přehodnoceno“. Prakticky všechny odnože „rebelů“ se veřejně přiznaly ke své lásce k tvrdému jádru al-Nusrah.

Takže v situaci, kdy fanatici al-Nusrah pravděpodobně skrývají své islámsky správné bradky pod prozaickými hábity, lze očekávat další postup „rebelů“ na Damašek – navzdory dvěma velkým výpraskům (v červenci a pak tento měsíc), díky protiofenzivě syrské vlády. Nakonec velkolepý výcvik provedený příslušníky amerických, britských a jordánských zvláštních jednotek jisté výsledky přinesl, nemluvě o hromadách dalších smrtících zbraní poskytovaných oněmi vzory demokracie v Perském zálivu. Mimochodem Fronta al-Nusrah kontroluje části zničeného Aleppa.

Vládne sektářská nenávist

Pak jsou zde orwellovské zcela nové síly Národní koalice syrských revolucionářů a opozice – koprodukce Washingtonu a Doha. Seznamte se s novým šéfem, stejným, jako starý (odporný) šéf, kterým byla Syrská národní rada (SNC). Je to jen rétorika; jedinou věcí, na které „Národní koalici“ záleží, je dostat více smrtících zbraní. A milují al-Nusrah, dokonce i když Washington ne.

Katar rozhazoval tuny zbraní „jako cukrátka“ (podle jednoho amerického obchodníka se zbraněmi) v „osvobozené“ Libyi. Teprve až po zpětném kopanci v Benghází se Pentagon a ministerstvo zahraničí probudily do faktu, že vyzbrojování syrských ozbrojenců může být docela dobře cestou k dalším zpětným kopancům. Překlad: Katar bude nadále tlačit tuny zbraní do Sýrie, USA budou nadále „vést z pozadí“.Here

Očekávejme více strašlivých sektářských masakrů, jakým byl ten v Aqrab. Zde je nejspolehlivější verze toho, co se tam skutečně stalo. To opět dokazuje, že to, co „rebelové“ NATO/GCC skutečně vyhrávají, je válka na YouTube. Takže očekávejme masivní nepolevující vlny překrucování a propagandy – kdy budou západní korporátní média do nebe vynášet syrské „bojovníky za svobodu“ zahanbující džihád 80. let v Afghánistánu.

Očekávejme více silných překrucování kontextu, jako když náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov řekl: „Boje se stanou ještě intenzivnějšími a (Sýrie) ztratí desítky tisíc, a možná stovky tisíc civilistů… Pokud se vám taková cena za odstranění prezidenta zdá být přijatelná, co můžeme dělat? Samozřejmě, že my to považujeme za zcela nepřijatelné.“

Ergo Rusko se pokouší udělat vše, aby tomu zabránilo a nestalo se to. A pokud „rebelové“ NATO/GCC vyplní své hrozby a zaútočí na ruské a ukrajinské velvyslanectví v Damašku, měli by si raději oholit své bradky a zdrhat před nikoliv hloupým Specnazem – ruskými zvláštními jednotkami.fatwa

Očekávejme více sektářské nenávisti, neboť sunitský šejk a hvězda al Jazeery Yusuf al-Qaradawi nonšalantně vyhlásil fatwu legitimizující zabíjení milionů Syřanů, ať již vojáků, nebo civilistů, pokud jsou to alavité nebo šíité.

Bude vládnout sektářská nenávist, s Katarem v čele, následovaným Saudy s velkými peněženkami a vybranými fanatickými islamisty. Agenda: válka proti šíitům, proti alavitům, proti sekularistům, dokonce i proti umírněným, nejen v Sýrii, ale na celém Středním východě.

Střet Patriot vs. Iskander

Nová strategie syrské armády se scvrkává na velké stahování z tišin venkova a základen a na koncentrování jednotek ve městech a městečkách.

Očekávejme, že celková strategie klubu NATO/GCC zůstane více méně stejnou; vázat syrskou armádu na co nejvíce místech; demoralizovat ji; a pokračovat v promazávání soukolí pro možnou intervenci NATO (hysterie kolem chemických zbraní a neúnavné bědování nad „humanitární katastrofou“ jsou součástí tohoto rozsáhlého balíčku psychologických operací).

Syrská armáda může mít těžké zbraně; ale když stojí před tsunami žoldáků a salafistických džihádistů plně vycvičených a vyzbrojených klubem NATO/GCC, může celá ta věc trvat roky, válka ve stylu občanské války v Libanonu. To nás přivádí k další „nejlepší“ možnosti – což je v podstatě průvodní následek; smrt syrského státu pomocí tisíců, či milionů ran.

Jisté je to, že „koalice ochotných“ proti Sýrii nebude mít problém se rozpadnout, jakmile bude dosaženo konečného výsledku. Washington sází na post-assadovský režim řízený MB. Není divu, že král Playstation v Jordánsku je vzrušen; ví, že MB převezme také Jordánsko a vyžene ho, aby nadosmrti nakupoval v Harrods.

Ony vzory demokracie – středověké petro-monarchie v Perském zálivu – jsou také vyděšené; bojí se přitažlivosti MB pro lidi jako moru. Syrský Kurdistán – nyní definitivně na cestě k totální autonomii a nakonec ke svobodě – Ankaru děsí již nyní. Nemluvě o budoucích vyhlídkách na tsunami nezaměstnaných salafistických džihádistů šťastně usazených na syrsko-turecké hranici a připravených utrhnout se ze řetězu.

A pak jsou zde komplexní turecko-íránské vztahy. Teherán již Ankaru varoval, a nijak dvojznačně, v souvislosti s chystaným rozmístěním protiraketové obrany NATO.

A toto musí být majstrštyk neswspeaku konce r. 2012. Mluvčí Pentagonu George Little byl neoblomný, že „Spojené státy podporovaly Turecko v jeho snaze se bránit… (proti Sýrii)“.

Tudíž ono rozmístění 400 amerických vojáků v Turecku jako obsluhy baterií raket Patriot, aby „bránili“ Turecko před „potenciálními hrozbami vycházejícími se Sýrie“.

Překlad: nemá to nic společného s Tureckem, je to vše o ruských ozbrojených silách v Sýrii. Moskva dala Damašku nejen velmi účinné nadzvukové rakety země-země (prakticky imunní před systémy protiraketové obrany), ale obranný systém země-vzduch proti mnohačetným cílům Pečora 2M, noční můru Pentagonu, pokud by kdy měla být nad Sýrií zřízena bezletová zóna.

Vítejte ve střetu Patriot vs. Iskander. A přímo na palebné linii najdeme tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana – nadměrečného egomaniaka majícího velký komplex méněcennosti ve vztahu k Evropanům – který byl v rámcovém plánu NATO ponechán mimo.

Achillovou patou Turecka (mimo Kurdů) je jeho samozvaná role energetické křižovatky mezi východem a západem. Problémem je, že Turecko energeticky závisí na dodávkách jak z Iránu, tak z Ruska; a nemoudře si znepřáteluje obě země zároveň, svojí zmatenou syrskou politikou.

Vidím jen zkázu a beznaděj

Jak tuto tragédii vyřešit? Zdá se, že nikdo neposlouchal syrského vice-prezidenta Farouka Al-Sharaa. V tomto pro libanonský Al-Akhbar zdůrazňuje „hrozbu současné kampaně s cílem zničit Sýrii, její historii, civilizaci a lid… S každým dalším dnem se řešení vzdaluje, vojensky a politicky. Musíme být ve stavu, abychom ubránili existenci Sýrie“.

Nemá „jasnou odpověď ohledně toho, o jaké řešení by mělo jít“. Ale má cestovní mapu:

Jakékoliv urovnání, ať již začne rozhovory mezi arabskými hlavními městy, regionálními centry nebo zahraničními hlavními městy, nemůže existovat bez solidních syrských základů. Řešení musí být syrské, ale učiněné prostřednictvím historického urovnání, do kterého by spadaly i hlavní regionální země, a členové Rady bezpečnosti OSN. Součástí tohoto urovnání musí být zastavení všech typů násilí a vytvoření vlády národní jednoty se širokými pravomocemi. To by mělo být doprovázeno vyřešením citlivých otázek souvisejících se životy lidí a jejich legitimními požadavky.

To není to, co chce složenina NATO/GCC – i když mají USA, Británie, Francie, Turecko, Katar a Saudská Arábie vlastní rozcházející se agendy. To, čeho již válka NATO/GCC dosáhla, je jeden cíl – mimochodem velmi podobný cíli v Iráku v r. 2003; zcela roztrhala křehké předivo syrské společnosti na kusy.

Je to katastrofický kapitalismus v akci, fáze I; půda již je připravena pro ziskovou „rekonstrukci“ Sýrie, jakmile bude dosazena pružná pro-západní turbo kapitalistická vláda.

Přesto souběžně s tím si své záhadné cesty klestí i zpětný ráz; miliony Syřanů, kteří původně podporovali myšlenku pro-demokratické vlády – od podnikatelské třídy v Damašku po obchodníky v Aleppu – nyní posílili svoji podporu vládě, coby protisíle proti strašlivým etnicko-náboženským čistkám prosazovaným „rebely“ typu al-Nusrah.

Avšak s NATO/GCC na jedné straně a Iránem-Ruskem na druhé nemají běžní Syřané chycení v křížové palbě kam jít. NATO/GCC se nezastaví před ničím, aby vydolovala – v krvi – nějaký pochybný subjekt, řídícím cokoliv mezi pro-americkým emirátem a pro-americkou „demokracií“, vedenou MB. Není těžké vidět, komu v Sýrii zvoní hrana; nezvoní těm, jako v Johnu Donne, ale zkáze, beznaději, smrti a destrukci.

For whom the Syrian bell tolls vyšel 22. prosince na Asia Times Online. Překlad Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 125)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 2

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 1

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 3

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,14 Kč
Libra
29,45 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,40 Kč
Švýcarský frank
25,76 Kč
100 japonských jenů
15,04 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 881,88 Kč
1 unce stříbra
638,67 Kč
Bitcoin
1 473 256,49 Kč

Poslední aktualizace: 29.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 289