Syrská krev leptá novou čáru do písku

Pepe Escobar

6.8.2012 Komentáře Témata: Sýrie 1279 slov

Kdysi, na počátku minulého století, byla nakreslena čára do písku, z Acre do Kirkuku. Dvě koloniální mocnosti – Británie a Francie – si mezi sebou nonšalantně rozdělily Střední východ; vše na sever čáry v písku bylo Francie, na jih Británie.

Mnoho zpětných rázů – koncentrických tragédií – a do písku byla Saudskou Arábií a Katarem nakreslena další čára. Mezi Sýrií a Irákem, a chtějí vše. Mluví o návratu utlačovaných; nyní jako součást směsice NATO/GCC jsou v posteli se svými bývalými koloniálními pány.

Rána za ranou

Bez ohledu na to, co militarizovaná západní média lžou, v Sýrii žádná koncovka není – zatím. Naopak, sektářská hra teprve začíná.

Opět něco jako Afghánistán 80. let. Více než 100 těžce vyzbrojených gangů zapojených do občanské války v Sýrii přetéká penězi od GCC, financující jejich ruské RPG, koupené na černém trhu. Salafističtí džihádisté plynou do Sýrie po houfech – nejen z Iráku, ale také z Kuvajtu, Alžíru, Tunisu a Pákistánu, po zlostných výzvách svých imámů. Únosy, znásilňování a masakrování civilistů podporujících Assadův režim se stávají zákonem.

Jdou pomstychtivě po křesťanech. Nutí irácké exulanty v Damašku, aby odešli, obzvláště ti, kteří se usídlili v Sayyida Zainab, převážně šíitské čtvrti, pojmenované po vnučce proroka Mohameda, pohřbené v krásné místní mešitě. BBC, budiž ji připsáno k dobru, o tom aspoň informovala.

Provádí hromadné popravy; náměstek iráckého ministra vnitra Adnan al-Assadi AFP řekl o tom, jak irácká hraniční stráž viděla, jak Svobodná syrská armáda (FSA) přebírá kontrolu nad hraniční základnou a pak „popravuje 22 syrských vojáků před očima iráckých vojáků“.

Přechod Bab al-Hawa mezi Sýrií a Tureckem byl obsazen nejméně 150 mezinárodními samozvanými mudžahedíny – pocházejícími z Alžíru, Egypta, Saudské Arábie, Tunisu, Spojených arabských emirátů, Čečenska a dokonce z Francie, z nichž mnozí prohlašovali svoji příslušnost k Al-Káidě v islámském Maghrebu (AQIM).

Spálili spoustu tureckých náklaďáků. Natočili vlastní propagační video. Mávali svými vlajkami al-Káidy. A prohlásili celou hraniční oblast za islámský stát.

Dejte sem váš teroristický průkaz

Není zhola možné pochopit syrskou dynamiku bez toho, abychom věděli, že většinu velitelů FSA netvoří Syřané, ale iráčtí sunité. FSA dokázala obsadit hraniční přechod Abu Kamal mezi Sýrií a Irákem jen proto, že celá tato oblast je pod kontrolou sunitských kmenů, až do morku kostí nepřátelských vůči vládě al-Malikiho v Bagdádu. Volný pohyb mudžahedínů, zarytých džihádistů a zbraní mezi Irákem a Sýrií je nyní více než zaběhnutý.

Názor Arabské ligy – jednající jako parádní mluvčí NATO/GCC – která nabízí exil Basharovi al-Assadovi, může být stejně absurdní, jako názor CIA, že dohlíží na to, který mudžahedín a džihádistická skupina může mít přístup ke zbraním financovaným Katarem a Saudy.

Zaprvé, mohl to být jen špatný vtip. Nakonec nabídka exilu přišla od stejných vzorů demokracie, domu Saudů a Kataru, které ovládají Arabskou ligu a financují mudžahedíny a proti-syrský džihád.

Bagdád nicméně nabídku exilu veřejně odsoudil. A důsledky – v podstatě téhož dne – byly hodny Šprýmaře (ano, nepřítele Batmana); vlna proti-šíitských bombových atentátů v Iráku, s více než 100 mrtvými, ke kterým se řádně přihlásil Islámský stát Irák, místní pobočka al-Káidy. Mluvčí Abu Bakr al-Baghdadi energicky vyzýval sunitské kmeny v Anbar a Nineveh, aby se přidaly k džihádu a svrhly vládu „nevěřících“ v Bagdádu.

Přesuny mudžahedínů/džihádistů tam a zpět mezi Sýrií a Irákem byly více než potvrzeny Izzat al-Sahbandarem, vysoce postaveným členem iráckého parlamentu a blízkého tajemníka premiéra al-Malikiho. Bagdád dokonce seznamy aktualizoval. To vyvolalo jen další frenetický orwellovský newspeak, zveřejněný internetovou stránkou Moon of Alabama.

Mudžahedíni a džihádisté aktivní v Iráku jsou nyní „iráckými vzbouřenci“. A mudžahedíni a džihádisté aktivní v Sýrii zůstávají obvyklými „syrskými ozbrojenci“. Všichni byli vyřazeni jako „teroristé“. Podle této logiky lze coloradského batmanovského střelce také popsat jako „vzbouřence“.

Sledujte tok peněz

Jak to vypadá, zromantizovaní syrští „vzbouřenci“ plus ozbrojenci dříve známí jako teroristé nemohou proti syrské armádě vyhrát – dokonce ani když je Saudové a Katarci zásobují horami peněz a zbraní.

Neexistují ani žádné důkazy, že režim uvažuje o ústupu do Alavitských hor na severu Sýrie, jako uváděl tento kolektivně zahraničně-politický blog. Nakonec „vzbouřenci“ nekontrolují žádné území.

Jisté je to, kdo by z progresivní balkanizace Sýrie profitoval. Dům Saudů a Katar netouží víc po ničem jiném, než po exportování občanské války do Iráku a Libanonu; podle jejich velmi úzkoprsých výpočtů to má nakonec vést k nastolení kolegiálních sunitských režimů.

Takže očekávejme, že saudské a katarské peníze budou kupovat dobře napojené aparátčíky syrského režimu široko daleko – dokonce i přesto, že městská sunitská buržoazie zatím loď stále neopustila.

A jak se bude občanská válka rozšiřovat, tsunami zbraní zaplaví Jordánsko, Libanon, Irák a samozřejmě Turecko, což posílí rozmanité partyzánské bojůvky, včetně kurdských – což je další aspekt toho, jak nyní vyobcované neo-osmanské Turecko bezmocně sleduje, jak jsou národní státy vytvořené podél koloniálních linií z 20. let m.s. nyní rozbíjeny.

Strategicky to vždy bude válka přes prostředníka; v podstatě Saudská Arábie proti Iránu – kdy dům Saudů stojí za fanatickými islamisty všech barev, v porovnání s Katarem, který podporuje „své“ Muslimské bratrstvo. Ale především je to USA-NATO-GCC proti Iránu.

Motivy Izraele dalece přesahují sektářské choutky Saudů a Kataru. Izraelský premiér Bibi Netanyahu právě exhumoval bushismus – označil Irán-Sýrii-Hizballah za „osu zla“. Co chce Tel Aviv v dlouhodobé perspektivě je jasné; aby Washington, s Obamou nebo někým jiným, tuto osu zničil.

Mezitím tento dlouhodobý cíl nezabránil ministru obrany Ehudovi Barakovi, aby zešílel – spekuloval o invazi do Sýrie na základě hypotetického předání syrských protiletadlových raket či dokonce chemických zbraní Hizballahu.

Washington by za sebe rád, kdyby byl v Damašku aspoň poddajný/loutkový loutkový režim, aby se silně posílilo obklíčení Iránu – bez zvýšení výrazných obav Izraele. Mezitím je to, co je vydáváno za „chytrou moc“, jen glorifikované zbožné přání. Zde je podrobně uvedeno, jako pro-izraelští funkcionáři v USA líčí Sýrii po Assadovi.

Seznamte se s novým Bane

I přes veškeré své produkční hodnoty džihád NATO – v součinnosti s kolegy z al-Káidy a podobných skupin – stále změny režimu nedosáhl. Sankce Rady bezpečnosti OSN nepřijdou, protože Peking a Moskva to již zdůraznily třikrát. Takže se vynořuje plán B. Ten je přímo z irácké příručky: Damašek napadne civilisty chemickými zbraněmi. To však vydrželo jen několik zpravodajských cyklů.

Ruský prezident Vladimir Putin již dal jasně najevo, že změna režimu je v klatbě, obzvláště z důvodu, který západu uniká nejvíce – džihádisté v branách Damašku znamená, že jsou coby kamenem dohodil od Kavkazu, možné další perly ve smrtelném náhrdelníku majícího za cíl destabilizovat muslimské Rusko.

Mezitím je na spadnutí zpětný ráz, připravený zasáhnout jako medúza. Z všemožných praktických důvodů budou mudžahedínské/džihádistické eskadry smrti NATO/GCC více než šťastné, když budou moct v Sýrii prolévat krev podél sektářských hranic – v poušti a obzvláště v městských oblastech. Nyní je lovecká sezóna, nejen na alavity, ale také na křesťany (10% populace).

Zahraniční politika, která privileguje sunitské džihádisty, známé dříve jako teroristé, aby se vytvořil „demokratický“ stát na Středním východě, byla zplozena, zdá se, Bane – Hannibal Lecter se setkává se zlým Dart Vaderem v Temný rytíř povstává, závěrečné kapitole Batmanovy trilogie. A ano, my jsme jeho stvořitelé. Zatímco nejlepším chybí přesvědčení a nejhorší jsou plní vášnivé prudkosti, maskovaný sunitský džihádistický superman se plazí k Damašku, aby se zrodil.

Poznámky:

  1. vaticaninsider.lastampa.it/en...
  2. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18930876
  3. http://english.alarabiya.net/articles/2012/07/22/227739.html
  4. http://www.moonofalabama.org/2012/07/nyt-terrorists-are -now-insurgents.html#comments
  5. thecable.foreignpolicy.com/
Syrian Blood Etches a New Line in the Sand vyšel 26. července na informationclearinghouse.info. Překlad Zvědavec.
Známka 1.1 (hodnotilo 90)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 108