Křížová výprava na východ

Nikolaj Mališevskij

3.8.2012 Komentáře Témata: Asie 1406 slov

Před 30 lety, 7. června 1982, se ve Vatikánu odehrála nejvýznamnější událost moderní historie – setkání amerického prezidenta Ronalda Reagana (syna irského fanatického katolíka) a římského papeže Jana Pavla II (v civilu Poláka Karola Vojtyly). Rozhovor trvající téměř hodinu se vedl především o Polsku a „sovětské nadvládě“ ve východní Evropě. V důsledku tohoto setkání se americký prezident a hlava římsko-katolické církve dohodli na provedení společné tajné operace, jejímž cílem bylo „urychlení rozpadu komunistického impéria“. Richard Allen, Reaganův poradce pro národní bezpečnost, o tom později řekne: „Byla to jedna z nevětších aliancí všech dob.“

Aby tato aliance měla symbolické ztělesnění, Reagan druhý den v Londýně přišel s programovým vystoupením, ve kterém vyhlásil „křížovou výpravu“ proti „říši zla“. Pak následoval zvláštní prezidentský dekret, kterým byl rok 1983 prohlášen za „rok bible“. (Toto rozhodnutí bylo potvrzeno 18. dubna 1983, kdy Jan Pavel II přijal téměř celé osazenstvo – asi 200 lidí – jedné z nejvlivnějších politických organizací planety, „Trilaterální komise“). Takže evidentní „Drang nach Osten“ se symbolicky stal nástupcem první „křížové výpravy Němců proti Slovanům“, kterou v r. 1147 vedl papež Evžen III.

Za centrum všech operací „nových křižáků“ bylo vybráno Polsko. Jak Reagan, tak Vojtyla byli přesvědčeni, že pokud Vatikán a USA spojí své síly, aby zlikvidovaly polskou vládu a všestranně podpořily objevivší se nezákonné hnutí Solidarita, tak bude možné Polsko vyrvat ze sovětského bloku. Pod záštitou amerického prezidenta a římského papeže byla vytvořena široce rozvětvená síť, která začala personálně zajišťovat Solidaritu a poskytovat ji rady. Jejím prostřednictvím začaly do Polska proudit peníze od CIA, amerického Národního fondu pro demokracii (NED) a také z tajných účtů Vatikánu. Klíčovými postavami na straně USA byli ředitel CIA W. Casey a bývalý hlavní velitel NATO v Evropě A. Haig (jehož bratr, páter Haig, zastával vysokou pozici v hierarchii „papežské gardy“ – v jezuitském řádu) – kdy oba jsou rytíři Maltézského řádu.

Je třeba poznamenat, že strategická spolupráce mezi Washingtonem v osobě Reagana a Vatikánem v osobě Jana Pavla II, a také mezi šéfy jejich tajných služeb Williamem Caseym (CIA) a Luigi Podgim (vatikánská tajná služba, kterou západní výzkumníci nazývají „Posvátná aliance“) byla zahájena již několik týdnů před slavnostním ceremoniálem složení prezidentské přísahy R. Reaganem, který byl zvolen za prezidenta z velké části díky podpoře katolických voličů. Od konce r. 1980 působili jako spojka mezi USA a Vatikánem ve věci polské otázky Zbigniew Brzezinski a šéf vatikánského odboru propagandy kardinál Josef Tomko, který vedl vatikánskou kontrarozvědku Sodalitium Pianum (do chvíle, kdy Jan Pavel II sloučil obě služby Vatikánu do jedné a jejím ředitelem jmenoval Luigi Podgiho).

Kněží a představitelé amerických a evropských „nezávislých“ odborových svazů a rozvědek předávali „člověku z lidu“ Lechovi Walesovi a dalším vůdcům Solidarity strategická doporučení, odrážející způsoby a myšlenkové pochody jak Vatikánu, tak Reaganovo vlády. V té době vytažený, doslova jako čert z krabičky, Walesa dokázal před setkáním s Reaganem a Vojtylou odpracovat jako „elektrikář-mechanik“ v gdaňských loděnicích pouhých pár měsíců. Bylo to však nezbytné, aby se vytvořilo zdání „člověka z lidu“. Do té doby byl „národní vůdce“, spolu s příbuzenstvem, deset let vydržován katolickou církví, čili jak se říkalo za sovětské éry, byl příživníkem. Jeho aktivity měl na starosti osobně ředitel vatikánské tajné služby, přes svého agenta, polského jezuitského kněze Kazimira Przidatka.

Przidatek zpočátku dostal úkol dát dohromady skupinu polských kněží, kteří by se mohli infiltrovat do kruhů potenciálních stávkařů a do odborových struktur, ke kterým patřily i nově vytvořené odbory Lecha Walesy nazvané Solidarita a které se staly předmětem obzvláštního zájmu. Každý večer agenti v sutanách sepisovali seznamy s údaji „z první ruky“, získanými při rozmluvách s pracujícími a dalšími knězi. Jedním z neinformovanějších konfidentů byl Henrik Jankovskij, kněz kostela sv. Brigity, farnosti, kterou Walesa navštěvoval v Gdaňsku. Mimoto Przidatek přesvědčil Walesu, aby do vedení Solidarity dosadil historika Bronislava Geremka. Od toho okamžiku, podle názoru západních výzkumníků, „přešlo stávkové hnutí pod kontrolu církve“.

Opačným směrem, tedy do Washingtonu a Vatikánu, se informace dostávaly nejen přes „církevní otce“, naverbované činitele odborů a aktivisty Solidarity, ale i od „páté kolony“, tj. špionů nacházejících se bezprostředně v polské vládě a na ministerstvu obrany (jedním z nejefektivněji agentů, pracujících pro vatikánskou tajnou službu 11 let, byl pobočník generála V. Jaruzelského, plukovník polského generálního štábu Riszard Kuklinskij).

Člen amerického kongresového Výboru pro tajné služby Henry Hyde později řekl: „…v Polsku jsme dělali vše, co se dělá v zemích, ve kterých chceme destabilizovat komunistickou vládu a posílit odpor proti ní. Dodávali jsme vybavení, včetně technického, nelegální noviny, organizovali rádiové přenosy, zajišťovali propagandu, peníze, instrukce pro vytváření organizovaných struktur a další. Událostmi v Polsku byl inspirován podobný odpor v dalších komunistických zemích Evropy.“

Americký novinář Carl Bernstein, zabývající se zkoumáním vztahů mezi Vatikánem, Washingtonem, polskou katolickou církví a hnutím Solidarita v 80. letech (kdy to bylo zveřejněno ve formě článku v New York Times pod názvem „Svatá aliance“) vypověděl: „Americké velvyslanectví ve Varšavě bylo hlavním centrem CIA v komunistickém světě, a podle všech kritérií i nejefektivnějším… Casey se stal hlavním architektem vypracovávání politiky ve vztahu k Polsku. A v té době se Pipes a pracovníci americké Rady pro národní bezpečnost zabývali přípravou projektů zamýšlených sankcí.“

„Cílem bylo vyčerpat sověty a svést na ně vinu za vyhlášení stanného práva,“ konkretizuje sám Pipes. „Otázka sankcí se vypracovávala spolu se „zvláštními operacemi“ (sekce CIA, v jejíž kompetenci jsou skupiny provádějící tajné operace), a hlavním úkolem bylo, aby se Solidarita zachovala při životě, zabezpečit ji penězi, spojením, technikou.“ … V prvních hodinách krize Reagan nařídil, aby Janu Pavlu II s maximální operativností předávali americké výzvědné informace… Všechna stěžejní rozhodnutí Reagana, Caseyho a Clarka byla přijímána za úzkého kontaktu s Janem Pavlem II… V té době byly ve Washingtonu navázány úzké vztahy mezi Caseym, Clarkem a arcibiskupem Lagim.

Robert McFarlane, bývalý zástupce Clarka a Haiga, sdělil: „Skoro vše, co se týká Polska, šlo mimo normální kanály ministerstva zahraničí a přes Caseyho a Clarka… Věděl jsem, že se setkávají s Lagi, a že Lagiho musel prezident přijímat…“ Co se týká Lagiho, tak ten se objevil v Bílém domě minimálně šestkrát, aby se tam setkal c Clarkem a prezidentem. Zde je výpověď samotného Lagiho: „Moje role spočívala v tom, abych usnadnil styk mezi Walterem a svatým otcem. Svatý otec své lidi znal. Situace byla mimořádně složitá a bylo potřeba rozhodnout, jak naléhat na dodržování lidských práv, svobody vyznání, jak podporovat Solidaritu… Říkal jsem: „Poslouchejte svatého otce, máme v těchto záležitostech 200 let zkušeností.“

Zde uděláme malou odbočku a vysvětlíme, jakou „zkušenost“ měl katolický arcibiskup zřejmě na mysli. Jde o to, že výraz „propaganda“ jako specifický typ kombinovaného působení (informačního a možného fyzického) s cílem zvýšit vliv a moc zavedla právě katolická církev. V moderním pojetí zazněl 6. ledna 1622, kdy Vatikán poprvé v historii lidstva vytvořil „ministerstvo pravdy“ – zvláštní strukturu pro posílení boje za svůj ideologický a politický vliv. V názvu této zvláštní sekce, která se stala jedním z prototypů současných tajných služeb v celé Evropě, bylo použito slovo „propaganda“.

Takže americký ministr zahraničí A. Haig ne nadarmo později řekl: „Bez jakýchkoliv pochyb informace, které „tam“ dodával Vatikán, absolutně převyšovaly naše ve všech parametrech – jak co se týká kvality, tak operativnosti.“ Vojciech Adamickij, odpovídající za organizaci ilegálních tiskovin Solidarity sdělil: „Církev hrála u podpory Solidarity prvořadou roli a činila to aktivně a tajně… Tajně – podporovala politické aktivity, dodávala tiskařská zařízení všech typů, zajišťovala místnosti pro tajná setkání a mýtinky, připravovala demonstrace.“ (CIA se zase dělila s kardinály o informace, získané odposlechy telefonátů latinskoamerických kněží, kteří vyjadřovali názory proti americkým prominentům ve svých zemích).

Kardinál Silvestrini, bývalý náměstek vatikánského ministra zahraničí, vypověděl: „Naše informace o Polsku měly velmi dobré základy, protože kněží udržovali permanentní kontakty se svatým stolcem a Solidaritou.“ Bernstein uvádí: „Na území Polska vytvořili kněží komunikační síť, která se využívala pro výměnu zpráv mezi kostely, kde se ukrývali mnozí vedoucí Solidarity… Všichni klíčoví účinkující v tomto podniku na americké straně byli zbožnými katolíky – šéf CIA W. Casey, Richard Allen, Clark, Haig, Walters a William Wilson.“

Při čtení všech těchto odhalení si může někdo pomyslet, že tajné operace, které v konečném důsledku vedly k „největší geopolitické katastrofě století“, zůstaly věcí minulosti. Ani náhodou! Podnik „nových křižáků“ má pokračování i těchto dnech, ale to je už jiná historie.

Крестовый поход на Восток vyšel 27. července na Fondsk.ru. Překlad Zvědavec.
Známka 1.5 (hodnotilo 166)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 0

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 1

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 769