Norský sociolog poukazuje na spojitost mezi Breivickem a Mossadem

Ofer Aderet

8.5.2012 Komentáře Témata: Terorismus, Současné události 1168 slov

V rámci několika antisemitských poznámek norský sociolog Johan Galtung také brání „Protokoly sionských mudrců“ a říká, že židovský vliv byl jedním z faktorů vedoucích k Osvětimi.

Johan Galtung, norský sociolog, přezdívaný „otec mírových studií“, se dopustil během působení a přednášení na univerzitě v Oslo antisemitských a protiizraelských poznámek, v článku zveřejněném poté v norském tisku a v rozhovoru s Haaretz, který následoval.

Mimo dalších výroků Galtung tvrdil, že existuje možná spojitost mezi teroristy zodpovědnými za masakr dětí vloni v létě v Norsku a Mossadem. „Židé ovládají americká média a odvádí pozornost ve prospěch Izraele,“ napsal Galtung v článku zveřejněném v Norsku.

Poukázal na to, že jedním z faktorů za antisemitskými náladami, které vedly k Osvětimi, byl fakt, že židé zastávali vlivné pozice v německé společnosti. Galtung také doporučil četbu „Protokolů sionských mudrců“ – jednoho z nejoblíbenějších antisemitských textů na světě.

82letý profesor Galtung je jedním ze zakladatelů oboru zvaného „mírové studie a řešení konfliktů“, jakož i spoluzakladatelem mezinárodního Institutu výzkumu míru v Oslo. Je považován za velmi váženého sociologického výzkumníka, bylo mu uděleno mnoho cen a je autorem více než tisíce článků a přes stovky knihy. Některé jeho práce byly přeloženy také do hebrejštiny.

Galtungovy opakované antisemitské poznámky byly odhaleny internetovou stránkou norského periodika „Humanist“. Některé komentáře se objevily během přednášení na univerzitě v Oslo vloni v létě, a další byly napsány Galtungem v reakci na článek, který ho kritizoval, a který byl zveřejněn v periodiku.

Mimo dalších tvrzení Galtung uvedl, že existuje možné spojení mezi Andersem Behringem Breivikem, zodpovědným za zmasakrování desítek dětí vloni v Norsku, a židovskými a izraelskými frakcemi. Toto propojení je údajně založeno na faktu, že vrah měl vazby na „zednářskou“ organizaci, „která měla židovský původ“, podle Galtunga. Údajná spojitost s Izraelem je prostřednictvím Mossadu – kde Galtung věří, že mohl dávat Breivikovi rozkazy.

Obdobně Galtung zmínil konspirační teorii, spojující loňský letní masakr v Norsku s útokem na hotel King David, provedený Etzel v r. 1946 – k oběma útokům došlo 22. července. Své udivující tvrzení zakončil takto: „Bude zajímavé přečíst si (norskou) policejní zprávu o Izraeli, během procesu.“

V e-mailové korespondenci s Haaretz v neděli požádal Galtung o vyjasnění svých tvrzení. „Když nevíte nic o tom, kdo je za Breivikem, včetně toho, jestli vůbec někdo, je jakákoliv hypotéza legitimní; to je povaha výzkumu,“ napsal Galtung.

„Považuji Mossad za vysoce nepravděpodobný, ale je nelegitimní ho vypustit jako hypotézu bez důkazů,“ pokračoval Galtung.

Na dotaz, co mínil v souvislosti s policejní zprávou o Izraeli, Galtung odpověděl: „Přesně to, co jsem řekl. Předpokládám, že jsou otevření jakékoliv možnosti, a vyšetřují nejen činy provedené Breivikem, ale také ostatní předpoklady.“ V korespondenci s Haaretz Galtung zmínil to, čemu říká „dvojznačnost všeho lidského“. Pro vysvětlení uvedl příklady ze středověku a moderního období. Podle Galtunga „strašlivé pogromy“ provedené na židy mají také další „problematickou“ stránku. „Židé sehráli roli ve výběru plateb od zadlužených rolníků,“ napsal Galtung.

Podle Galtunga měla „strašlivá Osvětim“ také dvě stránky. „Nebylo neproblematické, že židé měli klíčová místečka ve společnosti ponížené po porážce ve Versaille,“ napsal Galtung, s odkazem na Německo po první světové válce. „To v žádném případě, naprosto v žádném, neospravedlňuje zvěrstva. Ale vytvořilo to antisemitismus, který bylo možné předvídat.“

Další tvrzení, se kterým přišel Galtung v norském periodiku, je, že židé ovládají americká média. „Šest židovských společností má pod kontrolou 96% médií,“ napsal Galtung. Uvedl jména novinářů, vydavatelů, televizních sítí a filmových studií, o kterých tvrdí, že jsou ovládány židy, mediální magnát Murdoch byl do tohoto seznamu začleněn také. „Mnozí z nich jsou fanaticky pro-izraelští,“ zdůraznil. Bezprostředně po těchto tvrzeních napsal Galtung, že „70% profesorů na 20 nejdůležitějších amerických univerzitách jsou židi“.

Galtung zakládá svoji doktrínu na článku napsaném Williamem Lutherem Piercem, zakladatelem „Národní aliance“, bílé rasistické organizace. Stejný článek inspiroval Timothy McVeigh k provedení oklahomského útoku, ve kterém bylo v r. 1995 zabito 168.

Na žádost Haaretz, aby popsal následky „židovské kontroly“ médií, odpověděl, že by to mohlo být dobré co se týká intelektuální kvality, ale že by to mohlo také „omezit rozpravu o čemkoliv, do čeho je zapleten Izrael“.

Jako příklad uvedl informování amerických médií o Íránu. Podle Galtunga „probírají americká oficiální média Írán výlučně ve spojitosti s jadernými zbraněmi“, a nezabývají se americkým zasahováním do vnitřních záležitostí Íránu. Galtung psal o „Trauma roku 1953 – útok CIA-MI6 proti legálně zvolenému premiérovi“. Dalším příkladem, podle Galtunga, je „arabské jaro, probírané výlučně jako záležitost diktatura-demokracie, a o roli USA-Izraele, stojícími za těmito diktaturami, se drží bobřík mlčení“.

Galtung také uspořádal otevřené diskusní fórum o obsahu knihy „Protokoly sionských mudrců“, jedné z nejčastěji citovaných antisemitských prací na světě. „Zajímalo by mne, kolik lidí s tak silnými názory na tuto knihu ji vůbec četlo,“ napsal. „Je dnes nemožné něco takového dělat, aniž by si člověk nevzpomněl na Goldman Sachs,“ dodal. Goldman Sachs je mezinárodní investiční banka založená a řízená židy, na kterou je v médiích čas od času útočeno jako na „kapitalistické prase“.

„Protokoly“ jsou padělek vytvořený ruskou tajnou policií v době cara, který údajně objasňuje židovský komplot vytvořený na tajné konferenci zvané „mudrci Sionu“, s cílem ovládnout svět. Nicméně Galtung má jiný názor. „Je těžké věřit, že ruská tajná policie byla schopna být tak specifická,“ napsal Galtung. V rámci korespondence s Haaretz byl méně energický a napsal „nevím, kdo přesně Protokoly napsal“.

Gad Yair, profesor sociologie na Hebrejské univerzitě, byl prvním, kdo odhalil Galtungovy antisemitské poznámky v Izraeli. Yair napsal o Galtungovi na svém blogu.

„Profesor Galtung byl oceňovaným a zasloužilým členem jakékoliv veřejné nebo akademické diskuse, až doteď. Pokud byl kdy někde na světě potřeba důvěryhodný mírový vyjednavač, byl jím norský profesor Johan Galtung. Tyto okolnosti poskytují význam údivu norské akademické obce tváří v tvář jeho komentářům. Je to stejný úžas, který vytvořil vrah Breivikin.“ Norská akademická obec se podivuje, dodal Yair, jak „tento obchodník s mírem mohl postavit své názory na neonacistických publikacích a zahrnout je do rozhovorů, přednášek a článků. Vykřikuje snad, stejně jako Breivik, mír s nacistickým pozdravem?

Poznámka editora

Považuji názor profesora Galtunga o spojení Breivika s Mossadem za silně nepravděpodobný. Takhle Mossad prostě nepracuje. Oni (Mossad) samozřejmě nemají problém, etický ani jiný, zavraždit libovolné množství lidí, ale nikdy ne veřejně jako masoví vrazi. Pracují vždy v skrytu a tak, aby podezření padlo na někoho jiného. Kdyby například na tom ostrově zemřelo 70 lidí z důvodu otravy jídlem, mohli bychom snad uvažovat o Mossadu, ale ne pokud tam vlítne šílený střelec.

Dokonce i Breivickovo členství u Svobodných zednářů je spíše příkladem toho, že i Zednáři občas šlápnou vedle při přijímání nových členů, a nikoliv toho, že by ho Zednaři motivovali v jeho činu či dokonce ho vyslali, aby hromadně vraždil. Tohle prostě není jejich styl.

Známka 1.7 (hodnotilo 78)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 246