Ochotně a dobrovolně se vzdáváme svého soukromí

aneb Kamerami k světlým zítřkům

Vladimír Stwora

1.3.2012 Komentáře Témata: Policejní stát 6537 slov

Pokud jsem v Čechách, bydlím v malé vesnici (1500 obyvatel) kousek za Prahou. Mám garsonku v novostavbě na konci vesnice, jsme poslední dům, za námi jsou už jen pole. Ulice není průjezdní, je slepá, bydlí tam zhruba dvě stě obyvatel. Klidné, tiché místo. Čelní strana našeho domu směřuje také do pole, teď už bývalého. Pomalu na něm rostou rodinné domky. Takové to podnikatelské baroko, znáte to. Nedávno v naší ulici údajně došlo ke zločinu. Rozhořčení občané, obyvatelé naší klidné uličky, se rozhodli něco s tím udělat. Následující komunikace dobře zaznamenává myšlenkový svět lidí odkojených Mladou frontou, Reflexem, zprávami Nova a černou kronikou různých deníků teď už povýšenou na hlavní zprávy.

Změnil jsem jména všech přítomných a místopisné označení. Domnívám se, že zveřejnění nic nebrání, protože tyto emaily nelze považovat za soukromou korespondenci. Každý email byl odeslán zhruba na třicet až čtyřicet dalších emailových adres všech občanů, na které jsme měli kontakt. Jinak ponechávám text bez úprav, tak jak přišel.


Od:  Jan Opatrný

Předmět: Rozešlete tento email všem kdo bydlí v X!!!

Zdravim vas vsechny,

preposilam komunikaci, kterou jsem dnes cetl ve svem mailu. Mluvil jsem ted s Romanou Strasirybkovou (dum naproti nam) a vylicila mi napadeni jejiho syna ve 4 rano, kdyz vencil psy. Udajne cesky mluvici chlapi, vykradli sousedum zahradni domek a brali nejaky pneumatiky. Policajti dorazili za 20 min. Nastesti se mu nic nestalo, ale doslo i na nejakou honicku a vyhrozovani. Vic nevim. Kazdopadne bude nejspis nejaky meeting ohledne zvyseni bezpecnosti a mozneho nasazeni kamer.

Pokud budu vedet dalsi info, dam samozrejme echo.

Ahoj Honza


Od: David Četnický

Vážení sousedé,

Po událostech ze čtvrtka tohoto týdne jsem se rozhodnul vám navrhnout řešení bezpečnosti naší čtvrtě. Útoky na majetek již přerostly v loupeže. Drzost pachatelů při krádežích nemá obdoby, s jistotou s jakou najíždí do naší obce je udivující.

Lidé v mnoha případech přehlíží podezřelé osoby, vozidla a jsou obecně lhostejní, když pak vidí nějaké bezpráví, raději se otočí.

Navrhuji:

- Zřídit nějaké e-stránky s přístupy obyvatel, kde se budou archivovat postřehy, podezřelé vozidla, osoby atd.

- Na každém z domů (vchodů) v ul. Tichá instalovat jednu kameru s archivací dat. (výběr, cena archvice a technologické provedení se dohodne)

Budemeli všichni k tomuto problému přistupovat s vážností věřím, že si pachatelé najdou jiné místo kde se realizovat. Vím s jistotou, že kamerový systém ve městech je velmi účinnou zbraní a je i jedním z důvodů, proč byla pouliční majetková kriminalita vytlačena z hlavního města na venkov (ideální jsou satelitní městečka)

Možná mi někdo bude argumentovat, že by se o toto měla postarat policie nebo obecní úřad. Policie s personálním obsazením služebny nám v tomto nemůže reálně pomoct, jedna hlídka na 30 vesnic..... co dodat, v noci nikoho nenajdete ani na stanici, je tam odkaz volat linku 158. Věřte, že by policisté rádi zločince pochytali, ale většinou nemají žádné stopy, důkazy, či svědky a jezdí pouze sepisovat nápad trestné činnosti, mezi tím, co se již někde jinde opět krade. Tuto situaci by vyřešil onen sofistikovaný kamerový systém, který v okamžiku instalace pokryje naší lokalitu a případny útok může reálně zachytit. Pak je již možné předat policii nějaké informace, záznamy se kterýma se dá dále šetřit.

Obec, obecní policie(ta tady nikdy nebude), nevím o tom, že by se o tomto negativním jevu zmínili třeba v novinách, které vydávají. Jejich hlavní strost je kdo koho pomluvil.

Cenu jedné kamery s zálohováním nedokáží odhadnout, ale při ceně kamer HD v obchodě okolo 5000,- si myslím, že to nebude pro SVJ tak velká položka. Sousedé naproti budou na svých rodinných domech kamery instalovat také. Proč tolika kamer?

Jedna kamera která by přečetla RZ vozidla či zachytila obličej musí směřovat do nějakého bodu a musí se počítat s tím, že nahraný záznam v okamžiků přiblížení (ZOOM) se stává nečitelný, aktivní kamera umožňuje přiblížení, nahraný záznam většinou jen omezeně.

Napište mi své názory a pojďme se tomuto nešvaru postavit společně.

PS: pošlete tento email všem koho z našeho městečka znáte

Děkuji

David Četnický


Od: Lukáš Ochotný

Dobrý den všem,

vzhledem k tomu, že situace kolem bezpečnostních složek je opravdu žalostná, nezbývá, než aby si obyvatelé pomohli nějakým způsobem sami.

Hlídky asi držet nebudeme, takže kamerový systém považuji za celkem rozumné řešení. Jejich rozložení, jako i potřebu instalace na každý dům, bych ale nechal na posouzení odborníka.

Bude to mít i svá úskalí. Osoby disponující se záznamy kamer musí být informovány a poučeny o legální dispozici s nimi!!! Atd.

Takže ano, ale s kvalitní přípravou a rozpravou.

Lukáš Ochotný


Od: David Četnický

Zdravím všechny,

Lukáš Ochotný má samozřejmě pravdu, ve věci je potřeba získat souhlas dotčených sousedů, v případě nesouhlasu kamery nastavit, tak aby se nedostal do záběru, něčí pozemek atd. Co se týče toho počtu kamer tak to může na první pohled vypadat naddimenzovaně, ale vezmeteli v úvahu monitoring parkovišť na okrajích lokality, či zadní strany řadových domů tak se bude rozhodně jednat o více než 3,4 kamery. Nadruhou stranu si myslím, že ne každý z přízemních bytů bude chtít být pod dohledem kamer při opalování atd. To už si budou muset odhlasovat dotčené byty.

Nechci vzbuzovat paniku, ale neustále si kladu otázku, kolik dnes stojí bezpečí?? Jsme schopní si koupit čerpadlo za 70 tisíc na fekaly, tak investujme do klidu a bezpečí, chodí nám tady manželky, děti . . . tak se pojďme domluvit, žádám předsedy jednotlivých SVJ k vážné dikuzi za jednotlivé vchody.

Věřím že cedule u vjezdu do lokality s uvedením monitoringu odradí případné zájemce o náš majetek, a když ne tak budeme mít v ruce záznam !!

Snažte se přidávat k tomuto emailu další kontakty, jelikož toto je poslední vyčet e-adres

David Četnický


Od: Romana Straširybková

Zdravím Vás všechny,

Naprosto souhlasím s emailem Davida Četnického, kamery pořídíme dle dispozic.

Pro ty, co to neví - došlo k loupežnému přepadení přímo v ulici Tichá na Blátech, které se mně bohužel dotklo osobně.

Nedovolme proto drzým zlodějům a násilníkům, aby k nám jezdili jako do supermaketu a ubližovali našim blízkým!!!!!!!!!!

Romana Straširybková


Od: Vladimir Stwora

Je mi líto, naprosto nesouhlasím s kamerovým systémem. Je jich snad málo ve městě? Měníme se na společnost Velkého bratra, tiše a plíživě. Statistiky z Británie, která je nejvíce prošpikována kamerami, i z dalších zemí ukazují, že počet kamer ani nesnížil kriminalitu, ani nezvýšil bezpečnost, ani nepřispěl ke zvýšení počtu odhalení.

Viz například

  • http://www.notbored.org/cameras-not-effective.html
  • http://www.aclu.org/images/asset_upload_file708_35775.pdf
  • http://www.thisislondon.co.uk/news/article-23412867-tens-of-thousands-of-cctv-cameras-yet-80-of-crime-unsolved.do
  • http://www.thisislondon.co.uk/news/article-16856213-cctv-does-not-stop-crime.do
  • http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/half-cctv-schemes-do-not-reduce--crime-rates-646686.html
  • http://www.guardian.co.uk/uk/2008/may/06/ukcrime1

a další. Zadejte si do Google "camera crime statistic" a uvidíte sami.

Shrnuto:

• Meta-analyses (studies that average the results of multiple studies) in the UK show that video surveillance has no statistically significant impact on crime.

• Preliminary studies on video surveillance systems in the US show little to no positive impact on crime.

česky:

. Meta analýzy (studie, které zprůměrují výsledky mnoha jiných studií) v Británii ukazují, že kamerové systémy nemají statisticky významný vliv na zločinnost.

. Předběžné studie kamerových systémů ve Spojených státech ukazují nepatrný nebo žádný vliv na zločinnost.

Samozřejmě, lze najít i články tvrdící opak, ale je jich výrazně méně a je třeba se dívat, kdo je vlastně publikuje.

Zločinci si najdou slepé místo, kam kamery nevidí, vždy, není možné pokrýt kamerami celý prostor. A i když se to podaří, není pro kriminálníky problém si přetáhnout přes hlavu něco, co znemožní jejich identifikaci.

Každá šmírovací kamera je zásah do soukromí nás ostatních. Udivuje mě, že nikdo z diskutujících se neptá po takových věcech jako KDO BUDE MÍT PŘÍSTUP K ZÁZNAMŮM Z KAMER, KDE BUDOU ZÁZNAMY ARCHIVOVÁNY A JAK DLOUHO a JAK JE ZABEZPEČENO ZNEUŽITÍ ZÁZNAMŮ například tím, že se dostanou do nepravých rukou. Přitom to by měly být první otázky.

Jsme skutečně takové ovce? Benjamin Franklin řekl, že „Kdo se vzdá svobody výměnou za bezpečí, ztratí oboje a nezaslouží si ani jedno“.

Co tedy navrhuji?

Tady, kde momentálně přebývám (Kanada), se osvědčil program Neighborhood watch. Cedule s výstražným textem "Soused se dívá" nebo "Soused tě vidí". Klikněte si naodkaz, jsou tam ty cedule vidět. Jistěže ani to není 100% řešení, ale je to lepší než nic a méně intruzivní. A pak - my všichni si opravdu musíme více všímat, kdo se tam pohybuje. Je to naše zodpovědnost a naše povinnost, nemůžeme ji přehrát na kamery a myslet si, že je to vyřešeno. Všímat si i když dotyčný zrovna nerabuje náš vlastní majetek. Protože dnes pomohu sousedovi, zítra on mi.

Vladimír


Od: David Četnický

Vladimíre při vší úctě k vám, nevím jaké jsou vaše pravdivé pohnutky, nevím jaké je vaše povolaní a odkud máte informace které uvádíte, mimochodem, které jsou nepravdivé!

Máte výstřední názor, který je výrazně odlišný od většiny, možná proto že nosíte střelnou zbraň, možná proto že neběháte jako já po nocích za těmito pachateli(sám po zavolání souseda, sousedky), možná proto že jste nebyl napaden, možná je vám to jen jedno.

Apeluji na ostatní, a zdovolením použiji metaforu:

Kvuli jednoho vegana se odmítám vzdát, másla, vajec, a masa

David Četnický

Zdovolením vy nám nebudete radit z Kanady!! Pane .......


Od: Vladimir Stwora

Pane Davide,

možná mi něco ušlo, ale vy jste o tom někde hlasovali? Tohle je vážná věc, nemůžete prosazovat své řešení, dokud nebudete mít souhlas většiny. Tzn. obejít všechny domácnosti a udělat nějaké provizorní referendum nebo něco v tom smyslu.

Uvedl jsem vám šest odkazů na zdroje, které dokládají neúčinnost kamerových systémů ve světě. Vy jste neuvedl žádný proti, pouze jste odmítl ty mé s tím, že to není pravda. Jsem ochoten některou tu studii přeložit do češtiny. Vy si klidně přeložte opačnou studii. Pak je třeba lidi seznámit s oběma názory, vysvětlit pro a proti a nechat je, ať se rozhodnou. Pokud většina bude pro, tak nemohu nic dělat, ale rozhodně musí rozhodnout většina. Není možné, aby jste se rozhodl sám.

Dále musí být jasně řečeno

  • kdo bude mít ke kamerovým záznamům přístup
  • kde se budou záznamy uchovávat
  • jak dlouho se budou uchovávat
  • jak budou zabezpečeny proti případnému zneužití

Kamerové systémy jsou vážným zásahem do našeho soukromí a máme právo toto vědět.

Co se týče té vaší poslední poznámky, že vám nebudu radit z Kanady, tak je tak hloupá, že se ani nevyplatí na ni reagovat.

Vladimír Stwora


Od: David Četnický

Nemá smysl vzájemné napadání, nikam by to nevedlo,

vše co popisujete níže bude postupně provedeno, konzultováno a jak uvedl soused Ochotný posouzeno všemi kterých se to dotýká. Vše co se tady vede je jen diskuze, nic nikdo neobjednal, nekupoval, neinstaloval.

Otázka pro odpůrce kamer pana Vladimíra doufám, že bude pochopena bez postranní ironie – také chodíte jen do samoobsluh kde nejsou kamery, čerpáte benzín u benzínky bez kamer atd? Ona stejně žádná taková asi není.. A denně je telka plná natočených obličejů padouchů co vybrali nějakou benzínku nebo sámošku. A dost takových k tomu soudu nakonec naštěstí dojde..

Asi nevíte jaké pohnutky nás vedou k takové úvaze. Každopádně mě osobně nebude vadit, když mi bude snímat kamera vozidlo, na které jsem šetřil, se kterým jsem přijel z práce, jsem slušný člověk, a necítím se omezen na svých právech, pakliže je kamerový záznam použit v okamžiku, kdy je potřeba vyšetřit zločin spácháný na našem majetku, zdraví atd.

Tady nejde o šmírování, místo aby jste poradil, jak se takovémuto riziku můžeme vyhnout, okamžitě zamítáte návrh.

Popisujete Británii, srovnáváte snad ji ČR?

Pro všechny je jistě opatření proti zneužití velmi důležitá a já jsem jeden z těch, kteří budou trvat na maximálních opatřeních v tomto směru. Nikdo nechce instalovat kamery do vchodů domů, ale přijedeli vozidlo pachatelů, kteří přišli rabovat, chci znát jejich identitu, dnes kradou (a často) majetek, napadli souseda který si dovolil vylézt před dům, shodou okolností vlastně i před Váš, CO BUDE DÁL?? Öpravdu to máme tolerovat???


Od: Vladimir Stwora

Pane Davide

ujišťuji vás, že i mně velmi záleží na tom, aby ta oblast byla bezpečná a klidná. Rozhodně ten problém nebagatelizuji, něco je třeba udělat, teď je jen otázka CO.

Chápu, že kamerový systém je lákavý, ale než se pro něj rozhodneme, musí všichni zainteresováni vědět, že statistické výsledky z jiných zemí, kde ty kamery mají, jsou přinejmenším diskutabilní. Že ty kamery nepřispěly ke snížení kriminality, ani k procentu odhalení. Jediné, k čemu přispěly, byla ztráta soukromí pro slušné občany. Prosím, nepodceňovat to, soukromí je čím dál vzácnější. Jak sám říkáte, kamery jsou dnes všude, v každém obchodě, v každé bance. Skromně jste nedodal, že v obchodech se krade pořád stejně a banky se stále přepadávají, navzdory kamerám. Tu a tam se podaří někoho podle kamery identifikovat, ale většinou spíše ne. Kamery vytvářejí falešný pocit bezpečí.

Ta oblast je, bohužel, pro grázly dost ideální. Je to na kraji dědiny a když ráno lidi odejdou do práce, je tam jak vymeteno. V noci také. Garáže tam nejsou, auta stojí venku na pospas zlodějům. Jednoduché řešení zřejmě neexistuje.

Už jsem psal, co se ve světě osvědčilo (na rozdíl od kamer). Je to ten program Neighborhood watch, psal jsem o zřetelných výstražných cedulích "Soused se dívá", ale ten program nejsou jenom cedule, je za tím vlastně něco na způsob domobrany, zkrátka lidi dělají něco jako hlídky. Je mi úplně jasné, že tohle bude těžké zrealizovat, nemůžeme chtít, aby lidi přišli z práce a šli na noční hlídku. Bohužel je to jedna z mála věcí, která je jakž takž účinná.

Jiné řešení by možná bylo umístit na každém rohu velké zřetelné tabule "Oblast sledována kamerovým systémem" a při tom tam ty kamery ani nedat. Jen varování. Popř. tam dát jen hodně viditelné makety kamer. Možná by tam mohly být obě cedule: "Soused se dívá" a "Oblast pod kamerovým systémem". Kriminálníci při vytipovávání si příštích obětí se většinou takovým místům vyhýbají.

Také by se tam daly umístit silné reflektory, které se budou rozsvěcovat při detekci pohybu. To je také něco, co grázlové moc nemilujou.

Jedna věc je jistá. Od úřadů a policie čekat pomoc nemá smysl. Musíme se o sebe postarat sami. V každém případě je to téma na diskuzi pro všechny z té oblasti, nikoliv jen pro nás na internetu. Lidi by měli slyšet různé návrhy, měli by znát pro a proti u každého z nich, a měli by o řešení hlasovat.

Nevím, jakou formou to hlasování chcete udělat, napsal jste to tak nějak nejasně. Cituji "vše co popisujete níže bude postupně provedeno, konzultováno a jak uvedl soused Ochotný posouzeno všemi kterých se to dotýká." Použil jste pasivní tvar sloves. Bude provedeno, konzultováno... Kým? Kdy a jak? Znovu opakuji, než lidi kývnou na kamerový systém, chci, aby si mohli přečíst, že se to ve světě moc neosvědčilo.

Vladimír Stwora


Od:  Romana Straširybková

Zdravím všechny sousedy,

Davide, díky a souhlasím, lépe bychom to nenapsali.

Nechci pasivně vyčkávat.

Je to přesně tak, můj syn  chtěl jít se psi ven, ale bohužel byl v nesprávnou dobu před bytovým  domem. Byl napaden ! Drzý lapka si totiž odložil lup u auta zaparkovaného na vyhrazeném stání BD a  šel napadnout mladého kluka, který byl právě na ulici.

Tak proto kamery a nebyl ani  špatný nápad monitorovat jedinou příjezdovku na Kamenici.

Dále souhlasím s Lukášem Ochotným, aby toto všechno zajistila odborná firma. 

S přáním, aby vás nikoho toto nepotkalo

Romana Straširybková


Od: David Četnický

Vážení,

oslovení píši záměrně, aby nešlo jen o jednání mezi mnou a panem Vladimírem.

Po předchozích listech je zřejmé, že mezi námi dvěma, nemůže dojít ke shodě, jelikož máme na věc odlišný názor.

Rozhodl jsem se pro poslední dopis s vysvětlením a argumentací, nemám čas se dohadovat, každý následně může projevit svůj souhlas či nesouhlas při hlasování jednotlivých SVJ.

Pracuji jako policista již 10 let, svou práci se snažím dělat poctivě a svědomitě, dá se říct, že ji beru jako poslání.

Bohužel ne všichni mi kolegové ke svému povolání přistupují stejně. Věřím, že jich stále ubývá, ovšem stejně jako je tomu u jiných řemesel, či povolání se neochota a lhostejnost najde všude.

Kamerový systém, sloužící k monitorování jakéhokoli protiprávního jednání je pro vyšetřování deliktů zcela zásadní!! Nejde jen o vypátrání pachatele, ale také o to, aby v případě konfliktu neudělali z Vás pachatele a ze zločince poškozeného, pochopíte až mu někdo přerazíte čelist a on řekne že zde byl pouze na procházce.

Dnes již řídím chod jednoho nejmenovaného útvaru policie, kamerové záznamy jsou někdy to jediné co máme a objasněnosti to výrazně přispívá. Můsíme rozlišovat trestný čin vloupání do vozidla, kdy pachatel příjde lesem, kde je mizivá pravděpodobnost že lumpa dopadneme, ovšem přijedeli na místo autem, je to velmi cenná stopa, která většinou vede k jeho dopadení. Samozřejmě intenzita šetření je přímo úměrná následku útoku. Nemužeme dnes v personálním stavu v jakém policie funguje aby se na krádeži pily na zahradě, které šetří policista obvodního oddělní s 1 roční praxí věnovalo tolik zkušených kriminalistů jako u násilné loupeže, či vraždě.

Znovu opakuji záznam je zcela zásadní.

Pan Vladimír Vám ale jistě doloží statistiku geta z předměstí Londýna....., nebudu se k tomu vyjadřovat, protože statistiky vytvářejí lidé, kteří chtějí aby dokázali co dokázat chtějí.

Důrazně žádám, aby nikdo nemotal hlavu lidem když srovnává naprosto odlišné země, svou bezpečnostní, imigrační, sociální politikou!!!

Pan Vladimír, pakliže jsem četl pozorně nespochybňuje preventivní působení kamerového systému, vadí mu jen ona ochrana soukromí.

Tedy, kamerový systém musí být uzavřený s přístupem určitých osob a nastaven tak, aby se vždy zaznamenal pod loginem přístup k datům, tento musí být vždy zdůvodněn vyšetřováním protiprávního jednání.

Osobně považuji sledování fyzickou osobou jako mnohem větší zásah do soukromí, nežli uzavřený okruh kamerového systémů, ke kterému je přístup pouze za podmínek popsaných výše. Neuražte se pane Vladimíre a sedávat hodiny před domem nevzbuzuje u sousedů přílišnou důvěru. Hlavně nejsme v sociálně vyloučené lokalitě s 90 procentní nezaměstnanosti ať už to kterékoli na světě. Kdo nevím o čem mluvím, zajette se podívat na předměstí Paříže, Londýna, ale s armádou, protož tam vám nepomůže ani policie, tam když vypuknou pouliční nepokoje tak trvají týdny, TAM JE KAMERA OPRAVDU NA ......

Navrhuji:

  1. Provést hlasování každého SVJ samostatně pro zřízení navrhuji poměr hlasů pro 5 proti 3 jako nejnižší možný. celkově bych se přiklonil k 80 procentům kladných názoru jako celku za všechny SVJ
  2. Podal bych žádost na úřad pro ochranu osobních údajů registrace na obci v případě že vše projde realizaci.

PS: Budeteli chtít někdo znát statistické údaje z České republiky, ne ze zahraničí v souvislosti s objasněnými případy TČ rád Vás přivítám na oddělení, provedu a osvětlím práci policie, což by měl být i jeden z hlavních cílů, naší vzhledem k historii velmi mladé, ale progresivní policie.

Věřím, že se každý rozhodne podle svého nejlepšího svědomí,

David Četnický


Od: Jan Zaridimto

Vazeni sousede,

dovolte, abych touto cestou prispel i ja do diskuse tykajici se jakehokoli monitorovani deni v městečku X.

Jako clovek neznaly problematiky kamerovych systemu jsem se od zacatku umyslne nezapojoval do mailove debaty, ale veskera uplynula korespondence k tomuto tematu me donutila vyjadrit svuj nazor.

Rad bych v tuto chvili predeslal, ze v soucasne dobe neznam vsechna pro i proti, takze nemam jednoznacny nazor, zda kamery umistit ci nikoliv.

Momentalne jsem vsak nabyl dojmu, ze se diskuse zuzila na nazorove rozdily p. Vladimira a Davida Četnického a jsem presvedcen, ze takto by se verejna vest nemela.

Rad bych podotknul, ze pokud se tato polemika tyka pouze umisteni kamer uvnitr bytovych domu, je toto rozhodnuti plne v pravomoci jejich obyvatel.

Ovsem v pripade, ze se bavime o monitorovani vnejsich, a tedy spolecnych prostor (ulic), bude potreba k realizaci souhlas vetsiny trvalych obyvatel, kterych se tento monitoring bude tykat, coz ostatne v mailove korespondenci jiz nekde zaznelo.

Tim chci rici, ze bychom meli nechat vasniveho dopisovani a v ramci osobniho setkani konstruktivne a bez emoci a na zaklade faktu osobne diskutovat o moznostech, ktere povedou k bezpecnejsimu prostredi pro nas pro vsechny.

Pokud secteme cas vsech zucastenych, kteri precetli veskerou korespondenci, uz davno jsme mohli mit vyreseno.

Jsem pripraven se ujmout organizace setkani, a v pripade ze bude rozhodnuto ve prospech kameroveho systemu, pak i vyjednavani se spolecnostmi, ktere nabizeji sluzby tohoto typu.

Dekuji za vase nazory a zustavam s pozdravem

Jan Zaridimto


Od: Vladimir Stwora

Vážení

co kdybychom začali tím, že se podíváme na ty případy zločinnosti na naši ulici trošku podrobněji a pokusíme se zjistit, zda by se něco změnilo, kdyby tam ty kamery už byly.

Pokud vím, byly tady diskutovány dva případy, které se staly v nedávné době.

1. případ

Syn paní Straširybkové při venčení psa ve 4 hodiny ráno  byl napaden lapkou, který si tam někde odložil lup. Žádal jsem paní Straširybkovou, aby podrobněji popsala, co se vlastně stalo, zatím neodpověděla, budeme tedy vycházet jen z toho, co víme.

Ponechávám na zvážení každého, zda je normální ve 4 ráno venčit psa, protože tím časem dotyčný naplnil známé "být v nesprávnou dobu na nesprávném místě".

Pokud kamery nebudou ovládané obsluhou joystickem s možností zoomu z nějakého dispečinku (i kdyby taková kamera tam byla, pochybuji, že někdo bude sedět ve 4 ráno u joysticku), tedy budou jen staticky zabírat  určitou oblast, bude ohnisková vzdálenost použitého objektivu od 1,2 do 3mm, tedy budou zabírat úhel zhruba od 185 do 127 stupňů. I kdyby měla čočka 3,6 mm, což nepředpokládám, neboť tím by se zúžil úhel na 92 stupňů a to by vyžadovalo více kamer, vypadal by obraz 10 m vzdáleného objektu takto

Zdroj: http://www.ezcctv.com/cctv-lens-guide.htm

Podotýkám, toto je za dne. Připočtěte si skutečnost, že to bude v noci a bude to osvětleno pouze pouliční lampou.

Jistě, kamera si automaticky nastaví vyšší citlivost ASA. Řekněme 3600 ASA. To nutně vyvolá vyšší šum (u filmu se tomu říkala zrnitost), takže obrázek bude vypadat asi takto:

I když budeme mít HD, ten šum tam bude pořád. Kamery vyšší třídy mohou objekt přisvětlit infračerveným světlem. Výsledek bude o něco lepší, ale ne o moc. Zato cena kamer bude znatelně vyšší.

Schválně si to zkuste. Vyfoťte si třeba mobilem (bez zoomu!) v noci na naši ulici člověka vzdáleného 10-15 m.

Takže budeme-li mít štěstí, kamera sice zaznamená incident, ale na nějakou velkou identifikaci to nejspíše nebude.

2. případ

Podle pana Opatrného zloději vykradli zahradní domek a odnesli nějaké pneumatiky. Co zaznamenaly kamery? Vůbec nic. Kamery jsou totiž z druhé strany domu. Pokud vím, nebavíme se o tom, že by kamery šmírovaly také zahrady, nebo ano? Můžeme diskutovat o tom, že kamery mohly zaznamenat příjezd vozidla. Mohly. Ale také nemusely. Pokud bych chtěl krást v zahradních domcích, nejspíše bych si oblast nejprve obešel a zjistil příjezdové cesty a slepá místa, kam kamery nedohlédnou. Pokud by zaznamenaly příjezd vozidla zlodějů, je pravděpodobné, že uvidíme to, co na výše uvedených obrázcích.

Jinými slovy, ani kdyby tam ty kamery už byly, ty dva poslední zločiny by se staly stejně a výsledek by byl stejný, jako když tam nejsou.

Další případy zločinů na Tiché? Před pěti lety někdo ukradl kolo z našeho vchodu. To se ještě vchody nezamykaly.

A to je všechno? Tři zločiny za pět let mají zdůvodnit umístění řady kamer, každá v ceně kolem 5000 korun? Víte, že kamery se umísťují do míst, kde je vysoká zločinnost, dealeři drog, prostitutky, kde několikrát denně dochází k porušení zákona apod. Tam mohou mít určitý odstrašující účinek, většinou ten, že dealeři a prostitutky se přesunou o kus dál. Určitě se neumísťují tam, kde za pět let došlo k třem drobným střetům s kriminálníky. I kdyby těch zločinů bylo za těch pět let 10, je to pořad strašlivě málo na to, aby to obhájilo tak masivní vpád do soukromí. Protože jakmile tam ty kamery budou, budou zaznamenávat a ukládat vaše příchody a odchody domů (spolu s přesným datem a časem), vaše návštěvy, každý váš pohyb.

Opravdu to chcete? A to nemluvím o tom, že pan Četnický doporučuje navíc (cituji): "zřídit nějaké e-stránky s přístupy obyvatel, kde se budou archivovat postřehy, podezřelé vozidla, osoby atd." Chcete udávat každého, kdo se kolem hne? No to je už Velký bratr na steroidech. Nechtěl by pan Četnický zřídit na začátku ulice kontrolní stanoviště s kulometným hnízdem a rovnou zastřelit každého, kdo mu bude připadat podezřelý?

Když jsem psal svůj první email k tomu tématu, napsal jsem, že se na internetu dá najít řada studí, které potvrzují, že kamery v ulicích ani nesnižují kriminalitu, ani nepřispívají k vyššímu odhalení zločinců. Jednu takovou studii vám brzy rozešlu, pracuji na překladu. A napsal jsem, že lze najít i opačné studie, které naopak kamery chválí. A přidal jsem, že je třeba se dívat, kdo je publikuje.

Vzniklo kouzlo nechtěného. Nenapsal jsem přesně, koho míním tím "kdo je publikuje", ale z pana Četnického to vylezlo samo. Je policajt. Je to právě policie, která kamery miluje. Je to sen všech policejních Bretschneiderů, vědět, kdo, kde, kdy a s kým. Na naši ulici bydlí většinou mladí lidé, kteří nezažili totalitu a nemají vypěstovaný čich na tyto věci. Já jsem ji zažil. Z komunistické totality jsem utekl právě kvůli tomu. A teď pozoruji, jak se totalitní prvky vracejí zpátky zamaskované za dobré úmysly. Protože cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Pan Bretschneider, chci říci Četnický, odmítl mých šest odkazů na zahraniční studie potvrzující neúčinnost a zbytečnost kamerových systémů. Zdůvodnil to vágně tím, že to jsou zkušenosti z Británie či obecně ze zahraničí, tady to neplatí, tady je to jinak. Chtěl bych vidět, jak by podobný argument přijali např. lékaři. Ti by přeci také mohli tvrdit, že studie potvrzující například škodlivost tučných jídel je zahraniční a u nás to neplatí, tady je to jinak. Jsou snad zahraniční zločinci v něčem jiní? Přepadávají lidi ve 4 ráno a kradou pneumatiky jiným způsobem?

Vladimír Stwora


Od: Oldrich Straširybka

"Vážený" Stworo, když jsem začal psát tuto zprávu, snažil jsem se ji psát v míruplném duchu. Po druhém přečtení celé vaší konverzace, jsem byl tak vytočen, že kašlu na jakékoliv sousedské vztahy a řeknu Vám co si myslím. Mám totiž pocit, jako byste byl na straně všech těch "lapek," které narušují osobní svobodu, zatím jen několika z nás. Nezpochybňuji vaše odkazy na různé články o zahraniční politice a socializaci místních.(Konec konců, z Prahy do Toronta je to pěkný kus a určitě ste zažil spoustu kamerových systémů na své cestě)  Vadí mi však jedna věc: nyní jste obyvatelem České republiky, konkrétně satelitního městečka v obci X. Pan Četnický věnuje svůj volný čas(nemá ho tolik jako vy) ve snaze pomoci ochraně obce, sousedů, kamarádů a vy jste podle mého člověk, který se snaží za každou cenu zviditelnit, být něčím zajímavý, viditelný. Za každou cenu se snažíte bagatelizovat názory někoho, kdo se snaží udělat něco i pro VAŠI bezpečnost! Přestaňte tady nesmyslně blábolit cosi o tom jak kamery fungují, co všechno je třeba, atd.! Myslím si, že firma, která by to případně zřizovala, by nám poskytla plné informace.  Co to tady plácáte o totalitě?? O jejím návratu?! Tady nám jde jen o to, abychom se nemuseli bát vyjít například ve 4 ráno se psem na ulici,(mimochodem co vám na tom příjde tak špatného, když už je demokracie a není žádný zákaz vycházek, tedy aspoň o žádném nevím, vy jo???!!) abychom se nebáli nechávat těhotné, či manželky s dětmi přes den doma samotné! Pane Stworo, nepřeji vám, setkat se s někým kdo Vám dá před vaším vlastním barákem pěstí do obličeje a vy nevíte, co máte dělat a tak se rozhodnete křičet o pomoc a běžet sousedovi mlátit na dveře. Ale možná byste to potřeboval zažít, abyste přestal psát tyhle nesmyslné poučky do této konverzace a zůstal byste u svého "Zvědavce."  Nudíte-li se, najděte si jiný koníček, než psát po večerech do této konverzace.

S pozdravem Oldřich Straširybka


Od: Oldrich Straširybka

Nyní pro všechny, co doposud nevěděli, kdo je pan Stwora zač: pan Stwora je obviněn ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka podle § 261a trestního zákona. Není to trochu paradox, pane Stworo???!


Od: Vladimir Stwora

Nejen obviněn, ale už odsouzen a v podmínce.

To jen pro doplnění. Když už jste mě odhalil. :-))))

Jo, a také jsem trhal mouchám křidýlka a ve škole jsem házel houbou.

Vladimír Stwora


Od: Oldrich Straširybka

Dokonce.. Nejsem ten, kdo Vás "odhalil", pane Stworo, nebo pane Waltre??

Jsem pouze ten, co si o Vás přečetl několik článků na internetu, mimojiné i na Vámi kritizované Wikipedii.

Nemám čas ani chuť se dohadovat. Chtěl jsem pouze reagovat na vaše komenty, směřující(alespoň podle mého názoru) proti panu Davidovi.

Tímto bych rád poděkoval Davidovi, že vkládá svou energii a svůj volný čas do řešení problému bezpečnosti našeho obydlí. Zloději jsou opravdu stále drzejší a bohužel jsou i schopni(jak jsem se přesvědčil) napadnout. Nechodí pouze v noci, nebo nad ránem. Dopoledne se to tu pro ně stává rájem, většina lidí je v práci a zůstávají zde převážně ženy s dětmi. Nevím kam drzost těhle "osob" bude ještě pokračovat. Za chvíli bude teplo, děti povyrostou a budou si venku hrát….. Jsem silně pro zavedení kamerového systému. Myslím si, že kamery budou fungovat jak aktivně, tak především pasivně, alespoň v to doufám. Doufám, že když uvidí kamery, nedovolí si narušovat naše soukromí. A když už si ho dovolí narušit, je větší šance na jejich dopadení.

Vím, že je to pořád dokola, když "lapku" odsoudí, on si to odsedí a pak jde opět řádit.

Máme tedy na výběr: buď budeme nečině přihlížet, jak se nám ztrácejí z našich domovů věci a dovídat se o napadených sousedech, nebo se rozhodneme něco udělat - a kamery jsou podle mě ten správný krok.

O.S.


Od: Lukáš Ochotný

Dobrý den všem,

budu stručný. Debata se zvrhává někam do podoby hospodských debat a balancuje na hranici nejen slušnosti.

Líbil se mi e-mail pana Zařídímto z 18.2., který chce záležitost řešit věcně a nabízí se k organizaci setkání.

Možná by stálo za to zbavit se emocí, které sem opravdu nepatří a jeho snahu podpořit. Pokud se tedy chceme někam dostat...

Lukáš Ochotný


Od: Vladimír Stwora

Pane Ochotný a ostatní,

Snažím se předkládat věcné argumenty, nejsem to já, kdo přechází do osobního tónu a pokouší se dehonestovat a pošpinit oponenta. Poukazuji na zahraniční studie dokazující neúčinnost kamerových systémů, poukazuji na fyzikální zákony a technické možnosti kamer (něco málo o tom vím), které brání případné identifikaci pachatele, poukazuji na statistiky, podle kterých nasazení kamer nevedlo ke snížení kriminality, poukazuji na enormní předimenzovanost navrhovaného řešení, kdy pouhé tři incidenty za pět let by měly vést k masivní, předimenzované, předražené a zřejmě neúčinné protiakci. Poukazuji na to, že i kdyby tam ty kamery už byly, ty dva poslední incidenty by se staly stejně a dopadly se stejným výsledkem, jako když tam nejsou. Nic z toho, co jsem uvedl, mi nikdo z těch dvou nevyvrátil. Místo toho hledá pan Straširybka na mě špínu.

  • Odkazy na zahraniční studie byly odbyty prohlášením, že "to tady neplatí, to je ze zahraničí, tady je to jinak".
  • Námitky upozorňující na fyzický limit objektivů kamer a rozlišení byly odbyty tím, že "firma s kamerami nám to vysvětlí" (v podtextu "Stwora tomu rozumět nemůže"). Samozřejmě, že "vysvětlí". Budou chtít prodat. Byli by hloupí, kdyby přiznali neúčinnost.
  • Námitky na předimenzovanost a předraženost byly ignorovány
  • Upozornění, že na to, že i kdyby tam ty kamery už byly, ty dva poslední případy by se staly stejně a se stejným výsledkem, jako když tam nejsou, vedly pana Straširybku k emocionálnímu a poněkud nelogickému projevu poukazujícímu na "těhotné, či manželky s dětmi zanechané doma samotné"
  • Upozornění na Velkého bratra a vpád do soukromí byly odbyty dalším emocionálním výlevem s tím, že "plácám o totalitě".
  • Návrhy na jiné řešení (cedule s výstražným textem, že objekt je střežen, makety kamer, silné osvětlení nebo rovnou reflektor reagující na pohyb) byly ignorovány
  • Varování před zřízením jakéhosi bonzovacího webu, kde bychom dobrovolně bonzovali každého, kdo "je podezřelý" byly ignorovány

Připadá mi, že Straširybka je těmi kamerami úplně posedlý. A samozřejmě mu zdatně sekunduje pan Četnický, ale ten to aspoň má tak říkajíc "v popisu práce".

Víme o třech incidentech za pět let. Možná je těch případů víc. Prosím všechny, kteří vědí o dalších problémech s kriminálníky na Tiché ulici, aby zde napsali a stručně popsali, co se stalo a kdy. Ať máme aspoň statistické číslo kriminality v naší oblasti. Je to velmi důležité při hledání řešení.

Vladimír Stwora


Od: Martin

Ahoj/Dobrý den,

než začnu, je třebas si uvědomit, že každý z nás má určité životní, profesní zkušenosti a to jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Tak je to i s pocitem ohroženosti, bezpečnosti doma a v našem okolí, či státě. Mne by třebas zajímalo, kolik incidentů za období našeho soužití se tady přihodilo! Opravdu nevím, bydlíme zde cca. 1,5 roku a musím se přiznat, že jsem nic extrémního nepocítil, ani nezažil, mluvím stále sám za sebe a ne za ostatní. Po přečtení Vašich mailů si připadám jako v Bronxu, ale do toho to má asi hodně daleko. Je mi jasné, že zde řešíme ochranu majetku, což je v naprostém pořádku. Určitě žádný z názorů zde nepokládám za hloupost, poněvadž je to o pocitu a osobních zkušenostech se zde uváděnou problematikou. Nerad bych použil výraz histerický pro pana Davida, to bych si nedovolil, ale nemyslím si, že situace v naší lokalitě je tak vyhrocená, abychom zde zřizovali kamerový systém, tím jsem nechtěl říci, že je to špatná myšlenka či návrh! Nedávno se tady stala událost, kdy jeden klučina překazil čorkařům lup a musím před ním smeknout, že do toho vůbec šel, poněvadž ne jeden chlap by se zes..., anebo by se raději otočil vpravo, že nic neviděl a tom to je, jak uvádí pan Stwora, všímat si našeho okolí, co se děje kolem nás. Na druhou stranu může být sousedovic kluk rád, jak dopadl, poněvadž mohl dopadnout hodně špatně, poněvadž nemůžeme předvídat, jak kdo zareaguje, když ho překvapíme při nějaké nekalosti(zkratovité jednání), proto by asi bylo chytřejší zavolat a vzít sebou na pomoc někoho ze sousedů, ale neznám podrobnosti, nepřísluší mi soudit...

V první fázi by si měli lidé své majetky zajistit max.způsobem individuálně! Byty - bezpečnostní dveře osazené bezp. zámkem, uzamykat vchody(SVJ Tichá 308 má pořešeno spec.systémem), nechat si do bytu instalovat alarm s upozorněním ve formě sms majiteli bytu či napojení bytu na PCO, ale za služby se samozřejmě platí! Automobily - montáž kvalitního sec.alarmu, mechanické překážky - tyče na volantu, uzamykání plyn.pedálu, řadící páky, umístění tajného spínače, který přeručí obvod činnosti chodu auta apod.! Všechny zde uváděné možnosti mají význam eliminace a znesnadnění vykradení vozu či bytu! Nikdo Vám nezaručí 100% funkčnost či výsledek, tak to je! Pouze pro upřesnění, dá se otevřít každé auto a to i bytová jednotka nezávisle na zabezpečení, viz. krádež drahého vozu s nejlepším současným zapezpečením - dát se s ním odjet do pár vteřin, taková je realita...:-), bohužel!

CCTV(kamerový systém) - měl by význam pouze v jediném případě a tím je, kdy obraz z kamer je online přenášen na lcd monitory do střediska, kde sedí operativci, kteří zde sledují obrazy z kamer 24hod., jako je to v případě městské či státní policie, kdy operativec v případě problému situaci vyhodnotí a pošle do inkriminovaného místa policejní hlídku. Mohou si hrát se záběrem ve formě zoomu, mohou přepnout obraz na jinou kameru, která je schopna daný moment snímat z jiného, někdy z výhodnějšího místa(úhlu), potom tohle shledávám efektivním, ale jinak opravdu v tom nevidím extra smysl, bohužel...

Určitě mi dá za pravdu současný policista s 10letou praxí v terénu pan David a expolicista státní bezpečnosti(z důvodů utajení nemohu jmenovat, šlo by mi o život, :-), snad mi velkoryse odpustí můj sarkasmus, když on ho má na rozdávání...) s letitými zkušenostmi, už zde byla nastíněna myšlenka M., že pokud zde přijedou čorkaři a uvidí kamerový systém, si nemůžeme naivně myslet, že se nám zde objeví bez kamufláže, abychom je zaznamenali v plné parádě a lehce odkopali za pomoci našich kamer! Přijedou zahaleni a oblečeni tak, aby se dali co nejméně identifikovat, s kradeným autem, anebo minimálně na kradených spz-kách, pokud to nebudou naprostí idioti, ale to si myslím, že tohle už splňuje i ten poslední zlodějíček, který udělá max., aby se nedal odkopat. Samozřejmě, že už upozornění na kamerový systém odradí řadu zlodějíčků, už tohle můžeme pokládat za úspěch, možná v tomto případě by postačily pouze pláště kamer jako dummy(atrapa), poněvadž, když už se rozhodneme pro realizaci kamerového systému, musíme zakoupit něco kvalitnějšího, což nebude nejlevnější, ale opět podotýkám, i když budeme mít kvalitní systém, velmi zřídka natočíme chybující organizovanou skupinu, snad pouze nějaké pouliční blbce.

Opravdu se v tomto případě ztotož'nujeme(s Luckou) s názorem pana Stwora, ale na druho stranu žijeme v Čechách a ne v Británii, kde mají kamery a ne pouze v Británii na každém rohu, letišti, místech veřejnosti přístupných a to ne pouze za účelem odhalení pouliční kriminality, ale o tom by mohly vyprávět jiné státní složky či instituce. V tomto případě bychom se však dostali zcela trochu jinam. Pan Stwora zde poukazuje na vzájemnou obezřetnost a monitorování svého okolí svými sousedy a já se s tím zcela ztotožňuji, nepřehlížet věci kolem, které se dějí u sousedů a to i ve spojitosti s domácím násilím v rodinách, ale bohužel žijeme v Čechách, kde je pohodlnější se raději obrátit jiným směrem než si komplikovat tu svoji zasranou pohodlnost. Když si člověk nedokáže říci svůj názor pouze z důvodu, aby si nerozházel souseda či sousedy, tak jak po takovém člověku můžeme chtít, aby řešil delikty k němu hodně vzdálené, kterým je třebas dům souseda přes ulici...? Bohužel, taková je realita... :-)...

Povídám, kamerový systém nezatracujeme, myšlenka není špatná, ale nevím, jestli v našem případě něco řeší! Jinak na SVJ Tichá 308 jsme schopni zaplatit možná za neefektivní řešení desetitisíce, když si uvědomím, že tu byl obrproblém, dát několik tísíc navíc za elektrické otevírání dveří, které si myslim, je docela praktické, ale to jsem odběhl od našeho tématu, které se týká pouze 308!!! :-)

Kamerový systém nebude problém zaregistrovat a získat povolení, spíše bude problém ten, kamerami pokrýt všechny efektivní úhly, aby byl záznam přínosem. Kamery mohou být instalovány pouze v horních částech budouv, poněvadž musíme řešit napájení a tím přívod napětí kabelem z půdy skrz krytinou ke kameře, která bude umístěna ke dřevěným trámům. Z hlediska záruky nedovolím, omlouvám se za striktnost, aby byla kamera fixována na termofasádu(platí pro 308) + přivedený zdrojový kabel z důvodu záruky, či jiné nepovolené zásahy do termošky. Je zde více možností systému a to, že kamera může mít samostatné nahrávání na externí harddisk(třebas forma SD karty) se samovolným přemazáváním a napájením ve formě bateríí, nepraktické! Anebo soustava kamer s WIFI přenosem obrazového záznamu, svedeného na nahrávací zařízení a to buď do PC či jiný hardwear, ale je tu hlavní problém, kterým je napájení kamer. Záznamy by se automaticky přemazávaly po 14 dnech, ale k tomu všemu by se vyjádřil technik, který by nastolil veškeré alternativy. Samotné kamery by byly barevné s nočním provozem(night vision), buď pevné(statické), anebo otáčecí. To je pouze pro nastínění.

Pro představu zde můžeme přivést firmu, která to vyhodnotí, udělá nabídku sortimentu + kalkulaci, potom budeme o něco chytřejší a dále řešit, jestli ano či ne...

Zaplatit tady pochůzku bychom asi také nedoporučovali, tady ani nebudu psát důvody a viz nápad domobrany... :-), to je extrém, o kterém už vůbec nemůže být ani řeč...

V této fázi jsme proti, :-(

PS: Mail byl prvotně napsán pro 308, pány Davida a Stworu, ale když my byly přeposlány maily s adresami ostatních nájemníků, rozhodl jsem se své vyjádření přeposlat všem. Pan Straširybka by v rámci slušnosti mohl přestat slovně napadat pana Stworu, který zde vyjádřil pouze svůj názor a docela s praktickými úvahami, ale netvrdím, že souhlasím s každým výrokem pana Stwory, ale tohle tady řešit nechci. Pane Straširybko, pokud budeme přemýšlet Vašim způsobem, nepůjdu ani na Václavské náměstí na dietní páreček, kde kamerový systém je a hlídkující policisti také, poněvadž se mi může stát, že mne okrade čorkař, stanu se nechtěně, či se nachomejtnu u ozbrojeného přepadení, ale tomuhle už se říká osud, být ve špatný čas na špatném místě. Já kamerový systém nezatracuji, ale v našem případě je to zavádějící a Vaše argumenty mne vůbec nepřesvědčily o praktickém využití, ba naopak jste neustál to, že někdo může mít opačný názor a ubohým způsobem zviditelňujete pana Stworu, tohle přece nemusí být! Kolik lidí už napsalo svůj nezávislý názor na onu věc? Kriste pane, jestli v X se už necítíte bezpečně, tak už nikde! Spočítejte, kolik se zde za celou dobu Vašeho pobytu v X stálo incidentů! Vím, že v pracovní dny je tady přes den mrtvo a představa, že moje malá dcera půjde ze školy domů z autobusu sama, mne také nenechává zcela v klidu, to mi věřte, ale jak tomu pomůže kamerový systém, pokud bude pouze jako prevence s ukládáním na záznamový systém?

Díky, S.


Objevily se ještě dva emaily, ve kterých lidé vyjadřovali naprosté znechucení z této slovní přestřelky a pak už ticho. Je možné, že jsem byl vyřazen ze seznamu a další dohody o instalaci kamer už probíhají beze mě.

Známka 1.3 (hodnotilo 120)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 899