Co nyní udělaly centrální banky světa?

Michael Snyder

9.12.2011 Komentáře Témata: Evropská unie, Krize 1163 slov

Centrální banky světa jednají, jako by byl neustále rok 2008. Zoufalé časy si žádají zoufalá opatření, a právě nyní centrální bankéři vytahují všechny zarážky. Federální rezervy, Evropská centrální banka, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan a Švýcarská národní banka oznámily koordinovaný plán na poskytnutí podpůrné likvidity globálnímu finančnímu systému. Podle tohoto plánu Federální rezervy výrazně sníží úrokové sazby, které účtují Evropské centrální bance za půjčené dolary.

To postupně umožní ECB půjčovat dolary evropským bankám mnohem levněji. Doufají, že to zmírní úvěrový krach, který chytil evropský finanční systém pod krkem. Takže kde Federální rezervy vezmou všechny ty dolary, které budou půjčovat za velmi nízké úrokové sazby? Tušili jste – Fed je prostě vytvoří z čistého luftu. Naše měna je znehodnocována, aby se mohlo pomoct Evropě. Bohužel dopad tohoto kroku bude většinou jen „psychologický“, protože to nijak neřeší základní problémy, kterým Evropa čelí. Je na Evropě, aby si tyto problémy vyřešila, a doposud Evropa neprojevila žádné známky toho, že je toho schopna.

Hlavní centrální banky světa říkají, že chtějí „posílit svoji schopnost poskytovat likviditní podporu globálnímu finančnímu systému“. Ale prakticky se děje to, že Federální rezervy budou vytvářet obrovské sumy dolarů a půjčovat je ECB velmi, velmi levně. Berte to jako „kvantitativní uvolňování“ v globálním měřítku.

Toto rozhodnutí učinily Federální rezervy údajně v pondělí ráno. V tuto chvíli se zdá, že tento krok má stabilizovat evropský finanční systém. Je dosti nepravděpodobné, že teď o víkendu padne nějaká velká evropská banka.

Ale jak bylo zmíněno výše, tento krok nijak neřeší vážné finanční problémy, kterým Evropa čelí. Tato intervence centrálních bank je pouhým retardérem na cestě do finančního zapomenutí.

Většina Američanů nebude chápat, co světové centrální banky právě udělaly, ale skutečně to není nijak složité.

Korespondent CNN Ali Velshi v následujících větách rozkryl, co centrální banky udělaly…

V rámci pokusu odvrátit následky globálního zamrznutí úvěrů Federální rezervy, za koordinace s hlavními centrálními bankami, vytvořily úvěrovou linku přístupnou těmto centrálním bankám, v jejímž rámci si mohou půjčit dolary za snížené úrokové sazby na dobu tří měsíců. Centrální banky je pak mohou půjčit komerčním bankám ve svých zemích. To má snížit náklady krátkodobého půjčování pro problémové evropské banky a poskytnout jim okamžitý přístup k dolarům.
Bylo to provedeno také bezprostředně po kolapsu Lehman Brothers, aby se zmírnily následky, protože banky byly značně neochotné půjčovat jiným bankám, dokonce i na krátký termín, ze strachu, že dlužnická banka by mohla zkrachovat.

Dobrá – takže Federální rezervy půjčují obrovské balíky levných peněz Evropské centrální bance.

Takže kde se u všech čertů ty peníze vezmou?

Jak nedávno vysvětlil článek CNBC, všechny tyto peníze jsou vytvářené z čistého luftu Federálními rezervami…

Ani dolary, ani eura nepřichází odnikud. Nejsou přesunovány nebo připisovány. Jsou vytvářeny na místě několika údery do klávesnice. To je vše. Nerozjíždí se žádný tiskařský lis, aby se vyrobily nové dolary nebo eura.
Někdy je to nazýváno „nekryté peníze“. Má to mnohem blíže ke „klávesnicovým penězům“ protože jsou vytvářeny vložením údajů do počítače.

Zní vám to bizarně?

Mělo by.

Ale takto globální finanční systém skutečně funguje.

Žijeme v šíleném světě.

Takže co si o tomto kroku Federálních rezerv myslely světové finanční trhy?

Ukazuje se, že to zcela milují.

Dow vzrostl o 490 bodů, a byl to největší zisk zhruba za rok.

Bohužel, tento růst akciového trhu nebude trvat věčně. Pokud jste stále na trhu, užívejte si to, dokud můžete, protože nakonec přijde velká spousta bolesti.

Opět, nic se nevyřešilo. Evropa je stále ve velkých potížích. Ale toto oznámení způsobilo, že aspoň na den se všichni cítili „teple a podroušeně“.

Michelle Girard, hlavní ekonomka RBS Securities, o tomto kroku řekla následující…

Dopad je více psychologický, než cokoliv jiného.

Berte to jen jako „útěchu“ pro finanční trhy.

Byl to také velmi zoufalý krok.

V podstatě někteří dokonce věří, že k tomuto kroku došlo proto, že hlavní evropská banka byla ohrožena krachem.

Ověřte si pár věcí, které sdělil na Twitter Jim Cramer z CNBC…

Pokud by Fed nejednal, věřím, že bychom tento víkend viděli krach největší banky.
Kroky, které dnes vlády podnikly, ukazují, že bez veškerých pochyb měla o víkendu zkrachovat velká banka. To je velmi strašlivé…
Věřím, že tento víkend by šla ke dnu velká evropská banka… To je důvod, proč to udělali…

Článek ve Forbes také spekuloval, že tento krok byl učiněn proto, že velké evropské bance hrozil bezprostřední krach…

Byla včera večer velká evropská banka blízko krachu? Evropské banky, obzvláště francouzské banky, se silně spoléhají na financování na mezibankovním trhu. Vzhledem k aktivitám největších světových centrálních bank včera večer vyvstává otázka, jestli měla nějaká velká banka problémy s bezprostředním pokrytím svých potřeb likvidity.

Možná se pravdu nikdy nedozvíme, ale skutečností je, že Federální rezervy a Evropská centrální banka by nikdy nepodnikaly podobné koordinované kroky, pokud by nevěřily, že existuje nějaká bezprostřední hrozba pro globální finanční systém.

Bohužel, tento poslední krok bude mít také jisté vedlejší účinky.

Vice-prezident Pimco Tony Crescenzi říká, že všechna tato „likvidita“ dramatický zvětší velikost americké peněžní zásoby

Mějte na paměti, že jakékoliv použití swapů Fedu zvětší peněžní zásobu Fedu: všechny dolary, bez ohledu na to, kde byly uloženy, jestli v Kazachstánu, Japonsku nebo Mexiku, nakonec skončí v americké bance. To znamená, že kdykoliv nějaká zahraniční banka využije swap s Federálními rezervami, Fed vytvoří nové peníze, aby mohl swap proběhnout. Použití likviditní swapové linky Fedu v r. 2008 bylo hlavní příčinou nárůstu peněžní zásoby Fedu v té době. Vrchol této swapové linky byl v prosinci 2008, ve výši zhruba 600 miliard dolarů. Někteří pozorovatelé proto řeknou, že tato swapová linka jsou zadní vrátka, jak provést více kvalitativního uvolňování.

Když je v oběhu více peněz, ale stejné množství zboží a služeb, ceny rostou.

Takže budeme nakonec díky tomu všemu svědky větší inflace ve Spojených státech?

Právě toho se někteří bojí.

Mezitím politici v Evropě opět nedokázali přijít s plánem, jak se vypořádat s evropskou finanční krizí.

Říkají tomu „odložení“, ale pravdou je, že by se tomu mělo říkat „selhání“. Následující text pochází z článku v USA Today

Ministři odložili kroky ohledně velkého finančního problému – jako koncept těsnější fiskální unie, který by zaručil větší rozpočtovou disciplínu – dokud se příští týden v Bruselu nesetkají hlavy států.

Takže přijdou příští týden v Bruselu evropští politici se skutečným plánem?

To se zdá nepravděpodobným.

Skutečností je, že tento poslední krok hlavních světových centrálních bank nic nemění na faktu, že Evropa je v obrovských problémech a s největší pravděpodobností směřuje k velmi bolestivému finančnímu kolapsu.

Jednou z dalších věcí, které tento poslední krok světových centrálních bank osvětluje, je, že nad tím, co dělají, nemáme naprosto žádnou kontrolu.

Všechny tyto centrální banky jsou řízeny nevolenými byrokraty, kteří se nezodpovídají nikomu. Rozhodnutí, která tito centrální bankéři činí, ovlivňují život nás všech velmi výrazně, a přesto nemáme do těchto rozhodnutí vůbec co mluvit.

Většina rozhodnutí, která tito centrální bankéři činí, prospívá, jak se zdá, velkým bankám a velkým finančním institucím. Vždy tvrdí, že tato prospěšnost „se propasíruje dolů“ ke zbytku, nám všem. Ale většinou se k nám dolů propasírují jen ekonomické bolesti, které přichází spolu s jejich špatnými rozhodnutími.

Jak jsem napsal již tolikrát dříve, tyto centrální banky je třeba zrušit. Američané musí říct kongresu, aby zrušil Federální rezervy a začal vydávat měnu Spojených států nezatíženou dluhem.

Nechceme, aby banda nevolených centrálních bankéřů „centrálně plánovala“ americkou ekonomiku, nebo aby „centrálně plánovala“ globální ekonomiku.

Čím více se tito centrální bankéři do věcí serou, tím více bordelu vzniká.

Ano, tento poslední krok stabilizoval věci na okamžik, ale pro globální finanční systém jsou na obzoru velké problémy.

Na to se spolehněte.

What have the central banks of the world done now? vyšel 1. prosince na Pravda.ru. Překlad Zvědavec.
Známka 1.2 (hodnotilo 60)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 015