O strachu

Alexa

23.11.2011 Komentáře Témata: Společnost 1252 slov

Moc se mi líbí sledovat současné analýzy a zamyšlení nad tím, co se děje kolem hnutí Occupy Wall Street a tu snahu všech autorů hledat příčinu toho, proč ony demonstrace probíhají, proč se nevzepře i těch "99 %" a proč se media chovají, jak se chovají.

Nechci si dělat nároky na tu jedinou a správnou pravdu, ale - jak jinak - myslím, že vím proč jsou lidé pasivní a proč hnutí jako je OWS nepřináší to ovoce, které si mnoho nadšených revolučních komentátorů přeje vidět a i ochutnat.

Před lety jsem četla jeden populárně vědecký článek na téma žraloků. Že to nesouvisí? Počkejte, pointa příjde.

V článku autor popisoval zajímavá setkání  námořníků po celém světě se žraloky neuvěřitelných rozměrů. Jeden z nich měl prý i napadnout ponorku amerického námořnictva a pohrávat si s ní jako s klacíkem. Pravda nebo lež? Na tom tolik nesejde. Důležitý je jeden fakt, který autor ve svém článku vystihl. Totiž to, že mezi žraloky a lidmi je jeden významný rozdíl(mimo tu hromadu vcelku zřejmých). Tím rozdílem je strach.

Lidé jsou ve svém jednání řízeni strachem. Díky strachu jsme rozvinuli výrobu zbraní téměř k dokonalosti(Přesto nepochybuji, že je možné vyhladit populace mnohem efektivněji než biologickými zbraněmi nebo těmi jadernými. Jen jsme na to ještě nepřišli.), díky strachu jsme se začali sdružovat do větších celků jako tlupy, komunity, vesnice, města, státy...

Strach nás nutí dělat si zásoby, zřizovat si pojistku na zdraví, na život, na nehodu a co nás to přitom stojí na nákladech, které musíme splácet ze své každodenní práce.

Samozřejmě, že leckdo může namítnout, že mít pojistku nebo úspory není projevem strachu, ale zodpovědnosti.

Ano, to se přeci ani nepokouším zpochybňovat. Mým záměrem bylo poukázat na závažnost a dopad faktoru strachu na naše životy. Netřeba zmiňovat autorův postřeh, že žraloci jsou řízeni hladem a zvědavostí(dle autora) a strachem příliš netrpí.

Jaký význam má strach pro hnutí OWS a další snahy? Osobně se domnívám, že velký a přidám zkušenost z vlastního života.

Určitou dobu jsem pracovala ve východoasijské společnosti zabývající se stavbou serverů pro jednu známou značku v oboru výpočetní technologie. Práce byla špatně placená a za ne příliš výhodných podmínek(jak jinak lze nazvat práci se smlouvou pod agenturou, neustále prodlužovanou po 3 měsících a s neustálým nutkáním nadřízených nenechat vás ani 5 sekund v klidu). Ale abych parafrázovala každodenní sdělení medii: „Je krize a musíme si utáhnout opasky!“. Nakonec, kdo z nás chce být příživníkem na podpoře, i přesto, že během zaměstnání odvádíme státu dost na to, abychom si to během nezaměstnanosti(ve které si jistě každý z nás kdo ji zažil libuje...) vybrali nazpět.

Po delší době, jsem si všimla zajímavého fenoménu. Totiž, byla jsem na výrobní lince, kde se provádí montáž serverů. Vzhledem k tomu, že dnes máme rovnoprávnost, jsou na lince vždy a pouze ženy. Tak je to rovnoprávné. Pardon, nemohla jsem jinak.

Po téměř celé délce linky je několik pozic, z nichž každá má svůj specifický úkol. Na začátku se rozbalí šasí zabalené do pěny, pak se připojí kabely, poté se vloží základní deska, přidají se další komponenty jako chladič, zdroj, popřípadě přídavné karty. Pak se založí procesor(y) a paměti, popřípadě pevné disky. Následně se vše sešroubuje a složí a po kvalitě(=kontrole kvality) se počítač testuje. K tomu, aby taková linka fungovala co nejefektivněji je třeba postavit ty správné lidi na správné pozice, protože ne každý ovládá každou operaci nejlépe.

K tomu, aby byla výroba plynulá je potřeba dosáhnout stavu, kdy každý má za úkol takový počet operací, které stihne za určitý čas, který je stejný jako u jiného člověka na jiné pozici. Zkrátka každý musí dělat své úkoly přibližně stejně rychle, jako ten před ním a jako ten po něm. To je však teorie a ne vždy to jde.

A co to všechno má společného se strachem? Zdánlivě nic. Ve skutečnosti však podobná výroba funguje právě na principu strachu, i když to žádná z žen na takové lince zřejmě nepřipustí. Je totiž úplně jedno, jak děláte, důležitý je ten nevyřčený tlak z toho, že ten, kdo je před vámi má už skoro hotovo a ten co je za vámi už nemá co dělat. To znamená jediné: děláte pomalu! Jak by ne. Ve výrobě podobného charakteru totiž děláte vždy pomalu. Neustále jste jen tolerováni svými benevolentními zaměstnavateli, kteří vám vlastně dávají ještě šanci a říkají vám, že můžete být rádi, že máte takovou práci(bez legrace). Jen musíte dělat víc.

A každý z těch co dělá na lince je svým způsobem sám se svým strachem. Jen těžko se přiznává, že nejste tak dobří jako ti kolem vás a proto děláte a jen tiše nadáváte na to, kam jste se to dostali.

Podobně si představuji vnitřní fungování současného společenského zřízení. Každý z nás je kolečkem v soukolí a každý z nás ne že by chtěl být v předu, ale žádný z nás nechce být tím vzadu, který zaostává. Je to strach z toho vyčnívat z řady v tom negativním slova smyslu. Být nejhorší, nejpomalejší, nejhloupější či cokoliv jiného co si dosadíte. Je to právě ten strach z toho jak můžeme skončit, který nás paralyzuje, a který způsobuje, že mlčíme a dál si neseme svůj kříž. Pokud totiž „vypadnete z rytmu“ a neděláte jako ti ostatní, začne na vás být dobře vidět. A co se stane pak? Postaví se za vás někdo? Bude vás někdo hájit? Ptejme se sami sebe.

Na celé té zkušenosti mě zaráží jedna maličkost, která je však ve své podstatě esenciální. Jakmile jsme spolu začaly všechny mluvit o tom, že tempo, kterým děláme je vražedné(aniž by kterákoliv z nás přiznala, že nás tlačí především strach z toho, že náš výkon nebude alespoň v průměru), zjistily jsme, že vlastně všechny sdílíme stejný pocit. Všechny jsme se obávaly dělat méně než ostatní a tím se tak hnal výkon linky do vysokých čísel za hodinu. A proč to vlastně říkám?

Tím největším nepřítelem často nejsou ti zlí mocní kapitalisté nebo politici(které si mimo jiné volíme sami, protože věříme jejich laciným slibům a pouštění strachu), ale my sami, protože nejsme schopni spolu otevřeně mluvit a spolupracovat.

Bojíme se odhalit svou slabinu, bojíme se dát najevo obavu z toho, že skončíme kdesi daleko vzadu, ostatní nám utečou a my budeme tím, kdo to všechno slízne. Ti z nás, kteří mají ještě větší strach, mnohdy hystericky kopou a nadávají ostatním ve snaze přikrášlit svou pozici, která je však veskrze stejná jako u těch ostatních.

Tím, co jsem tu napsala, nechci banalizovat snahy OWS a dalších přidružených protestních akcí. Je dobré vidět, že lidé jsou nespokojení, a že je jich hodně. To je však jen zlomek z toho, co se musí odehrát v útrobách společnosti.

Jinými slovy: přiznali jsme si, že společnost jako organismus má nemoc, nyní musíme začít rozumět tomu kde se ta nemoc vzala, co způsobuje a jak ji vyléčíme. Můžeme použít chemoterapii a ozařování a nebo změnit životní styl. To první je snadnější a v důsledku však méně účinnější s často až katastrofálními výsledky(myslím například Egypt, Lybie, Česká Republika ...), to druhé se týká každého z nás a snad právě proto je to tolik opomíjené.

PS. V současné době mám již jinou práci. To však nemění nic na tom, co jsem zde popsala. Podobný systém funguje v mnoha jiných společnostech a v mnoha jiných odvětvích (opět mohu mluvit z vlastní zkušenosti).

PS2. Uvědomuji si, že jsem - jako mnozí další komentátoři - jen popsala to, co může být zřejmé a tím pádem jsem si jen vymlátila svůj díl dávno vymlácené slámy. Proto prosím případné čtenáře, aby na tento fakt nepoukazovali a spíše se pokusili zamyslet nad tím, co mohou pro lepší zítřek udělat sami. Děkuji.

Známka 1.3 (hodnotilo 172)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 315