Nebudeš poslušný? Zničíme tě auditem

Jan Zíma

17.11.2011 Komentáře Témata: Česká republika 1242 slov

Ostuda či auditor, v Hradeckém kraji to poslední dobou nehraje roli. Když se místní politici perou, volič se směje, ale to, co se děje nyní v Hradci Králové, by mělo nás mělo především děsit. Pomocí kontroverzních auditů jsou totiž poškozováni ti, kdo nejdou s davem. Je jedno, zda jde o lékaře, poslance, či pana učitele.

Nadpis tohoto článku jsem si vypůjčil od jednoho anonymního autora, jež hromadou pomluv před osmi léty dehonestoval radnici jedné středočeské obce. Stačila na to spousta hodin zapálené práce na klávesnici. A potřeba škodit. Psychologie davu, pokud ji někdo ovládá, je věcí velmi zneužitelnou a v Hradci Králové poslední dobou také zneužívanou. A je jedno, zda se na hloupou lidskou závist apeluje dnes, či zda tomu bylo za normalizace, či v padesátých létech. Připravit člověka o dobrou pověst není nic těžkého. Stačí jej z něčeho obvinit. A že bez důkazů? Co na tom. Dvě nedávné Hradecké kauzy z poslední doby vytyčují nový trend v oblasti poškozování práv a pověsti těch, jež jsou zadavatelům takovýchto auditů nějakým způsobem na obtíž.

Závistí, pomluvou a účelovou kontrolou, jde totiž zničit dobrá pověst skoro každému.

"Zničíme tě auditem!" Jak je to jenom jednoduché.

Že podobnými metodami pracovali komunisté nejen padesátých a sedmdesátých letech, není třeba připomínat, ale jak se zdá, v jednadvacátém století nejsme ani o kousek dál. Co všechno je na to potřeba?

Krom zájmu někoho poškodit, potřebuje zadavatel auditu pouze neobjektivní auditory a média, co pochopitelně sáhnou po takových informacích dříve, než jim dojde, že jsou účelové. Média nemají ve zvyku uznávat svoji chybu. Média se tudíž zásadně neomlouvají. A poškozený? Tomu zbude tak leda pocit křivdy, nezaslouženě špatná pověst a může se léta neúspěšně soudit což je možnost víceméně k smíchu.

Všechno je pochopitelné, ale klíčovou otázkou je, kde se berou oni auditoři.

Hradcem Králové zahýbaly poslední dobou dvě významné kauzy, u nichž je na první pohled zřejmé jen to, co má jako jediné být. A to, že zde audity objevily nepořádky a je třeba ukázat na jejich viníky. Část pravdy ovšem zůstává skrytá. Nikdo se už neptá, zda jde o skutečné chyby, anebo spíše provinění, jež jsou daleko víc z těch vykonstruovaných a mají dotyčné poškodit. Člověk, jež zná místní poměry se musí tedy spíš ptát, zda to všechno není trochu jinak.

První velkou kauzou, jež ukázala možnosti poškození známé osoby pomocí neobjektivního auditu se stalo sesazení ředitele krajské Záchranné služby v Hradci Králové. Audit na nákup mobilní techniky byl velice kritický a stál ředitele Žabku jeho místo. MUDr. Ladislav Žabka PhD, nevyhovoval novému socialistickému vedení kraje a tak hejtman Lubomír Franc zadal audit u firmy ze slovenského Prešova na kontrolu stavu hospodaření. Jen pro osvětlení problému. MUDr. Žabka není dosazený manažer, nýbrž lékař, jež se dlouholetou medicínskou praxí a obětavým záchranářstvím propracoval od lékařské píky až na místo ředitele záchranné služby kraje a jako odborník pomáhal připravovat několik zákonů souvisejících se zdravotnictvím. Na takových lidech se mouchy hledají těžko. Není namístě spekulovat, zda krajští radní za ČSSD chtějí udělat z krajského zdravotnictví dojnou krávu tak, jak se spekuluje, že učinil v případě středočeského kraje David Rath. Ale trochu to tak vypadá.

Lékař, jež je zásadně apolitický, oboru rozumí a není jak se zdá, ohebným manažerem, díky němuž je možno dělat si s krajským zdravotnictvím co je libo, příliš vedení kraje nevyhovoval. Slovenští auditoři, jež dostali smlouvu mimo veřejnou soutěž, za 900 tisíc korun, letos v dubnu mnoho nezjistili a tak jediným, co se dalo proti tomuto lékaři použít, byl nákup nových vozidel pro záchrannou službu. Auditoři se překvapivě shodli, že nákup nových vozidel VOLKSWAGEN s pohonem 4x4 byl nákladný a šlo koupit vozidla jiná, o něco málo levnější, byť nebudou mít terénní pohon.

Takováto kritika byla pochopitelně účelová a postavená na hlavu. Že jsou slovenští auditoři málo informovaní, by se dalo chápat, ale že socialističtí krajští zastupitelé nevědí, že skoro třetina Královehradeckého kraje, přinejmenším od Trutnova na sever, leží v horách, kam se v zimě vozidla záchranky dostanou jedině s pohonem čtyř kol, je zarážející.

Buď toho volení socialisté o svém kraji moc nevědí a pak je otázkou, proč se za něj nechali zvolit, anebo jim na stovkách tisíc lidí "kdesi tam po kopcích" příliš nezáleží. Vztah k voličům by měl být přitom tím prvním, čím se politik řídí. Anebo šlo opravdu jen o ovládnutí krajské záchranné služby?

Těžko říci, každopádně už dnes MUDr. Ladislav Žabka jejím ředitelem není.

A na auditorech odkudsi z Prešova leží podezření, že za svoje peníze odvedli víceméně účelovou práci.

Druhým příkladem, o němž se informace objevily na konci minulého týdne, je velmi problematický audit Královéhradeckého letiště. Mezi hlavními kritizovanými body je to, že město letiště dlouhodobě dotovalo, a že se zde špatně hospodařilo s pohonnými hmotami, aniž se platily. Morální obětí auditu se zde stal poslanec Pavel Staněk, jež léta pro letiště pracuje jako člen vedení.

Když auditoři a zadavatelé kritizovali dotování provozu letiště, když srovnatelné letiště Pardubické je v zisku, úplně pozapomněli na fakt, že za posledních 6 let dotovala a modernizovala Pardubické letiště ze svých rozsáhlých zdrojů armáda ČR. Proč? Protože se Pardubice staly základnou pro české Gripeny a následně charterové lety. To ovšem auditoři nevidí.

Nebo vidět nechtějí? Nemohou?

Dalším bodem kritiky, bylo hospodaření s palivy, kdy člen vedení letiště, poslanec a také legislativec Pavel Staněk, používal na výkon své práce své soukromé vozidlo a tankoval občasně pro tento provoz na ČS jež patří k letišti. Vše se evidovalo a nic nebylo v nepořádku. Audit, o jehož neúčelovosti jsou dnes pochyby, tuto evidenci ale viděl po svém a Pavel Staněk, snad aby nebyl zbytečně šikanován se sebral a palivo, jež doložitelně projezdil při výkonu své práce pro letiště, raději zaplatil ze svého. Přesněji, když jej zaplatit chtěl, najednou nebyl nikdo, kdo by napsal fakturu a přijal úhradu a vše chvíli trvalo. I tak funguje moc auditorů.

Jen pro ilustraci - jde asi o dva sudy nafty za poslední rok a půl. Je kuriózní, že v obou kauzách jde o lidi, kteří pracují a tvoří legislativu.

Novináři poté bohužel splnili úlohu mistrů Evropy ve skoku na špek, a kauza byla na světě. Kdyby mne nějaký zaměstnavatel nutil, abych při výkonu své práce používal a amortizoval svoje soukromé vozidlo, a ještě ho dotoval tím, že mu budu platit to palivo nebo mi udělá audit, pošlu ho do příslušných míst i s jeho auditem. A kdo na tohle nemá žaludek a sílu, toho vláčejí médii a nemá dovolání.

Být slušným člověkem se dnes, jak se zdá, nemůže vyplatit. Stačí jen říct: Nebudeš poslouchat?  Tak neprojdeš auditem!

Zdá se, že nečestná dehonestace lidí pomocí účelových, zejména "slovenských auditů", je nepříliš příjemnou hudbou budoucnosti této země. Mělo by nás zneklidňovat, kolik dalších nevinných slušných lidí, které známe a jež se sami neubrání, v budoucnu tímhle ponižujícím procesem bude muset projít.

Článek vyšel 13. listopadu na blogu Jana Zímy.

Doplnění editora

Myslím, že mohu posloužit vlastní zkušeností. Před necelým měsícem jsem dostal dopis z finančního úřadu. Výzvu k podání daňového přiznání za rok 2010. Co na tom, že bydlím trvale v Kanadě, kde platím daně, co na tom, že mezi oběma zeměmi existuje dohoda o dvojím zdanění? Jak na mě finanční úřad přišel, jak zjistil, že jsem momentálně v ČR, můžeme hádat.

Poté, co mě před dvěma měsíci kontaktovala policie kvůli anonymnímu udání, že v jednom článku ve Zvědavci jsou rodná čísla, navzdory tomu, že příslušný článek byl na stovce jiných serverů, se zdá, že mí „přátelé“ zvolili novou taktiku. Ostatně na daně dostali i Al Capone. Jak mi vysvětlil můj daňový poradce, fú tahle udání bere vážně.

Naštěstí jsem podobnou akci čekal – díky kamarádce, která ji jasnozřivě předpověděla – a stačil se s předstihem připravit, takže mě to nezaskočilo. Spíše pobavilo.

Známka 1.5 (hodnotilo 77)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 967