Ekvádor: Americká rozvědka proti Rafaelu Correovi

Nil Nikandrov

24.10.2011 Komentáře Témata: Jižní Amerika 1231 slov

Před rokem proběhl v Ekvádoru pokus svrhnout „populistického“ prezidenta. Údajně tajný puč policistů málem skončil zavražděním prezidenta Rafaela Correi. Téměř devět hodin jeho nepočetná ochranka odrážela útoky spiklenců, kteří obléhali nemocnici, ve které se prezident ukryl. Soukromé televizní stanice vysílaly s místa událostí přímé reportáže v očekávání nutně tragického rozuzlení. Armádní jednotky se do zásahu nijak nehrnuly. „Potřebovali jsme čas pro adekvátní vyhodnocení situace“, vysvětlovali později generálové. Existuje verze, že ti z nich, kteří se účastnili spiknutí, doufali, že veškerou „špinavou práci“ udělá policie.

Okolnosti puče, jeho příčiny a účast amerických zvláštních služeb se doposud aktivně vyhodnocují. V médiích jsou záměrně předhazována „fakta a důkazy“, která překrucují skutečné pozadí událostí. Převaha pro-amerických médií v Ekvádoru umožňuje americkému velvyslanectví vytvářet virtuální pravděpodobné verze, vyvracející tvrzení prezidenta Correi o spiknutí a snaze spiklenců se s ním vypořádat. Agentura CIA a amerického ministerstva zahraničí pro ovlivňování vytrvale prosazuje tezi, že Correa „vědomě vyprovokoval“ policisty tím, že novým zákonem připravil policii o tradiční výsady a dodatečné platy. Za to, prý, po potlačení puče získal Correa možnost provést v policii čistku a dosadit na klíčová místa loajální spolupracovníky a posílit svůj „autoritářský režim“.

Signály o přípravě státního převratu přicházely k prezidentovi Correovi pravidelně. Jako stoupenec jihoamerické integrace na socialistických principech a vytvoření regionálního obranného bloku je z pohledu Říše stejně nebezpečný, jako jeho přítel a spojenec Hugo Chavez. Americké velvyslanectví v Quito a americký konzulát v Guayaquil metodicky vytvářely síť buněk „odporu“ z řad opozičně naladěných Ekvádorců, aby zorganizovaly „revoluci“. Neméně nebezpečný charakter mělo pronikání amerických zvláštních služeb do silových struktur země. CIA, americká vojenská rozvědka (RUMO), Agentura pro boj s narkotiky (DEA), Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) a další „služby“, pevně uhnízděné na americkém velvyslanectví, fakticky získaly kontrolu nad relevantními ekvádorskými strukturami, na jejichž chod jsou z amerických fondů vyčleňovány miliony dolarů.

Correa se rozhodl s bezprecedentním řáděním amerických zvláštních služeb v zemi skoncovat. „Varovným výstřelem“ bylo prohlášení dvou Američanů, pracujících pod krytím velvyslanectví, za osoby non grata v únoru 2009. Jeden z nich – Armando Astorga – v podstatě řídil ekvádorské struktury zajišťující boj s narkotiky. Druhý – Mark Sullivan – řídil rezidenturu CIA, mimo oficiálních kontaktů udržoval i konspirační kontakty s těmi politickými představiteli, kteří měli vazby na vnější sledování, kontrolu korespondence, odposlech telefonů a kontrolu internetu. Podle instrukcí Američanů byla sledována zastupitelství Číny, Ruska, Brazílie a těch zemí, které jsou Washingtonem zařazeny na seznam „nepřátelských“. V latinské Americe je to Venezuela, Kuba, Nikaragua, Bolívie a Argentina. Prováděl se hon na emisary FARC (Revolučních ozbrojených sil Kolumbie) a na potenciální „muslimské extremisty a teroristy“. Američané nešetřili silami a prostředky, aby získali (bez jakéhokoliv úspěchu) důkazy o spojení mezi vládou Correi a partyzány a „Al-Kejdou“.

Vyhoštění diplomatů přijali ve Washingtonu s velkým rozhořčením. Bylo oznámeno pozastavení řady programů spolupráce mezi zvláštními službami a ministerstvy obrany. Americká velvyslankyně Heather Hodges se ve svých depeších o prezidentovi Correovi zmiňovala jako o „emocionálně nezralém“ člověku, jehož reakci na „represivní opatření“ je těžké předpovídat. Hodges tvrdila, že je schopen přerušit diplomatické styky. Podle jejího názoru je takový vývoj událostí nežádoucí. Pokud bude americká přítomnost v Ekvádoru oslabena, získají volnou ruku hlavní rivalové – Čína a Rusko, kteří s Correou energicky spolupracují, včetně na rozšíření vojensko-technické a energetické spolupráce. Pro Peking a Moskvu je posílení pozic na ekvádorském prostoru jeden ze strategických úkolů v Pacifickém regionu. Proto je nutné zdržet se tvrdších sankcí, vše má svůj čas. Argumenty H. Hodges byly vzaty na zřetel. Americké velvyslanectví se pustilo do práce s novou vervou. Zvláštní pozornost začala být věnována „zpracování“ prezidenta, aby se Correa přesvědčil o mylnosti své nedůvěry k politice Washingtonu v Ekvádoru.

Velvyslankyně Hodges se osobně zúčastnila obřadů při předávání zvláštního vybavení, dopravních prostředků a počítačového vybavení různým jednotkám státní policie. Představitelé americké vojenské mise rozjeli silné aktivity, staví kasárna a opěrné body, dodávají zbraně, zajišťují dopravu a rychlé motorové čluny. Američané udělali vše možné, aby dokázali, že jejich hlavním cílem je boj s narkotiky a partyzánskými oddíly na hranicích Ekvádoru s Kolumbií. Zároveň opatření podobného druhu ulehčila práci amerických spolupracovníků v řadách policie a armády.

Correa se nebezpečnou praxi podřizování silových struktur země kurátorům z USA pokouší zastavit. Konkrétně rozhodl o zrušení cesty důstojníků na školení ve „Škole Amerik“ (nyní působí pod jiným názvem ve Fort Benning v Georgii). Přednost je dávána výcvikovým institucím v přátelských zemích, včetně Venezuely, Kuby a Brazílie. Na příkaz Correi je přehodnocována praxe nákupu zbraní v USA. Zde se berou v úvahu negativní zkušenosti Venezuely, která se setkala s kategorickým odmítnutím Pentagonu dodat náhradní díly pro letadla amerického původu. V listopadu 2008 byla během návštěvy ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Quito podepsána rámcová dohoda o vojensko-technické spolupráci. Nadějným krokem vpřed se stal nákup dvou ruských vrtulníků Mi-171E Ekvádorem, které jsou používány pro přepravu jednotek a hašení lesních požárů. Ekvádorský ministr obrany Javier Ponce informoval o plánu koupit v Rusku další řadu dopravních vrtulníků a vojenských náklaďáků, v celkové hodnotě 200 milionů dolarů (v rámci očekávaného úvěru). Podle slov ruského velvyslance v Ekvádoru Jana Burljaje jsou vyhlídky na vojensko-technickou spolupráci s touto zemí ještě větší. Do Ekvádoru lze dodat prakticky celé spektrum toho, co vyrábí ruské zbrojní firmy.

Zveřejnění materiálů WikiLeaks vedlo k novému zostření ekvádorsko-amerických vztahů. V jednom z telegramů, podepsaných Hodges, se tvrdilo, že prezident Correa, který zřejmě věděl o zkorumpovanosti jednoho z policejních generálů, se zdržel jakýchkoliv sankcí proti němu, aby si zajistil loajalitu policejního sboru. Nechat takový výpad na svoji adresu bez povšimnutí Correa nemohl. V dubnu 2011 byla Hodges pozvána na ministerstvo zahraničí, a jak řekl ministr zahraničí Ricardo Patiňo, „nedokázala poskytnout vysvětlení ohledně obsahu telegramu“. Ve výsledku ji bylo nařízeno „co nejrychleji opustit území Ekvádoru“. Correa vysvětlil důvod tohoto rozhodnutí takto: „Hodges neměla nikdy k současné vládě Ekvádoru pozitivní vztah. Naše vztahy se Spojenými státy se nerozvíjí špatně, ale bohužel někteří lidé (z řad amerického personálu) provádí špionáž u naší policie a zároveň se snaží obvinit prezidenta Ekvádoru ze zkorumpovanosti.“

Dnes vede americké velvyslanectví dočasně pověřený Timothy Zuniga-Brown, který do ekvádorského hlavního města přijel v červenci 2011. Prodělal specifickou diplomatickou dráhu. Studoval na Národní vojenské akademii a velel Týmu pro rekonstrukci jižní zóny Bagdádu při 4. brigádě 1. pěší divize americké armády. Pracoval na velvyslanectví na Novém Zélandu, v Limě a Pretorii – v politických sekcích, tudíž se účastnil výzvědných aktivit. Podobné povinnosti plnil v zájmu USA na Kubě. V září vešlo ve známost, že na post velvyslance v Quito má americké ministerstvo zahraničí v plánu jmenovat Adama Namma. Ten má univerzitní vzdělání a titul z Národní vojenské akademie. Jeho specializací je strategie národní bezpečnosti. Dříve pracoval v zemích s poměrně napjatou operativní situací – v Kolumbii a Pákistánu. Vzniká dojem, že kandidáti jsou vybírání s přihlédnutím k prognózovaným sociálně-politickým otřesům v Ekvádoru.

Myslím, že zvědaví američtí špioni jsou před odesláním do Ekvádoru obeznamováni s knihou Philipa Agee „V zákulisí CIA“. I když „Firmu“ zradil a sběhl na Kubu, lze užitečné zkušenosti načerpat i od něj. Agee pracoval v Quito v letech 1960-1963 v politické sekci velvyslanectví. Byla to doba, kdy v latinsko-amerických zemích existovaly příznivé podmínky pro výzvědnou práci CIA proti zemím socialistického tábora a Kubě. Agee podrobně popsal aktivity rezidentury v Ekvádoru. Agenturní aparát, tajné operace, prodejnost ekvádorských úřadů. Když shrnoval toto období svého života, Agee napsal: „(Rezident) Nouland by svoji rezidenturu nepoznal, jak se rozrostla. Jen v Quito máme nyní osm operativních spolupracovníků, oproti pěti, když sem poprvé přišel, plus dva nové tajemníky. V Guayaquil máme, pravda, stále ještě jen dva operativce pod krytím konzulátu, ale přibyl ještě jeden mimo konzulát. Dean (rezident) se chystá navýšit své kádry v Guayaquil doplněním spolupracovníků pod neoficiálním krytím.“

Současný stav výzvědného aparátu USA v Ekvádoru převyšuje ta čísla, o kterých se zmínil P. Agee, stokrát. Přesto však do země nadále přijíždějí stále noví „tiší Američané“… A to věstí pro „populistickou“ Correovu vládu opravdu tvrdé zkoušky. O termínech se lze jen dohadovat. Ale zaútočeno bude.

Známka 1.0 (hodnotilo 43)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 805