USA si vytkly za cíl „sjednotit svět“ proti Íránu

14.10.2011 Komentáře Témata: Střední východ, Írán, USA 1453 slov

Obamova vláda přišla se svým případem proti Íránu na světovou scénu ve středu a pokusila se rozdmýchat mezinárodní reakci na obvinění, že Islámská republika Írán chtěla zavraždit saudsko-arabského velvyslance v USA.

„Je kriticky důležité, abychom sjednotili svět pro izolaci a vypořádání se s Íránem,“ řekl ve středu v „Early Show“ vice-prezident Joe Biden. „To je nejjistější způsob, jak dosáhnout výsledků.“

Hlavní poradci pro národní bezpečnost pana Obamy řekli, že vláda bude lobbovat za uvalení nových mezinárodních sankcí, jakož i za to, aby jednotlivé země rozšířily své vlastní sankce proti Íránu.

Ministerstvo zahraničí poslalo telegram všem americkým velvyslanectvím a konzulátům na světě a sdělilo jim, aby předložily případ Íránu vládám svých hostitelských zemí. Představitelé řekli, že tento telegram, odeslaný v úterý náměstkem ministra zahraničí Williamem Burnsem a klasifikovaný jako tajný, obsahoval podrobnosti důkazů proti Íránu, předložených federálními prokurátory.

Představitelé popisující tuto tajnou depeši, kteří promluvili pod podmínkou anonymity, řekli, že dokumenty nařizují diplomatům, aby zvážili příslušné kroky reakce na tento údajný komplot. Telegram neuvádí žádná konkrétní opatření proti Íránu, uvedli představitelé.

Představitelé uvedli, že americká vyslankyně v OSN Susan Rice má informovat členy Rady bezpečnosti OSN o neúspěšném komplotu osobně ve středu.

Biden řekl, že akce USA proti Íránu půjdou nad rámec sankcí, ale dodal, že „zatím se k tomu nechystáme“.

Biden řekl, že Íránci „se nejen rozhodli někoho zavraždit, ale chtěli to udělat na platformě… kde spolu jednají země“. Nicméně odmítl spekulovat, jestli byl údajný komplot proveden na příkaz vyšších míst v íránské vládě.

V dalším odvysílaném rozhovoru ve středu Biden označil údajný komplot za „opravdu přespříliš“.

Další vládní představitelé vyjádřili podobné názory.

Ve středečních komentářích ministryně zahraničí Hitlary Clinton řekla, že tento komplot představuje „nebezpečnou eskalaci“ íránské podpory terorismu.

V úterním rozhovoru pro Associated Press Clinton řekla: „To opravdu, v mysli mnoha diplomatů a vládních představitelů, překračuje hranici, kdy se musí Írán začít zodpovídat.“

Řekla, že ona a prezident Barack Obama chtějí „zapojit více zemí do společné práce proti tomu, co se stává stále jasnější hrozbou“ – Írán.

„USA začaly v úterý o íránském komplotu informovat jednotlivé členy Rady bezpečnosti, uvedli diplomaté z Rady, aby získali podporu pro setkání Rady a pro nové kolo tvrdších sankcí proti Íránu,“ řekla zahraničně-politická analytička CBS News Pamela Falk z OSN.

„Ačkoliv Čína byla původně proti novému kolu sankcí proti Íránu, vybudovala si v posledních letech užší obchodní vztahy se Saudskou Arábií, a pokud budou nuceni zvolit si mezi svoji nechutí k sankcím a svými vztahy se Saudy, může být jejich podpora rezoluci ve hře,“ uvedla Falk.

Britská vláda ve středu uvedla, že s USA a dalšími konzultuje nové mezinárodní sankce proti Íránu. „Podpoříme jakákoliv opatření, která pomohou pohnat Írán k zodpovědnosti za své činy,“ řekl Steve Field, mluvčí britského premiéra Davida Camerona.

Clinton a další američtí představitelé řekli, že tento údajný komplot je hrubým porušením mezinárodního práva a dalším důkazem, že Írán je největším státem na světě, který podporuje terorismus, což je nálepka, kterou Washington používal proti íránské vládě po desítky let. Představitelé uvedli, že to také podtrhuje obavy, že navzdory popírání se Írán pokouší vyvinout jaderné zbraně pod krytím civilního programu jaderné energetiky.

„Myšlenka, že by se pokusili obrátit na mexický drogový kartel, aby ho požádali o poskytnutí nájemného vraha pro zavraždění saudského velvyslance? To by si nikdo nevymyslel, ne?“, řekla Clinton krátce poté, co američtí prokurátoři obvinili dva podezřelé íránské agenty z pokusu zavraždit saudského velvyslance Adela Al-Jubeira. Údajným plánem byl bombový útok v době, kdy by Al-Jubeir večeřel ve své oblíbené restauraci.

Pan Obama v úterý Al-Jubeirovi zavolal, aby mu sdělil, že neúspěšný komplot je „flagrantním“ porušením amerických a mezinárodních zákonů, uvedl Bílý dům. Prezident vyjádřil Saudské Arábii solidaritu a zavázal se, že zajistí bezpečnost diplomatů ve Spojených státech. Tiskový mluvčí Bílého domu Jay Carney sdělil hlavní rysy tohoto hovoru ve svém prohlášení.

Šéf íránského parlamentu Ali Larijani označil tvrzení ministerstva zahraničí za „dětinskou hru“.

„Jsou to laciná tvrzení. Tím, že tomu bylo poskytnuto široké mediální krytí, je evidentní, že se pokouší zakrýt své vlastní problémy,“ řekl Larijani ve středu na otevřeném zasedání parlamentu.

„(Američané) dostali politickou ránu a zjistili, že musí začít s dětinskou hrou,“ řekl. „Máme se Saudy normální vztahy. Neexistuje žádný důvod, proč by měl Írán páchat takové dětinské činy.“

V New Yorku Alireza Miryousefi, šéf tiskové kanceláře íránské mise při OSN, zaslal generálnímu tajemníkovi Ban Ki-moonovi dopis, ve kterém „vyjádřil naše pobouření“ nad takovým obviněním.

„Obvinění USA je zjevně politicky motivovaným krokem a názornou ukázkou jejich dlouhodobého nepřátelství k Íráncům,“ uvádí se v dopise.

Ministerstvo zahraničí v úterý večer varovalo všechny Američany na celém světě před potenciálem teroristických útoků na americké zájmy. Uvedlo, že součástí Íránem podporovaných útoků by mohly být i útoky ve Spojených státech.

V rozhovoru pro AP Clinton předpověděla íránské popírání, ale dodala: „Chceme ujistit své přátele, že stížnosti na Írán jsou dobře podložené.“

Saudská Arábie je hlavním sunitským muslimským centrem na Středním východě a jeden z nejbližších spojenců Spojených států, otevřený nepřítel Íránu. Írán je nejmocnějším a nejvlivnějším šíitským muslimským státem. Tyto dvě země spolu již dlouho bojovaly o moc a vliv v celém tomto regionu. Saudská Arábie a ostatní země, jako Bahrajn, obvinily letos Írán z pokusu vytvořit disent v těchto zemích, během demokratických hnutí v celém tomto regionu.

Ale není jasné, jaký motiv by Írán pro pokus zabít saudského představitele mohl mít. Atentát by mohl vyvolat proti-americké nálady v Saudské Arábii a jinde tím, že by poukázal na její úzké vztahy, což je jedním z vysvětlení údajného zapojení Íránu. Přesto by však íránské otisky prstů v atentátu zcela jistě znamenaly odvetu, na kterou je íránská armáda špatně připravená.

Americká žaloba uvádí, že si íránští spiklenci najali údajného nájemného vraha v Mexiku, který byl placeným informátorem americké agentury DEA a který o komplotu, kterému přidělily kódové označení „Chevrolet“, řekl americkým úřadům.

Manssor Arbabsiar, 56letý americký občan, který vlastní také íránský pas, byl obviněn spolu s Gholamem Shakuri, u kterého úřady uvedly, že je členem jednotek Quds a stále tráví většinu času v Íránu. Ministerstvo financí má u Arbabsiara registrované dvě adresy v texaských městech – na předměstí Austinu Round Rock a v pobřežním městě Corpus Christi – a prokurátoři říkají, že často cestoval do Mexika za obchody.

Ředitel FBI Robert Mueller řekl, že mohlo být ztraceno mnoho životů. Ale Preet Bharara, americký prokurátor jižního okrsku New Yorku, řekl, že nebyly nikde umístěny žádné výbušniny a nebyl ohrožen nikdo, díky spolupráci informátora s úřady.

Krátce po oznámení ministerstvo financí oznámilo ekonomické sankce proti Arbabsiarovi a čtyřem důstojníkům jednotek Quds, o kterých tvrdí, že do toho byli zapojeni. Jednotky Quds jsou obávanou sekcí pro zvláštní operace elitních vojenských jednotek íránských Revolučních gard.

Obamova vláda často říkala, že u Íránu jsou na stole všechny možnosti, což je postoj, o kterém američtí představitelé v úterý řekli, že se nezměnil. Ale jeden představitel, který promluvil pod podmínkou anonymity, protože nemá oprávnění probírat politiku veřejně, řekl, že důraz je nyní kladen na zvýšení diplomatického a ekonomického tlaku na Írán.

Clinton řekla, že USA jsou stále ochotny s Íránem ohledně obav kvůli jeho jadernému programu mluvit, ale dala jasně najevo, že Teherán musí dokázat, že má na takové diskusi zájem.

Údajným cílem byl Al-Jubeir, prostý občan vzdělaný na univerzitě v severním Texasu a na univerzitě Georgetown, který byl poradcem pro zahraniční záležitosti saudského krále Abdullaha v době, kdy byl korunním princem. Měsíc po útocích 11. září 2001, kdy bylo 15 a 19 arabských únosců ze Saudské Arábie, poslal Abdullah al-Jubeira do Spojených států, aby tam obnovil image Saudské Arábie. Velvyslancem byl jmenován v r. 2007.

Saudské velvyslanectví v prohlášení uvedlo, že si cenní snahy USA zabránit zločinům. „Tento pokus o komplot je zavrženíhodným porušením mezinárodních norem, standardů a konvencí, a není v souladu s principy lidskosti,“ uvádí se v prohlášení.

Žaloba uvádí, že letos na jaře Arbabsiar kontaktoval informátora DEA, o kterém věřil, že je napojen na velmi známý mexický drogový kartel a přístupem k vojenským zbraním a výbušninám a je známý atentáty. Představitelé ministerstva spravedlnosti říkají, že Arbabsiar se původně informátora dotazoval na jeho znalosti plastických výbušnin, aby mohl vyhodit do vzduchu saudské velvyslanectví.

Ale během následných setkání v Mexiku v posledních šesti měsících, na kterých mluvili anglicky a která byla tajně nahrána americkými úřady, nabídl Arbabsiar za smrt velvyslance 1,5 milionu dolarů. Nakonec převedl téměř 100,000 dolarů na účet poskytnutý informátorem, uvedly úřady.

Arbabsiar byl zatčen 29. září na mezinárodním letišti Johna F, Kennedyho v New Yorku a při jeho prvním krátkém vystoupení před soudem v úterý odpoledne byl zadržen bez možnosti kauce. Prokurátoři řekli, že pokud bude usvědčen, čelí doživotnímu trestu.

Žaloba uvádí, že po svém zatčení zavolal Arbabsiar několikrát Shakurimu, kdy v těchto rozhovorech probírali nákup svého „Chevroletu“, a Shakuri vyzýval Arbabsiara, aby „to udělal rychle“.

V úterý ve dvoupatrovém domě Arbabsiara na konci slepé ulice na austinském předměstí Round Rock dveře, vyzdobené na halloween, nikdo neotevřel. Soused řekl, že často viděl Arbabsiara venku, jak kouří cigaretu a mluví do mobilu jazykem, kterému nerozuměl. Veřejné záznamy ukazují, že Arbabsiar byl ženatý nejméně dvakrát a byl několikrát v Texasu zatčen, včetně za krádež.

David Tomscha v rozhovoru Associated Press řekl, že spolu s Arbabsiarem kdysi vlastnili v texaském Corpus Christi obchod s ojetými auty. Tomscha řekl, že Arbabsiar byl sympatický, ale trochu líný, a „tak trochu podrazák“.

Biden se také objevil v „Good Morning America“ na ABC a v „Today“ na NBC.

U.S. aims to "unite the world" against Iran vyšel 13. října na CBS News. Překlad Zvědavec.
Známka 1.0 (hodnotilo 38)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

25

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 54 čtenářů částkou 8 763 korun, což je 25 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 0

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 1

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 1

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Pekarová moc utrácí, zlobí se Kverulant i ANO10.04.24 07:46 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,82 Kč
Euro
25,31 Kč
Libra
29,64 Kč
Kanadský dolar
17,27 Kč
Australský dolar
15,34 Kč
Švýcarský frank
26,10 Kč
100 japonských jenů
15,45 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,48 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 599,02 Kč
1 unce stříbra
685,52 Kč
Bitcoin
1 505 323,24 Kč

Poslední aktualizace: 15.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 691