Stevia

Přírodní náhražka cukru

12.10.2011 Komentáře Témata: Zdraví 2149 slov

Stevia je 200 až 300-krát sladší než cukr a nízkokalorická, čili blahodárná pro hypoglykemiky.

Nenápadná, bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlinka Stevia rebaudiana, též Eupatorium rebaudianum, není jen postrachem výrobců potravinářské chemie. Proč?

– Je 200 až 300-krát sladší než cukr a nízkokalorická, čili blahodárná pro hypoglykemiky.
– Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje pankreas a léčí diabetes 2…
– Je vynikající na zranění – urychluje hojení a nezůstává jizva.
– Reguluje baktérie v ústní dutině; likviduje karies…
– Podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu.
– Je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzém, atd.
– Napomáhá buněčnému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu.
– Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích.
– Už zapaluje? Je to léčivka s vynikajícími vlastnostmi, kterou nelze patentovat!

[Stevia]

Pochází z Paraguaye, kde je odnepaměti používána indiány kmene Guaráni (kteří jí říkají „ká-hí“) pro její vlastnosti sladidla a léčiva.

Keřík dospívá po 14 – 17 týdnech, přičemž z jediné dospělé rostliny lze získat až půl kila sušiny ročně, což je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru! Roste i u nás, ale musí být předpěstována a pak vysazena na slunném, teplém a bezvětrném místě. Lze ji však pěstovat i ve skleníku a jako hrnkovou rostlinu v bytě. S poklesem teploty nať uvadá, oddenky a kořeny přezimují při 5-10°C při velmi omezené zálivce.

Člověk by si mohl myslet, že po tak zázračné bylině musí sáhnout každý stát, jemuž jde o zdraví jeho populace. NENÍ TOMU TAK!

Ti, kteří se stevii pokusí použít jsou vystaveni neuvěřitelným šikanám a jak uvidíme někde i praktikám, za něž by se nemusel stydět ani Koniáš. Pokud je nám známo, jediná firma v Čechách vyrábějící nápoj slazený stevií je vystavena podivným tlakům… S poturčenci se snadno nežije.

Odkud vychází tak tuhý odpor, a proč?

Krytí hrabivých útoků na naše zdraví slouží jistá americká vládní agentura, jejímž původním primárním úkolem byla starost o zdravou potravu a spolehlivost léčiv prodávaných na území USA. Dopady jejích mnohdy podivuhodných rozhodnutí ovšem mají dalekosáhlé důsledky i v Evropě. … Jako kdybychom už vyexportovali za moře opravdu všechny myslící hlavy – nekriticky přijímáme cizí ekonomicky motivovaná rozhodnutí sloužící všemu jinému, jen ne našemu zdraví.

Ze současné historie

Stevia je ve svém přirozeném stavu až 300-krát sladší než cukr a po vhodném zpracování ještě mnohem víc. Její léčivé použití zahrnuje regulaci glykémie, zabraňuje vysokému tlaku, léčí kožní problémy a předchází zubnímu kazu. Další studie ukázaly, že je to přirozený antibakteriální a protivirový prostředek. Stevia je výborná věc! Navíc je nekalorická a neobsahuje uhlohydráty. Je bezvadným sladidlem pro diabetiky, lidi s nadváhou a pro každého, kdo má zájmem udržovat své zdraví.

Tak proč o ní většina lidí nikdy neslyšela?

Koncem osmdesátých let podala jedna „anonymní“ firma u FDA „obchodní žalobu“. Stevii tehdy použila Celestial Seasonings herbal tea company jíž tehdy FDA nařídila okamžité zastavení výroby takto „pančovaného“ čaje. Skladové zásoby čajů se stevií jiné firmy, Traditional Medicinals, byly při razii FDA konfiskovány a spáleny…

Proč byly výrobky ze stevie zařazeny mezi kontrolované substance? V dokumentech FDA je stevia vedena jako „nebezpečná potravinová přísada“ i když její neškodnost před mnoha lety rigorózně prokázali japonští vědci. FDA odmítá prozradit kdo tehdy podal zmíněnou „obchodní stížnost“ (navzdory Zákonu o svobodě informací), ale mnozí za tím vidí dlouhou ruku jistého výrobce, snažícího se zničit konkurenci svého velmi ziskového syntetického sladidla Aspartame (také pod „Nutrasweet“ a jinými obchodními názvy). Co tedy vlastně chrání státní správa? Zdraví občanů nebo velkopodnikatelské zisky?

Roku 1995 byl americký Federální úřad pro kontrolu potravin a léků nucen upustit od zákazu dovozu z roku 1991. Dnes strpí dovoz a prodej stevie a jejích extraktů jako potravinového doplňku, avšak ne jako sladidla. Přitom stevia i nadále defiluje mezi „neschválenými potravinovými přísadami“, které nejsou ve Spojených státech generelně uznávány za spolehlivé. Vypadá to jako sivestrovský žert! Následující výtažek je z revidovaného prohlášení:

Je-li stevia použita pro technický efekt v potravinovém doplňku, označeném jako takový příslušnou nálepkou, tedy jako sladidlo nebo příchuť, nepovažuje se za spolehlivou potravinovou přísadu. Nicméně, bez nálepky výslovně uvádějící, že pro takový technický efekt je nebo bude užívána, není použití stevie jako dietní přísady v potravinových doplňcích předmětem opatření vztahujících se na potravinové přísady podle zákona FD & C.

Jinak řečeno, když se spotřebitel NEDOZVÍ ČÍM je výrobek oslazen, je všechno v naprostém pořádku… Jinak je to ilegální!

Jaká jsou údajná nebezpečí při používání stevie?

Pravdou je, že zde není žádný skutečný důkaz nějaké škodlivosti a ani nikdy neexistoval.

Jeffrey Goettemoeller v knize „Stevia Sweet Recipes“ (Sladké recepty se Stevií) píše:

„Stevia byla nesčetněkrát testována na toxicitu. Žádný test nikdy neprokázal ani nejmenší náznak škodlivých účinků. Nesporně nejsměrodatnější jsou v tomto smyslu dlouhá staletí jejího trvalého užívání jihoamerickými domorodci. V posledních 20 letech bylo v mnoha zemích konzumováno tisíce tun steviových extraktů, bez jediného hlášení o nějakých škodlivých účincích. V Japonsku je stevia nejpopulárnějším nekalorickým sladidlem s tržním objemem 40%!“

Také MUDr. Ray Sahelian ve své „kacířské“ knize „The Stevia Cookbook“ napsal:

„Stevie užívali jako sladící přísady do jídel a nápojů jihoameričtí domorodci po mnoho století a neexistuje žádná zpráva o libovolných toxických účincích této rostliny pro konzumenty (Suttajit, 1993). Japonci steviu přidávají do coly, dezetů, žvýkaček a spousty jiných potravinářských výrobků už od poloviny sedmdesátých let. Po více než 20 letech nebyly ohlášeny žádné náznaky jakýkoli vedlejších účinků. Žádné zprávy o nepříznivých reakcích na steviu neexistují ani ze Spojených států.“
[Stevia]

V tetéž knize se dočtete i o jedné z nejposlednějších studií pátrající po eventuálních rakovinotvorných účincích stevie na krysy. Výzkum již provedený japonským National Institute of Health Sciences v Tokiu roku 1997, dospěl k závěru, že stevia nemá na pokusné krysy žádné nepříznivé účinky.

Následoval další obsáhlý výzkum, o němž MUDr. Daniel Mowrey, bylinář a renomovaný vědec, oznámil:

„Japonci hodnotící možnost použití stevie jako nezávadného sladidla provedli spoustu komplikovaných testů. A lze říci, že jen velmi málo substancí vykazuje tak konzistentně negativní výsledky testů na toxicitu, jako stevia. S extrakty (koncentráty) ze stevie, čili steviosidech, byly provedeny všechny dnes známé testy na toxicitu. Výsledky byly naprosto negativní. Nevyvolává žádné abnormální změny v hmotnosti, příjmu potravy, charakteristice buněk či jejich membrán, enzymech, využití substrátu či charakteristice chromozómů. Žádná rakovina, žádné porodní defekty, žádné akutní ani trvalé nežádoucí účinky. Nic.“

Rob McCaleb, předseda Herb Research Foundation komentuje nekončící souboj mezi FDA a stevií (jíž říká „bojující bylinka“) s neskrývanou ironií. V článku na webové stránce nadace píše, že stevia je pod dovozní kontrolou FDA už od roku 1991, přestože „… podle HRF, četných vědců a desítek miliónů konzumentů po celém světě, zejména v Japonsku, je jasné, že je to naprosto nezávadná potravina.“

„Očividně nejde o obavy o lidské zdraví, skutečný problém je v její sladkosti,“ pokračuje McCaleb.

Nemá ta bylinka ´náhodou´ potenciál vytlačit z regálů stávající nekalorická i ostatní sladidla?

„Bude to v tom,“ míní McCaleb, „že někdo nechce, aby se stevia dostala na trh a přesvědčil FDA, aby tomu zabránila. Přestože ji později zákon z roku 1994 donutil povolit steviu jako potravinový doplněk, nadále bazíruje na tom, že je ilegální jako potravina či složka potravin. Jenže tvrzení, že něco, co je opatřeno nálepkou ´doplněk´ je bezpečné, ale už není, když se to prodává samostatně nebo jako součást potraviny, zní přinejmenším hloupě. Porušují tím nepsané pravidlo, které zavedl bývalý komisař FDA Dr. Frank Young, zapřísahající své úředníky aby agenturu neztrapňovali postupy, očividně odporujícími zdravému rozumu. Toto pravidlo si prý vyžádal proces, vedený před lety kvůli ženšenovými kapslím. Soudce tehdy konstatoval, že postoj agentury tvrdící, že ženšen je bezpečný jako čaj, zato ale nebezpečný v kapslích, je absurdní. Nyní tatáž agentura prakticky tvrdí, že stevia v tabletce je bezpečná, ne však v čaji, pokud tento čaj není označen jako potravinový doplněk. Člověk prostě nemá slov…“

[Stevia]

Je stevia toxická, anebo naopak úplně neškodná a (pro někoho) až nebezpečně dobrá? Je načase, aby směla svědčit sama za sebe.

O ohromném vlivu koncernů těžících z vleklého a nesmírně lukrativního otravování lidstva chemickými produkty svědčí následující příklad.

Stevia, FDA, První dodatek a Koniášovi učni
aneb proč zakázali knihu Vaříme se stevií!

Spory a klatba

V roce 1980, bylo po dlouhých intrikách schváleno k použití nechvalně známé syntetické sladidlo Aspartam. V tutéž dobu byl stažen z trhu předtím „zaručeně neškodný“ Sacharin, jelikož studie po letech prodeje (příhodně?) „prokázaly jeho potenciální rakovinové riziko“.

Vztahy mezi stevií a Úřadem pro kontrolu potravin a léků (FDA) jsou plné kontroverzí. Po letech tlaku spotřebitelů a průmyslu zdravé výživy, prošel v listopadu 1994 Kongresem Zákon o potravních doplňcích & zdravotnické osvětě. Umožňuje nákup a prodej stevie jako potravinového doplňku - ne však jako potraviny či přísady do jídla. Zákon zavedl tvrdé směrnice pro označení, odbyt a marketing produktů z této byliny. Je to tak, že už i smísení stevie s vodou může být vyloženo jako přečin a umožňuje vynutitelné stažení produktu z trhu.

Více informací o sporu stevia versus FDA najdete na internetu v článku „The Stevia Story“, příběh o neuvěřitelné sladkosti a pletichaření“ od Lindy & Billa Bonvie a Donny Gates.

V takovém klimatu se distributor kuchařské knihy Vaříme se Stevií dopustil neodpustitelného zločinu…

Příkaz k likvidaci

19. května 1998 přijal ředitel společnosti Stevita (distributor stevie z texaského Arlingtonu) od dallaské oblastní kanceláře FDA fax, nařizující konfiskaci a zničení kuchařských knih a další literatury. Stálo v něm: … musí být pořízen aktuální inventář vyšetřovateli našeho úřadu, kteří rovněž budou k dispozici jako svědci likvidace kuchařských knih a další literatury. Vaše stevia produkty, distribuované v současné době velkoobchodními kanály a jednotkovými obchody společně s pochybnou kuchařskou knihou a dalšími publikacemi, trvale porušují Federální zákon o potravinách, lécích, a kosmetických prostředcích. Tyto produkty jsou neschválené potravinové doplňky porušující paragraf 409, a budou ve smyslu významu paragrafu 402(a)(2)(c) tohoto zákona znehodnoceny."

[Stevia]

Jaký byl skutečný důvod likvidace?

V článku uveřejněném v červnu 1998 to shrnula Marie Nash Stoddard:

„Nabádá snad autor, aby se lidé dopouštěli terorizmu? Ne. Obsahuje kniha pornografii? Ne. Poskytuje potenciálním zločincům návod na zřízení laboratoře pro výrobu LSD či kokainu? Jistěže ne. Tento drastický příkaz přišel proto, že kniha obsahuje všeobecnou informaci zahrnující historický přehled, způsoby používání a vědecké studie týkající se stevie – nekalorické byliny s bezúhonnou historií bezpečného používání jako přírodní sladidlo. Současný restriktivní federální zákon totiž vyžaduje, aby produkty ze stevie byly prodávány jen jako potravní doplňky; nesmí být nikde uváděna jako sladidlo."

Podle této směrnice jednala Stevita prodejem publikací o stevii protiprávně. FDA údajně dokonce provedla razii v místních obchodech se zdravou výživou a pátrala po nepřístojné kuchařské knize. Prodávat literaturu o stevii není protizákonné, ale nesmíte ji umístit poblíž doplňků se stevií … agentura tehdy dokonce zašla ještě dál naznačením, že Stevita distribucí tiskovin porušila striktní předpis o nálepkování… Předpisy jako tyto permanentně znechucují všechny lidi v průmyslu zdravé výživy.

Agenti dorazili ještě týž den a pustili se do inventury. Pak se setkali s ředitelem společnosti kvůli projednání připomínek a zničení kuchařských knih. Těsně po zahájení pohovoru se však dostavila zpravodajská skupina místní televize. Tón jednání se rychle změnil poté, když se agenti zeptali, proč reportéři přijeli.

Ředitel odpověděl: „Aby natočili jak budete pálit ty knihy!?“

Nato oni: „Ale kdepak, my jsme je pálit nepřišli, to musíte VY!"

Ředitel (po krátkém přemýšlení): „Lituji, ale to nemohu udělat. Nemám povolení od místních hasičů. Budete to muset udělat vy.“

Oba agenti si chvíli šeptali, a pak se rozhodli zavolat do své kanceláře pro další pokyny. Bylo jim řečeno, že mají všechny knihy označit datováním uvnitř obálky. Údajně kvůli kontrole dokud nebudou oficiálně zničeny. Ve skutečnosti knihy po tomto označení už nebyly „nové“ a nemohly do prodeje. Tuto akci FDA provedla bez soudního příkazu opravňujícího k likvidaci soukromého majetku.

Jak to dopadlo? Knihy ten den zničeny nebyly. Avšak FDA pak po následujících několik měsíců blokovala sklady Stevity – a tak společnost přinutila příkazu vyhovět. Jejich akce bezmála vyřadila Stevitu z obchodu. Povolení obnovit distribuci některých publikací dosáhla až po dlouhém soudním sporu, ale Vaření se Stevií už ne…

Douška…

Sladidlo z rostliny Stevia rebaudiana zakázáno

V ČR sice zatím málo známé, ale v zahraničí velmi rozšířené a oblíbené sladidlo pocházející z listů rostliny Stevia rebaudiana se musí stahovat z trhu. Kdo v tom má prsty?

Listy rostliny Stevia jsou tak sladké, že mohou být používány jak přímo, tak i ve formě extraktu ke slazení široké škály pokrmů. Díky mnohonásobně vyšší sladivosti, než má cukr, bylo velice oblíbené nejen diabetiky, tak také lidmi, kteří upustili od konzumace rafinovaného cukru.

I když tato rostlina je ve své domovině používána od nepaměti a např. v Japonsku představuje obchod s tímto sladidlem velkou část trhu, bylo jeho úspěšné tažení zastaveno Evropskou komisí (2000/198/EG). Zákaz byl odůvodněn neexistencí dostatečného množství studií o jeho zdravotní neškodnosti, s odvoláním na novelu zákona o potravinách.

To vedlo k masivnímu stahování tohoto sladila z německého trhu. I švýcarské úřady (i když Švýcarsko není zemí EU) okamžitě reagovaly a zastavily prodej tohoto sladidla.

Škoda, že úřady stejně tvrdě a nekompromisně nezasahují v případě rafinovaného bílého průmyslového cukru, o jehož nebezpečnosti byly vydány stovky studií a desítky knih, a který se přesto nadále masivně používá k slazení všech možných nápojů a pokrmů…

Nabízí se otázka: Jsou Japonci lidé, nebo mimozemšťani? Nezdá se, že by brali zdraví na lehkou váhu. Takže komu vlastně opravdu jdou k duhu všechny ty obstrukce? Jde úřadům o zdraví lidí, nebo jsou zde pod rouškou „zdraví“ opět jednou hájeny „nezastupitelné zájmy“ výrobců a zpracovatelů bílého jedu a umělých sladidel, ohrožovaných vysokou oblíbeností stevie v západní Evropě?

Z internetových zdrojů.

Článek vyšel 6. července na WM magazínu
Známka 1.2 (hodnotilo 183)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 496