Před vměšováním NATO byla Libyje africkým Švýcarskem

10.9.2011 Komentáře Témata: Libye 1250 slov

Přítomnost NATO v Libyji, spojená s bombardováním nemocnic, škol a domů, má daleko k humanitární misi. Ale Libyji se před vměšováním NATO dařilo dobře, řekla Yvonne Di Vito (YDV), aktivista z Libyanfriends.com, zpravodaji z Russia Today (RT).

RT: Říkali jste, že zde v Itálii je zpravodajství o Libyji velmi matoucí, že se objevuje velké množství protikladných informací. Můžete nám říci, co jste viděli a co jste zjistili?

Yvonne Di Vito: Odjeli jsme do Libyje 28. července, vrátili se 7. srpna a zjistili jsme, že je úplně jiná situace, protože NATO bombardovalo civilisty.

Neútočí se jen na vojenské cíle, ale také na domy, nemocnice, školy, televizní centra, a to je zcela v rozporu s uváděnými humanitárními důvody mise.Jsem přesvědčena, že to má vzbudit paniku ve městě. To je důvod, proč byli bombardovány věci každodenní potřeby, místa s jídlem a nezbytné veřejné služby jako jsou nemocnice.

Bylo to také v obtížném období Ramadánu, kdy muslimové zůstávají přes den ve svých domech. Šli jsme do Tripolisu a Zitan a viděli jsme obrovské protesty s tisíci pro-Kaddáfího stoupenci proti NATO a žádná z těchto demonstrací nebyla v Itálii zmíněna.

Navštívili jsme i Tanjur a Sansur a mnoho žen na nás křičelo a ptalo se: "Proč nás vy, Italové, bombardujete? Co jsme udělali? Proč zabíjíte naše děti?" To byla hlavní otázka. Když jsme šli do Zitan, ve stejný den tam bombardovali dům a byly zabity dvě děti. Snažili jsme se ukázat fotografie těchto mrtvých dětí. Ale kromě nás to nikdo jiný neudělal.

Kromě věcí, které jsme viděli na vlastní oči při návštěvě bombardovaných míst, máme mnoho materiálu od tiskových mluvčích a novinářů z Libyje, svědectví o všech, kteří při bombardování zahynuli.

Po tom všem, co jsme viděli, máme jednu otázku: Je to humanitární válka? Jde zde opravdu o pomoc civilistům, protože já jsem přesvědčena, že je to z ekonomických důvodů - při nejmenším jsou zde jěště další důvody, proč se vede tato válka, jako ropa a jiné věci.

Navštívili jsme Libyji i předtím a to, co jsme našli, byla normální situace, kdy se lidem vedlo dobře. Na rozdíl od jiných zemí, které prošly revolucí - Libyje je považována za Švýcarsko afrického kontinentu a je velmi bohatá - je zde bezplatné vzdělání. I zdravotnictví je zdarma a podmínky pro ženy jsou mnohem lepší než v jiných arabských zemích.

RT: Při mnoha příležitostech jste se osobně setkala s Kaddáfím. Jaká podle vás bude Libyje po válce a po Kaddáfím? Jak bude vypadat?

YDV: I když všechny televizní stanice ukazují lidí, kteří bojují a demonstrují proti Kaddáfímu, já osobně jsem viděla mnoho lidí demonstrovat za Kaddáfího. Nevím, proč se o tom tolik novinářů vůbec nezmiňuje, protože manipulují situaci. Nezávislá média ukazují tyto videa na internetu, protože je tam větší volnost. Z toho, co jsme viděli osobně během doby, kdy jsme byli v Libyji, a z dokumentů, které jsme viděli, jsou rebelové neorganizované skupiny.

RT: Mezi lidmi panují obavy, že pokud se rebelové chopí moci, bude pokračovat nestabilní situace?

YDV: Rebelové nebudou schopni dobře vládnout. Je mezi nimi mnoho extremistických skupin, islamisté, lidé z Tunisu - nevím, proč tam jsou. Al-Qaeda, rebelové z Libyje prostě chtějí změnu, ale jsou příliš dezorganizovaní, než aby odvedli dobrou práci.

Lidé, se kterými jsme hovořili měli velké obavy z toho, že by rebelové mohli převzít moc, protože si myslí, že nejsou schopni řídit zemi či převzít kontrolu řádným způsobem. Vůdci těchto skupin rebelů jsou ex-politici, bývalí politici, kteří nejdříve podporovali Kaddáfího a pak úplně změnili svou tvář. Šli s větrem, jak se říká v Itálii.

RT: Existují obavy, že mezi povstalci dnes působí mnoho bývalých politiků, kteří prostě svlékli uniformy a připojili se k rebelům?

YDV: Myslím, že jde o zkorumpované politiky. To bylo prokázáno, když byl náčelník rebelů zabit na příkaz vůdce rebelů.

Viděli jsme mnohokrát, že rebelové páchají trestné činy, například zabili libyjské vojáky tím, že jim uřezali hlavy, vyřízli srdce a ukazovali je lidem. Takže otázkou je, zda jsme spojenci těchto lidí, kteří se dopouštějí trestných činů, a zda mohou takové osoby skutečně řídit zemi.

RT: NATO jako humanitární mise - jak to vidíte teď?

YDV: Jsem přesvědčena, že neexistuje ospravedlnění, protože většina cílů byla civilních a mnoho lidí tvrdí, že se to bylo záměrné za účelem vyvolání paniky v zemi.

RT: Kolik rozporů vidíte mezi tím, co NATO prohlašuje a tím, co se skutečně děje?

YDV: Viděli jsme mnoho rozporů každý den. První den, kdy NATO bombardovalo civilní cíle, jsem se omluvila lidem s tím, že to byl omyl.

Ale den poté, pokračovali v bombardování civilních cílů, a když se libyjská vláda ptala, proč jsou bombardováni civilisté, NATO vše popřelo s tím, že jde o Kaddáfího propagandu. Ale nebyla to pravda. My jsme to viděli.

RT: To jste popsala jako válku dezinformací. Kolik z toho jste zažila?

YDV: Můžeme stále ještě vidět, jak moc média tuto situaci manipulují - říkalo se, že Kaddáfího synové byli zadrženi a ukázalo se, že to není pravda. Uvedli, že celé Tripoli převzali rebelové, a to také nebyla pravda.

Naše přítelkyně, obchodnice v Tripoli, která vytvořila komisi, aby prošetřila, co se skutečně odehrálo v Libyji, mi řekla, že potkala několik novinářů, kteří vyráběli nepravdivé zprávy a informovali, že rebelové jsou za nimi, zatímco ve skutečnosti za nimi bylo město prázdné. Viděli jsme obrázky Zeleného náměstí, plného rebelů. Ale pokud si porovnáte ty obrázky se skutečnými obrázky Zeleného náměstí, je úplně jiné, vypadá to, že soubor byl vytvořen záměrně, aby si veřejnost myslela, že celé Tripoli je v rukou rebelů a celá Kaddáfího rodina je mrtvá.

Myslíme si, že to je taktika NATO, protože chtějí aby si lidé mysleli, že se rebelové chopili moci a věřím, že NATO spěchá, aby to ukázalo před 30. srpnem, protože nechtějí poskytovat další finančních prostředky pro tuto válku.

RT: Existují obavy mezi lidmi, že potom, co se rebelové chopí moci, bude pokračovat nestabilní situace?

YDV: Zde nešlo lidovou demonstraci, ale o obrovskou vojenskou akci proti Kaddáfímu. Myslím, že situace po Kaddáfím bude velmi obtížná a NATO nenechá prozatímní národní rady vládnout, protože dalo hodně peněz do této války, a tak se asi budou chtít podílet na moci.

To, že chtějí pomoci lidem, je jen výmluva či ospravedlnění - budou i nadále mít kontrolu nad městem.

RT: Hovořila jste o kmenech v Libyji. Myslíte si, že západní země vědí, jak je sjednotit a přinést demokracii do Libyje?

YDV: I předtím bylo těžké vládnout Libyji, protože je složena z mnoha kmenů, je to kmenová demokracie, společnost se skládá z mnoha kmenů, které mají spory jeden s druhým.

Takže to bylo těžké a dovedu si představit, že to teď to bude ještě těžší.

RT: Co si myslíte, že se bude dít v Libyji?

YDV: Já a mnoho dalších lidí, kteří sledují situaci v Libyji, se obáváme, že se může stát dalším Afghánistánem - země, zdevastovaná válkami, které trvají celé roky.

Je to společnost, která se od nás a naší představy demokracie naprosto liší .Jejich idea vlády je založena na skupinách a kmenech, které mají vlastní náčelníky a tito náčelníci pak společně tvoří národní radu.

Oni věří, že toto je jediný způsob, jak reprezentovat všechny sociální skupiny. Například se jim nelíbí naše forma demokracie, protože pokud 60 procent hlasuje v zemi pro jednoho prezidenta, pak zbylých 40 procent nesouhlasí s tímto prezidentem - jsou přesvědčeni, že to žádná demokracie není.

Toto je poprvé, kdy byla napadena země, přestože požádala o vyslání vyšetřovací komise, která by na místě zjistila fakta. To se však nestalo. Prostě je napadli. Začalo to s falešnými obrázky poslanými Al Jazeerou do médií. Další média tyto obrázky potvrdila jako pravdivé a začala válka.

Nejdůležitější věcí je, že vláda žádala o otevřené jednání, ale NATO to odmítlo.

Before NATO intrusion, Libya was African Switzerland vyšel 25. srpna na rt.com. Překlad maru.
Známka 1.2 (hodnotilo 188)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 180