Americká válka proti terorismu: Provokace, mystifikace a imaginární vítězství

Nil Nikandrov

9.9.2011 Komentáře Témata: Terorismus, USA 1354 slov

Od „teroristického“ útoku na WTC 11. září v New Yorku uběhlo deset let. Bez ohledu na veškerou snahu (des)informačně-propagandistického aparátu Říše verze o přímém podílu jestřábů z vlády Bushe mladšího na této tragédii nejen, že neztratila na aktuálnosti a naléhavosti, ale získala desítky milionů stoupenců na všech kontinentech.

Dokonce i lidé nezajímající se o politiku začali chápat, proč byla tato diverze provedena v samotném centru Manhattanu: americký vojensko-průmyslový komplex potřeboval po rozpadu Sovětského svazu takového „hlavního nepřítele“, jehož děsivost, krvežíznivost a síla by nevyvolávala pochyby. Tuto roli se vedení jestřábů rozhodlo přisoudit organizaci „Al-Káida“, v čele s Usamou bin Ladenem, bývalým agentem CIA, který vedl jednotky mudžahedínů v letech sovětsko-afghánské války.

Premiéra vystoupení bin Ladena v nových historických podmínkách a v nové roli hlavy mezinárodních teroristů se připravovala pečlivě, se zapojením jeho bývalých řídích pracovníků ze CIA a pákistánské rozvědky, a do "Al-Káidy“ byly začleněny kádry dalších agentur z muslimských zemí. V principu nemá význam, jestli byl bin Laden využit nedobrovolně, nebo jestli s touto výzvědnou kombinací souhlasil. Svoji roli sehrál do konce. Je zcela možné, že tento ambiciózní milionář a dobrodruh ze Saudské Arábie chtěl své západní partnery přechytračit, a loajalitu a ovladatelnost předstíral. Když se to nezdařilo, s mentory ze CIA se rozešel a stal se nepolapitelným vůdcem proti-amerického a proti-západního džihádu.

Zatím lze těžko říct, kdo konkrétně ve Washington schválil provedení operace „Al-Káida“ na území USA. Je zcela možné, že rozkaz dal vice-prezident Dick Cheney, politik, schopný těch nejradikálnějších rozhodnutí a tajný obdivovatel Hitlera. Cheneyho poháněl (jak jinak) hluboce vlastenecký cíl: za jakoukoliv cenu zajistit USA zachování statutu super velmoci, nastolit imperiální kontrolu nad ropnými zdroji v Iráku, Libyi a Íránu, dokončit vytvoření amerických základen po obvodu Ruska a vytáhnout zemi z propasti blížící se finančně-ekonomické krize.

A tak byly prostřednictvím CNN v přímém přenosu celému světu předvedeny vojenské možnosti „hluboce zakonspirovaných“ skupin bin Ladena, které se na americkém území zmocnily několika dopravních letadel a namířily je na objekty odplaty: WTC, Pentagon a Bílý dům. Obrázky hořících věží WTC byly neustále opakovány všemi televizemi na světě. Masivní zdi Pentagonu byly proraženy, z oken šlehaly plameny. Bílý dům měl štěstí: letadlo se zřítilo někde cestou. Podle jedné z verzí útoku zabránili cestující, podle jiné byl Boeing sestřelen bojovým letounem.

Režisérům „show“ se povedlo dosáhnout potřebného efektu: otřes byl všeobecný, vždyť z počátku se informovalo o 12 letadlech, kterých se zmocnili teroristé! Solidaritu s Washingtonem vyjádřily prakticky všechny země, dokonce i Kuba, která byla sama po desítky let vystavena útokům teroristů, financovaných americkými zvláštními službami a majících bezpečné úkryty v Miami. Bushova slova „kdo není s námi, je proti nám“ byla v ony dramatické dny zbytečná: ocitnout se v cestě globálního pochodu proti „hlavnímu nepříteli“ USA nechtěl nikdo z rozumně uvažujících politiků.

I když tato šalba netrvala dlouho, účel splnila. „Al-Káida“ vystrašila svět svými ničivými schopnostmi. A k tomu bylo každým dnem, díky virtuálním technologiím, teroristů stále více. Útočili ze všech směrů, používali nejkrutější metody a prostředky, aby způsobili nenapravitelné škody západní civilizaci. Washington spojence upozorňoval: všichni musí zůstat v přední linii boje s bin Ladenem až do vítězného konce: jinak se teroristé probojují do Evropy, latinské Ameriky, a ještě více si posílí pozice v Asii a Africe. Proto, jakkoliv je to obtížné, jsou všichni skuteční přátelé USA povinni prolévat krev za ideály demokracie a svobodné společnosti! Pentagonu není sentiment vlastní, proto expediční jednotky statečných Estonců, Litevců a Lotyšů hrdinsky prolévají krev v Afghánistánu pod praporem z hvězd a pruhů. Solidární účasti v neokoloniálních válkách 21. století se nevyhnuli ani latinsko-američtí spojenci USA: Kolumbijci, Hondurasané, Salvadorci…

V letech 2003-2006 venezuelský prezident Hugo Chavez několikrát vyjádřil pochyby ohledně oficiální verze Washingtonu o útocích na WTC. V září 2006 přímo řekl: „Stále více na síle nabírá hypotéza, podle které tento úrok, tuto strašlivou teroristickou akci proti vlastnímu národu a občanům celého světa (pracujících ve WTC) naplánovala a provedla sama Říše.“ „Proč to bylo provedeno?“ – položil otázku venezuelský prezident. „Aby se ospravedlnily agrese, které byly okamžitě zahájeny proti Afghánistánu a Iráku, a ty hrozby, které zazněly na adresu nás všech (Venezuelců).“ Podle Chavezova názoru „nepostrádá opodstatnění verze (novináře) Carlose Sisilii, kterou předložil ve státní televizi a kterou podporují známí vědci a architekti, a to, že věže WTC byly strženy pomocí předem rozmístěných náloží“. Chaveze nepřesvědčilo ani tvrzení amerických oficiálních představitelů, že budova Pentagonu, byla stejně jako věže, napadena letadlem: „Tak kde jsou jeho trosky? Nikdo nepředložil žádné důkazy. Nezachovaly se dokonce ani turbíny z titanu, které na místech katastrofy zůstanou vždy.“

Chavez obrátil pozornost spoluobčanů na jedno z nejzranitelnějších míst oficiální verze „teroristického útoku“ na Pentagon. Tvrdilo se, že byl proveden jedním z „unesených“ Boeingů 757-200 na letu American Airlines 77 v 9:38. Mytický únos také nebyl dokázán a později se objevily domněnky, že do budovy Pentagonu narazila střela s plochou dráhou letu. Místo dopadu bylo obklíčeno „lidmi v civilu“ (nejspíše pracovníky CIA) a ti metr po metru místo prohledávali a sbírali úlomky smrtonosného systému. Byly dokonce utajeny i videozáznamy rakety z dozorových kamer. Dokonce i nyní, po 10 letech od útoku, neexistuje ze strany amerických úřadů žádné jasné vysvětlení tohoto incidentu. Podle verzí, které se objevily na internetu, se střela s plochou dráhou letu svými charakteristikami podobá systému „Granit“, který je ve výzbroji ruského námořnictva. Pokud to tak je, tak teroristická akce 11-S, jak ji pro zkrácení označují v západních masmédiích, měla původně i ruský námět. Je možné předpokládat, že pro Moskvu naplánovali washingtonští spiklenci tuto otázku: jak se vaše přísně tajná zbraň dostala do rukou teroristů? A zároveň s tím bylo naplánováno ultimátum: pokud nejste schopni zajistit ochranu svého arzenálu, tak musíte souhlasit s mezinárodní kontrolou, aby se smrtonosné zbraně nedostávaly k teroristickým skupinám a neohrožovaly Američany. Proč Washington stáhl a odepřel si ultimátum zatím zůstává záhadou. Není vyloučeno, že svoji roli sehrálo tehdejší prohlášení Moskvy o připravenosti pomoct Washingtonu v boji proti terorismu. Dopravní trasy do střední Asie pro americké vojenské náklady a personál z ruského směru byly otevřeny dokořán…

Do kategorie mystifikací amerických zvláštních služeb patří také historky o likvidaci bin Ladena během operace v Pákistánu. Po několika letech hledání ho Američané „objevili“ v lázeňském městečku Abbottabad, nacházejícím se nedaleko od Islámábádu. Tam bylo vrtulníky vysláno elitní komando námořní pěchoty, kterému se po intenzivní přestřelce údajně podařilo skoncovat s teroristou současnosti č. 1. Tuto operaci v přímém přenosu sledoval 1. května t.r. i prezident Obama a jeho nejbližší spolupracovníci, včetně Hitlary Clinton. Večer se Obama obrátil k národu se sdělením, že „spravedlnosti bylo učiněno za dost“, terorista zodpovědný za smrt tisíců nevinných mužů, žen a dětí byl zlikvidován. Prach bin Ladena hodili do Atlantiku. Bylo rozhodnuto, že posmrtné fotografie teroristy s jeho k nepoznání znetvořeným obličejem nebudou zveřejněny, „z etických důvodů“.

Představitelé výzvědných služeb Íránu, Turecka a dalších zemí, sledujících teroristickou epopej bin Ladena, tvrdí, že zemřel přirozenou smrtí. Turecký politik Berkan Jashar, národností Čečenec, se na počátku 90. let seznámil s bin Ladenem a pak s ním udržoval úzké vztahy. V rozhovoru pro první ruský televizní kanál Jashar řekl, že bin Laden zemřel 26. června 2006 (pravděpodobně na břišní tyfus) a byl tajně pochován v horách na pákistánsko-afghánských hranicích. O smrti vůdce „Al-Káidy“ se Jashar dozvěděl od jeho ochranky. Je si jistý, že se americké rozvědce podařilo získat informace o místě, na kterém byl terorista č. 1 pohřben. Operace v Abbottabadu byla vymyšlena proto, aby se „legalizovalo“ bin Ladenovo tělo a demonstroval se vítězný konec první etapy mnohaleté protiteroristické operace. Samozřejmě, že předložit shnilé tělo „teprve zlikvidovaného“ vůdce „Al-Káidy“ nebylo možné. Urychleně ho poslali na mořské dno. Později, za podivných okolností, zahynuli v Afghánistánu téměř všichni příslušníci zvláštního komanda, kteří se zúčastnili operace v Abbottabadu a kteří mohli o mystifikaci kolem bin Ladena, „střílejícího do posledního náboje“, mnoho prozradit. Překvapuje to snad nějak poté, co byly na trýznivou smrt v plamenech a dýmu odsouzeny tisíce lidí, pracujících ve WTC?

Takže první – z pragmatického pohledu poměrně úspěšný – desetiletý cyklus boje Říše proti terorismu skončil. Urychleně je potřeba nová stimulující teroristická epizoda, která by dokázala zmobilizovat americké spojence k novým obětem na nových bojištích a donutit rozhořčené Američany podpořit politiku tvrdé ruky v zemi.

Bezděky se tak připomínají teze těch konspirologů, kteří si myslí, že volba Obamy za prezidenta od samého počátku znamenala jeho odsouzení k tragické smrti v této funkci kulkami nebo výbušninou teroristů. Nedej bůh, aby k něčemu takovému došlo. Nicméně stínové struktury vládnoucí Spojeným státům mají vlastní logiku a chronologii událostí. Není vyloučeno, že nový „Lee Harvey Oswald“ (může to být Venezuelan, Nikaragujec nebo Ekvádorec) je již připraven. Svoji práci dobře ovládají i operativci z logistických jednotek. Svého zákazníka nezklamou.

Známka 1.0 (hodnotilo 52)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 12 158