„Ruská mafie“ v latinské Americe

Nil Nikandrov

8.8.2011 Komentáře Témata: Jižní Amerika 1297 slov

V letech soupeření dvou bloků americká propaganda neúnavně strašila Jihoameričany „rudou expanzí“ a „sovětskou špionáží“. Virtuální hrozba komunistické agrese nutila prakticky všechny vlády na kontinentu (mimo Kuby) uzavírat s Washingtonem dohody o „společném boji“ proti nepřátelským spiknutím ze strany SSSR a jeho tehdejších spojenců. Policie a kontrarozvědky zemí latinské Ameriky pracovaly na základě dlouhodobých operativních úkolů, přidělovaných CIA, FBI a americkou vojenskou rozvědkou. Prakticky všechny „sovětské objekty“ a „operativně podezřelé osoby“ byly „pod dozorem“.

Zde je charakteristický příklad, odhalující systém tajného sledování velvyslanectví SSSR v Mexiku ze strany amerických špionů. Informace se dostaly ven po zveřejnění materiálů Warrenovy komise o Lee Harvey Oswaldovi, „vrahu Johna Kennedyho“. Z pověření FBI se objevil ve vratech velvyslanectví pod záminkou, že chce dostat vízum do SSSR. Později, již po osudných výstřelech v Dallasu, musela rezidentura CIA v Mexiku rekonstruovat všechny okolnosti rozhovorů Oswalda s pracovníky sovětského velvyslanectví. Ze zveřejněných dokumentů plyne, že mexické zvláštní služby pravidelně Američany informovaly o návštěvnících velvyslanectví, většinu z nich fotografovaly a na další sledování nasazovaly agenty. Nepřetržitě byly odposlouchávány telefony příslušníků sovětské komunity a záznamy odposlechnutých rozhovorů byly předávány „prověřeným“ překladatelům z řad ruských emigrantů. Podle svědectví pracovníka CIA Philippa Edgy, který z agentury odešel, měla intenzivní práce této agentury na „sovětských cílech“ v latinské Americe vždy totální charakter.

Změnilo se něco na přístupu dnešních amerických zvláštních služeb k ruským institucím a Rusům na kontinentu? Bez ohledu na „znovuzažehnutí“ vztahů, jehož symbolem se stala prázdná plastová krabička s červeným knoflíkem nacházející se nyní v muzeu ruského ministerstva zahraniční, zůstalo v podstatě vše při starém… Liberálně-demokratické režimy v regionu pilně pomáhají velkému liberálnímu Pánovi tajně sledovat ruské instituce a občany. Předmětem zájmu je vše: možné energetické dohody, spolupráce ve vojenské oblasti, dohody o vzájemných investicích, charakteristiky (kompromitující) ruských politiků a obchodníků, kteří do dané země přijedou. Seznam by mohl pokračovat dlouho.

Pravda, v nových historických podmínkách se nutnost nepřetržitého sledování Rusů již neodůvodňuje „rudou hrozbou“, ale „expanzí“ ruských zločineckých organizací do zemí západní polokoule. Zpočátku legendu o „ruské mafii“ používaly americké zvláštní služby pouze pro „vnitřní potřebu“ v USA. Zvláštností zločinných struktur z Ruska se vysvětlovaly časté neúspěchy operací proti mafiánům, a zároveň se tím zdůvodňovala nutnost dodatečného financování. Operativci v USA potřebovali spoustu času, aby pochopili, že „ruská mafie“ by měla být správněji označována za „ruskojazyčnou“, protože v ní převažují židé, Arméni, Gruzíni, Čečenci, a také lidé z bývalých sovětských republik. Ti se snadno dostali do vzniklých zločineckých struktur diaspor, dostávali podporu, finance a rady od soukmenovců v těch oborech zločineckého podnikání, kterými se tradičně v USA zabývali. Konsolidovaná čistě „ruská mafie“ v USA v podstatě nikdy neexistovala. Zločiny „bílých límečků“ byly Rusy prováděny výjimečně, a zpravidla na individuálním základě.

V červnu 2003 byli zatčeni členové „Brigády z Brighton Beach“, vytvořené v Brooklynu v r. 2000. Ti začali s vybíráním šeků z poštovních schránek a aut. Pod vedením Zinovje Bari, emigranta z Ruska, si převážně židovská „brigáda“ rychle vytyčila sféru působení: obchod s tabletami „extáze“, „ochrana“ internetových kaváren, machinace v oblasti pojištění, lichva, vydírání. Zločinci dávali přednost „obhospodařování“ bývalých krajanů – podnikatelů z Ruska. Ty, kdo se vzbouřili, přesvědčili hrozbou krutého trestu.

Nicméně téma masového pronikání „ruských zločinců“ do USA neustále kultivovaly zvláštní služby a bylo rozdmýcháváno na základě jednotlivých případů obyčejných pouličních krádeží, přepadení obchodů, krádeží a prodeje aut. Aby dali ruskému tématu větší dynamiku, analytici a experti amerických zvláštních služeb přišli s verzí expanze „ruských zločineckých skupin vedených bývalými pracovníky KGB a GRU“ do latinské Ameriky. Na toto téma byly zveřejněny tisíce článků a vydány stovky knih. Velké publicity se dostalo vědeckým pojednáním o příčinách „přílivu ruských mafiánů“ do zemí jižně od Rio Grande. Dvě výzkumnice z Autonomní univerzity v Mexiku připravily práci, ve které vysvětlovaly pronikání „emisarios de la Mafia Rusa“ do Kolumbie a dalších latinsko-amerických zemí „zranitelností jejich demokratických institucí a neúčinným bojem s korupcí“. Díky snaze DEA byla tato práce umístěna na stovkách latinsko-amerických portálů jako varování: ruská mafie úspěšně útočí! Specializuje se na drogy, obchod se zbraněmi a „živým zbožím“, praní peněz, „likvidace“ na zakázku atd.

Jedna z nejkřiklavějších provokací, „dokazující“ účast „ruské mafie“ na obchodech s drogami v latinské Americe, byla provedena DEA v dubnu 2001. Americká válečná loď zadržela v neutrálních vodách Pacifiku rybářskou loď „Zvezda Maru“, patřící nějaké ekvádorské společnosti, ale přihlášené v Belize. Po inspekci, která trvala přes týden (!), byla v palivové nádrži lodi údajně objevena tajná skrýš s 13 tunami kokainu. Slovanskou posádku – dva Rusy a osm Ukrajinců – poslali do federálního vězení v USA v San Diegu. Obvinili je z pašování. Soudní jednání trvalo tři roky. Pět z nich museli osvobodit, čtyři, včetně kapitána Viktora Savčenko, uznali vinnými. Podle názorů propuštěných členů posádky byl proces v San Diegu zfalšovaný od samého začátku do konce. Otázka „objevení kokainu“ na lodi přesto zůstala nevyjasněná, protože několik „podezřelých kontejnerů“ bylo naloženo na Zvezda Maru den před příjezdem do San Diega. Shodily je tam z amerického vojenského letadla Orion. Proč takový spěch? Je to velmi jednoduché: byly akutně potřeba věcné důkazy, bez kterých by se „věc ruské mafie“ nevyhnutelně zbortila.

Dnes americké zvláštní služby v praxi vymýšlení případů operací „ruské mafie“ v latinské Americe pokračují. Obětí pečlivě naplánované provokace se stal Viktor But, ruský podnikatel, který se dříve zabýval leteckou přepravou v asijských a afrických zemích. Konkrétně na objednávku Pentagonu přepravoval But na palubě svých letadel vojenské vybavení pro jednotky NATO v Iráku a Afghánistánu. A náhle nečekaný zvrat v jeho spolupráci s Američany: Buta obvinili ze zločinného paktu s partyzány FARC. Verze v hollywoodském stylu: bedny se samopaly AK-47, kdysi vyrobenými v NDR, a přenosné rakety země-vzduch byly údajně shazovány na padácích z Butových letadel do oblastí v Kolumbii kontrolovaných partyzány. Aby „případ“ úspěšně dokončili, odvezli tohoto podnikatele z Thajska do USA. Čeká ho soudní proces, jehož výsledek vyvolává ohledně osudu našeho krajana znepokojení: americké zvláštní služby potřebují „výsledky“! Pokud Viktora Buta odsoudí, bude to použito v protiruské propagandě v latinské Americe naplno: varujte se, jakákoliv spolupráce s podnikateli z Ruska může mít za následek zločinné rozuzlení!

Do dalšího humbuku s prvky provokace ze strany amerických zvláštních služeb byl zatažen pilot z Rostova na Donu Konstantin Jaročenko. Toho zatkli v Libérii v květnu 2010 a narychlo ho přepravili do USA, protože, podle tvrzení amerických úřadů, se chystal zúčastnit přesunu 4 tun kolumbijského kokainu do Spojených států. Přímo ukázkově nebylo ruské velvyslanectví v Libérii včas o zadržení Jaročenka informováno: „Úředník se spletl při vytáčení čísla faxu.“ V dubnu 2011 byl nad ruským pilotem vynesen odsuzující rozsudek. Přislíbili mu „mírný trest“, pokud poskytne inkriminující svědectví proti Butovi. Jaročenko obchod odmítl, protože Buta vůbec neznal. Prakticky všichni Jaročenkovi „spoluobvinění“ byli propuštěni na svobodu, což ukazuje na spoluúčast americké protidrogové agentury (DEA) na operativních přípravách této provokace. Na otázku, kde se nachází náklad drog, který se „chystal“ převézt Jaročenko, odpověděli žalobci jednoduše: „Kokain se stále ještě nachází u partyzánů.“

Při hodnocení stavu současného Ruska dávají páni Spojených států v latinské Americe přednost používání propagandistického klišé z dob studené války. Je to stále stejný děsící „obraz nepřítele“, ˇříše zla“, mající zdrcující raketový jaderný potenciál. Scénáře, ve kterých „ruská mafie“ používá jaderné zbraně pro globální vydírání, se používají v elektronických hrách a filmových trhácích, vyrobených v USA a hojně distribuovaných v latinské Americe. Jasný signál Říše kontinentu – s Rusy je nebezpečné si něco začínat! Jsou to nespolehliví partneři!

Nedávná cesta Alexise Umaly, bratra nového prezidenta Peru Ollante Umaly, do Ruska vyvolala v zemi skutečnou politickou bouři. Proamerická média začala šířit, že obliba Ollante se náhle propadla o 30 bodů. Prezident byl nucen rychle zareagovat. Informoval o ochotě „potrestat“ bratra za „neoprávněné setkání“ s členy ruské vlády a s vedením některých státních firem, i když v Moskvě bylo oznámeno uzavření perspektivních dvoustranných dohod. Umala musel zaslat velvyslanci v RF dopis, kterým informoval, že Alexis nemá oficiální pravomoci.

Soudě podle prudké odezvy americké propagandy na cestu Alexise Umaly do Moskvy se americké zvláštní služby na různé varianty vývoje událostí dobře připravily. Pro roli představitelky „ruské mafie“ v Peru je, zdá se, nyní připravena emigrantka z Ruska Taťjana Murašova, Alexisova manželka. Interpol na podnět Američanů přistoupil k vyšetřování její účasti na pašování ilegálních přistěhovalců z východní Evropy do USA. Nejdůležitější však je vznést obvinění, ať ho pak vyvrací a obhajuje se.

Tak takové zajímavé kombinace mající za cíl odhalit „ruský organizovaný zločin“ navrhují v latinské Americe! Nejdůležitějším je mít tvůrčí fantazii! Ta pracovníkům amerických zvláštních služeb pomáhá vytvářet falešné strašáky všemocné „ruské mafie“ na kontinentu.

«Русская мафия» в Латинской Америке vyšel 30. července na Fondsk.ru. Překlad Zvědavec.
Známka 1.1 (hodnotilo 26)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 061