Moc manipulace:

Islám jako geopolitický nástroj pro kontrolu Středního východu

Mahdi Darius Nazemroaya

8.7.2011 Komentáře Témata: Střední východ 1041 slov

Jak Washington a jeho poskoci pochodují do srdce Euroasie, pokusili se zmanipulovat islám do geopolitického nástroje. Vytvořili v rámci tohoto procesu politický a sociální chaos. Cestou se pokusili islám předefinovat a podřídit ho zájmům globálního kapitálu tím, že přivedli novou generaci tak zvaných islamistů, především mezi Araby.

Projekt na předefinování islámu: Turecko jako nový vzor a „kalvinistický islám“

Turecko ve své současné formě je nyní předkládáno jako vzor demokracie, který by měly vzbouřené arabské masy následovat. Je pravda, že Ankara učinila od dnů, kdy zakazovala Kurdům mluvit na veřejnosti, pokrok, ale Turecko není funkční demokracií a jde z velké části o kleptokracii s fašistickými tendencemi.

Armáda stále hraje v záležitostech státu a vlády obrovskou roli. Výraz „hluboký stát“, který znamená stát tajně řízený shora dolů nikomu se nezodpovídajícími subjekty a jedinci, má v podstatě původ v Turecku. Občanská práva stále v Turecku respektována nejsou a kandidáti na veřejné funkce musí být schváleni státním aparátem a skupinami jej kontrolujícími, které se pokoušejí odfiltrovat každého, kdo by mohl jít v Turecku proti statutu quo.

Turecko není předkládáno jako vzor pro Araby kvůli svým demokratickým předpokladům. Je předkládáno jako politický vzor pro Araby, kvůli projektu politické a sociálně-ekonomické „bida“ (inovace), jehož součástí je manipulace islámem.

Ačkoliv je velmi populární, bylo turecké Straně spravedlnosti a rozvoje, či AKP (Adalet ve Kalkinma Partisi) umožněno dostat se v r. 2002 k moci bez opozice turecké armády a tureckých soudů. Předtím byl v Turecku politický islám tolerován jen málo. AKP byla založena v r. 2001, a načasování jejího založení a jejího volebního vítězství v r. 2002 souviselo také s cílem překreslit mapu jihovýchodní Asie a severní Afriky.

Tento projekt zmanipulování a předefinování islámu usiluje o podřízení islámu dominantním kapitalistickým zájmům světového řádu, prostřednictvím nové vlny „politického islamismu“, jako AKP. Nová odnož islámu je tudíž tvarována prostřednictvím toho, co bylo nazváno „kalvinistickým islámem“ či „muslimskou verzí protestantské pracovní etiky“. Je to model, který byl živen v Turecku, a nyní je Washingtonem a Bruselem předkládán Egyptu a Arabům.

Tento „kalvinistický islám“ nemá rovněž problém s „reba“, či systémem úroků, který je v islámu zakázaný. Je to právě tento systém, který je používán pro zotročení jedinců a celých společností okovy dluhu vlastněného globálním kapitalismem. Právě v tomto kontextu Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) vyzývá k tak zvaným „demokratickým reformám“ v arabském světě.

Vládnoucí rodiny v Saudské Arábii a arabských ropných šejchanátech jsou také partnery zotročování arabského světa prostřednictvím dluhu. V tomto ohledu Katar a arabské šejchanáty v Perském zálivu vytváří Banku rozvoje Středního východu, která má poskytovat úvěry arabským zemím na podporu jejich „přechodu k demokracii“. Prosazování demokracie Bankou rozvoje Středního východu je ironické, protože země, které ji vytvořily, jsou všechny tvrdými diktaturami.

Je to také podřízení islámu globálnímu kapitalismu, co způsobuje vnitřní napětí v Iránu.

Otevření dveří pro novou generaci islamistů

Nadějí Washingtonu je, že tento „kalvinistický islám“ bude tvořit kořeny nové generace islamistů pod vlajkami nových demokratických států. Tyto vlády budou účinně zotročovat své země tím, že je budou nadále zadlužovat a prodávat jejich národní aktiva. Budou pomáhat rozvracet oblast sahající od severní Afriky po jihovýchodní a střední Asii, jako oblast, která je balkanizována a restrukturalizována podle obrazu Izraele do etnokratických systémů

Tel Aviv také získá široký vliv v těchto nových státech. Ruku v ruce s tímto projektem jsou také prosazovány různé formy etnicko-jazykového nacionalismu a náboženské nesnášenlivosti, aby se region rozdělil. Turecko také hraje důležitou roli, protože je to jedna z kolébek této nové generace islamistů. Saudská Arábie hraje v podpoře militantního křídla těchto islamistů roli také.

Restrukturalizace geostrategické šachovnice Washingtonem

Cílení na Irán a Sýrii je také součástí této širší strategie kontroly Euroasie. Čínské zájmy byly napadeny na mapě světa všude. Súdán byl balkanizován, a jak severní, tak jižní Súdán směřují ke konfliktu. Libye byla napadena a je balkanizována. Sýrie je tlačena ke kapitulaci a zapadnutí do řady. USA a Británie nyní integrují své národně-bezpečnostní rady, které jsou obdobou anglo-amerických subjektů za druhé světové války.

Cílení na Pákistán také souvisí s neutralizací Iránu a útokem na čínské zájmy a na jakoukoli budoucí jednotu v Euroasii. V tomto ohledu USA a NATO zmilitarizovaly vody kolem Jemenu. Zároveň budují USA ve východní Evropě své bašty v Polsku, Bulharsku a Rumunsku, aby neutralizovaly Rusko a bývalé sovětské republiky. Bělorusko a Ukrajina jsou pod rostoucím tlakem také. Všechny tyto kroky jsou součástí vojenské strategie na obklíčení Euroasie a na buď kontrolu jejích energetických dodávek, nebo toku energie do Číny. Dokonce i Kuba a Venezuela jsou stále více ohroženy. Vojenská smyčka je Washingtonem stále více utahována globálně.

Zdá se, že nové islamistické strany jsou vytvářeny a připravovány Saudy, za pomoci Turecka, aby se chopily moci v arabských hlavních městech. Takové vlády budou pracovat na porobě svých zemí. Pentagon, NATO a Izrael mohou dokonce některé z těchto vlád vybrat, aby ospravedlnily nové války.

Je nutno zmínit, že Norman Podhoretz, původní člen Projektu nového amerického století (PNAC), v r. 2008 navrhl budoucí apokalyptický scénář, ve kterém Izrael začne jadernou válku proti Iránu, Sýrii a Egyptu, mimo dalších svých sousedních zemí. Spadal by sem i Libanon a Jordánsko. Podhoretz popsal expanzionistický Izrael a dokonce tvrdil, že Izraelci budou okupovat ropná pole Perského zálivu.

Co v r. 2008 narazilo, byl Podhoretzův návrh, který byl ovlivněn strategickou analýzou Centra pro strategické a mezinárodní studie (CSIS), a to, že Tel Aviv začne jadernou válku proti svým věrným spojencům v Egyptě, kteří vládli v Káhiře za prezidenta Mubaraka. Navzdory faktu, že starý režim stále zůstává, Mubarak již u moci v Káhiře není. Egyptská armáda stále vydává rozkazy, ale islamisté se mohou dostat k moci. Děje se tak navzdory faktu, že islám je nadále USA a většinou jejich spojenců a NATO démonizován.

Neznámá budoucnost: Co dál?

USA, EU a Izrael se pokouší použít pozdvižení v turko-arabsko-íránském světě k prosazení svých vlastních cílů, včetně války v Libyi a podpory islámské vzpoury v Sýrii. Spolu se Saudy se pokouší šířit „fitna“, či rozdělení, mezi lidmi jihovýchodní Asie a severní Afriky. Izraelsko-khaliji strategická aliance, tvořená Tel Avivem a vládnoucími arabskými rodinami v Perském zálivu, je v tomto ohledu klíčová.

V Egyptě sociální nepokoje ještě zdaleka neskončily a lidé se stávají radikálnějšími. To má za následek ústupky vojenské junty v Káhiře. Protestní hnutí se nyní začíná zabývat rolí Izraele a jeho vztahem k vojenské juntě. I v Tunisu směřuje lidový proud k radikalizaci.

Washington a jeho poskoci si hrají s ohněm. Mohou si myslet, že toto období chaosu představuje vynikající příležitost pro konfrontaci s Iránem a Sýrií. Pozdvižení, které zapustilo své kořeny v turko-arabsko-íránském světě, bude mít nepředvídatelné výsledky. Nezlomnost lidí v Bahrajnu a Jemenu pod hrozbou stále většího státního násilí naznačuje vznik soudržnějšího proti-amerického a proti-sionistického protestního hnutí.

The Powers of Manipulation: Islam as a Geopolitical Tool to Control the Middle East vyšel 2. července na Global Research. Překlad Zvědavec.
Známka 1.0 (hodnotilo 47)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 2

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 0

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 3

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,14 Kč
Libra
29,45 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,40 Kč
Švýcarský frank
25,76 Kč
100 japonských jenů
15,04 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 881,88 Kč
1 unce stříbra
638,67 Kč
Bitcoin
1 473 256,49 Kč

Poslední aktualizace: 29.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 108