Bez rizika a nad zákonem: USA globalizují válčení pomocí bezpilotních letounů

Rick Rozoff

12.7.2011 Komentáře Témata: USA 1787 slov

Minulý týden Washington Post, New York Times a další velké americké noviny oznámily, že USA provedly svůj první raketový útok bezpilotními letouny v Somálsku.

Tento útok byl prvním přiznaným vojenským útokem Pentagonu v zemi Afrického rohu od doby vrtulníkového přepadu commandos v r. 2009 a šlo o první použití amerického dronu k raketovému útoku v této oblasti. Drony byly poprvé v této zemi použity v rámci svého původního určení, pro výzkum, včetně identifikace cílů pro bombové a raketové útoky, kdy jeden byl sestřelen v říjnu 2009. Ale jak sdělil 30. června britský Guardian, tento útok v Somálsku znamenal „expanzi války pomocí bezpilotních letounů do šesté země“, protože dálkově řízená letadla již byla nasazena se smrtícím účinkem v Afghánistánu, Iráku, Pákistánu, Jemenu a nedávno v Libyi.

Smrtící misi v Somálsku provedlo údajně americké velitelství zvláštních jednotek, pověřené prováděním operací zvláštních jednotek odpovídajících sil čtyř hlavních složek amerických ozbrojených sil: armády, námořní pěchoty, letectva a námořnictva. 4. července publikace amerických ozbrojených sil Hvězdy a pruhy oznámila, že v současné době se nachází 7,000 příslušníků zvláštních jednotek v Afghánistánu a dalších 3,000 v Iráku, kdy posledně uvedené jsou převáděny do prvně jmenované země v rámci toho, co bylo označeno jako „mini navýšení“ jednotek zvláštních operací, aby se kompenzovalo stažení 10,000 ostatních vojáků z Afghánistánu koncem tohoto roku (vzhledem k tomu, že mimo 100,000 Američanů je tam dalších 42,000 dalších vojáků NATO a 90,000 „kontraktorů“, tedy zhruba čtvrt milionu hrdlořezů, nemá přesun 10 tisíc nijak zvláštní význam – p.p.).

Minulý týden BBC News informovaly o navrhovaném převodu dronů USA do jejich klientských vojenských států Ugandy a Burundi, pro válku se Somálskem. BBC citovala americké vojenské představitele a odhalila, že čtyři drony budou dodány dvěma zemím, které mají 9,000 vojáků zapojených do bojových operací proti proti-vládním povstalcům v somálském hlavním městě Mogadišo.

Podle New York Times z 1. července: „Spojené státy se na proxy síly v Somálsku, včetně mírotvorců Africké unie z Ugandy a Burundi, značně spoléhaly již při podpoře křehké vlády. Pentagon posílá Ugandě a Burundi vojenskou pomoc ve výši téměř 45 milionů dolarů, včetně vybavení pro noční vidění a čtyř malých neozbrojených dronů, aby jim pomohl bojovat s rostoucí teroristickou hrozbou v Somálsku. Během etiopské invaze do Somálska v r. 2007 prováděli tajní operativci velitelství Pentagonu pro zvláštní operace akce v Somálsku z letiště v Etiopii.“

15. června hlavní noviny ve Spojených arabských emirátech, National, informovaly o eskalaci smrtících amerických útoků drony v Jemenu, přes Adenský záliv ze Somálska. Citovaly představitele jemenského ministerstva obrany, který tvrdil, že USA provedly v této zemi v prvních dvou týdnech června přes 15 útoků drony. Noviny také citovaly zástupce guvernéra provincie Abyan, Abdullaha Luqmana, který útoky ostře kritizoval a uvedl: „Zabíjeni jsou nevinní lidé. V posledních dvou týdnech bylo americkými drony zabito nejméně 130 lidí.“

Šéf dohlížitelského výboru vytvořeného pro evakuaci místních obyvatel dodal, že „provincii Abyan opustilo přes 40,000 lidí, protože se báli útoků drony“.

Stejný vojenský představitel, zmíněný výše, varoval, že „Spojené státy přeměňují Jemen na další Pákistán“ (1).

Poslední zprávy v americkém tisku odhalují, že Pentagon zřídí novou leteckou základnu v Perském zálivu, ze které zintenzivní útoky drony v Jemenu. Podle ruského zdroje „je místo utajováno, ale někteří říkají, že by to mohl být Bahrajn, protože tam již americká základna (sídlo americké páté flotily) je a nabízí nejbezpečnější trasu pro americké drony přes amerického spojence Saudskou Arábii“ (2).

Raketové útoky drony v Pákistánu, které způsobily vloni rekordní počet úmrtí – přes 1,000 – jsou prováděny divizí CIA pro zvláštní aktivity, jejíž poslední ředitel, Leon Panetta, je nyní novým ministrem obrany, což je transfer, který věstí ještě větší zintenzivnění smrtících útoků v této jihoasijské zemi.

5. června zabil 40. útok drony tohoto roku nejméně šest lidí v jižním Waziristanu v pákistánských federálně spravovaných kmenových oblastech a zvýšil tak počet mrtvých v tomto roce nejméně na 350.

Minulý měsíc pákistánská vláda USA nařídila evakuovat leteckou základnu Shamsi v provincii Baločistan, která byla používána pro útoky drony v této zemi. Washington prozatím přesunul tyto operace na zmodernizovanou leteckou základnu v Afghánistánu, blízko hranice s Pákistánem. Nedávný průzkum provedený Pew Research Center zjistil, že útoky drony ve kmenovém pásu v zemi podporují pouhá 3% Pákistánců.

Koncem června bylo útoky drony zabito v jižním Waziristanu 28 lidí. Agentura Pajhwok Afghan News citovala místního obyvatele, který uvedl, že „při druhém útoku bylo zabito 20 civilistů a několik dalších jich bylo zraněno“ (3).

Zhruba 2,100 z 2,500 lidí zabitých při těchto útocích od doby, kdy v r. 2004 začaly, přišlo o život po r. 2009, kdy se stal americkým prezidentem Barack Obama a Leon Panetta se stal ředitelem CIA.

5. července britský drone Reaper zabil nejméně čtyři afghánské civilisty a zranil dva další, při raketovém útoku v provincii Helmand. Použití Reaperu, správně označovaného za nejsmrtonosnější drone na světě, znamenalo překročení osudné hranice. Je to první stroj z kategorie označované jako lovec-zabiják – dálkově řízené letadlo s dlouhou výdrží a letem ve vysokých výškách – které může být vybaveno patnáctinásobným množstvím výzbroje a létat třikrát rychleji, než Predator používaný v Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Libyi. (USA používaly Reapery v Iráku od r. 2008 a v Afghánistánu je začaly používat o rok později). Ke konci r. 2009 nasadil Pentagon Reapery ve východoafrické ostrovní zemi Seychely, spolu se 100 vojáky).

28. června USA ztratily v Afghánistánu jeden ze tří dronů.

Poslední zpráva Refugees International uvedla, že přes 250,000 Afghánců bylo nuceno v posledních dvou letech utéct ze svých měst a vesnic, a letos jich je zatím 91,000: „Nejen, že NATO vedené jednotky a afghánské jednotky nedokázaly Afghánce ochránit, ale mezinárodní nálety a noční přepady amerických zvláštních jednotek zničily domovy, úrodu a infrastrukturu, traumatizovaly civilisty a vyhnaly desítky tisíc lidí.“ (4).

Minulý měsíc reportáž RT vhodně nazvaná „USA rozšiřují válku drony, extremisté očekávají nové rekruty“ uvedla:

„USA vystupňovaly své útoky drony proti ozbrojencům na Středním východě, ale rostoucí počet mrtvých civilistů při těchto útocích vyvolal vztek veřejnosti, a panují obavy, že tyto akce zvyšují počet rekrutů extremistů.
V Pákistánu jsou útoky dronů CIA mířené na teroristy, ale nakonec zabíjí většinou civilisty. Pobouření veřejnosti roste. Nenávist a vztek podporují další teror.
Washington nyní považuje za nejnebezpečnější základnu Al-Kejdy Jemen a plánuje vystupňování útoků drony v této zemi, a za tím účelem vybudovat základnu v Perském zálivu.“

Zdroj dodal:

„Američané budou mít pravděpodobně volnější ruce, kdy CIA bude hrát ústřední roli.“
„Protože tato agentura nepodléhá zodpovědnosti, které podléhá americká armáda, lze očekávat, že na Jemen bude padat více bomb.
Kvůli zabití spousty civilistů při útocích drony v Jemenu zuří. Při jednom takovém útoku americké ozbrojené síly údajně cílily na výcvikový tábor Al-Kejdy, ale nakonec byly zabity desítky žen a dětí. V dalším útoku, před rokem, drone omylem zabil v Jemenu zástupce guvernéra, jeho rodinu a asistenty.
Vzhledem k rozšiřování války pomocí dronů se zdá, že USA mají pro boj s Al-Kejdou pouze jedno řešení, rakety. Analytici říkají, že hlavní charakteristikou tohoto globálního nahánění je nebrat v úvahu hlas země, kterou bombardují, a nedostatek zodpovědnosti, když dojde na úmrtí civilistů. Tyto charakteristiky přidávají k americké strategii další paradox, kdy se mnozí ptají, jestli Amerika proti teroru zároveň bojuje a zároveň ho posiluje.“ (5).

Analytik Denis Fedutinov minulý měsíc Voice of Russia řekl:

„USA použily drony již ve válce na Balkáně, pak v Iráku a Afghánistánu, a nyní v Libyi. USA a Izrael jsou v oblasti dronů světovými jedničkami. Nyní má Amerika několik tisíc dronů různých typů“ (6).

V podstatě vloni brigádní generál americké námořní pěchoty Glenn Walters Institutu pro zlepšování obrany a vlády na konferenci řekl, že před deseti lety měla Amerika ve svém arzenálu 200 dronů, ale v r. 2010 tento počet vzrostl na 6,000, a příští rok by jich mělo být 8,000. Což je čtyřicetinásobný nárůst.

A v květnu 2010 „představitelé NATO z celého světa“ navštívili výcvikové středisko společných manévrů Camp Atterbury ve státě Indiana, aby tam shlédli letové testy dronů.

Převedením řízení 110 denní války proti Libyi z amerického Afrického velitelství na NATO, 31. března, měla Obamova vláda, mimo dalších věcí, v úmyslu vyhnout se zodpovědnosti před kongresem (federální zákon) v rámci ustanovení rezoluce o válečných pravomocech z r. 1973.

Tato rezoluce nařizuje, že kongres musí schválit vojenské akce započaté prezidentem do 60 dnů po jejich zahájení, nebo mu schválit 30 denní prodloužení. Limit 60 dnů byl dosažen 20. května.

Bílý dům zareagoval na opozici v kongresu tím, že prodloužil vojenskou akci v Libyi tak, že vydal 38 stránkovou zprávu, která tvrdila, že „operace amerických ozbrojených sil se liší od druhů „nepřátelských akcí“ předjímaných rezoluci, kterých se týká ustanovení o ukončení do 60 dnů“.

Tvrdí se tam také, že „americké operace neznamenají trvalé boje nebo aktivní přestřelky s nepřátelskými silami, a ani se jich neúčastní americké pozemní jednotky“.

Což znamená, že dokud neutrpí újmu americký vojenský personál, nejedná se o žádnou válku. Právní poradce ministerstva zahraničí Harold Koh uvedl: „Jednáme zákonně… Neříkáme, že rezoluce o válečných pravomocech je neústavní, nebo že by měla být roztrhána, nebo že můžeme odmítnout radit se s kongresem. Říkáme, že omezená povaha této konkrétní mise není typem „nepřátelských akcí“ předjímaných rezolucí o válečných pravomocech.“

Generál Carter Ham, šéf amerického Afrického velitelství, minulý měsíc řekl, že „Republikány předkládaný zákon, který by zablokoval útoky drony Predator v Libyi, by poškodil alianci NATO“, a „předpověděl, že NATO by nebylo schopné nahradit jisté klíčové americké mise, včetně útoků drony a útoků s cílem neutralizovat libyjskou protivzdušnou obranu, která ohrožuje letadla spojenců, pokud by došlo k plánovaným škrtům ve výdajích“ (7).

Odpálení více než 200 střel s plochou dráhou letu na Libyi v počátečních dnech války a fakt, že, jak uvedly New York Times 21. června, „americká válečná letadla zaútočila na libyjskou protivzdušnou obranu asi 60 krát, a dálkově řízené drony odpálily rakety na libyjské síly asi 30 krát“ od doby, kdy bylo velení ve válce převedeno z amerického Afrického velitelství na NATO – načež NATO provedlo přes 14,000 vzdušných misí, z čehož více než 5,000 náletů – nepředstavuje v mozku pana Koha ozbrojený střet, toho Koha, který vloni uvedl, že „americká praxe výběru cílů, včetně smrtonosných operací prováděných za použití bezpilotních letounů (UAV), je v souladu s uplatnitelnými zákony, včetně válečných zákonů“. Podle vrchního poradce ministryně zahraničí Hitlary Clinton jsou smrtící útoky drony „konzistentní s americkým vrozeným právem na sebeobranu“ (8). Koh mazaně nazývá vraždění lidí ve velkém měřítku na dálku cíleným zabíjením, spíše než cíleným vražděním, protože to druhé je zakázáno mezinárodním právem.

Ve vzácném případu nesouhlasu s válečnou politikou Bílého domu zveřejnily minulý měsíc New York Times následující:

„Jack L. Goldsmith, který vedl Úřad právního poradenství ministerstva spravedlnosti za Bushovy vlády, řekl, že Obamova teorie by vytvořila precedent pro rozšíření neschválených pravomocí budoucích prezidentů začít válku, obzvláště vzhledem k rostoucímu šíření dálkově řízené válečné technologie.“

Dále citovaly přímo Goldsmitha:

„Teorie vlády implikuje, že prezident může vést válku pomocí dronů a všemožných raket bez toho, aby se musel zatěžovat časovými omezeními rezoluce o válečných pravomocech.“

Ani střely s plochou dráhou letu, ani bezpilotní letouny vybavené raketami Hellfire nemají na palubě pilota, takže životy amerických vojáků jsou v bezpečí, zatímco Pákistánci, Afghánci, Libyjci, Iráčané, Jemenci a Somálci jsou americkými útoky trháni na kusy.

Agresivní války jsou nyní jak bezpečné, tak „legální“.

Poznámky

1) The National, 15. června 2011

2) Voice of Russia, 16. června 2011

3) Pajhwok Afghan News, 28. června 2011

4) NATO airstrikes, night raids blamed for Afghan IDP crisis – report AlertNet, 29. června 2011

5) RT, 22. června 2011 http://rt.com/news/us-drone-war-al-qaeda

6) Voice of Russia, 16. června 2011

7) Wall Street Journal, 23. června 2011

8) Inside Justice, 26. března 2011

Risk-Free And Above The Law: U.S. Globalizes Drone Warfare vyšel 7. července na Global Research. překlad Zvědavec.
Známka 1.0 (hodnotilo 34)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 12 922