Flotila do Gazy: Ještě jsme to nevzdali!

Christopher Torchia

4.7.2011 Komentáře Témata: Izrael, Lidská práva, Palestina 1283 slov

Organizátoři Freedom Flotilla II do Gazy v neděli prohlásili, že se nevzdávají plánů prolomit izraelskou námořní blokádu – navzdory řecké vládě, která jejím plavidlům zakázala opustit přístavy.

Kampaň zažila vážnou porážku, když Řecko v pátek oznámilo zákaz vyplutí a úřady zatkly kapitána lodi s americkými aktivisty na palubě, poté, co se loď pokusila opustit řecké vody bez povolení.

Tváří v tvář vzrůstajícímu tlaku na zrušení kampaně se koordinátoři flotily snaží udržet tempo formou nevelkých protestů v Aténách. V sobotu vyzvala čtveřice blízkovýchodních mediátorů - USA, OSN, EU a Rusko - vlády, aby využily svých možností a odradily flotilu od plavby do Gazy, neboť plavba by mohla vystupňovat napětí v regionu.

Několik demonstrantů z americké lodi před svým odletem krátce protestovalo před budovou amerického velvyslanectví. Původně plánovali zůstat tam přes noc. Chtějí, aby Washington vyvinul tlak na Řecko kvůli propuštění jejich amerického kapitána, Johna Klusmire, a k umožnění odplutí do pásma Gazy.

„Velvyslanectví USA poskytlo americkým občanům ve flotile 'před a po' incidentu standardní konzulární služby,“ řekl mluvčí Stuart Smith.

Obamova administrativa varovala americké aktivisty před účasti ve flotile, upozorňovala je, že by mohli porušit právní předpisy Spojených států, protože pásmo je pod kontrolou militantního hnutí Hamás, které je v USA na seznamu zahraničních teroristických organizací.

Řecký aktivista Dimitris Plionis řekl, že by na začátku týdne mohli podniknout „nějakou akci“, ale nespecifikoval, co mají v plánu, zřejmě proto, aby se řecké orgány nepokusily jejich úsilí překazit.

„Zákaz je tu a my jsme již řekli, že ještě stále zvažujeme vyplutí,“ řekl Plionis. „Ještě jsme neřekli poslední slovo.“

Bez dalších podrobností, poznamenal, že „lodě mají možnost plout do jiných míst“, nejen do Gazy.

Jeho poznámka zvýšila podezření, že organizátoři plavby by mohli prohlásit jiný cíl své cesty, tím získají povolení k vyplutí, a v mezinárodních vodách pak změnit směr do Gazy. Flotila veze Palestincům zdravotní potřeby a léky, stavební stroje a další pomoc určenou pobřežnímu pásu.

Izrael uložil blokádu v roce 2007 za účelem zastavení dodávek zbraní pro Hamas, islámskou militantní skupinu, která řídí Gazu.

Devět aktivistů na turecké lodi bylo loni při izraelském útoku na podobnou flotilu zabito a Izrael uvolnil blokádu poté, co jeho země čelila na mezinárodním poli pobouření nad incidentem. Ale Izrael se zavázal mařit všechny pokusy dosáhnout Gazy po moři a tvrdí, že dodávky pomoci mohou dojít prostřednictvím jeho vlastních stávajících kanálů.

Aktivisté tuto možnost odmítají, podle nich je izraelské omezení pro palestinské území, na kterém žije 1,5 milionu lidí, porušováním lidských práv. Egypt v poslední době zmírnil blokádu Gazy otevřením přechodu v Rafáhu, ale přeshraniční doprava je stále pomalá.

Izrael obviňuje tureckou skupinu IHH, která je také zapojena do akce, ale která se před několika dny rozhodla nevyslat vlastní loď, že má teroristické vazby. Obvinění její vedoucí důrazně popírají. IHH, která působí formou podpůrných projektů v mnoha zemích, není na americkém seznamu teroristických organizací.

Plánovači původně mluvili o vyslání 15 plavidel a až 1500 lidí ve flotile v tomto roce, ale toto číslo se zmenšilo na několik stovek aktivistů a méně než 10 lodí.

V prohlášení řeckého ministerstva zahraničí se uvádí, že zákaz flotile vyplout pramení z obavy o „ochranu a bezpečnost lidských životů“, ministerstvo nicméně bere na vědomí potřebu zrušit blokádu Gazy a zlepšit humanitární podmínky tam.

„Řecko opakuje svou ochotu pomoci a navrhuje, že humanitární pomoc přepraví vlastními plavidly nebo jinými vhodnými prostředky přes existující kanály“ v souladu s žádostí OSN, uvedlo ministerstvo.

Členové flotily obvinili Řecko, že podlehlo tlaku Izraele blokovat cestu, což se projevilo už dříve, před zákazem plavby, formou administrativních průtahů a právních zápletek.

Řecko ve snaze zvýšit mezinárodní investice a ulehčit finanční krizi udržuje úzké vztahy s arabskými zeměmi, ale v posledních letech navázala užší vojenské a hospodářské styky s Izraelem. Posun přišel uprostřed prohlubujícího se zhoršení vazeb židovského státu s Tureckem. Řecko je tradiční regionální rival a divoký kritik třítýdenní ofenzívy v Gaze zahájené izraelskou armádou na konci roku 2008.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden Řecko jmenovitě pochválil, když citoval skupinu zahraničních zemí blokující flotilu. V projevu děkoval „mému příteli, řeckému premiérovi George Papandreou.“

V neděli uvedla kancelář premiéra Papandreou, že o věci jednala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, který řecké vládě za návrh dopravit humanitární pomoc do Gazy prostřednictvím existujících kanálů a za izraelské spolupráce vyjádřil podporu.

Abbasova strana Fatáh a Hamas se snaží ukončit čtyřleté spory, které vyústily ve dvě soupeřící vlády, jedná ve West Bank a druhá v Gaze.

Americký aktivista Robert Naiman odmítl řeckou nabídku a označil ji jako pokus Řecka vyhnout se kritice za zákaz vyplutí.

Gaza flotilla: We still plan to breach blockade vyšel 3. července na msnbc.com. Překlad Zvědavec.

Doplnění editora

Takže komu slouží vláda v Řecku?

Moc sionistů v tzv. západní Evropě je opravdu ohromující. Nejen, že dokážou prostřednictvím svých slouhů v řecké vládě (a nejen v řecké) zakázat vyplutí humanitární flotily. Oni dokázali mnohem víc. Dokázali to, že média o celé chystané akci téměř nereferují a pokud ano, podávají to formou jakési okrajové a nedůležité akce několika pošuků. Jen si všimněte formulací v tomto článku. Předem se podsouvá neúspěšnost a zdůrazňuje se nízký počet aktivistů (kampaň zažila vážnou porážku ...nevelké protesty... několik demonstrantů krátce protestovalo...) Mimochodem, takto popisuje demonstraci jeden z účastníků. Ze skutečných hrdinů a humanistů udělala média svou ignorancí jen „jakési nepočetné, potrhlé a drzé provokatéry“. Ačkoliv tito lidé jsou opravdu Lidé s velkým L. Odvážit se plavby poté, co židovští teroristé v uniformách loni zbaběle postříleli (často zezadu) devět jejich neozbrojených kolegů, chce opravdu velkou dávku odvahy. Rozhodli se zúčastnit, ačkoliv nikdo si není jistý životem. Pro sionisty nemá život jejich oponentů žádnou váhu, to dokázali nesčetně krát a vůbec se tím netají. Je to ostatně plně v souladu s jejich protihumánním náboženstvím.

Takže média mlčí. V těch zahraničních lze alespoň tu a tam najít zmínku, jako ostatně právě tento článek na msnbc.com, v českých je ticho a smrad. Nejlepší zpravodajský server iDnes, opakovaný držitel Křišťálové lupy, dnes (3. července) uveřejnil článek Další krok k palestinské samostatnosti: na domácí půdě boj o fotbalové MS, kde se píše o nějakém sportovním utkání Palestinců, ale ANI SLOVO o chystané akci Flotila svobody II. Až izraelští teroristé zase zavraždí několik aktivistů, podají to způsobem „no co se diví, neměli provokovat“. O tom, že v Palestině dochází už přes 70 let k genocidě původních (biblický) židů, ani slovo.

Co všechno už sionisté podnikli, aby plavbu znemožnili? Připomeňme v krátkosti alespoň to, co proniklo na veřejnost (ve skutečnosti zcela jistě podnikli i další kroky, o kterých se zatím neví):

1. Sabotovali lodní hřídel u jedné z lodi kotvící v řeckém přístavu. Kdyby si toho lidé nevšimli včas, mohlo na širém moři dojít k neštěstí.

2. Pokusili se očernit účastníky plavby smýšleným tvrzením, že odmítli jednoho zájemce, protože je gay. Distribuovali falešné video se „zpovědí homosexuála“, kterému prý aktivisté řekli, že „kvůli jeho sexuální orientaci by jeho účast nebyla žádoucí.“ Podvod přiznali to dokonce v izraelském Haaretz. Žádná média o odhalení podvodu nereferovala, pouze v Izraeli.

3. Podali u amerického soudu na Floridě žalobu proti mezinárodní komunikační firmě Inmarsat, protože prý údajně „pomáhá teroristům poskytováním satelitní služby lodím plujícím do Gazy.“ Drzost té žaloby nemá obdobu. Skutečně chucpe! Opět – zprávu uveřejnil pouze izraelský Jerusalem Post. V ostatních médiích ticho a prázdno. Jako by se nestalo.

4. Dokázali zploštit a banalizovat hrdinskou akci aktivistů, ponížit ji, udělat ji v očích světové veřejnosti nedůležitou, okrajovou, zbytečnou a trapnou – pokud o ní vůbec veřejnost ví.

5. Šíří pomluvu, že účastníci akce Freedom Flotila 2 mají spojení s teroristy

6. Přinutili řeckou vládu, aby zakázala flotile opustit přístav.

Také máte pocit fyzické špíny, když čtete o těchto nekonečných podrazech? Pro tyhle „lidi“ není žádná špinavost dost špinavá. Udělají cokoliv k dosažení svého cíle.

Takže už zase zabíjejí semitské Palestince – potomky pravých židů. A svět zcela pod kontrolou farizejů a falešných proroků, před kterými varoval už Kristus, se dívá jinam.

Hluboce si vážím lidí, kteří jsou ochotni riskovat vlastní život při této akci.

Známka 1.3 (hodnotilo 58)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 12 281