Hyperinflační krize nevyhnutelná, bankovní sektor se rozpadá, volatilita zlata a stříbra

Clive Maund

30.6.2011 Komentáře Témata: Finance, peníze, Analýza 1855 slov

Protože Stockcharts již nadále nejsou vhodnými použitelnými grafy pro zlato a různé další komodity – čárové grafy jsou vhodné pouze pro školní děti nebo novináře, nikoliv pro seriózní analýzu – budeme u zlata používat grafy SPDR Gold Trust (GLD). Jsou velmi přesným odhadem a měly by nadále být, pokud samozřejmě trhy náhle neobjeví, že ve svých trezorech žádné zlato, na rozdíl od toho, co říkají, nemají.

Náš 4letý graf pro GLD ukazuje, že držitelé tohoto ETF, a tudíž zlata, se opravdu neměli po dva roky čeho obávat, protože růstový trend u zlata pokračoval. K jistému úžasu, navzdory nedávnému silnému zhoršení u grafů dalších komodit a trhů, včetně akcií PM, si zlato nadále vedlo velmi dobře, ačkoliv se minulý týden propadlo prudce dolů, na což se nyní podíváme podrobněji v 1letém grafu.

Na 1letém grafu GLD můžeme vidět, že po dosažení vrcholu na konci dubna se počátkem května prudce propadlo, v době, kdy se propadlo stříbro, a pak se celkem zotavilo v trojúhelníkovém vzoru, který se vytvořil nad 50 denním pohyblivým průměrem. Poté, co to vypadalo, že ve středu prorazí strop, ve čtvrtek za velkých objemů pokleslo, než v pátek vypadlo z trojúhelníku a pod svůj 50 denní pohyblivý průměr. Šlo o medvědí akci a dostává nás to do defenzivy, navzdory tomu, že dlouhodobý růstový trend zůstává beze změny. Zatímco dlouhodobí investoři tím nemusí být znepokojeni a mohou pouze zvažovat buď ořezání pozic, nebo zajištění pro případ, že by dlouhodobý trend ukázaný na 4letém grafu selhal, obchodníci mají k dispozici různé taktiky a mohou chtít snížit pozice, s výhledem, že to dostanou zpět buď na poklesu ceny zpět na supportovou základní linii, nebo naopak při prolomení nad 152 dolarů. Podstatné k pochopení je to, že zatímco dlouhodobé grafy pro zlato a GLD stále vypadají v tuto chvíli solidně, stále by mohly utrpět ránu, pokud se v brzké době dostaneme do propadu trhu stylu roku 2008, a protože je to považováno za pravděpodobné, podíváme se na grafy pro širší akciový trh a bankovnictví a ropný sektor k dnešnímu dni.

Zde bychom měli poznamenat, že jsme mnohem hlouběji v dluhové krizi, než jsme byli v r. 2008, a zlato se může ukázat nezdolnějším, než jak tomu bylo tehdy, protože to „bude jediná hra ve městě“, a nakonec, jakmile dorazí nevyhnutelná hyper inflace, prorazí střechu.

Nyní odbočíme, abychom se podívali na to, co se děje na širokém akciovém trhu a v bankovním sektoru, kvůli značným dopadům na vše, obzvláště na komodity, včetně zlata a stříbra, a kvůli potenciálu masivních vedlejších škod, které mohou být způsobeny papírům drahých kovů, na jejichž výhled se podíváme ke konci tohoto příspěvku pohledem na index HUI.

Mnoho pozorovatelů se zajímalo, jaký vzor se vytváří na širším trhu, protože evidentně ztrácel tah a měsíce se potácel. Dělo se to, že trh byl uvězněn pod velkým distribučním dómem, který je nakreslen na 1letém grafu indexu SP 500 níže. Nejde o žádné abstraktní akademické úvahy, je to velmi skutečná odchylka od organizovaného a koordinovaného programu distribuce od chytrých peněz k hloupým penězům, a přesnost a význam tohoto dómu by měl být zřejmý z faktu, že tento index zareagoval po jeho kontaktování již nejméně 8 krát. Právě nyní trh víří, poté, co spadl poměrně prudce před několika týdny do zóny silné podpory poblíž svého rostoucího 200 denního pohyblivého průměru, a otevřenou otázkou nyní je, jestli uvidíme nějaký pohyb zpět k hranicím dómu předtím, než trh hodí ručník do ringu ručník a zkolabuje – v případě, že tento klíčový support selže, můžeme očekávat možná brutální propad. Pokud uvidíme takový poslední záchvěv, poslouží to k vytyčení pravého ramene vrcholu hlavy a ramen, který se v indexu dokončuje, a zde bychom měli poznamenat, že tento pohyb by mohl být velmi nepatrný – pravé rameno často je – již k němu dokonce mohlo dojít u jednodenního překvapivého pohybu, který jsme viděli v polovině tohoto týdne. Mohl by se index dostat nad dóm a ztratit své medvědí dopady? – Mohl, na trhu je možné cokoliv, ale pravděpodobnost toho je hodnocena jako malá.

Nyní jsme odvodili, že hyperinflační krize je nevyhnutelná. Neexistuje žádné skutečné zotavení – mluví o růstu 2% nebo 3%, ale postavme se k tomu čelem, jakýkoliv idiot by mohl vytvořit růst tohoto rozsahu tím, že by explodoval peněžní zásobu, jak to udělali oni, tak i fakt, že tento růst nebyl větší, a to bereme jejich řeči vážně, a že nebyla vytvořena žádná pracovní místa a trh nemovitostí nadále oslabuje je známkou toho, jak zoufale nemocnou ekonomika skutečně je. Ta úsporná patření, která jsou vnucována Řecku, jsou plánována pro všechny ostatní, kdy jsou cílem dolní a střední vrstva na celém světě, aby se ukojila nenasytná hrabivost a nekompetentnost a čistá bezohlednost bank, buď prostřednictvím takových úsporných opatření, nebo Velkou zlodějnou pomocí obrovské inflace, a pravděpodobně obojím, ale s čím elita zřejmě nepočítala, nebo možná ano, je, že pokud bude kupní síla dolní a střední třídy zpustošena, pak celková ziskovost korporací zkolabuje, protože ekonomika nemůže prospívat výlučně na nákupech prováděných elitními bankéři a finančníky z Wall Street, kupujících Ferrari, Gucci, Lobb (boty), Versace atd. To je důvod, proč akciový trh pojede dolů, bez ohledu na to, kolik peněz vytisknou a hodí spekulantům. Možná že ti, kteří o nich tvrdí, že chtějí zařídit totální kolaps, aby mohli zavést celosvětovou vládu, mají nakonec pravdu.

Ropa se otrocky pohybovala téměř bod za bodem podle širších tržních indikátorů, což je jasně vidět na našem 1letém grafu pro ropný index OIX, na kterém lze najít téměř identický vzor dómu. To ukazuje, že tento trh je tažen stejnými spekulativními toky, jako akciový trh jako celek.

Víme, že mnoho bank je ve vážných problémech, a je to pouze kombinace nouzových vyplácení a falšování účetnictví, co je důvodem, že věci vypadají lépe, než jaké skutečně jsou, a co udržuje mezi lidem iluzi, že fungují normálně – pokud by znali pravdu, došlo by k okamžitému globálnímu runu na banky. Náš graf pro bankovní index ukazuje, že po medvědím pohybu na trhu v r. 2009 se vytvářel velký vrchol hlavy a ramen, který je nyní blízko dokončení. Jakmile krční linie na spodku tohoto vzoru selže, a obzvláště úroveň supportu ukázaná pod ní, přejdou pravděpodobně do volného pádu.

Souvztažný graf pro banky, který ukazuje bankovní index ve vztahu k indexu SP 500, vypadá ještě více znepokojivě. Tento graf ukazuje dokončený vrchol hlavy a ramen, s velmi medvědovitě zarovnanými pohyblivými průměry, a právě nyní to vypadá, že „visí za konečky prstů“. Mohl by přejít do volného pádu kdykoliv, a údaje MACD, které jsou téměř neutrální, jistě takový propad umožňují.

Existuje mnoho lidí, kteří věří, že zlato a stříbro a papíry PM se budou pohybovat proticyklicky, tj. opačným směrem vůči širšímu trhu, který se hroutí. Jak víme, tak tomu v r. 2008 nebylo, takže proč by tomu tak mělo být nyní? Zatímco zlato stále vypadá poměrně solidně a je v lepším stavu, než bylo před krizí v r. 2008, stříbro vypadá po posledním spekulativním vyfouknutí mnohem nestabilněji – takže co papíry PM? Bohužel pro ty, kteří rádi věří, že to bude „tentokrát jiné“, náš graf pro index HUI ukazuje, že mimo strašlivého podhodnocení zlata v posledních měsících má zakřivení pod distribučním dómem podobnou duraci, jakou jsme viděli u širokého trhu a ropného indexu OIX, která ji také stlačila dolů na klíčovou úroveň supportu. Takže pokud se širší trh zhroutí, lze očekávat, že sebou strhne papíry PM. Protože dóm již index tlačí dolů, vypadá to, že jsou vytvořeny podmínky pro brzké prolomení úrovně supportu, což může vést k propadu. Aby byl tento scénář vyrušen, musel by index brzy prolomit vršek dómu, což v tuto chvíli nevypadá pravděpodobně.

Ještě zlověstnější je větší dóm, který se vytvořil u 4letého grafu indexu HUI, který také index sráží a vypadá to, že ho donutí jít níže. 485-490 je klíčová úroveň, kterou je třeba sledovat – pokud selže, podívejte se níže.

Skončeme krátkou rekapitulací toho, proč nyní neexistuje způsob, jak se vyhnout hyperinflační krizi. Bod nemožného návratu ohledně sílení světových dluhových problémů byl překročen již dávno, takže jakýkoliv vážný pokus učinit tak nyní by měl za následek okamžitý kolaps do hluboké krize, s nepředvídatelnými politickými a sociálními důsledky, přesto je však nyní tento kolaps nevyhnutelný, a čím déle je odkládán, tím horší bude. Tento kolaps bude mít za následek takovou anarchii a chaos, že světový obchod a političtí vůdci to prostě nemohou ustát, takže hlavním je odkládat to co nejdéle – „kopat plechovku dál po silnici“ je výraz, který nyní můžete najít v bezpočtu článků. Metodou, která pro to byly použita, je tištění peněz ve stále větších množstvích, aby se zalátal praskající systém a zadupaly se úrokové sazby dolů téměř na nulu na co nejdelší dobu. Umělé potlačování úrokových sazeb má různé nežádoucí vedlejší účinky, včetně chybné alokace kapitálu do rozbujelých spekulací utržených ze řetězu, což je to, co napájelo nedávnou komoditní bublinu, a je to mocná antikoncepce pro úspory a tvorbu kapitálu. Existuje oblíbený argument, že tištění peněz směrem k hyper inflaci a udržování úrokových sazeb u nuly způsobí prudký růst trhu, protože bude vždy více peněz na hraní, dokonce i když se stávají stále více bezcennými, ale v USA již vidíme, že tlačí proti pile. Navzdory bilionům dolarů vyrobeným v posledních několika týdnech neexistuje žádné skutečné zotavení – ceny nemovitostí stále padají a neexistují prakticky žádná nová pracovní místa. Tyto nově vytvořené peníze si nenašly cestu do rukou lidí, ale spíše byly použity na nouzové vyplacení bank a Wall Street a pro naplnění kapes jejich vysokého vedení a na financování leveragovaných spekulací, a co je mnohem závažnější, spousta jich mizí v černé díře obsluhy rostoucích deficitů a vládních výdajů, navzdory směšně nízkým úrokovým sazbám, a to v důsledku pouhého rozsahu těchto deficitů a výdajů. Střední a dolní třída se stává stále chudší a chudší, chycená ve svěráku – mačkaná stagnujícími nebo klesajícími příjmy na jedné straně, a rostoucími cenami způsobenými explozí peněžní zásoby na straně druhé, a utrácí méně, což znamená, že ziskovost korporací musí klesat. S vyhlídkou na klesající korporátní zisky musí akciový trh klesnout. Když akciový trh klesne, beznadějná nálada se prohloubí a spotřebitelé budou utrácet ještě méně, a korporátní zisky poklesnou ještě více – obrázek máte – dolů se propadající spirála.

To, co svět potřebuje, je „reset“, a dostane ho bez ohledu na to, kolik mocností tomu bude vzdorovat. V ideálním světě je nejlepším způsobem, jak se s tím vypořádat, prostě prohlásit všechny dluhy globálně na neplatné, včetně a obzvláště u derivátů, a nechat kousky spadnout tam, kam dopadnou. Pokud jste věřitel pechfógl, tak jste v první řadě neměl tolik půjčovat, a jste vinen pokusem o lichvu nebo faktickou lichvou. Tento přístup by samozřejmě způsobil obrovský šok a hrůzu a vytvořil by na chvíli anarchii a chaos, a dokonce by mohl svět vrátit do doby kamenné. Z tohoto důvodu to podnikatelé a politici pochopitelně nemohou mít v přízni, takže jediným způsobem, jak se vypořádat s kontrole se vymknuvšími deficity, které se utrhly ze řetězu tak, že je nelze držet na uzdě ani úrokovými sazbami blízko nuly, je je předčít a umořit je masivní inflací, a v podstatě je inflačně odstřelit do zapomnění. To je kurz, který byl nyní přijat, a zatímco hyper inflace, které bude potřeba, aby se tohoto cíle dosáhlo, bude mít samozřejmě strašlivé důsledky, nebude to mít tak obrovský šokový dopad globálního krachu. Od obyčejného člověka se očekává, že bude laskavě spolupracovat na zmírňování deficitů tím, že kapituluje před barbarskými úspornými opatřeními, které v kombinaci s z řetězu utrženou inflací zničí jeho životní úroveň – bude zajímavé pozorovat rozsah, v jakém bude ochoten se toho účastnit.

Známka 1.3 (hodnotilo 71)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

24

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 52 čtenářů částkou 8 540 korun, což je 24 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 0

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 2

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Pekarová moc utrácí, zlobí se Kverulant i ANO10.04.24 07:46 Česká republika 1

V Německu explodoval počet násilných činů u mladých cizinců10.04.24 07:36 Německo 2

Nastražte uši! Mluví k vám vaše děti! Budoucnost očima mladých. Báječné ohlasy na Českou republiku09.04.24 10:21 Rusko 0

Měnové kurzy

USD
23,82 Kč
Euro
25,31 Kč
Libra
29,64 Kč
Kanadský dolar
17,27 Kč
Australský dolar
15,34 Kč
Švýcarský frank
26,10 Kč
100 japonských jenů
15,45 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,48 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 599,02 Kč
1 unce stříbra
685,52 Kč
Bitcoin
1 505 323,24 Kč

Poslední aktualizace: 15.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 849