Válka a globální ekonomická krize: Kolaps americké životní úrovně

Bob Chapman

10.5.2011 Komentáře Témata: USA, Krize 1568 slov

Jak ekonomika klesá, americká životní úroveň padá. 44 milionů lidí používá potravinové lístky a za rok bude toto číslo činit 60 milionů. Washington a Wall Street říkají „a co?“. Samozřejmě, že je to nezajímá, vždyť jsou přeci pány vesmíru. Jsme 24 měsíců v inflační krizi a stále si toho nikdo nevšímá. Koho zajímá, že výdej potravinových lístků vzrostl o 80%, dokud bonusy na Wall Street a v bankovnictví tečou a dokud byrokraté dostávají stále vyšší a vyšší kompenzace?

Vysoké náklady na zdravotní pojištění, které si již nemůže většina dovolit, nadále vzrostly a počet uživatelů Medicaid vzrostl o 17%, zatímco náklady na tento program vzrostly o 36%. Počet lidí na sociálních programech vzrostl o 18% a náklady o 24%. Nyní je evidentní, že volba předčasného odchodu do důchodu v 90. letech ve věku 52 a 59 let byla chybou. Mnozí musí nyní pracovat i po sedmdesátce nebo živořit. Mnoho důchodců je nuceno jít opět pracovat. Nedávno se objevila nabídka na 2,000 pracovních míst a aplikaci podalo 75,000 lidí. O jaké jde tedy oživení? Poměr narozených a zemřelých je podvodný a skutečná nezaměstnanost činí 22%. Ekonomika potřebuje 2 miliony nových pracovních míst ročně a to je nemožné. Dobře placená místa jsou stále převáděna do zahraničí a outsourcována. A co miliony lidí bez práce několik let? Zatímco se toto vše děje, Fed nouzové vyplácí Wall Street, bankovnictví a vládu a pro vyvlastněným nechává drobky.

Vždy nás dostane, když tito akceptovatelní autoři používají pro popis plíživého národního socialismu měkké nebo vyumělkované fráze. Velký obrázek je strašlivý, ale vláda, Wall Street a média vám to neřeknou. Pravda nemá s byznysem nic společného. Všichni šroubují jednu lež za druhou, jak jste mohli nedávno vidět u rodného listu a smrti pana bin Ladena. Připomíná mi to jednu starou píseň „Vše je přijatelné“.

Ti, kteří řídí Washington za oponou, vědí, že Amerika nemůže nikdy splatit a zlikvidovat svůj dluh. To je důvod, proč se o to tak málo snaží. Ve skutečnosti jde o to systém zničit. Připomíná mi to Argentinu v r. 1999, předtím, než nesplatila 2/3 svých dluhů, jen v mnohem větším stylu. Dolar, protože je světová rezervní měna a svět drží asi 60% zahraničních rezerv v amerických dolarech, ovlivňuje celý svět. Americký Wall Street, bankovnictví a vláda měly 66 let trvající párty a zaplatit za ní musí všichni ostatní. Dalším krokem bude, spíše než úspornost, konfiskace veškerých, nebo aspoň části penzí, onoho 12 bilionového moře vládních a individuálních penzijních fondů. Netřeba říkat, že takové nezodpovědné akce nevyhnutelný monetární kolaps pouze oddálí.

Příliš nezaostává ani Anglie a Evropa, které používaly stejný vzorec po mnoho let. V USA a ve všech těchto zemích jsme svědky toho, že je více než 50% populace funkčně negramotných, a stejná skupina v každé z těchto zemí v podstatě neplatí daně, nebo jen malé, a dostává kompenzace od vlády. A nespadá do toho nelegální populace cizinců v těchto zemích, která neplatí praktický žádné daně. Utrácení dalece přesahující daňové příjmy může nakonec znamenat jen to, že deficity systém zničí. To znamená nižší životní úroveň, což se již projevilo ve všech třech regionech. Takové rozhazování v USA, Británii a Evropě způsobilo, že Fed, Bank of England a Evropská centrální banka vytvářejí peníze a úvěry z čistého luftu a monetizují, kdy nakupují a drží státní dluh jako dluh zalepující bilance finančního sektoru. Ve Washingtonu vláda zvažuje zvýšení daně z pohonných hmot, kdy veřejnost již nyní platí přes 4 dolary za galon, a v Německu je to 9 dolarů za galon. Očekávejte více těchto nepřímých daní. Každé zvýšení daní a každá ztráta u služeb sebou nese nižší kupní sílu, jak zuří inflace.

Všechny tyto subjekty shledávají každým dnem těžším a těžším prodat dluhopisy na podporu své dluhové zátěže, tudíž musí být zvýšeny příjmy. V USA bude skupina horních 10% platit na daních z příjmů 75%. To již začalo útěk lidí s vysokými příjmy, kteří zemi opouštějí posledních 15 let, a jejich počet roste exponenciálně. To pak dále zatěžuje daňové poplatníky ze střední třídy.

Jádrem problému všech těchto tří celků je keynesiánská ekonomika, která se stala základem korporátního fašismu. Růst objemu peněz a úvěrů na celém světě byl exponenciální a nadále se zrychluje, jak země odmítají seškrtat výdaje a jak centrální banky nadále pumpují peníze a úvěry do svých finančních sektorů a vládám. Finanční systém na celém světě se topí v likviditě, což je doprovázeno nízkými nebo nulovými úrokovými sazbami. Pokud by v těchto podmínkách byly úrokové sazby vyšší a docházelo by k méně monetizace, světový systém by zkolaboval, ačkoliv vlády manipulují trhy, jako zlato, stříbro a komodity, směrem dolů. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska toho dosahují velmi málo. To je důvod, proč budou muset z dlouhodobého hlediska ceny zlata, stříbra a komodit vzrůst, jak budou investoři utíkat z akciových a dluhopisových trhů, které neodráží výsledky inflace. To je důvod, proč se inflace zhorší, jak budou centrální banky nadále tisknout více peněz a poskytovat více úvěrů, což je nyní eufemisticky nazýváno kvantitativní uvolňování. Nejdříve jsme viděli nárůst inflace v rozvojovém světě, z řady důvodů, která se již do značné míry zmírnila. Inflace roste celkově, realisticky, o 4-6%. Problém spočívá ve vyspělém světě, kde činí skutečná inflace 8% až 20%. Země jako USA, Británie, Čína, Indie, Brazílie atd. trpí nejen vysokou inflací, ale také ji exportují. Ne natolik, aby udržely inflaci na uzdě ve svých zemích, ale dostatečně na to, aby učinily finanční podmínky v zemích-obětech obtížnými. Jako příklad si vezměme sousedy Ameriky, Kanadu a Mexiko: místo aby měly přirozenou inflaci v r. 2011 3,5%, bude jejich inflace na konci roku činit 4-4,5%.

Jak jsme předpověděli před rokem, QE3 se stane realitou, ačkoliv se tomu bude říkat jinak. Nejen v USA, ale také v Británii, Evropě a v dalších zemích. Pokud by se vydávání peněz a úvěrů zastavilo a úrokové sazby by vzrostly, svět by směřoval do deflační krize. To je důvod, proč musí hudba i nadále hrát. Dříve či později přestane, a až se tak stane, dno světové ekonomiky a finančního systému odpadne.

Fed nadále vytváří peníze a úvěry a ceny nadále rostou, a budou nejméně 1,5 roku nebo déle. Pokud dostaneme ekvivalent QE3, prodlouží se to o další rok až rok a půl. V závislosti na tom, jak velké QE3 v příštích dvou až třech letech bude, bude inflace činit 25% až 55%. Protože to ovlivňuje americkou ekonomiku, zůstane bankovní systém slabým a téměř nesolventním. Protože inflace v rozvojových zemích roste umírněně, bude vyspělý svět svědkem prudkého nárůstu inflace rychle.

V současné době jsme svědky toho, že výnosy u státních dluhopisů opět padají, u 10-letých dluhopisů z 3,60% na 3,22%, kdy Fed trhem manipuluje, aby dosáhl těchto nižších výnosů. Je to v předjímání vyšších úrokových sazeb, způsobených reakcí na QE3. Celé je to ústupová akce, kdy se pokouší vytvořit zaměstnanost ze sektoru, který zůstává pod intenzivním tlakem. Jakékoliv vytvoření pracovních míst je kompenzováno vyšší mírou propouštění komunálních a státních pracovníků. Tato opatření Fedu budou nadále tlačit na pokles dolaru a tlačit nahoru zlato, stříbro a komodity. Jakékoliv přitvrzení vlády nebo úsporná opatření, aby se snížil fiskální deficit, budou katastrofální. Tedy pokud chcete udržet hru v chodu na dnešní úrovni. Něco jiného je, pokud opravdu chcete problém vyřešit.

Když se přesuneme na Střední východ, vidíme blížit se vážné problémy. V podstatě jde pravděpodobně o základní práce na třetí světové válce, události potřebné z historické perspektivy, aby se začala nová světová válka a zakryl se ekonomický a finanční kolaps, ke kterému nyní dochází. Proč by jinak USA a Británie rozněcovaly povstání v Sýrii, domově ruské námořní základny, a v Libyi, odkud museli Číňané nedávno stáhnout 29,000 pracovníků, v důsledku USA a Británií vytvořeného povstání. Libye dodává relativně levnou ropu do Číny ve velkém množství. Jak se tato dobrodružství roztáčí, stává se stále zřejmějším, že je uváděna do pohybu nová válka. Jako reakce jsme svědky, že Čína říká, že chce snížit o 2/3, či o 2 biliony dolarů, svoji pozici v dolarových rezervách. To USA nezastaví, takže Čína začne ve velkém prodávat dolary a část těchto zdrojů půjde do zlata a stříbra. To znamená, že dolar ve vztahu k ostatním měnám jistojistě poklesne, ale co je důležitější, i vůči zlatu a stříbru. Optimisté u dolaru jsou velmi těžko k nalezení. Pochybujeme, že lidé ohledně dolaru negativní tuší, že se rozjíždí třetí světová válka. Do pozornosti těchto vůči dolaru negativních lidí se dostalo to, že z USA se stává nacistický policejní stát. Americká vláda chce přesně vědět, kde jsou aktiva každého Američana, a zároveň vytváří odpovídající pravidla pro zahraniční banky a instituce, které mají legálně americké subjekty jako klienty. Ohledně Američanů musí zahraničí hlásit jakoukoliv nemovitost vlastněnou Američany ve své zemi a od 1. ledna 2013 musí tyto zahraniční banky ročně posílat 1/3 všech bankovních aktiv americkému berňáku, údajně aby zaplatily daně, které již byly ve většině případů zaplaceny. Jde o konfiskaci aktiv Američanů, kteří se odváží žít v jiné zemi. V důsledku toho začíná mít americká vláda mimo USA malý, nebo žádný respekt. USA jsou vyvrhelem a předmětem humoru a výsměchu zbytku civilizovaného světa. Kdo jiný, než Američané, by věřil fantaziím o očividně zfalšovaném „rodném listě“ a smrti člověka, který je mrtev již téměř 10 let. Názorem zahraničí je, že si to ty ovce zaslouží.

Návdavkem k tomu všemu bude americká vláda držet jednotky v Iráku mnohem déle, než do konce roku. Iráčané to musí schválit, takže uvidíme, co se bude dít. Je zjevné, že USA nemají v úmyslu své jednotky natrvalo stáhnout. Výmluva pro to je postavena na šíitském povstání v Bahrajnu a masivní saudské intervenci, spolu s událostmi v Jemenu, kde diktátor souhlasil, že odejde. Iráčané věří, že urovnání s Iránem je jediným způsobem, jak koexistovat. Považují Irán za jedinou skutečnou mocnost v regionu. Uznávají také, že Irán je vynořující se regionální mocností. Takže když USA nechávají v Iráku 20,000 vojáků, jde o zadržování Iránu.

War and the Global Economic Crisis: Collapse of the American Standard of Living vyšel 7. května na Globalresearch.ca. Překlad L. Janda.
Známka 1.6 (hodnotilo 44)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 019