Tak nám zabili Osamu, paní Millerová

Vladimír Stwora

2.5.2011 Komentáře Témata: Terorismus, USA 1317 slov

Prezident Obama oznámil, že americké speciální jednotky zabily v Pákistánu ve městě Abbottabad Osamu bin Ladena. Podařilo se to díky výzvědné službě a spolupráci s pákistánskou stranou. Při akci nezahynul žádný Američan (body plus). Kromě Osamy zabily jednotky i tři muže a jednu ženu. Amerika slaví, mává vlajkami, média – pěkně na povel – hýkají radostí.

Dovolím si ocitovat velmi kvalitní diskuzní příspěvek z reakcí za článkem o bin Ladenové smrti na aktualne.cz. Poslouží jako nekrolog i odrazový můstek pro můj vlastní závěr.

Pokud je v myslích Američanů něco jisté, pak to, že je za útoky z 11.9. odpovědný Usáma bin Ládin, nepolapitelná, temná a zlá postava. Víme to, protože nám to sedm let dnes a denně tvrdí a opakují důvěryhodná média a v americké diskusi se to stalo "obecně známou skutečností".
V Americe před 11.9. platila zásada „nevinen, dokud není prokázána vina“. Ve světě po 11.9. se stalo normou odsuzovat podezřelé bez soudního procesu či bez vyslechnutí obžalovaného. V mediálních soudech bez přísah a svědectví byla unesena a zničena sama spravedlnost.
Text u bin Ládina na webu FBI vypráví zajímavý příběh. Je těžké to pochopit a doufám, že sedíte, ale vysvětluje se tam, že Bushova vláda možná nebyla při vysvětlování pátrání po Usámu bin Ládinovi úplně upřímná.
Když se podíváme na seznam FBI nejhledanějších teroristů, opravdu tam najdeme barevnou fotografii hubeného Saúda s olivovou pletí, bílým turbanem a vyjmenovanými teroristickými činy. Je hledán v souvislosti s bombovými útoky na americká velvyslanectví v Dar es Salaám v Tanzánii a v keňském Nairobi 7. srpna 1998, a samozřejmě kvůli – hej, počkat! Nejsou tu uvedeny útoky z 11. září 2001! Jak je to možné?
Neviděli jsme snad všichni v roce 2004 jeho "přiznání" v celostátních televizích a nečetli interpretované přepisy ve všech významných novinách? Dvouminutové segmenty těchto nahrávek neanalyzoval nikdo jiný než odborníci z NBC News, Fox a CNN. Proto všichni mimo jakoukoliv pochybnost víme, že to je bin Ládin, kdo řídí světový terorismus a kdo naplánoval a provedl 11.9., ačkoliv skoro nikdo z nás nedokáže rozluštit jediné slovo, co řekl. A ačkoliv neexistuje žádné vysvětlení či objasnění - ani jediné - jak vlastně dokázal naplánovat 11.9. a porazit americké ozbrojené síly, Amerika ho usvědčila. Rozsudku ve věci největšího trestného činu v historii Ameriky bylo dosaženo bez důkazů, svědectví, soudu nebo poroty.
U profilu Usámy bin Ládina na webu FBI se uvádí, že měří 190 až 195 cm, váží asi 75 kg, je levák a chodí o holi. Když se dobře podíváte na video s "přiznáním", zveřejněné pět dní před prezidentskými volbami v roce 2004 ("říjnové překvapení"), vidíte klidného muže čtoucího svou řeč pro média ve zlatavém hábitu a klasickém bílém turbanu, držícího napsaný projev v rukou jako moderátor zpráv. Má šedé vousy a občas bere listy papíru do...pravé ruky? - přestože to vypadá, že s levačkou hýbe normálně. Při bližším pohledu se ukazuje, že má menší a jemnější ruce než bin Ládin na známých obrázcích, má plošší a širší nos než na známých obrázcích a - hej! Tohle vůbec není bin Ládin!
Navíc v přepisech onoho vágního videa s "přiznáním" říká "bin Ládin" o celé akci věci, o nichž víme, že nejsou pravdivé.
Na dalším videu, zveřejněném pouhých pár dní před šestým výročím útoků, je zase jiný muž s tmavou pletí. Tentokrát má úplně černé vousy a menší hlavu než ve verzi z roku 2004.
První falešný bin Ládin se objevil koncem roku 2001 a po provedení podrobných technických porovnání s dřívějšími nahrávkami bin Ládina oznámila uznávaná laboratoř Dalle Molle Institute ve švýcarském Lausanne, že ... to skutečně není on. Arabští experti se smějí představě Araba barvícího si šediny, znak moudrosti a integrity. Další arabský expert prohlásil, že falešný bin Ládin je zhruba o 20 kilo těžší než 75 kilogramů uváděných FBI.
Další vyšetřování do celé věci vnáší nové světlo. V USA se skoro vůbec nezveřejňovalo, že Usáma bin Ládin v rozhovoru pro celostátní pákistánské noviny Ummat 28. září 2001 jakoukoliv účast na útocích z 11.9. popřel. Chová se takto terorista? Světový vůdce džihádu na vlastní půdě odmítá zásluhy za porážku největší vojenské mocnosti?
"Už jsem řekl, že do útoků na Spojené státy z 11. září zapojen nejsem. Nic jsem o těch útocích nevěděl, ani nepokládám zabití nevinných žen, dětí a ostatních lidí za čin hodný ocenění." O tomto rozhovoru v amerických médiích stěží padla zmínka. Bin Ládin potvrdil svůj hněv vůči armádě Spojených států a saúdským nevěřícím, kteří Ameriku podporují, ale zatvrzele odmítal spoluúčast na útocích.
Rovněž řídce byly v amerických médiích publikovány nekrology z pákistánských novin Observer a egyptských Ad-Wafd z 26. prosince 2001: Podle svědků pohřbu bin Ládin 14. prosince 2001 zemřel na selhání ledvin a byl pohřben v neoznačeném hrobě v drsných afghánských horách. To by mohlo vysvětlit, proč bývalý náměstek ředitele protiteroristického oddělení FBI, jenž vedl vyšetřování útoků z 11.9., v roce 2002 řekl, že věří, že je Usáma bin Ládin mrtvý. Mohlo by to vysvětlit, proč pákistánský prezident Mušaraf v roce 2002 řekl, že bin Ládin je nejspíš mrtvý, když se předtím objevily zprávy, že je v posledním stádiu selhání ledvin a v červnu 2000 dostal umělou ledvinu. Aby umělá ledvina fungovala, potřebuje čistou vodu, sterilní prostředí a co je nejdůležitější, elektřinu. Mohlo by to vysvětlit, proč izraelská zpravodajská služba Mossad v roce 2002 oznámila, že je bin Ládin "nejspíš mrtvý". Mohlo by to možná vysvětlit, jak mohl prezident Bush upřímně říct: "Podívejte, já nevím, kde je ... jasné?" Mohlo by to vrhnout nové světlo na prohlášení "Buzzy" Krongarda, muže číslo tři v CIA, který řekl: "Dá se říct, že jsme na tom lépe s ním (na svobodě)."
Když nám naše technologie údajně umožňují přečíst poznávací značku z vesmíru, jeho smrt by mohla vysvětlovat, proč ho zvláštní jednotky nedokážou najít - proč i přes moderní satelitní sledování, průzkumné letouny a mimořádně sofistikovanou a zobrazovací detekci nedokážeme najít těžce zdravotně postiženého super teroristu. Místo toho pokaždé dokážeme najít nějaké staré nebo podvodné video napomáhající permanentnímu udržování strachu.
Chudák nebohý Pákistánec, kterého zabili místo dávno mrtvého Ládínka.

Souhlasím s autorem tohoto příspěvků. Opět se ukázalo, že reakce v diskuzi za článkem může být kvalitnější než článek sám.

Jak tedy rozumět zprávě o smrti bin Ladena? Proč vytáhli dávno mrtvého bin Ladena teď, proč obětovali tuto ikonku zla, vždyť to byl tak krásný bubák, jednoduše čitelný pro prosté Američany? Komu to prospělo?

Domnívám se, že jde o předvolební tah, který má zajistit Obamovi druhý termín v Bílém domě. Jednoduše – dali Obamovi druhou šanci. Původně ho chtěli zřejmě odepsat, dokonce už začali stahovat své věrné z jeho blízkosti – viz článek z 8.10.2010 Hromadný odchod židovských poradců z Bílého domu. Pak ale ocenili jeho loajalitu, když viděli, jak zdatně si počíná v eskalaci zděděných válek, najma té v Afghánistánu, jak neváhá používat vražedné bezpilotní letouny k zabíjení v Pákistánu, jak ochotně zatáhl Ameriku do další agrese v Libyi, jak v domácí ekonomice zajistil beztrestnost nejen bankéřům z Wall Streetu, ale i Bushovi a jeho kohortě vrahů, jak pokračuje dál v mlžení kolem událostí z 9/11, zkrátka jak jim zobe z ruky. Navíc je Obama přes všechna zklamání ve světě přeci jen oblíben. Tedy určitě mnohem více než byl nenáviděný Bush a než by případně mohl být kdokoliv z řad republikánů. Republikáni momentálně nemají vhodného šaška.

Jakmile padlo rozhodnutí Obamu podržet, bylo třeba vylepšit jeho image u vnitřních voličů. Je to těžké, ekonomika je v háji, nezaměstnanost se nelepší, drahota stoupá, ceny benzínu astronomické, zkrátka nebylo nic, čím by si mohl voliče doma získat. Naděje do něj vkládány obyčejnými lidmi zklamal (jiná věc je, že tu situaci víceméně zdědil po svém předchůdci, ale to teď není důležité). Takže bylo třeba nějakého velkého vítězství. Něco jednoduchého, co by pochopil i ten nejprostomyslnější Američan.

Zázračné chycení a usmrcení bin Ladena se tedy ukázalo jako politickou nutností.

Obětovali Ladena i proto, že už přestával jako bubák fungovat. Legrační videa objevující se pravidelně u příležitostí různých výročí byla pomalu k smíchu už i samotným Američanům. Už to prostě nebylo ono. Stejně ho museli jednou odepsat.

Mrtvý bin Laden tak prokázal svým americkým zaměstnavatelům poslední službu.

Známka 1.5 (hodnotilo 440)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 29 090