Veřejný dluh ve vývrtce a ekonomická stagnace v Evropské unii

Bob Chapman

20.4.2011 Komentáře Témata: Evropská unie, Krize 1169 slov

Evropa nadále bojuje s jedním problémem za druhým. Euro bylo silné jen proto, že dolar byl slabý. Vlády Řecka, Irska a Španělska pokračují ve svém balancování na pokraji finanční propasti. Všechny tyto země mají socialistické vlády, které odvedly děsnou práci, ale ani opozice není o nic lepší. Každá ekonomika je ve vážných problémech, a pokud se přidá Itálie a Belgie, přijde nouzové vyplacení na 4 biliony dolarů. Pokud je solventní členové EU nouzově vyplatí, padnou rovněž. Američané a Britové na ně mohou shlížet shůry, ale jejich problémy jsou stejně velké, ne-li horší. Každá země aplikovala různou verzi keynesiánské politiky, která byla katastrofická. Jejich fiskální a monetární politika byly a nadále jsou mimo kontrolu, jak bují korupce. Řešení jsou nepřijatelná, obzvláště pro politiky, protože ti všichni se zaklínají úspornými opatřeními. Nedávno Evropská centrální banka zvýšila úrokové sazby, když se země eurozóny zpomalily, neboť doufají, že udrží oficiální inflaci ve výši 2,8%. Skutečná inflace je dvojnásobná.

Před určitou dobou jsme předpověděli, že na nouzové vyplacení Evropy bude potřeba 4 biliony dolarů, a Německo a ostatní solventní země dospěly ke stejnému závěru. Dokonce i kdyby to bylo možné, žilo by těchto šest zemí v chudobě dalších 50 let. To je řešením jen stěží. Základní problém spočívá v centrálních bankách a úvěrových bankách. Úvěry těmto zemím poskytnuté z jakéhokoliv důvodu neměly být v první řadě poskytnuty vůbec.

Bankéři, kteří půjčili peníze, které vytvářejí z čistého luftu, věděli, co dělají, a znali velmi dobře rizika, která na sebe brali; 80% viny patří jim, tudíž je jejich zodpovědností i 80% účtu, a nikoliv zodpovědností daňových poplatníků těchto zemí. Před několika měsíci bylo Německu nabídnuto 50 centů za dolar při vypořádání dluhu Řecka. Tato nabídka byla odmítnuta. Časem bude na toto odmítnutí pohlíženo jako na velkou chybu. V důsledku toho řecký iluminátský prezident spřádá plány na kolateralizaci nových dluhových závazků oproti řeckým aktivům, jako ostrovy, přístavy, železniční systém, elektrárenské a plynárenské společnosti a jakékoliv aktivum, které není přibito k zemi. To je důvod, proč George Soros měl sebou před dvěma týdny na tajném setkání v Aténách, kterého se zúčastnil, vrcholové lidi z JP Morgan Chase a Goldman Sachs. Základním heslem je „ukradněme všechno“. GDP Řecka se letos pravděpodobně propadne o 4%, protože mzdy a platy byly sraženy. Banky jako JPM a GS, které vytvářejí peníze z čistého luftu, nezajímají peníze, chtějí aktiva.

Kupující dluhopisů centrálních bank vloni snížili svoji expozici vůči Řecku, Irsku a Portugalsku. Bylo to vyvoláno obavami ze státního krachu a tyto nákupy byly nahrazeny nákupy zlata. Eurozóna, Británie a USA mají obrovské deficity a pouze nepatrný růst vytvářený QE a stimulačními balíčky. Situace nyní vyvolává pochybnosti ohledně udržitelnosti dluhu. Přefinancování dluhů je nyní v Evropě akutním problémem, obzvláště u irských a německých bank, kdy až polovina jejich dluhů je splatná v příštích dvou letech. Jak víte, MMF a EU nouzově vyplatily Řecko a Irsko, a Portugalsko je v jednání. Španělsko je na řadě jako další, a to představuje problém za více než 1 bilion dolarů. Evropské banky jsou pohřbeny ve státních dluzích eurozóny, což je činí velmi zranitelnými. V podstatě jsou bankovní bilance ve strašlivém stavu a potřebují navýšit kapitál o obrovské sumy, aby se mohly nadále účastnit financování trhů. V současné době nejsou ve stavu, aby byly schopny nabrat více papíru.

V Řecku může činit rozpočtový deficit pouhých 8,1% GDP, ale ekonomika stagnuje, jak GDP klesá. Celkový veřejný dluh činí asi 150% GDP. Máme problémy nepředvídat, že Řecko zkrachuje. To je důvod, proč poskytovatelé úvěrů chtějí jako kolaterál téměř vše, co řecká vláda vlastní. Socialistická vláda ilumináta George Papandrea práci nezvládá, stejně jako to před 25 lety nedokázal zvládnout jeho marxistický otec Andreas. Dnešní Řecko stále trpí následky strašlivých rozhodnutí učiněných v 80. letech. Podstatné je, že Řecko zkrachuje, a mělo by zkrachovat. Je to pro ně a ostatních pět nesolventních zemí eurozóny jediná odpověď.

Všech těchto šest zemí je oběti politiky „jedna úroková sazba pasuje všem“, o které jsme psali před 12 lety, kdy se na katastrofu zadělávalo. To je důvod, proč v prvním čtvrtletí spadly průměrné ceny nemovitostí v Irsku o 43% oproti vrcholu. Ceny musí klesnout ještě více. Někteří říkají o 63%, což bude pravděpodobně horší, než v některých částech USA. Irsko jeho politici zaprodali a má jen malou naději na přežití bez bankrotu. Jeho ekonomika si nevede tak špatně – je to dluh vůči bankám, který navršila vláda, co ho potopí. Banky, které tyto problémy způsobily, pomoct nemohou, jinak by šly ke dnu, protože vzhledem k tomu, že provozovaly pyramidovou hru, jsou to jen prázdné skořápky.

Portugalsko dostane 5. června pravděpodobně novou pravo-středovou vládu. Ekonomika bude nadále klesat, za rozpočtového schodku 7% GDP, protože klesají mzdy a životní úroveň. Stejně jako Řecko a Irsko, ani Itálie a Portugalsko se neměly nikdy přidávat k euro. Původní omyly v rámci přípravy Evropy na světovou vládu se nyní vrací domů na hřad. Koncem 80. let jsme strávili v Portugalsku dlouhou dobu a mohli jsme vidět, že to nebude fungovat. Jen jako příklad, v rámci příprav na přijetí jsme byli svědky nárůstu cen o 50%, aby se Portugalsko přivedlo na úroveň ostatních vyspělejších evropských zemí. Jak jsme viděli, bylo slučování velmi špatným nápadem.

Španělské banky mají ve svých bilancích nemovitosti za dvojnásobnou cenu, než je jejich skutečná hodnota. A opět jsou to banky, co je problémem. Státní dluh je nízký, ale v posledních letech socialistická vláda silně rozhazovala. Nadsazené ceny nemovitostí dříve či později klesnou k zemi a budete svědky opakování scénáře USA a Irska. Příštích několik let bude růst negativní. Španělsko bude potřebovat nouzové vyplacení, ale mohou si MMF a EU dovolit další bilion dolarů? My si to nemyslíme.

Stejně jako v ostatních zemí roste inflace i v Evropě a bude to horší. Ani na vteřinu si nemyslete, že 0,25% zvýšení oficiální úrokové sazby ECB opravdu něco změní. Oficiální míra inflace EU je 2,6%, avšak skutečná inflace je 5,5%. V USA je oficiální míra inflace 1,9% a skutečná 8,5%. Realisticky, letos a v příštím roce nás čekají mnohem výší míry, a to znamená vyšší reálné úrokové sazby. USA spolu s Británií zaznamenají letos 14% skutečnou inflaci a v Evropě bude činit 10 až 12%. Dočkají se USA QE3 nebo něčeho podobného, a udělá Evropa a Británie totéž? – pravděpodobně. Pokud ne, přijde hyper inflace. Tyto země půjdou rovnou do deflační krize. Elitáři, kteří to vše naplánovali, jsou si velmi dobře možností vědomi. Pokud Fed přestane kupovat americké státní dluhopisy, USA zbankrotují. Totéž platí pro Evropu, ale na postupném základě. To je důvod, proč pokud mají Fed a ECB provést další kvantitativní uvolňování, měly by to udělat rychle, než to inflace znemožní. Pamatujte, všechny monetární expanze provedené Fedem a ECB za posledních 2 a půl roku jsou stále v běhu. Za rok a půl nemusíte být schopni státní dluh prodat.

Většina analytiků a ekonomů pohlíží na tyto události logicky. Říkají, že bylo učiněno mnoho chyb, ale jen málo z nich chápe, že nešlo o chyby. To, čeho jsme svědky, bylo vytvořeno záměrně. Studium monetární a finanční historie vám ukáže cestu a umožní vám lépe pochopit, co tito elitáři sledují. Nyní vstupujeme do časového rámce, který bude finančně explozivní. Pokud nejste připraveni, budete velmi nešťastní. To je důvod, proč jsou pro vaši budoucnost důležitá aktiva navázaná na zlato a stříbro.

Spiralling Public Debt and Economic Stagnation in the European Union vyšel 15. dubna na GlobalResearch.ca. Překlad L. Janda.
Známka 1.2 (hodnotilo 48)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 449