USA odříznou libyjskou ropu od Číny

Rozhovor s dr. Paulem Craig Robertsem, bývalým náměstkem amerického ministra financí

Paul Craig Roberts

18.4.2011 Komentáře Témata: Analýza, Libye 1234 slov

Press TV provedla rozhovor s dr. Paulem Craig Robertsem, bývalým náměstkem amerického ministra financí, který poskytl své názory na revoluci v Libyi a na to, proč americký prezident potřebuje svrhnout Kaddáfího, když to neudělal žádný jiný americký prezident.

Press TV: Rusko kritizoval NATO, že dalece překračuje mandát OSN. V jiných zprávách se do úvodníků dostal Obama, Cameron a Sarkozy, kteří řekli, že „ponechání Kaddáfího u moci by bylo otevřenou zradou Libyjců“. Víme, že tento mandát nevyzývá ke změně režimu; Obamova vláda říkala, že tam nejsou kvůli změně režimu; ale věci se nyní trochu změnily, že?

Roberts: Ano. Především si povšimněte, že protesty v Libyi se liší od protestů v Egyptě nebo Jemenu nebo Bahrajnu nebo Tunisu, a tím rozdílem je, že jde o ozbrojené povstání.

Rozdílů je více: dalším z nich je, že tyto protesty mají původ ve východní části Libye, kde je ropa – neměly původ v hlavním městě. A z důvěryhodných zpráv, které se nyní začínají objevovat, jsme slyšeli, že je do protestů zapojena CIA, a objevila se řada zpráv, že CIA poslala zpět do Libye své libyjské aktivum, aby tam vzpouru vedlo.

Podle mého názoru je to vše o vyhnání Číny ze Středomoří. Čína má v Libyi rozsáhlé energetické a stavební investice. Pohlíží na Afriku jako na budoucí zdroj energie.

USA provedly protiakci tím, že vytvořily Africké velitelství (USAC), ke kterému se Libye odmítla připojit. Takže to je druhý důvod, proč se chtějí Američané zbavit Kaddáfího.

A třetím důvodem je, že Libye kontroluje část pobřeží Středozemního moře, a ta není v amerických rukách.

Press TV: Kdo jsou revolucionáři. USA říkají, že neví, s kým mají tu čest, ale vzhledem k tomu, že tam působí CIA a je v kontaktu s revolucionáři – Kdo jsou lidé, pod kterými bude Libye fungovat v éře po Kaddáfím?

Roberts: Jestli bude Libye fungovat pod „revolucionáři“, nebo ne, závisí na tom, zda CIA zvítězí – to zatím nevíme. A dříve jste řekl, že rezoluce OSN brání tomu, čeho by americké a evropské síly chtěly v Libyi dosáhnout. Mohou mít bezletovou zónu, ale nemají tam bojovat na straně rebelů.

Ale samozřejmě, že to CIA dělá. Takže zde máme tato porušení rezoluce OSN. Pokud NATO, které je nyní zástěrkou pro „světové společenství“, ve svržení Kaddáfího uspěje, bude příštím cílem Sýrie. Sýrie již byla démonizována.

Proč si za cíl vybrali Sýrii? – Protože Rusové mají v Sýrii velkou námořní základnu. A ta umožňuje ruskému námořnictvu přítomnost ve Středomoří; USA a NATO to nechtějí. Pokud bude svržení Kaddáfího úspěšné, je další na řadě Sýrie.

Již nyní svalují vinu za události v Sýrii a Libyi na Írán. Írán je hlavním cílem, protože je to nezávislý stát, který není loutkou západních kolonialistů.

Press TV: Co se týká expansionistické agendy Západu, tak když byl probírán v Radě bezpečnosti OSN mandát u Libye, Rusko to nevetovalo. Rusko musí samozřejmě tuto expansionistickou politiku USA, Francie a Británie vidět.

Roberts: Ano, musí to vidět; a stejně tak Čína. Je to větší hrozba pro Čínu, protože ta má ve východní části Libye 50 velkých investičních projektů. Takže otázkou je, proč se Rusko a Čína zdržely, namísto vetování a zablokování? Odpověď neznáme.

Možná tyto země zamýšlejí nechat Američany se nadále přetížit, nebo se možná nechtěly postavit USA vojensky nebo diplomaticky, a nyní proti nim probíhá útok západní propagandy. Důvody neznáme, ale víme, že se zdržely, protože nechtěly s touto politikou souhlasit, a nadále ji kritizují.

Press TV: Velká část Kaddáfího aktiv byla USA, jakož i některými dalšími zeměmi, zmražena. Víme také, že libyjští revolucionáři založili centrální banku a že začali s omezenou těžbou ropy, a jednají s americkými a dalšími západními firmami. To je něco, co jsme nikdy uprostřed revoluce neviděli. Nepovažujete to za bizarní?

Roberts: Ano, je to velmi bizarní a velmi podnětné. Přivádí nás to zpět k faktu ve všech zprávách, která uvádějí, že iniciátorem této tak zvané revolty a protestů je CIA, a že je vyvolává a kontroluje tak, aby byla Čína vyloučena z vlastních investic do libyjské ropy.

Podle mého názoru to, co probíhá, lze přirovnat k tomu, co USA a Británie dělaly Japonsku ve 30. letech. Když odstřihly Japonsko od ropy, gumy, minerálů, to byl původ druhé světové války v Pacifiku. A nyní dělají USA a Britové totéž Číně.

Rozdílem je, že Čína má jaderné zbraně a má také silnější ekonomiku, než Američané. A tak Američané velmi riskují nejen ve vztahu k sobě, ale také zbytku světa. Celý svět je nyní v sázce amerických podvodů; americká arogance – tahoun americké hegemonie na celém světě, zatahuje zbytek světa do světové války.

Press TV: V kontextu s americkou expansionistickou politikou, jak daleko myslíte, že USA překročí mandát OSN? Uvidíme výsadek na zemi?

Roberts: S největší pravděpodobností – pokud nedokážou najít nějaký způsob, jak porazit Kaddáfího bez toho. Od doby, kdy jsme měli Billa Clintona, George W. Bushe a nyní Obamu, jsme zjistili, že zákony pro výkonnou složku USA nic neznamenají. Neřídí se vlastními zákony; neřídí se mezinárodním právem; porušují všechny občanské svobody a pohřbili klíčový habeas corpus, žádný zločin bez úmyslu, a možnost obviněných být právně zastoupeni.

Zákonu nevěnují pozornost, takže nebudou věnovat pozornost ani OSN. OSN je americkou loutkovou organizací a Washington ji použije jako krytí. Takže ano, pokud nemohou Kaddáfího vyhnat, pošlou tam pozemní jednotky – to je důvod, proč jsou do toho zapleteni Francouzi a Britové. Francouze používáme také jinde v Africe; Brity používáme v Afghánistánu – jsou to loutky.

Tyto země nejsou nezávislé. Sarkozy se nezodpovídá Francouzům – zodpovídá se Washingtonu. Britský premiér se nezodpovídá Britům, zodpovídá se Washingtonu. Jsou to loutkoví vládci říše; nemají nic společného s vlastními lidmi a do úřadu je dostáváme my.

Press TV: Takže tyto země by uvítaly, kdyby mělo NATO jednotky na zemi?

Roberts: Samozřejmě. Má je v kapse CIA. Je to operace CIA, nikoliv legitimní protest Libyjců. Je to ozbrojená vzpoura, která nemá podporu v hlavním městě. Odehrává se na východě, kde je ropa, a je namířena proti Číně.

Press TV: Kam myslíte, že situace směřuje? Zdá se, že mezi zeměmi NATO existují rozpory, kdy Británie a Francie chtějí tyto letecké útoky zesílit, ale USA říkají ne, není to potřeba.

Roberts: Tento rozpor není skutečný. Tento rozpor je pouze součástí krytí, jen součástí propagandy. Kaddáfí vládl 40 let – vrací se ke Gamalovi Abdel Nasseorvi (před Anwarem Sadatem), který chtěl dát Egyptu nezávislost.

(Kaddáfí) nebyl nikdy předtím nazýván brutálním diktátorem, který musí být odstraněn. Žádný jiný prezident nikdy neřekl, že Kaddáfí musí odejít. Dokonce ani Ronald Reagan, který bombardoval Kaddáfího pozemek. Ale náhle musí odejít. Proč?

Protože blokuje americké Africké velitelství, kontroluje část Středomoří a umožnil Číně najít si energetické zdroje pro budoucnost. Washington se pokouší ochromit svého hlavního rivala, Čínu, tím, že upírá Číně energii. O tom to ve skutečnosti je; reakce USA na průnik Číny do Afriky.

Pokud by se USA zajímaly o humanitarismus, nezabíjely by všechny ty lidi v Afghánistánu a Pákistánu svými bezpilotními letouny a vojenskými útoky. Téměř vždy jsou to civilisté, kdo je zabíjen. A USA nejsou ochotny se omluvit za jakýkoliv takový případ. Říkají, že si myslely, že zabíjí Taliban nebo nějakého jiného vymyšleného nepřítele.

Press TV: Kdo další bude mít z toho všeho prospěch, mimo USA? Ostatní země, které se podvolují americkým přáním – Co tím získají?

Roberts: Mluvíme pouze o zemích NATO, amerických loutkových státech. Británie, Francie, Itálie, Německo, ty všechny patří k americké říši. Máme jednotky umístěné v Německu od roku 1945. Mluvíme o 66 letech americké okupace Německa. Američané mají vojenské základny v Itálii – jak to může být nezávislá země? Francie byla do jisté míry nezávislá, dokud Washington nedosadil k moci Sarkozyho. Takže všechny dělají to, co je jim řečeno.

Washington chce vládnout Rusku, Číně, Íránu a Africe a celé jižní Americe. Washington chce hegemonii nad světem. To je to, co slovo nadvláda znamená, a Washington to bude prosazovat za každou cenu.

US To Recoup Libya Oil From China vyšel 17. dubna na GlobalResearch.ca. Překlad L. Janda.
Známka 1.2 (hodnotilo 49)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 15 406