Aspik Institute a Centrum CYSTA

Adam B. Bartoš

31.3.2011 Komentáře Témata: Česká republika 1474 slov

Není tomu tak dávno, co jsem jeden komentář věnoval úvaze o pozadí snah zřídit v České republice pobočku amerického think-tanku. Od té doby práce notně pokročila.

Založení pobočky je totiž na spadnutí. A globalisté dokonce vytáhli ještě jeden trumf. Protože zmiňovaný think-tank má být doprava, pro jistotu založili ještě jeden – doleva. Nitky ale vedou ke stejným lidem. Inu, zase to na nás hrají.

Letos v lednu vznikla CESTA – Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii (www.centrum-cesta.cz, neplést s www.centrumcesta.cz, to jsou nějací esoterici, i když ono je to podobné). Prezentuje se jako první tuzemský a levicový think-tank. Vůdčími osobnostmi jsou Jiří Pehe, Václav Bělohradský, Bohuslav Sobotka, Vít Klepárník či Jan Keller.

Až potud vše sedí, všichni zmínění jsou skutečně osobnostmi, které se ke své levicové orientaci dlouhodobě hlásí. Zvláštní na tom je spíše to, že sociolog Keller, který si buduje pověst člověka tvrdě kritizujícího „neoliberální“ elitáře tyjící z ekonomické krize, se sejde v jedné instituci s Jiřím Pehem, který je v českém prostředí jakýmsi pomyslným advokátem právě těchto elit – jezdí na Bilderberg a kamarádí se se všemi těmi, kteří u nás pro ony „neoliberální elitáře“ pracují.

To může znamenat dvě věci – buď je Keller bojovníkem proti „neoliberalismu“ jen na oko a představuje jakousi uměle předstíranou opozici (tak uměle předstíranou, jako je ona CESTA sama), nebo je na vině Pehe, který se vetře všude s cílem vše pravdoláskařsky rozložit, ovládnout, infiltrovat. Podle mne ale platí obě varianty najednou, ony se totiž vzájemně nevylučují – když chcete založit něco přesvědčivě levicového, dáte tam Kellera. A abyste měli jistotu, že zůstane jen u rétoriky a ve skutečnosti se bude držet prorockefellerovská linie, dáte tam i Peheho. Dost možná, že o sobě vzájemně vědí a když to spolu zakládali, spiklenecky na sebe oba mrkali.

Pehe byl levičákem vždy, ale až relativně nedávno se začal zajímat o ČSSD a psát komentáře, ve kterých obhajoval politiku Jiřího Paroubka a snažil se z něj sejmout masku démona. A v této své práci pokračuje. Skoro to až vzbuzuje dojem, že jeho nejnovějším domácím úkolem, který od bilderbergovců dostal, je zaměřit se na levicovou část české politické scény. Své veledílo – knihu o Klausovi – už dopsal, jeden úkol tak splnil. Teď ho povolávají k jiné části operace – podchytit a kontrolovat ČSSD. A protože by Pehe, tento pravdoláskařský extrakt, působil v ČSSD minimálně podivně, je lepší kontrolovat stranu zvnějšku. Od toho ostatně think-tanky jsou.

Pojištěno je to samozřejmě z vícero stran, a tak mezi zakladateli CESTY najdeme i toho, na koho v zámoří vsadili své karty nejnověji – Bohuslava Sobotku. V tomto ohledu byl souboj Hašek – Sobotka na brněnském sjezdu minulý týden skutečně jen divadlem. Nebo si snad myslíte, že se někdo do čela partaje dostane bez prověření?

Abych nebyl tak tajemný, podotýkám, že tyto vazby (kdo koho kontroluje, schvaluje, kdo se komu zodpovídá) ani nikdo příliš neskrývá. O tom, kam tato CESTA vede, svědčí více než sebedůkladnější rozbor myšlenek logo, které najdete mezi hlavními partnery na jejich webových stránkách – Rady pro mezinárodní vztahy neboli Czech Council on Foreign Relation. Tedy pánové Rockefeller a Rotschild.

Ale i kdyby tam to logo nebylo, muselo by to všem být jasné. Když je někde Pehe, nevěstí to nic dobrého. Každému, kdo jen trochu sleduje počínání tohoto pána, musí proto připadat jako výsměch, co Pehe při prezentaci CESTY uvedl:

„Budeme chtít oslovit každého, kdo se obává, že neregulovaný globální kapitalismus může zásadně ohrozit západní demokracii, neboť privatizuje do rukou neprůhledných ekonomických zájmů politické strany, vlády i celé státy. Ty při vypuknutí krizí ztráty soukromého kapitálu poslušně sanují, aby se vzápětí ocitaly pod tlakem neoliberální ideologie, že je nutné nahromaděné dluhy splácet pomocí omezování veřejných výdajů a další privatizací toho, co ještě zbývá.“

Pehe, který pracuje pro globální kapitalisty, volá: chyťte globální kapitalisty. Pěkně to mají pánové vymyšlené. CESTA to zkrátka nemyslí vážně a měla by se spíše jmenovat CYSTA, protože její vliv na českou veřejnost bude jen a pouze zhoubný.

To pravé terno nás ale teprve čeká. Levicová CESTA bude spíše odpočívat a čekat na svůj pravý čas. V kurzu je teď ale pravice, a tak největší šrumec bude kolem „pravicového“ think-tanku Aspen Institute, který už v Praze hledá své kanceláře (on má tedy být údajně neutrální, takový rozkročený, ani tak, ani onak, bez barvy a bez zápachu, takový přizpůsobivý, takový rosolovitý, asi něco jako aspik. Starý známý trik)

Bakala se Schwarzenbergem už halasně oznamují, že do Prahy přivezou jeho českou pobočku. Schwarzenberg, další pravidelný účastník seancí Bilderbergu, to prolobboval a vyjednal, Bakala to zatáhne. Jen mi není jasné, proč český ministr zahraničí, který má hájit české zájmy, má co vyjednávat zřízení amerického vlivového centra v České republice.

Aspen Institut, v jehož správní radě sedí dvě bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a Condoleeza Riceová, se nicméně začne budovat už na jaře, ať už se to Čechům líbí, nebo ne. A někteří diplomaté z toho vzdychají vzrušením.

„Vypadá to velice nadějně. Není to už jen chiméra, začíná se rýsovat možnost mít tady Aspen Institute,“ nechal se slyšet bývalý velvyslanec v USA a nyní v Moskvě Petr Kolář, jakoby to snad byla nějaká bomba, něco, co zlepší kvalitu české demokracie a život Čechů, Moravanů a Slezanů. Jakoby snad všichni Češi s napětím očekávali, až se Aspen uráčí a usídlí se v Praze.

A jakoby tu přitom bylo těch amerických vlivových mozkoven málo – ve skutečnosti jich je tu přehršel: Občanský institut, CESES, New York University, CERGE, Prague Twenty, CEELI Institut, PASS, Rada pro mezinárodní vztahy, CEVRO, Česká asociace Římského klubu, Pražský institut bezpečnostních studií, Asociace pro mezinárodní otázky a mnohé další.

Co tu vlastně ten Aspen Institute ještě bude mít na práci? Nepolezou si všechny ty instituce vzájemně do zelí?

Jestliže se ale síly pravdolásky tolik let urputně snažily o zřízení nějaké takové vlivné vlivové pobočky, asi vědí, proč.

A když tak nad tím přemýšlím, úkolů je vlastně stále ještě dost. Chvíli jsem přemýšlel a jen tak z hlavy napsal deset bodů, s čím by pánové z Aspenu měli začít:

1. Václav Havel by stále tak rád něco bombardoval (naposledy Libyi), ale veřejnost už tak militantní není. Je proto potřeba vysvětlit v širších souvislostech důležitost lidských práv a opodstatněnost následných vojenských intervencí tam, kde jsou pošlapávána (rozuměj: aby Češi nedělali problémy, až zase Američané někam vletí)

2. Češi moc nevědí, proč by se měli jejich vojáci účastnit vojenských misí (rozuměj: bránit opiové makovice v Afghánistánu), proto je třeba vydat nezávislé studie a analýzy, které je přesvědčí.

3. Alexandr Vondra chtěl v Česku prosadit centrum včasného varování (rozuměj: americkou minizákladnu, když už ne obří radarovou kouli). Jestli se bude ze své kauzy ProMoPro vylhávat i nadále tak hloupě, jak doposud, bude potřeba někdo, kdo za něj práci dokončí. Úkol jako dělaný pro aspeňáky.

4. Demokracie v České republice je stále křehká a je potřeba ji kultivovat (rozuměj: na Hradě je pořád Klaus a nebude chtít jít do důchodu ani v roce 2013. Je potřeba udělat vše pro eliminaci myšlenek, které šíří a které jsou v mnohém v rozporu s názory Aspen Institutu).

5. Češi (právě i vinou Klause) sabotují celosvětové úsilí o snížení emisí oxidu uhličitého a záchranu planety (rozuměj: brzdí spuštění uhlíkových přídělů, zavedení uhlíkových daní, zkrátka našeho dobrého byznysu). Je potřeba někoho, kdo převezme štafetu po Martinu Bursíkovi a Kateřině Jacques a vysvětlí Čechům, proč topit biomasou, zastavit pole solárními panely, zkrátka myslet zeleně (neplést se zelenou knihou Muamara Kaddáfího).

6. Český národ je tvrdohlavý i co do pochopení významu globálních struktur a (opět) ústy svého prezidenta odmítá celosvětovou vládu (rozuměj: nechce se rozpustit a podřídit se jedné světové radě Vyvolených). Je proto třeba mu náležitě vysvětlit klady zániku vlastního státu, stejně jako klady nadnárodní celoplanetární vlády.

7. Chystají se důležité reformy, například penzijní (rozuměj: nadnárodní finanční kruhy se napakují na úsporách obyčejných Čechů). Je třeba Čechy uklidnit, že se nemají ničeho bát a platit do těchto fondů ještě více než dosud. A povinně.

8. Je nezbytně nutné prohloubit euroatlantickou spolupráci a dobré vztahy České republiky a Spojených států amerických (rozuměj: pustit do Temelínu Westinghouse a nakoupit americké efšestnáctky).

9. Režim prezidenta Ahmadínedžáda je ohrožením pro světové společenství, ale Češi příliš neholdují představě, že by spojenci zpomalili íránský jaderný program (rozuměj: že by Izrael a USA bombardovali Írán). Je proto nezbytně nutné začít bušit na vojenské bubny, aby si Češi zvykli.

10. Česká republika vykazuje hospodářský růst, ale ne takový, jaký by vykazovala, kdyby následovala učení pana Keynese a půjčila si ještě více a nastartovala tak pravý ekonomický boom (rozuměj: je zadlužená, ale je zadlužená mnohem méně, než by určité finanční kruhy potřebovaly. Měla by se zadlužit tak krásně, jako se ukázkově zadlužili Řekové, Irové, Portugalci a Španělé, aby nad ní mohl být poté vynesen mezinárodní ortel, byly jí vnuceny záchranné balíčky, kterými upadne do pasti dluhu natolik, že ji pak budeme moci skoupit pod cenou a její vláda v postavení otroka pak udělá vše, co jí přikážeme).

Tak to by pro začátek stačilo, pánové z Aspenu. Práce tu je jako na kostele. Nejvyšší čas vyrazit na Prahu s myšlenkovým tankem.

Článek vyšel na blogu Adama Bartoše a na PrvniZprávy.cz.
Známka 1.1 (hodnotilo 88)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 572