Duch na summitu NATO

Melkulangara K. Bhadrakumar

19.11.2010 Komentáře Témata: Současné události 1145 slov

NATO se nechystá z Afghánistánu odejít. Jednotky aliance zůstanou v Hindúkuši tak dlouho, dokud bude třeba. Zvláštní zástupce amerického prezidenta pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke se vyjádřil v tom duchu, že na pořadu jednání summitu NATO v Lisabonu bude strategie odchodu z Afghánistánu, a jakýsi „plán pro přechodné období“. Tentýž Holbrooke řekl, že nečeká ukončení americké vojenské mise v Afghánistánu do r. 2014.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je ještě otevřenější: alternativa k prodloužení vojenských operací v Afghánistánu neexistuje. No a ministr zahraničí Velké Británie William Hague na zasedání sněmovního Výboru pro mezinárodní záležitosti upřesnil, že teprve po oslabení Talibanu vojenskými prostředky ho lze donutit k jednání.

Celkový obrázek je takový, že jak tento týden řekl v rozhovoru pro New York Times jistý americký představitel, „dění v Iráku poskytuje naprostou představu, jak musí vypadat přechodné období v Afghánistánu“. Takže se podrobněji podívejme, co se děje v Iráku.

Ve Washingtonu se rozhodli změnit hranice chápání toho, co se rozumí vojenskými operacemi. V loňském roce Obama zajistil, aby byla americká vojenská uskupení v Iráku přejmenována na „brigády poradců“ a „pomocné jednotky“, a tím získal možnost 31. srpna 2010 naoko říct, že jeho rozhodnutí ukončit americkou vojenskou misi v této zemi bylo k danému termínu splněno. Ale ve skutečnosti, jak píše Garet Porter, „navzdory přesvědčování americké vlády, že v Iráku zůstanou pouze nevojenské jednotky, je tam nyní šest plně vybavených a bojeschopných bojových brigád“.

Washington netrpí nedostatkem důvodů, na jejichž základě je možné se vymluvit, proč prodloužit pobyt amerických bojových vojenských uskupení v Iráku, čítajících 25-30 tisíc vojáků. Zaprvé, v zemi může proběhnout přeskupení sil Al-Kejdy. Zadruhé, na severu Iráku může vypuknout konflikt mezi Araby a Kurdy. Zatřetí, nelze vyloučit oživení odboje ze strany s vládou nespokojeného sunitského obyvatelstva. Začtvrté, mocenské vakuum v Iráku se může pokusit zaplnit Irán. Zapáté, na současné dohody mezi různými politickými silami ohledně rozdělení moci se nelze spoléhat. A tak dále…

Existují nicméně dva nezávislé důvody, a možná závažnější, než všechny výše uvedené. Zaprvé, USA mají v Iráku silné zájmy, protože Irák je země s obrovskými zásobami ropy, které vydrží na delší dobu, než zásoby této suroviny u většiny ostatních exportních zemí. Zadruhé, bez kontroly nad povodím Eufratu a Tigridu nelze vůbec mluvit o nějaké seriozní strategii na Blízkém východě.

Není složité pochopit, nakolik souvisí s Afghánistánem a plánem organizátorů summitu NATO, začínajícího 19. listopadu, udělat z mise aliance v Afghánistánu misi věčnou. Afghánský prezident Hamid Karzai to, při nejmenším, chápe a bojí se, že rozhodnutí přijatá v Lisabonu vyvolají u Afghánců silně negativní reakci. Podle nedávných průzkumů veřejného mínění provedených západními sociologickými službami chce 83% Afghánců usmíření s hnutím Taliban. 14. října to Karzai řekl nakonec jasně: v rozhovoru pro Washington Post řekl, že „…nadešel čas zmenšit rozsah vojenských operací. Nadešel čas zajistit, aby v Afghánistánu znělo méně dusotu vojenských bot, aby zahraniční vměšování do každodenního života země nebylo vnímáno tak silně“.

Svádí to k tomu říct, že se vrátil stín císaře Haile Selassie I, který se v r. 1936 dovolával pomoci Ligy národů! Národem zvolená hlava státu se snaží ukončit okupaci své země jednotkami NATO, ale protože jsou USA jedinou velmocí, aliance si usurpuje mandát OSN, v jehož souladu lze vůli Afghánců a jejich zákonného vůdce nadále ignorovat. Myslím, že Mussolini se již ve svém hrobě obrátil…

A přesto severoatlantický blok, a rovněž Spojené státy, dohodu o statutu vojsk NATO s Karzai v Afghánistánu potřebují. V poslední době se taková dohoda mezi NATO a Afghánistánem připravovala, a kdo ví, možná bude uzavřena na summitu v Lisabonu. I když do zahájení této akce bude třeba provést nějaký úskok.

Za dva nebo tři dny bude jasné, jestli se Karzaimu podaří jít ve stopách svého kolegy Nuri Al-Maliki. I když ten může vypadat jako arabský nacionalista, loutka Washingtonu nebo pro-íránský politik – v závislosti na tom, koho se zeptáte: Muktady a-Sadra, Američanů nebo Saudů.

Nelze podceňovat zdatnost americké diplomacie. Ze strany Obamy bylo začlenění afghánské problematiky do programu „znovuzažehnutí“ vztahů s Ruskem geniálním krokem. Postoj Moskvy má pro plány NATO opevnit se ve střední Asii natrvalo velký význam. Tím, že dělá z Ruska „partnera“ NATO, připravuje Washington Moskvu o možnost zkazit mu jeho hru v Afghánistánu nebo podpořit v těžké situaci se nacházejícího Karzaiho. Druhým výsledkem je izolace Číny. A CSTO a SCO se tak mění na naprosto bezzubé instituce.

Obamou zahájené „znovuzažehnutí“ vztahů s Indií zaslouží označení jako diplomatický mistrovský kousek stejnou měrou. Americkému prezidentovi se podařilo Delhi ke strategii NATO v Afghánistánu doslova přilepit. Během své návštěvy Indie dokázal Obama přesvědčit své indické partnery o tom, že přítomnost NATO v Afghánistánu může být výhodná pro všechny. Americké rozhodnutí umožnit Delhi přístup k technologiím dvojího využití napomáhá postupnému začlenění Indie do amerického protiraketového programu, pod jehož deštníkem se dříve nebo později ocitne celá jižní Asie.

Iránu pochopitelně Washington i nadále přiděluje roli nepřátelského státu. Zatím se Spojeným státům podařilo narušit vztahy Iránu s jeho hlavními regionálními partnery – Ruskem a Indií. Vztahy Iránu s Pákistánem jsou poměrně složité na to, aby tyto dvě země mohly doufat v nějaké porozumění ve vztahu k Afghánistánu. Od Saudské Arábie se také Irán ničeho dobrého nedočká. Takže v otázce Afghánistánu je Irán izolován, a to do značné míry Teherán připravuje o možnost ovlivnit kurs NATO prostřednictvím působení na různá afghánská uskupení. Jakkoliv je to paradoxní, v tuto chvíli by bylo pro Irán optimální variantou, kdyby se Karzai i nadále stavěl u realizací plánů NATO na zadní.

Nakonec bude muset Karzai, jakkoliv je to podivné, hledat společné styčné body s Pákistánem a Iránem. Nedávných rozhovorů v Teheránu se zúčastnili vysocí Karzaiovi zástupci, a on sám pozval pákistánského premiéra Yousufa Razu Gilani na návštěvu Kábulu. Ale čas pro manévrování zřejmě končí.

Ve skutečnosti, pokud se NATO podaří učinit svůj pobyt v Afghánistánu trvalým, budou Irán a Pákistán – a Pákistán možná více, než Irán – hlavími poraženými.

Všechny nemalé investice Pákistánu do lidských a materiálních zdrojů a všechna rizika, která tato země přijala tím, že postavila vlastní stabilitu na závislosti na úspěchu efemérních pokusů o „strategické ukotvení“ v Afghánistánu, přijdou vniveč, pokud se severoatlantickému bloku podaří realizovat svůj strategický plán a začít diktovat podmínky talibancům. Takže pákistánské vojenské velení čeká řada složitých rozhodnutí: do jaké míry je ve stále složitějších podmínkách účelné spojenectví s Karzaiem (a s Iránem)? Stojí za to zříct se ambiciózního plánu dosadit do Kábulu vládu pod kontrolou Islámábádu? Spoléhat se na afghánskou vládu, která není pod kontrolou, v oblasti klíčových pákistánských zájmů, a konkrétně u omezení role Indie v Afghánistánu, si Islámábád dovolit nemůže.

Z pohledu Islámábádu narušil Obama regionální rovnováhu sil tím, že prohlásil, že USA jsou připraveny prosazovat strategické zájmy Indie, v době, kdy Pákistán dělá pro Spojené státy a NATO špinavou práci, zabíjí vlastní občany a umožňuje přes své území dopravu velké části zásilek pro jednotky západní koalice v Afghánistánu.

Ještě nikdy nebyla americká diplomacie v jižní Asii tak bezohledná. NATO se chystá hrát roli ochránce a dozorce Velké hedvábné stezky, po které bude v nedaleké budoucnosti na světové trhy proudit nesmírné přírodní bohatství, jehož přeprava je dnes komplikována situací ve střední Asii a Afghánistánu. A neštěstí Pákistánu je také v tom, že pro Velkou hedvábnou cestu je výstupním bodem do Indického oceánu přístav Gvadar.

Takže, podobně jako duch Banco v Shakespearově tragédii Macbeth, se Pákistán dostaví na summit NATO v Lisabonu jako nezvaný host, který bude pro všechny neviditelný, vyjma amerických stratégů.

Článek Призрак на саммите НАТО vyšel 18. listopadu na serveru fondsk.ru. Překlad L. Janda.
Známka 1.0 (hodnotilo 34)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 0

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 3

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 542