Pád do monetární země nikoho

Bob Chapman

19.10.2010 Komentáře Témata: Finance, peníze, USA, Krize 1998 slov

Neustále se ve vzduchu vznáší otázka ohledně Fedu a toho, kolik státního dluhu může koupit na trhu za stávajících pravidel. My to odhadujeme na 1,7 bilionu dolarů. Velká část z toho může být v pokladničních poukázkách, což pravděpodobně udrží dlouhodobé sazby nízko. Na druhou stranu mohou zvýšit současný limit a nakoupit vše.

To pravděpodobně znamená, že 10letý státní dluhopis by mohl spadnout ze stávající úrovně výnosu na 2,50% na 1,5%, a hypotéky, jak jsme uvedli dříve, by mohly spadnout na 3,38%, u 30letých úvěrů s fixní sazbou. Tento typ duchaplného nakupování by měl tendenci vytlačovat ostatní kupující a nutit je do korporátních dluhopisů, zahraničních dluhopisů, komodit a zlata a stříbra, jakož i zpět do akciového trhu. Tento druh politiky znamená silnou monetizaci, vyšší inflaci a zřejmě nakonec hyperinflaci. Netřeba říkat, že je to velmi nebezpečná hra.

Pád do monetární země nikoho. Likvidita, která bude tlačena na trh POMO, bude enormní, a tato lavina začne počátkem příštího roku a způsobí inflaci cen aktiv. Tato šaškárna také stlačí hodnotu dolaru, což si vynutí otestování hladiny 71,18 a zřejmě i prolomení této dlouhodobé úrovně supportu.

Rezervní likvidita banky pravděpodobně vzroste na 3 biliony dolarů. Budou banky agresivně půjčovat nebo se vypůjčovatelé v důsledku tak neobvyklých podmínek zaleknou? To také znamená, že bilance Fedu by mohla dosáhnout 4 bilionů dolarů. Vyvstává otázka, jestli, pokud to nenakopne zotavení, může QE3 vyskočit na 8 bilionů dolarů? Jak bude vypadat inflace za QE2? Bude 14% nebo 34%? Začne hyperinflace, nebo bude ponechána na období QE3? Tyto odpovědi neznáme, ale vstupujeme na velmi nebezpečné území.

V reakci na tento masivní monetární útok se dolar propadne, akciový trh bude klesat, trhy státních a agenturních dluhopisů zůstanou relativně beze změny, komodity porostou a zlato a stříbro porostou exponenciálně. Všechny vytvořené zdroje si budou muset najít cestu, kam jít, a zcela určitě to nebude do nemovitostí s jejich masivním převisem inventáře, a to navzdory historicky nízkým úrokovým sazbám. Jakmile bude zavedeno, ať již QE2 nebo QE3, časově to bude natlačeno do 3letého okna, nebo kratšího. Volby mohou změnit složení kongresu a senátu, ale směr Fedu je daný. Nemají jinou volbu, než to, co dělají, aby časově odložili kolaps. Tato politika fungovat nebude a všichni elitáři jsou si toho vědomi. Do tří let bychom tu měli mít křupavý deflační kolaps. Úrokové sazby porostou a dluhopisy budou padat, akciový trh zkolabuje, komodity půjdou vlastní cestou a možná o něco ztratí, a zlato a stříbro zůstanou jedinými skutečnými penězi, které se udrží nebo půjdou nahoru. Mohli bychom dodat, že LBMA, Comex a GLD a SLV hned tak nezkolabují. Důvěra v systém bude zničena.

Co se týká únikové strategie Fedu, žádná neexistuje. Nemůže existovat.

Dluhopisy, tyto nástroje garantované konfiskace, zcela určitě nejsou místem, kam jít. Celková návratnost před inflací je děsivá. Po odečtení skutečné inflace je strašlivá. Dokonce i trh si vedl lépe a komodity, zlato a stříbro vzrostly o více než 20%

Fed se stal záchranným lanem země a považujeme to za hluboce znepokojivé, protože to byl Fed, který byl zodpovědný za stav, ve kterém se nyní nacházíme. Poslední pohled prozrazuje, že Fed je nyní druhým největším vlastníkem amerických státních dluhopisů. Minulý týden předběhl Japonsko a dostal se na druhé místo, za Čínu. Samozřejmě, že je to šílenost, ale pokud nejsou cizinci ochotní kupovat a Fed kupovat musí, aby udržel úrokové sazby nízko, musí se stát kupujícím poslední instance. Tato politika začala v červnu, o čemž většina nevěděla, a urychlila propad hodnoty dolaru a zvýšila útěk do zlata, stříbra a komodit.

Otázkou nyní je, jestli to Fed může dělat do nekonečna, a jak vysokou inflace v důsledku takové politiky bude. Biliony dolarů starého dluhu začínají být splatné, přičemž měsíčně přibývá zhruba 150 miliard nového dluhu. Každý měsíc tento dluh roste exponenciálně daleko do budoucnosti. Při utažení dluhové spirály nemůže dospět k jinému závěru, než že nakonec dojde k nesplacení, kterému bude předcházet hyperinflace. Tehdy již veřejnost nebude mít žádnou důvěru v měnu a opustí ji a začne se ji zbavovat okamžitě, jak se jí dostane do ruky. Tam nakonec směřujeme. Načasování je obtížné, protože nevíme, kdy budou velké země konečně kapitulovat. Minulý týden jsme slyšeli komentáře z Brazílie ohledně možnosti podobného setkání jako setkání Dohody Plaza v r. 1985, kde se bude jednat o rozrůstajících se měnových válkách a krachu amerického dolaru. Takovou událost jsme předpověděli v květnu a uvedli jsme, že to přijde zhruba koncem roku nebo začátkem příštího roku. Uvedli jsme, že by to mohlo být potlačeno QE2, které by mohlo probíhat v červnu a červenci. Že se to stalo prostřednictvím repo trhu a jistých bankovních úvěrů, ale nebylo to dostačující, aby s tím šel zároveň i systém.

Výsledkem byla stagnace, vyšší inflace a nezaměstnanost, a Fed byl násilně vržen do trhů státních a agenturních dluhopisů, coby kupující poslední instance. Opravdu nechutným na tom všem je, že Fed nadále lže o tom, co skutečně sleduje. To je částečně důvodem, proč je pro Fed snadné zvýšit akciový trh za předjímání listopadových voleb. Reakcí na to byl velmi silný růst trhu zlata, stříbra a komodit.

Finanční regulace, zákon Dodd-Frank, nezabránila některým nejhorším excesům u strukturovaných aktiv a derivátů; v oblasti, která je v podstatě neregulovaná. Aby banky a investiční firmy dosáhly větších zisků, jsou povzbuzovány dopouštět se finančních podvodů a nebýt subjekty regulace.

Jen málo nebo nic se neudělalo s deriváty, a zde také problém leží, a stejně tak ve strukturovaných aktivech založených na korporátním a státním dluhu. Ty jsou prodávány drobným klientům na základě vyšších výnosů, a spadají sem také nebonitní dluhy a cenné papíry dražební kvality. Možná si myslíte, že tito hlupáci se po zkušenostech se strašlivými ztrátami v minulých pár letech poučili. Očividně ne, a jsou odhodláni o své investice přijít. To nás přivádí zpět k našemu starému pořekadlu, nikdy, absolutně nikdy nehoňte výnos, může to skončit jen ztrátou. Ba co hůř, u těchto cenných papírů neexistují žádné následné trhy. Jste vydáni na milost prodávajících. Dalším problémem je, že regulátoři ani nevědí, že k tomu dochází. To je pochopitelné. Pokud podáte formální stížnost týkající se nahého prodeje nakrátko, jsou hrubí a ignorují vás. To odpovídá aroganci Fedu a SEC, které neposlouchaly varování finanční komunity, že nebonitní hypotéky, ABS, MBS a CDO jsou toxické bomby před výbuchem. Rovněž odmítali podívat se na zákonnost hypoték, zabalování dluhopisů a zjevně podvodný systém ratingu, nabízeného S&P, Fitch a Moody’s. Ba co hůř, posledních pár let garantovali hypotéky prostřednictvím Fannie Mae, Freddie Mac, Ginnie Mae a FHA, kdy tyto všechny ty problémy způsobily, to v první řadě.

Tyto následky nejsou důsledkem stupidity, nekompetentnosti nebo arogance, bylo to tak naplánováno. Je to vaše vláda a soukromě vlastněný Fed v akci.

Čistá krátká pozice ve zprávách obchodníků o závazcích dosáhla minulý týden nového rekordu, a to přes 308,000 kontraktů, u kterých všichni věříme, že jsou v pozici prohrávajících. Situace u zlata a stříbra je podobná. V dobách minulých něco takového, jako čistá krátká pozice, bylo odstrašující a často to vedlo k propadu ceny zlata. Ne tak nyní. Zaznamenali jsme jednodenní korekci a věříme, že je to jen korekce. Peníze a úvěry expandují zuřivým tempem, ekonomická politika je strašlivá a nedávno jsme viděli, jak ¾ finančního osazenstva vlády opouští loď. Osamoceným důležitým přeživším je Tim Geithner, který je nekompetentní a nedokáže si řádně vyplnit ani své daňové přiznání. Dolar zůstává oproti ostatním měnám pod tlakem, a všechny měny klesají vůči zlatu. Euro je pod strašlivým tlakem, stejně jako celá EU. Všechny země do jisté míry zvyšují peněžní zásobu měrou přes 10%. Jak jsme častokrát uvedli, tak produkce zlata a stříbra roky klesala a žádné nové velké projekty v dohledu nejsou. Příštích téměř pět měsíců budeme mít silný trh zlata a stříbra. Nyní máme na trhu jako hlavní kupující faktor Čínu, spolu s Ruskem a tradičně Indií.

Poslední dvě expirace opcí nebyly o ničem, a to může pokračovat. A vše, jen ne toto. Podržte se, centrální banky se staly kupujícími zlata, nikoliv prodávajícími, a evropské centrální banky neprodaly v podstatě nic už dva roky. Můžeme se USA zeptat, kde je zlato Německa. Nulové úrokové sazby učinily pro hráče mnohem méně nákladným být u zlata a stříbra dlouzí. Inflace byla vyšroubována nahoru a měla by dosáhnout koncem r. 2011 14%. Komodity opět proráží střechu. Inflace, skutečná inflace, je již na 7%, nikoliv na 1,6%, jak nás krmí vláda. Reverzní trend u dolaru vypadá hrozivě. Vláda ztratila kontrolu nad potlačováním ceny zlata a ztrácí kontrolu nad ekonomikou. Příští dva roky budou pro světovou ekonomiku katastrofou.

Jedním z velmi důležitých aspektů důsledku posilování zlata jsou geopolitické dopady. Máme Rusko, Čínu a zbytek zemí BRIC seřazených na jedné straně, a USA a Evropu seřazené na druhé. Nejen, že hromadí zlato ve velkém, ale zdá se, že nám říkají, že ve Fort Knox, pod Fedem v New Yorku nebo ve West Point žádné americké zlato není, a to, co tam je, patří někomu jinému. Časem to zjistíme, ale opravdu to bude stačit? Jak říká Ron Paul, udělejme konečně audit Fedu. Od posledního auditu uběhlo už 56 let. V důsledku toho bude mít hromadění a cena zlata ekonomické, finanční a politické důsledky, pokud USA opravdu žádné zlato nemají nebo jen velmi málo. Vláda a ti, kteří ji řídí, lhali roky, takže proč by si měl člověk myslet, že je to tentokrát jinak. Pokud budou tyto země BRIC nadále akumulovat zlato a západ ne, čekají nás obrovské problémy, pokud máme zlata málo nebo žádné. Oficiální držba těchto zemí BRIC je asi 10% toho, co mají USA, Británie a Evropa, ale kvůli minulým zkušenostem věříme, že je to blíže 15%.

Nikdo skutečně neví, jaké je držba zlata u západních centrálních bank, protože to bylo zahaleno tajemstvím, bylo pronajímáno a vedeno v účetnictví jako stále existující, a lži o tom, co mají, jsou legendární. Centrální bankéři si jen myslí, že to musí vědět. Dokonce i Fed používal miliony dolarů daňových poplatníků na nákup kongresu, aby nebyly zásoby zlata auditovány. V důsledku toho jsme v posledních několika desetiletích měli rozvíjející se finanční, měnovou a obchodní válku v našich rukách. Vše je to součástí stejného problému a strategičtí plánovači nevědí, jak toto dilema vyřešit. Možnosti pro západ již neexistují, protože je zbankrotovaný a všichni mají finanční pyramidovou hru organizovanou svými centrálními bankami. Hráči na druhé straně to vědí. S každým uplynulým dnem je nakupováno méně v amerických dolarech denominovaných papírů. To je důvod, proč bylo pro západní centrální banky důležité kontrolovat cenu zlata. Stupidně umožnily kupujícím, jako zemím BRIC, kupovat zlato za 30% toho, za kolik by se mělo prodávat. Zároveň měl jejich program potlačování v posledních 15 letech velmi omezený úspěch. Za tu dobu zlato vzrostlo z 252 na 1,350 dolarů. Za posledních devět let rostlo ročně téměř o 20%, na složeném základě.

Rusko bylo trvalým kupujícím zlata jak u domácí produkce, tak na světových trzích. Čína kupovala domácí produkci, ale nebyla tak agresivní na světových trzích, jako Rusko, kdy si zvolila jemnější tržní přístup. Věříme, že Čína se bude muset stát na trzích mnohem progresivnější, protože její držba dolarů roste, pokud samozřejmě nedojde ke třetí světové válce. Není pro Čínu obtížné, aby na nákupy používala prostředníky, jak činila v minulosti. Čína silně propaguje jak zlato, tak stříbro svým občanům, obzvláště výměnou za dolar. V důsledku tohoto čínského přístupu, přístupu zemí BRIC celkem a nákupům zbytkem světa, bude kontrola obchodování se zlatem brzy u konce. Možná se ptáte, jak to víme. To je dobrá otázka. Trhy nejsou vědecké, jsou formou umění a zabývali jsme se zlatem a stříbrem přes 50 let. Jak běží čas, poznáte, na co se dívat a co očekávat. Proto předpovídáme, že by se to mělo stát. Dlouhodobé studium financí, monetární politiky a přání totální kontroly světa nám umožnilo tvrdit, že věříme, že se to stane. Dělali jsme to posledních 21 let a měli jsme pravdu v 98%. Takže máme vynikající příležitost mít pravdu i nadále.

Bankéři, Wall Street a londýnská City prohráli, a vědí to. Vysílačky a internet odhalily, co sledují celosvětově, a neexistuje způsob, aby to zastavili, vyjma revoluce nebo třetí světové války. Ujel jim vlak, aby mohli takovou diverzi úspěšně vyhrát a mohlo jim to projít, nebo aby přežili. Mazaně provázali skoro všechno. Zlato se opět stalo nejlepší měnou, a cokoliv, co by narušilo pozici zlata, by nyní sestřelilo celý světový finanční systém. Podstatné je, že pokud nevlastníte zlaté a stříbrné mince, zlato a zlaté akcie, jste hlupáci. Oba kovy směřují výrazně nahoru a nic to nezmění.

Článek A Plunge into a Monetary No Man’s Land vyšel na globalresearch.ca 14. října. Překlad L. Janda.
Známka 1.5 (hodnotilo 28)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 463