Volby v Brazílii a zvláštní služby USA

Nil Nikandrov

7.10.2010 Komentáře Témata: Jižní Amerika 990 slov

V poslední době přistupuje Washington k Brazílii s velkou rozvážností. Na pozadí veřejných výtek a sankcí, kterými Washington ve velkém zasypává „demokraticky nedospělé“ země v latinské Americe a Karibiku, vypadají takto loajální vztahy s Brazílií poněkud podezřele.

Je známo, že do kategorie “nedospělých“ Washington za Bushovy éry řadil „politické režimy“ a země, které se opovážily bránit své národní zájmy bez ohledu na USA. Brazílie za osm let vlády Luize Inácio Lula da Silvy tvrdě hájila svoji suverenitu a právo na nezávislou politiku na mezinárodní scéně. Mnozí si mysleli, že dříve nebo později Bushova trpělivost dojde a ukáže Lulovi jeho místo. K ničemu takovému nedošlo. Jestřábi v Bílém domě se rozhodli další konfliktní bod v latinské Americe neřešit. Jedna Venezuela znamená již tak práce nad hlavu.

V březnu 2010 předstoupila ministryně zahraničí Hillary Clinton před diplomatický a „zvláštní“ personál velvyslanectví USA v Brazílii a řekla: „My všichni v Obamově vládě chceme prohloubit a rozšířit naše vztahy s řadou strategicky významných zemí, a Brazílie se nachází na samotném vrcholu seznamu. Je to země, která si skutečně zaslouží pozornost, protože se ze všech sil snaží zajistit pro svůj lid lepší budoucnost. A proto Spojené státy a Brazílie musí společně ukázat správnou cestu všem zemím této polokoule.“

Příznačné: Jako by Hillary přiznávala Brazílii (bok po boku se Spojenými státy) právo „ukazovat správnou cestu“ jiným zemím na kontinentu. „Správná cesta“ pro latinskou Ameriku znamená z pohledu Washingtonu zamezit všem pokusům o socialismus na kontinentu, zřeknutí se integračních projektů bez účasti USA, blokování plánů „populistů“ na vytvoření jihoamerického obranného bloku a zamezování finanční a ekonomické expanzi Číny v tomto regionu.

Před začátkem voleb v Brazílii sem USA poslaly nového velvyslance. A to Thomase Shannona, diplomatickou těžkou váhu, jestřába v holubičím hávu, který dlouhou dobu působil jako náměstek ministra pro latinskou Ameriku.

Shannon dělal, co mohl, aby přesměroval prezidenta Lulu na „správnou cestu“ a přiměl ho ke změně zahraničně-politického kurzu Brazílie. Washington učinil povzbuzující „konstruktivní kroky“ pro sblížení: rozšířil spolupráci v oblasti biopaliv, souhlasil s vybudováním pobočky firmy Boeing, zrušil zákaz Pentagonu vůči brazilskému vojensko-průmyslovému komplexu, a souhlasil například s výrobou a dodáním 200 letadel „Tukan“ americkému letectvu.

Nicméně dostat Lulu na správnou cestu se skutečně nepodařilo. Tento paličák zachoval přátelské vztahy s Chavezem a Moralesem, navštívil Havanu a Teherán, odsoudil pro-americký puč v Hondurasu a přišel s plánem rozvoje národní jaderné energetiky. Vybral si svého náhradníka – Dilmu Rousseff, v jejímž životopise se nachází pro Washington tak znepokojivé věci, jako náklonnost ke komunistické straně, a nelegální práce v partyzánské buňce „Vanguardia Armada Revolucionaria“ v 70. letech. Jejím nejoblíbenějším pseudonymem byla „Johanka z Arku“. Dilmu vydal provokatér. Zatkli ji a byla mučena metodami CIA a „Školy Amerik“. Pak strávila tři roky ve vězení. Po takových zkušenostech získaných pod dohledem „expertů z USA“ je těžké mít zvláštní sympatie k Impériu, dokonce i po tolika letech.

Rousseff začala postupně sbírat body a v průzkumech předběhla kandidáta José Serra, skutečného prominenta pravicových sil. Sondáž prostřednictvím „placených novinářů“ a agentur potvrdila prognózu CIA, že prezidentská kandidátka za Stranu práce Dilma Rousseff na zákulisní dohody s Washingtonem za žádných okolností nepřistoupí. Dala tvrdě najevo, že dává přednost vnitropolitickému a zahraničně-politickému kursu prezidenta Luly. V důsledku toho CIA zvýšila své úsilí Rousseff zdiskreditovat. Z „brazilské složky“ byly vytaženy a rozšířeny do tištěných a elektronických médií informace o „extremismu“ Rousseff.

Obzvláštní péče byla věnována rozšíření zpráv o účasti Rousseff v přepadání bank s cílem získat prostředky pro „financování terorismu“ v Brazílii. Byli vyhledáni svědci – policejní informátoři, kteří fakta o „banditismu Rousseff“ ochotně potvrdili. Prostřednictvím pravicových konzervativních masmédií byla rozpoutána „ratingová“ válka, která poukazovala na perspektivnost José Serra, kandidáta Sociálně-demokratické strany Brazílie, starého chráněnce Washingtonu, a „zaostávání“ Rousseff. Pohotový zásah prezidenta Luly do průběhu volební kampaně umožnil z počátku situaci stabilizovat, a pak přiklonit na stranu Rousseff.

Prognózy o vítězství Rousseff v prvním kole se nevyplnily, chyběla jí 3-4% hlasů. Ve vzniklé situaci mají zvláštní váhu voliči, kteří hlasovali pro „třetí finalistku“ Marinu Silva, kandidátku Strany zelených. Jejích 19% hlasů bude v druhém kole rozhodujících. Boj o „zelené“ voliče již začal a „stínová“ parta Shannona udělá vše, aby se jí podařilo dosáhnout aliance Serry a Silvy.

Počáteční triumfalismus stoupenců Dilmy Rousseff znatelně ochabl: druhé kolo bude stát spoustu úsilí a na straně soupeře – i když tajně, avšak rozhodně a houževnatě – působí Impérium se svým finančně-organizačním a kádrovým potenciálem, který již nejednou zajistil vítězství evidentně prohrávajícím kandidátům. Brazilská masmédia – mediální holding O’Globo, vydavatelský konglomerát Abril, vlivné noviny Folhade Sao Paulo a Estadode Sao Paulo, uznávaný časopis Veja – již přistoupila ke zpracovávání voličů.

Úkolem Shannona a jeho týmu je vytvoření podmínek pro to, aby se do brazilské vlády dostaly „čerstvé síly“, které budou přístupnější kontaktům s Washingtonem. Strana zelených je z tohoto pohledu poměrně perspektivní. Rezidentura CIA v ní má pevné operativní pozice (nějak mi to připomíná české zelené… -- p.p.), což lze vysvětlit dlouhodobým zájmem USA o ekologické problémy Brazílie, obzvláště v povodí Amazonky. Nyní se pracovníci amerických zvláštních služeb, působících v zemi, zaměřili na práci s vedením „zelených“ a vlivnými aktivisty této strany. Odpovídající sondáže probíhají u zástupců José Serra, aby se „zeleným“ zajistily maximálně výhodné podmínky pro vstup do budoucí vlády. Američané pospíchají, protože Marina Silva a její spolubojovníci budou řešit otázku „s kým“ již v neděli, 10. října. Ostatně Dilma Rousseff má také šanci na získání voličů „zelených“, protože Silva do r. 2008 patřila do vlády Luly.

U práce přímo v „terénu“ – špehování, vnikání do domů, kopírování souborů v počítačích „subjektů zájmu“, příprava vyděračských a zastrašovacích operací atd. – se pracovníci amerických zvláštních služeb obracejí na služby bývalých brazilských policistů, kteří byli z těch či oněch důvodů vyhozeni z práce. Zpravidla zastávají ultrapravicové názory – a jejich kandidátem je José Serra. Americká agentura působí ve všech ministerstvech, rozvědce a kontrarozvědce, ve firmách vojensko-průmyslového komplexu. Jen na velvyslanectví a amerických konzulátech je nejméně 40 pracovníků CIA, protidrogové agentury (DEA), FBI a vojenské rozvědky. V nejbližší době je v plánu otevření 10 nových konzulátů v největších městech země, včetně Manaus v Amazonii.

Bez ohledu na to, že v rámci úsporných opatření americké ministerstvo zahraničí zmenšuje počet diplomatických misí, Brazílie dostala výjimku. Tato země se v nejbližších 15-20 letech může stát skutečnou geopolitickou protiváhou USA na západní polokouli. Něco takového nedopustit je stálou starostí Washingtonu, jedno jestli za demokratů, nebo republikánů.

Článek Выборы в Бразилии и спецслужбы США vyšel 6. října na serveru Fondsk.ru. Překlad L. Janda.
Známka 1.4 (hodnotilo 41)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 139