Kyrgyzstán jako „nepotopitelná letadlová loď“ střední Asie

Aleksandr Šustov

21.9.2010 Komentáře Témata: Asie, Analýza 1020 slov

V předvečer parlamentních voleb plánovaných na 10. října se v Kyrgyzstánu vyostřila otázka přítomnosti cizích vojenských základen na jeho území, kdy v jejich počtu tato republika ve střední Asii vede. Zprvu vešlo ve známost, že vláda Kyrgyzstánu před dvěma měsíci prodloužila smlouvu na provoz amerického tranzitního střediska na letecké základně Manas. Pak ministerstvo obrany přišlo s iniciativou aktivace procesu sloučení všech ruských vojenských objektů na území republiky do jedné vojenské základny a zvýšit u ní nájemné. V podmínkách permanentní společensko-politické nestability a za existující hrozby zopakování etnických střetů se vláda země zřejmě pokouší využít vojenské základny cizích zemí pro upevnění vlastní pozice.

O prodloužení smlouvy o pronájmu tranzitního střediska Manas, nacházejícího se na letišti v Biškeku, informovaly kyrgyzské sdělovací prostředky, s odvoláním na informace z amerického ministerstva zahraničí, 13. září. Podle těchto údajů byl dokument podepsán již v červenci t. r., nicméně ani jedna ze stran tento fakt nevyjevila. V souladu s podmínkami smlouvy podepsané v r. 2009 se tato smlouva musí prodlužovat každý rok. V Kyrgyzstánu samotný fakt tajného podpisu smlouvy vyvolal tvrdou kritiku. Podle názoru kyrgyzských internetových novin „Bílá plachta“ informace o prodloužení nájmu Manas nebyly zveřejněny proto, aby se zachovala možnost požádat o vojenskou a vojensko-technickou pomoc Rusko a Organizaci kolektivní bezpečnosti (CSTO), k čemuž se vláda této země v poslední době uchylovala často. Není jasná ani výše nájemného a otázka, kdo nyní kontroluje silně výhodný byznys dodávek leteckého paliva pro Manas, který dříve přináležel synovi prezidenta Kurmanbeka Bakijeva Maksimovi.

Vláda R. Otunbajeva v podstatě, podle názoru novin, pokračuje v „mnohavektorové“ politice svých předchůdců. To názorně dokazuje simultánní podpis smlouvy o prodloužení pronájmu základny Manas a získání dvou grantů od Ruska v rámci bezplatné pomoci, prvního ve výši 20 a druhého ve výši 10 milionů dolarů. Mimo to na setkání členských zemí CSTO v srpnu R. Otunbajeva žádala o pomoc pro Kyrgyzstán ve formě vojenské techniky. Nedávno ministerstvo zahraničí Kyrgyzstánu odeslalo americké ministryni zahraničí Hitlary Clinton a ministru zemědělství Tomu Visackovi žádost Rozy Otunbajeva o poskytnutí externí pomoci ve formě potravinářské pšenice ve výši 50,000 tun a 20,000 rýže, a to do 1. prosince 2010. Jinak prý bude potravinová bezpečnost Kyrgyzstánu pro tuto zimu ohrožena.

Otázka osudu americké vojenské základny v Manas byla hlavním dráždivým faktorem vztahů RF s předešlou kyrgyzskou vládou. V únoru 2009 Rusko přislíbilo Kyrgyzstánu bezplatnou pomoc ve výši 150 milionů dolarů, zvýhodněný úvěr ve výši 300 milionů dolarů a 1,7 miliardy dolarů na výstavbu vodní elektrárny Kambaratinskaja-1. Podle názorů analytiků bylo hlavní podmínkou poskytnutí úvěrů ukončení provozu americké základny Manas. Po poskytnutí prvních dvou úvěrů Biškek rozhodl americkou vojenskou základnu zachovat, kdy ji přejmenoval na Tranzitní středisko a zvýšil nájem téměř na trojnásobek – na 60 milionů dolarů ročně. To vyvolalo otevřené rozhořčení Moskvy, která odmítla podpořit K. Bakijeva v době „druhé kyrgyzské revoluce“. To, že americká základna v Kyrgyzstánu má být uzavřena po vyplnění úkolů, kvůli kterým byla vytvořena, sdělil v rozhovoru pro Wall Street Journal v červnu ruský prezident D. Medveděv. Takže fungování základny považuje Moskva stále za dočasné.

Na pořad jednání se dostala i otázka ruských vojenských objektů, jejichž většina se nachází na území Kyrgyzstánu již z dob Sovětského svazu. 14. září kyrgyzský ministr obrany Abibilla Kudajberdijev při jednání se svým ruským kolegou Anatolijem Serdjukovem v Moskvě navrhl, jak co nejrychleji podepsat dohodu o sloučení ruských vojenských objektů nacházejících se na území Kyrgyzstánu do jedné základny, a uzavřít smlouvu na 49 let s možností jejího následného prodlužování o 25 let. Přičemž se Biškek chystá zvýšit nájem a úhradu dostávat nikoliv v penězích, ale ve formě dodávek zbraní a vojenské techniky, protože tato země nemá svoji vlastní vojenskou výrobu. Kyrgyzstán by chtěl uzavřít dohodu do parlamentních voleb, kdy se domnívá, že současná vláda má veškeré potřebné pravomoci. To okamžitě vyvolalo podezření analytiků, že Biškek, který má slabou kontrolu nad jižními oblastmi země a bojí se opakování masových nepokojů a proniknutí bojůvek ze zahraničí, chce posílit bojové schopnosti svých silových struktur.

V Kyrgyzstánu se nachází pět ruských vojenských objektů: letecká základna v Kant, kde je alokováno asi deset letadel a vrtulníků; komunikační uzel ruského námořnictva v osadě Kara-Balta; zkušební polygon protilodních zbraní Kojsary v Karakol na jezeře Issyk-Kul; automatická seismologická stanice v Issyk-Kulskaja; a radioseismická laboratoř v džalal-abadské oblasti. Mimo to se v Kyrgyzstánu nachází rusko-kyrgyzský podnik pro vývoj a zkoušky torpéd Ozero, ve kterém 95% akcií patří Rusku, a továrna na výrobu torpéd Dastan, kde se 48% akcií Biškek rozhodl předat Moskvě výměnou za odepsání části dluhu, ale nepřevedl je. Dohody o sloučení ruských vojenských objektů do jediné základny a o následném uzavření nové smlouvy byly učiněny v srpnu loňského roku na setkání hlav států CSTO v kyrgyzském Čolpon-Ata. Tehdy Biškek souhlasil s umístěním ruského výcvikového střediska na jihu pod záštitou CSTO. Nicméně následné zhoršení vztahů mezi Moskvou a Biškekem vedlo k tomu, že tyto dohody nebyly realizovány.

Brzy se objevily informace, že vojensko-výcvikové středisko na jihu nevybuduje Rusko, ale USA, které, obávajíc se o bezpečnost severní zásobovací sítě pro jednotky v Afghánistánu, plánovaly rozmístit do všech pěti zemí střední Asie zvláštní paradesantní jednotky. Po „druhé kyrgyzské revoluci“ byla otázka vybudování amerického vojensko-výcvikového střediska stažena z jednání, protože situace v jižních oblastech Kyrgyzstánu byla značně nestabilní. Nicméně 16. září ministr obrany Abibilla Kudajberdijev sdělil, že jednání o vybudování amerického výcvikového střediska ve městě Oš bude po parlamentních volbách možná obnoveno. V současné době Američané čekají na jejich výsledky, protože otázku vojensko-výcvikového střediska, jak 6. září sdělil v rozhovoru pro „Komersant“ náměstek ministra zahraničí USA pro střední a jižní Asii Robert Blake, budou řešit s novou legitimní kyrgyzskou vládou.

Svoji vojenskou základnu na jihu země by chtělo otevřít i Rusko. Jedním z jejích hlavních úkolů může být boj s pašováním drog z Afghánistánu, jejichž překladištěm se v posledních letech stalo Oš. Letos v červnu navrhl vytvoření ruské vojenské základny pro potírání pašování drog na jihu Kyrgyzstánu šéf Federální služby pro boj s nezákonným obchodem s narkotiky (FSKN) Viktor Ivanov. Podle něj by to umožnilo účinnou likvidaci kanálů pro dodávky drog v této zemi, protože bez vojenské přítomnosti v tomto regionu „jen velmi obtížně prosíme Kyrgyze, aby tento úkol řešili“.

Permanentní vnitropolitická nestabilita, hrozba zopakování masových nepokojů, etnických střetů, pronikání bojůvek, a rovněž zjevná slabost kyrgyzských silových struktur přispívá k tomu, že vláda této země se bude i nadále snažit využívat cizí vojenské základny pro posílení své pozice. Přičemž cizí vojenská přítomnost v Kyrgyzstánu se bude podle všeho nadále zvětšovat, protože vypořádat se s četnými vnitřními problémy svými silami není dnes vláda země schopna.

Známka 1.2 (hodnotilo 19)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 361