Americká ekonomika padá - 2. část

Bob Chapman

14.7.2010 Komentáře Témata: Finance, peníze, Analýza 2397 slov

Předchozí část

Poslední zpráva MMF o měnové skladbě oficiálních cizoměnových rezerv byla právě zveřejněna. Ve čtvrtletí končícím 31. březnem došlo k největšímu relativnímu poklesu u centrálních bank v držbě dolaru, která v percentuálním vyjádření poklesla u celkových rezerv z 62,2% v 4. Q 2009 na 61,5% v 1. Q 2010. To je nejnižší držba amerických dolarů zahraničními bankami všech dob. Je dosti podivné, že euro nemělo z této ztráty důvěry v dolar největší prospěch (také se relativně propadlo o 0,1% u celkových držeb, na 72,2% v 1. Q), ale měla ji kategorie „ostatních“ měn. Předpokládáme, že v tomto konkrétním koši je dominantní měnou čínský juan. Ostatní rezervy vzrostly za čtvrtletí z 3,1% na 3,7%. Centrální banky začínají převádět držbu z dolaru (a po tomto čtvrtletí zcela jistě z euro), a do netradičních nerozvinutých měn. Stávají se ruská a čínská měna pomalu rezervními?

Čas konce investičních fondů dorazil. Na jednu stranu do nich buší S&P přidělením téměř -8% YTD, což způsobuje kolaps hodnoty vlastních akcií fondů. Na druhou stranu investoři nyní stáhli 30 miliard dolarů v hotovosti, což si vynutilo reakci, kdy následuje jeden prodej za druhým, a ještě větší odpisy. Ach, krása keynesiánského systému se rozpadá. A nezapomínejme, že úroveň hotovosti ve fondech je blízko rekordních minim. Pokud nebude možné propad trhu zastavit, a pokud investoři, kteří již nyní mají v trh nulovou důvěru, provedou další redukci, mohl by to být začátek konce odvětví fondů. Jako relevantnější ICI nedávno oznámil z domácích akciových investičních fondů odliv ve výši 1,248 milionů dolarů: je to osmý týden odlivu v řadě od bleskového krachu, a za toto období odteklo 32 miliard dolarů.

V době, kdy byl Stephen Friedman, bývalý předseda Goldman, šéfem výboru auditu svého představenstva, byly akcie Goldman během zrychlujícího se globálního finančního krachu o 65% níže oproti svému 52 týdennímu maximu.

Friedman, 72 let, který je stále ředitelem Goldman, koupil 17. prosince 37,300 akcií v průměru za 80,78 dolarů. O pět týdnů později získal dalších 15,300 v průměru za 66,61 dolarů. Včera se cena těchto akcií zdvojnásobila na 133,76 dolarů, což přineslo Friedmanovi papírový zisk 3 miliony dolarů.

Nyní sněmovní Výbor pro dohled a vládní reformu Friedmanovi nákupy akcií vyšetřuje. Chce vědět, proč mu bylo dovoleno koupit akcie banky, ve které prováděl regulaci jako předseda newyorského Fedu.

Friedman zastával jak tento post, tak měl křeslo v představenstvu Goldman, když se tato firma stala v září 2008 holdingovou společností. Zákon o Federálních rezervách zakazuje, aby představitel newyorského Fedu na tomto postu byl zároveň ředitelem banky, nebo aby kupoval její akcie.

Stejní bankéři, kteří prodali Massachusetts úrokové swapy, které nafoukly dluh financující tak zvanou silnici Big Dig a projekt tunelu v Bostonu, což stálo daňové poplatníky 100 milionů dolarů, dostávají dokonce ještě více peněz, aby napravili to, co zničili.

Bankéři UBS AG se v r. 2001 objevili v Úřadu pro mýtné Massachusetts s řešením rostoucího deficitu této státní agentury, která dohlížela na projekt za 15 miliard dolarů. Banka dala úřadu 29,1 milionů dolarů na úrokový swap svázaný s dluhopisy Big Dig za 800 milionů, a tato dohoda znamenala, že se sníží náklady tím, že se splatí dluh a pokryje se část rozpočtového schodku. JP Morgan Chase & Co. a Lehman Brothers Holdings Inc. udělaly podobné kšefty.

Dohoda s UBS se nevyplatila, když se úvěrový trh propadl na úroveň před dvěma lety, což stálo plátce mýtného dalších 36,3 milionů na dalších úrocích a v Zurichu sídlící banku to vedlo k tomu, že za ukončení dohody požadovala 400 milionů dolarů, když pojišťovna dluhopisů Big Dig ztratila svůj špičkový rating.

„O stinných stránkách těchto swapů opravdu nepadla žádná zmínka,“ řekla Christy Mihos, členka představenstva mýtné společnosti v letech 1999 až 2004, která pro dohodu s UBS hlasovala. „Bylo to vykreslováno jako něco naprosto snadného, kde jsme nemohli prodělat.“

Nezaměstnanost pravděpodobně zůstane vysoká po dlouhou dobu, řekli dva představitelé Federálních rezerv ve středu a naznačili, že americká centrální banka nijak se zvýšením ultra nízkých úrokových sazeb nespěchá.

Umírněné komentáře prezidenta chicagských Federálních rezerv Charlese Evanse a guvernérky Federálních rezerv Elizabeth Duke přišly dva dny předtím, než se má podle očekávání objevit vládní zpráva, že nezemědělská pracovní místa v červnu poklesla. Pokud se tak stane, červen bude prvním měsícem, kdy letos počet nezemědělských míst klesl.

Evans z chicagského Fedu řekl, že ekonomické zotavení „evidentně přišlo“, kdy se letos očekává růst 3,5%.

Ale inflace klesá a očekává, že v příštích třech či více letech poklesne pod jeho doporučení 2%.

Zatím činí nezaměstnanost 9,7% a „bude trvat řadu let, než se dostane dolů na míru, o které bychom mohli říct, že je téměř akceptovatelná“, řekl v ojedinělém 30 minutovém rozhovoru na CNBC.

Vzato dohromady, nízká inflace a vysoká nezaměstnanost znamená, že současná akomodační politika Fedu je stále potřebná, řekl.

Fed snížil úrokové sazby téměř na nulu v prosinci 2008, aby pomohl zvrátit nejhorší ekonomický propad za desítky let, a do finančního systému napumpoval více než 1 bilion dolarů pomocí nákupů nemovitostmi krytých cenných papírů. Minulý týden zopakoval slib, že bude držet úrokové sazby nízko „po delší dobu“.

Těsně před západem slunce 10. dubna 2006 přistálo letadlo DC-9 na mezinárodním letišti v přístavním městě Ciudad de Carmen, 500 mil východně od Mexico City. Jak se k letadlu blížili vojáci, posádka se je snažila zahnat a řekla, že nedošlo k žádnému závažnému úniku petroleje. Takže vojáci pojali podezření a letadlo prohledali.

Našli 128 černých kufrů naplněných 5,7 tunami kokainu v hodnotě 100 milionů dolarů. Tato zásilka měla být údajně dodána z Caracasu pašerákům drog v Toluca, poblíž Mexico City, zjistili později mexičtí vyšetřovatelé. Policie objevila ještě něco dalšího.

Pašeráci koupili DC-9 za vyprané peníze, které převedli přes dvě největší banky v USA: Wachovia Corp. a Bank of America Corp., uvedl časopis Bloombergu Markets ve svém vydání ze srpna 2010 (??? – p.p.).

To nebyl ojedinělý incident. Wachovia, jak se ukázalo, si udělala z pomáhání přesouvat peníze pro mexické pašeráky drog zvyk. Wals Fargo & Co., která koupila Wachovii v r. 2008, u soudu připustila, že tento subjekt nemonitoroval a neoznamoval podezření na praní peněz pašeráky drog – včetně hotovosti, která byla použita na nákup čtyř letadel, která přepravila celkem 22 tun kokainu.

Toto připuštění přišlo v rámci dohody, kterou Wachovia, sídlící v severokarolínském Charlotte, udělala s federálními vyšetřovateli v březnu, a vrhá světlo na z velké části nezdokumentovanou roli amerických bank v násilném obchodu s drogami, který zmítal Mexikem poslední čtyři roky.

Refinancování vytáhlo celkové americké žádosti o hypotéku na osmiměsíční maximum, když úvěrové sazby spadly na rekordní minima nebo do jejich blízkosti, ale poptávka po domech minulý týden klesla na 13leté minimum, uvedla ve středu Asociace hypotéčních bankéřů.

Americký trh nemovitostí po jarních výprodejích nadále klesal, poháněn právě vypršenými daňovými úlevami až do výše 8,000 dolarů, o které byly připraveny letní nákupy.

Směr nahoru je nyní omezen nezaměstnaností, která dosáhla téměř 10%, silnou nabídkou zabavených nemovitostí a potlačenými prodeji ze strany vlastníků, kteří čekají na správnou dobu, aby své domy opět vrhli na trh.

Žádosti na refinancování hypoték vyskočily v týdnu končícím 25. červnem na 12,6%, nejvyšší úroveň od května 2009, kdy v průměru poklesla 30letá hypotéční sazba o 0,08% na 4,67%, uvedla skupina hypotéčních podnikatelů.

Ve svém právě vydaném Dlouhodobém rozpočtovém výhledu CBO přišel s velmi vážnými varováními ohledně projekce amerického dluhu. Stručně, výdaje na zdravotnictví a sociální pojištění budou spotřebovávat stále větší část rozpočtu a budou státní dluh tlačit prudce nahoru, pokud zákonodárci nebudou jednat, varoval ředitel CBO Douglas Elmendorf. „CBO projektuje, že stárnutí populace a rostoucí náklady na zdravotní péči způsobí, že výdaje na hlavní mandatorní zdravotní programy a sociální pojištění vzrostou z dnešních zhruba 10% GDP asi na 16% GDP za 25 let, pokud nebudou stávající zákony změněny.“ Zatímco to nezní příliš dramaticky, způsob, jakým se toho dosáhne je založen na základě následujících směšných předpokladů (které Paul Krugman zcela určitě považuje za naprosto normální): „vládní výdaje na cokoliv jiného, než hlavní mandatorní zdravotnické programy, sociální pojištění a úroky z federálního dluhu – na aktivity jako národní obrana a celá řada domácích programů – poklesnou na nejnižší podíl na GDP od období před druhou světovou válkou“. Hodně štěstí. V mnohem realističtějším alternativním fiskálním scénáři CBO poznamenává, že „za výrazně nižších příjmů a vyšších výloh dosáhne dluh do r. 2020 87% GDP. Pak rostoucí nerovnováha mezi příjmy a neúrokovými výdaji, v kombinaci s exponenciálně rostoucími úrokovými náklady, velmi rychle vytlačí dluh na neudržitelnou úroveň. Dluh jako podíl na GDP přesáhne své historické maximum 109% do r. 2025 a v r. 2035 dosáhne 185% GDP“. Závěr CBO je noční můrou pro každého zarytého keynesiánského fundamentalistu (víte, o kom je řeč): „Čím dříve dojde k dohodě na dlouhodobých změnách u výdajů a příjmů, a čím dříve budou po skončení ekonomické slabosti provedeny, tím menší budou škody pro ekonomiku plynoucí z rostoucího federálního dluhu. Časnější opatření by si vyžádala více obětí dřívějších generací, aby to prospělo pozdějším generacím, ale umožnilo by to také menší nebo postupnější změny a poskytlo by to lidem více času se jim přizpůsobit.“

Před měsícem byl Sarkozy znepokojen, že Merkel se opovážila převzít iniciativu a zakázala nahé obchodování s CDS nakrátko. Jako u sveřepého reakcionáře tento čin pouze odložil jeho nevyhnutelné rozhodnutí učinit totéž (protože politici, moudří se svými doktoráty, které mají, plně chápou všechny nuance, které sužují finanční ekosystém). Nicméně když se podíváme na data DTCC z tohoto týdne, máme pocit, že může uspíšit své rozhodnutí připojit se k tomuto týmu zakazujícímu CDS. S celkovým čistým snížením rizika v nominální hodnotě 456 milionů byla Francie hlavním subjektem, který minulý týden usiloval o ochranu. Ve velmi klidném týdnu, kdy pět nejaktivnějších jmen ani nedosáhlo hranice 100 mm dolarů, Francie více než zdvojnásobila počet dvou suverénů – Mexika (tam nám není jasné, nejde-li o nějaký kontra tah vůči juanu, který Goldman prosazoval jako MXN pozitivní, což znamená, že obchodníci se pravděpodobně zajistili zbavením se mexických CDS). Co je ale pravděpodobně ještě pozoruhodnější, je náhlé a dramatické objevení se Číny na třetí příčce. Vítej, Číno! A po dnešním překvapivém PMI a následném tržním výprasku jsme si jistí, že do jednoho nebo dvou týdnů se Čína rychle stane základem první 3 a rychle se dostane na vedoucí pozici, kam po právu patří. Jsme si také jistí, že východoevropské trvalky pechfóglů, Rumunsko a Bulharsko, nesměle vstoupí příští týden do první 10.

Jisté zajímavé věci bylo možné vidět také u snižování rizika, kde Itálie zaznamenala zrušení medvědích pozic za více než 1 miliardu dolarů. To je pravděpodobně jediné největší snížení rizika suveréna za týden, které jsme zaznamenali za posledních několik měsíců. Nicméně bez jakýchkoliv konkrétních zpráv od pramene předpokládáme, že jde pouze o vybírání zisků po řadě týdnů nepřetržitého snižování rizika. Řecko, které nikoho nezajímá, nadále prochází snižováním rizika, které bylo nicméně ve světle nového rekordu tohoto týdne s rozšířením na 5leté CDS poněkud neočekávané.

V tabulce to uvedeno není, ale zcela jistě to stojí za zmínku, a to samotný stát Kalifornie, který byl se svým čistým snížením rizika o 377 milionů třetím subjektem, který nejvíce zkrátil své pozice. Kácí se propaganda „vše je v pořádku“ i v poslední baště?

V r. 2004 revidovaná a rozšířená kniha Bagdikiana Nový mediální monopol uvádí, že pouhých 5 korporací – Time Warner, Disney, Murdochova News Corporation, německá Bertelsmann a Viacom (dříve CBS) – nyní kontroluje většinu průmyslu médií v USA. NBS General Electric je v těsném závěsu šestou.

Počet lidí žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti vyskočil v posledním týdnu o 13,000 na 472,000, jak informovalo ve čtvrtek ministerstvo práce. Ekonomové dotázaní Market Watch očekávali, že toto číslo spadne na 455,000. Čtyřtýdenní průměr u prvotních žádostí – což je lepší měřítko pro trendy u nezaměstnanosti, než volatelní týdenní číslo – vzrostl o 3,250 na 466,500, nejvyšší úroveň od začátku března.

„Když se rozpočtové utrpení státu NY dostalo do titulků, přišla z New Yorku včera některá zajímavá odvozená data: hodnoty indexu obchodního ISM města New York za červen ukázaly nepříjemný pokles na 69,3, z květnových 89,9, největší jednoměsíční propad v historii, kdy šestiměsíční výhledový index poklesl na 69,6, z 84,2 (povšimněte si, že květnová čísla byla neobvykle silná, a jsou za toto zkreslení z velké části zodpovědná). Index zaměstnanosti za tento měsíc vzrostl, zatímco se zlepšila data o provozním kapitálu. Včera večer městská rada NY schválila rozpočet ve výši 63,1 mld dolarů, včetně 8,92 mld na emisi dluhopisů a výrazných kapitálových výdajových škrtů. Dluhová služba pro fiskální rok 2011 je projektována na 5,35 mld dolarů a do r. 2014 vzroste na 6,59 mld, za projektovaného deficitu v tomto roce ve výši 5,34 mld dolarů. NYC je největším emitentem komunálních dluhopisů v USA, a jak se podmínky zhoršují, je na horizontu problém s celostátním komunálním dluhem.“

Jako by bylo potřeba dalších strachů ohledně prasknutí čínské bubliny, přišly v noci zprávy, že různé čínské provincie zvyšují minimální mzdy, aby zklidnily sociální nepokoje, které přišly po překvapivém poklesu u čínského PMI. Zde přichází CEBM s velmi děsivým výhledem u čínského obchodu obecně, a exportů konkrétně. No, když nic jiného, jistě to pomůže USA potlačit svůj nejhorší obchodní deficit na světě o trochu výše, takže budou moct mnohem méně dovážet. Ze zprávy: „Náš indikátor CEBM pro čínský export již dosáhl vrcholu, což naznačuje, že čínský export pravděpodobně brzy vyvrcholí. Náš exportní model naznačuje, že čínský export může ve 3. Q zpomalit, v důsledku oslabení domácí a zahraniční poptávky.“ A zde je pár špatných zpráv pro Obamův plán v příštích 5 letech zdvojnásobit americké exporty: „Protože vláda neoficiálně přijala normalizační strategii a vzdala se stimulačních balíčků, pravděpodobně uvidíme, že investice do nemovitostí, infrastruktury a výroby ztratí v druhém pololetí páru. Zpomalení FAI může způsobit tlak na čínské dovozy směrem dolů.“ Nebojte se – se svými rekordními výdaji z rozpočtu NASA brzy objeví inteligentní a bohatý život na Marsu, který bude více než rád, když bude moct dovézt všechny americké finanční inovace a ty tři další věci, které máme na vývoz.

Prezident Barack Obama zaručí bývalému veliteli v Afghánistánu generálu Stanley McChrystalovi čtyřhvězdičkovou penzi, i přesto, že ho minulý týden vyhodil kvůli komentářům hanícím civilní vůdce.

McChrystal byl vykopnut asi rok poté, co dostal svoji čtvrtou hvězdičku – za poloviny doby, která je normálně nezbytná, aby ho to kvalifikovalo pro důchod čtyřhvězdičkového generála ve výši 12,475 dolarů měsíčně, před zdaněním, a to podle odhadů Pentagonu založených na jeho 34 letech služby.

„Uděláme cokoliv nezbytného, abychom zajistili, že on, někdo, kdo sloužil své zemi jak nejdovedněji dokázal, bude moct odejít do důchodu na úrovni čtyř hvězdiček,“ řekl reportérům mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Nebylo jasné, jestli bude Obama muset udělit výjimku.

McChrystal informoval armádu o svém plánovaném odchodu do výslužby v pondělí, což byl široce očekávaný krok poté, co on a jeho pobočníci naštvali Bílý dům tím, že si utahovali z prezidenta a hlavních civilních poradců v článku pro časopis Rolling Stone.

V tomto článku sám McChrystal pronesl ponižující poznámky o vice-prezidentovi Joe Bidenovi a zvláštním americkém vyslanci v Afghánistánu a Pákistánu Richardu Holbrookovi. Jeho pobočníci podle citací nazvali poradce pro národní bezpečnost Bílého domu Jima Jonese „kašparem“.

Pokud by Obama nechtěl být McChrystalovi nápomocný, nechal by ho odejít do důchodu s platem tříhvězdičkového generála ve výši 11,736 dolarů měsíčně, před zdaněním, a to podle odhadů Pentagonu, po vzetí v úvahu doby strávené McChrystalem v armádě.

Obama jmenoval na místo McChrystala generála Davida Petraeuse. Během svého potvrzujícího slyšení před senátním výborem v úterý Petraeus naděje na rychlý obrat po devíti letech války mírnil.

Baltský suchý index padal 25 dní, nejdelší pokles od srpna 2005.

Pokračování...

Známka 1.3 (hodnotilo 31)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 690