Pochybnosti o „sebevraždě“ Davida Kellyho rostou

Alex Newman

7.7.2010 Komentáře Témata: Současné události 1140 slov

Nová odhalení u podezřelé „sebevraždy“ alarmisty dr. Davida Kellyho ještě silněji poukazují na možnost vraždy a následné ututlávání, a to podle explozivního šetření britských novin Daily Mail.

David Kelly působil jako inspektor zbraní hromadného ničení OSN v Iráku a jako vědec britského ministerstva obrany. Byl široce považován za předního světového experta na chemické a biologické zbraně, který dokonce působil jako korektor u zprávy britské výzvědné služby o iráckých ZHN. S některými tvrzeními nesouhlasil a řekl to svým nadřízeným, ale byl ignorován.

Před sedmi lety začala podivná sága, když Kelly vyvolal masivní skandál. Prozradil podrobnosti o vládních lžích o ZHN – použitých pro ospravedlnění invaze do Iráku – různým novinářům. Jako zdroj byl nakonec odhalen on, a parlament ho vyzval, aby svědčil v rámci vyšetřování, které u tohoto explozivního obvinění prováděl. Pak, než mohl odhalit ještě více devastujících tajemství, byl nalezen mrtev.

Vláda, vedená premiérem Tony Blairem, okamžitě zarazila běžné ohledání těla – zákonný požadavek v případech, jako tento. Místo toho začala u této předčasné smrti s mnohem mírnějším „šetřením“, vedeným lordem Huttonem.

Ale jakmile „vyšetřování“ dospělo k závěru, že odchod Kellyho byla sebevražda, kdy smrt byla způsobena poraněními nožem, které si dr. Kelly sám způsobil, média začala tuto historku rozcupávat na kousky a poukazovala na nekonzistentnosti a pokládala nepříjemné otázky, na které stále nebylo uspokojivě odpovězeno – pokud se jimi vůbec někdo zabýval. Vyšetřování bylo označeno za „lakování na bílo“ a „ututlávání“ řadou médií, vyšetřovatelů, lékařů a výzkumníků.

Dva záchranáři, kteří byli na místě nálezu Kellyho těla, vystoupili veřejně a řekli, že věří, že poškozená žíla nebyla příčinou smrti, jak tvrdila oficiální zpráva. „Prostě si myslím, že je nanejvýš nepravděpodobné, že zemřel na poranění na zápěstí, které jsme viděli,“ řekla záchranářka Vanessa Hunt britskému tisku. „Nebylo tam zkrátka dost krve. Když si někdo přeřízne žílu, ať již náhodou nebo úmyslně, krev je vystřikována všude.“ Další záchranář nabídl podobnou analýzu.

Dal se dohromady také tým zainteresovaných vědců a lékařů a byla vytvořena Vyšetřovací skupina Kellyho smrti. I oni věřili, že vyšetřování mělo vážné nedostatky a řekli, že oficiální závěr je „vysoce nepravděpodobný“.

„Žíly na zápěstí jsou tenké a jejich poškození nevede k život ohrožující ztrátě krve,“ napsali v dopise novinám Guardian tři členové skupiny, všichni lékařští specialisté, a dožadovali se znovuotevření vyšetřování. „Aby zemřel na vykrvácení (sic), musel by dr. Kelly ztratit asi dva a půl litru krve – je nepravděpodobné, že by ztratil více než půl litru.“

Tým rovněž poznamenal, že udané množství prášků proti bolesti, které měl Kelly údajně spolknout, by k jeho smrti nepřispělo. V jeho žaludku byla ve skutečnosti nalezena pouze část jedné tablety.

A k pochybnostem o oficiální historce přispěly nadále i dokumenty získané prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím, které ukázaly, že na noži, který Kelly údajně použil pro své usmrcení, nebyly nalezeny žádné otisky prstů.

„Někdo, kdo se chtěl zabít, by se nezatěžoval otíráním otisků z nože,“ řekl ministr britského parlamentu a současný ministr dopravy Norman Baker, který napsal o Kellym knihu, kde tvrdí, že byl zabit, protože mohl odhalit více lží použitých při přípravě invaze do Iráku. „Je to zkrátka velmi podezřelé. Je to jedna z věcí, která mne nutí si myslet, že dr. Kelly byl zavražděn. Případ by měl být znovu otevřen.“

Mluvčí policie chybějící otisky prstů přiznal, ale řekl, že „to nemění nic na oficiálním vysvětlení“.

Podezření u tohoto případu vzrostla ještě více poté, co bylo začátkem tohoto roku odhaleno, že dokumenty oficiálního vyšetřování byly britskou vládou utajeny na neskutečných 70 let, což je bezprecedentní tah, který rozdmýchal plameny skepticismu. Všechny lékařské, vědecké a fotografické záznamy byly zcela zapečetěny lordem Huttonem, včetně ohledacího protokolu.

„Toto nevysvětlitelné utajování může vyvolat pouze podezření, že úřady mají na zatajení opravdu něco velmi zlého,“ poznamenala Melanie Phillips ve zprávě pro Daily Mail. „Já sama jsem se setkala s lidmi obeznámenými s temným světem, ve kterém se dr. Kelly pohyboval, a ti jsou si jisti, že byl zavražděn.“ Další článek Daily Mail informoval, že právní základ pro náhubek „experty zvyklé na takové věci zarazil“.

Výzkumníci našli u „oficiální“ historky spoustu problémů – příliš mnoho, aby je bylo možné podrobně zmínit v jednom článku. Ale některé nové informace shrnuté Daily Mail v čerstvějším článku s názvem Dr. David Kelly: Usvědčující nové důkazy, které poukazují na ututlávání vládou Tony Blaira stojí za vylíčení.

„K našim novým odhalením patří nejednoznačná povaha znění úmrtního listu dr. Kellyho; existence anonymního dopisu, kde se uvádí, že jeho kolegové byli varováni, aby se neúčastnili jeho pohřbu; a mimořádné tvrzení, že tapeta v domě dr. Kellyho byla stržena policí několik hodin poté, co byl nahlášen jako nezvěstný – ale předtím, než bylo nalezeno jeho tělo,“ uvedly noviny a poznamenaly, že „pečlivé a důkladné vyšetřování“ „poskytlo důkazy, které vyvolávají ještě znepokojivější otázky“.

Úmrtní list, získaný teprve nedávno, obsahuje podivný jazyk v sekci, kde se vyplňuje místo smrti. Místo aby tam bylo uvedeno, v úmrtním listu stojí, že Kelly byl „nalezen mrtev“ na Harrowdown Hill. Experti říkají, že samotné znění postačuje, aby bylo zahájeno další vyšetřování, obzvláště proto, že ve vztahu k místu nálezu těla dr. Kellyho existuje řada dalších neregulérností (jako vrtulníky s tepelnými senzory, které měly podle oficiální historky najít tělo při svém přeletu).

Úmrtní list také uvádí, že ohledání bylo provedeno. Ale nebylo. Chybí tam také podpis úředního ohledávače nebo lékaře, něco, co musí být na všech úmrtních listech v Británii.

„Tento úmrtní list je důkazem, že příčina smrti dr. Kellyho nebyla řádně prozkoumána. Je to důkaz posouzení tohoto případu předem. Při ohledávání by příčina smrti nebyla nalezena, dokud by nebylo ohledání dokončeno,“ řekl bývalý ohledávač a právní expert dr. Michael Powers QC, jehož cílem je, aby bylo provedeno důkladné vyšetřování.

„To je pozoruhodné,“ řekl novinám. „Podle mého je to důkaz, že vyšetřování smrti dr. Kellyho byla šaráda navenek, protože závěr byl již stanoven předem.“

Mimo zjevné nedostatky Huttonova vyšetřování byl minulý měsíc získán jedním z lékařů zapojených do Vyšetřovací skupiny Kellyho smrti dopis, ve kterém byli jeho kolegové varováni, aby se neúčastnili jeho pohřbu. Vdova po dr. Kellym také řekla, že policie přišla do domu a strhla tapetu, kdy údajně hledala odposlouchávací zařízení, a to krátce poté, co byl Kelly nahlášen jako nezvěstný, ale před objevením jeho těla. Úřady odmítají toto obvinění komentovat.

Lékaři vyšetřující tuto podivnou smrt řekli, že „znepokojení kolem smrti dr. Kellyho se bude nadále prohlubovat, dokud neuslyšíme úplný nález ohledávače“, informovaly Daily Mail, a dodaly, že pokud bude takové ohledání provedeno, Tony Blair bude muset zřejmě svědčit, proč „zacházel tak daleko, aby se vyhnul normálním, pečlivým a respektovaným zákonným metodám země“.

Závěrem noviny poznamenaly, že pověst Tony Blaira, jakož i pověst britského právního systému, bude nadále trpět, dokud nebude provedeno řádné vyšetřování, což je „jediný způsob, jakým může vyjít najevo celá pravda v záležitosti dr. Kellyho, jakkoliv nepohodlná“.

Nyní, po všech těch letech, existují náznaky, že pravda nakonec vyjde najevo. Nový britský vrchní státní zástupce počátkem tohoto měsíce oznámil, že zvažuje vyšetřování znovu otevřít. Mezitím nový ministr spravedlnosti údajně zvažuje uvolnění některých záznamů z tohoto případu, které zůstávají v současné době tajnými. Jestli se tak stane, bylo předmětem intenzivních spekulací britského tisku, ale pokud má být tato klíčová záležitost někdy vyřešena, je řádné vyšetřování nutností.

Článek Doubts Grow In Whistle-blower "Suicide" vyšel 30. června na serveru NewAmerican. Překlad L. Janda.
Známka 1.0 (hodnotilo 38)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 761