Gitmo se stává táborem za půl miliardy

Soupis výdajů obsahuje položky od světských po exotické

Scott Higham

10.6.2010 Komentáře Témata: Terorismus, USA 1828 slov

Záliv Guantanamo, Kuba – Na tamní americké námořní základně visí mezi dvěma betonovými sloupy umě vyvedená elektronická tabule. Žlutým písmem na modrém kovovém pozadí je mapa Kuby, „Perly Antil“, a nad tím bliká čas a údaje o teplotě.

Na tabuli stojí „Vítejte na palubě“.

Náklady na markýzu, spolu s malou cedulí umístěnou poblíž letiště: 188,000 dolarů. Mimo dalších podivných dědictví utrácení za válku proti terorismu od r. 2001 na jednotky v zálivu Guantanamo i toto: opuštěné volejbalové hřiště za 249,000 dolarů, nepoužívané vozítko za 296,000 dolarů a 3,5 milionu za 27 hřišť, která jsou často prázdná.

Pentagon také utratil 683,000 za renovaci kavárny, která prodává zmrzlinu a kávu Starbucks, a 773,000 za úpravu budovy ze škvárových tvárnic, kde se nachází KFC/restaurace Taco Bell.

Tyto výdaje jsou součástí sumy nejméně 500 milionů dolarů, které přeměnily kdysi sluncem osmahlou a zapomenutou karibskou základnu na nejbezpečnější vojenské a vězeňské zařízení na světě. Ale tato částka nezahrnuje stavební bonusy, které jdou obvykle do milionů.

A nejsou do ní zahrnuty ani roční provozní náklady ve výši 150 milionů – dvojnásobek, než je tomu u srovnatelné americké věznice, podle údajů Bílého domu. Přidejte si k tomu věci z tajných černých rozpočtů, jako přísně tajné vězení Tábor 7 pro velice cenné vězně, kterému se dostalo vhodné přezdívky Platinum, a účet za tuto základnu o rozloze 45 čtverečních mil po září 2001 se snadno vyšplhá na 2 miliardy dolarů.

„Nejméně hrozné místo“

Obamova vláda chce zadržovací operace ukončit a přesunout je do věznice v Illinois, ale vyhlídky, že uvidíme odjíždět poslední zadržované, se stále více stávají dlouhodobými. Pokud prezident uspěje, Pentagon bude muset opustit nově přestavěné vojenské zařízení, a zůstane spousta otázek ohledně toho, jestli náklady na vytvoření toho, co tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld nazval „nejméně hrozným místem“ pro podezřelé teroristy, za to stály.

V prvním veřejném vyúčtování toho, co bylo utraceno za tuto základnu od doby, kdy na ní v lednu 2002 dorazili první zadržení, Washington Post obdržel od armády položkový soupis kapitálových výdajů, obsahujících položky od světských po exotické.

Celkově stála stavba vězeňského tábora, který se rozkládá na pobřeží Karibiku, asi 220 milionů, a tato cena neobsahuje Tábor 7, ve kterém je uvězněno 16 nejvíce neslavně známých zatčených, včetně Chalida Šejka Mohammeda, samozvaného organizátora útoků z 11. září. A 13 milionů bylo utraceno za výstavbu komplexu soudu, který je zdá se zakázkou na míru pro Mohammeda a jeho čtyři spoluobviněné.

Ale jak výdaje během let akcelerovaly, a jak bylo podepisováno stále více stavebních a rekonstrukčních kontraktů, počet uvěznění trvale klesal, z maxima 680 v květnu 2003 na nynějších 181.

Mnoho z projektů uvedených na soupisu připomíná předměstskou Ameriku – známe věci vybudované v Karibiku pro pohodlí vojenského personálu a kontraktorů, kteří vedou operace se zadrženými.

Miliony šly na výstavbu fotbalových a baseballových hřišť s umělým trávníkem, které by jim profesionální hráči záviděli, která jsou obklopena dalšími zařízeními, včetně běžeckých drah, tratí pro bruslení, hřišti pro pozemní hokej a pálkovišti.

Pentagon vzkázal, že dotazy ohledně základny mají být směrovány na jejího velitele, kapitána Stevena H. Blaisdella, který tyto výdaje obhajoval.

„Protože GTMO je izolovaným a vzdáleným služebním místem, bez přístupu ke komunitě mimo základnu, všechny služby musí být poskytovány na základně,“ uvedl v prohlášení. „Toto zařízení má prospěch ze zdrojů prostřednictvím zlepšení v zadržovací schopnosti a pohotovosti, jakož i z dlouhodobého udržování zařízení, z obnovy a modernizace.“

Ačkoliv výdaje na nové projekty se zpomalily, nebyly zastaveny. Chystá se rozšíření jednoho z nejoblíbenějších míst na základně: O’Kelly’s a Irish Pub.

Před 11. zářím byl záliv Guantanamo známý jako nejstarší zahraniční vojenská základna, a nic víc. „Gitmo“ sloužila jako přístav námořnictva, zařízení pro haitské a kubánské uprchlíky, a jako základna pro protidrogové operace, a jako inspirace pro film z r. 1992 „Pár dobrých mužů“ (A Few Good Men). „Ale útoky daly základně nový účel, coby globální věznice ve „válce proti terorismu“ vlády George W. Bushe. Poskytla také vojenským velitelům ospravedlnění, aby mohli žádat Washington o více peněz.

Utrácení začalo na počátku února 2002, poté, co Pentagon přidělil kontrakt na výstavbu KBR, dříve Kellogg Brown & Root, dceřiné společnosti Halliburton. KBR zrenovovala plochu obehnanou ostnatým drátem známou jako Tábor X-Ray, první vězeňské zařízení pro zadržené, na kterém vznikly dobře známé snímky mužů na kolenou v oranžových vestách a zaslepujícími brýlemi na očích. Tábor X-Ray je nyní opuštěný, pokrytý plevelem a banánovými krysami“, hlodavci velikosti sviště, kteří se potulují po základně.

KBR dostala zaplaceno 169 milionů, aby vybudovala vězeňské tábory a související zařízení. Tato společnost uvedla, že do toho nespadají bonusy placené vládou. Armáda o bonusech placených KBR nebo jiným kontraktorům informace neposkytla.

Téměř veškerý materiál byl převezen na lodích z Floridy, což spolu s náklady na práci přidalo k nákladům dalších 50%, v porovnání s výstavbou ve Spojených státech, jak uvedla analýza armády.

Na podporu zadržovacích operací začal Pentagon s výstavbou a renovacemi zařízení kolem vězeňských táborů. Utratil 690,000 dolarů za výstavbu velitelství Společné zadržovací skupiny (Joint Detention Group). Tato budova byla dokončena v dubnu 2009, tři měsíce poté, co Obama nařídil Guantanamo uzavřít. Přestěhování do nové budovy bylo pozastaveno.

Pentagon utratil 18,2 milionu za vězeňskou nemocnici a 2,9 milionu za psychiatrické oddělení naproti. Toto oddělení má 12 lůžek v budově podobné prodlouženému kovovému kontejneru, s okny z reflexních skel a malou cedulí, na které stojí „Behaviorální zdravotní jednotka“. Armáda reportérům Post nedovolila podívat se dovnitř tohoto zařízení, s odkazem na zachování soukromí pacientů.

Nedávno byl za 26 milionů dokončen úsek silnice kolem základny, podél ostnatého drátu a minových polí na hranici s Kubou. Na rozklížené ručně psané ceduli na kubánské straně stojí „Republica de Cuba. Territorio Libre de America“. Na americké straně je na úbočí hory namalován vrčící bulldog námořní pěchoty.

Stará rozježděná cesta byla považována za nedostatečnou.

„Když jsem se tam dostal, nedalo se po té cestě jezdit,“ řekl major námořní pěchoty Jerry Willingham.

Řekl, že kubánský plukovník, který dochází do Guantanamo každý druhů měsíc na setkání se svým americkým protějškem, si pravidelně ze stavu amerických silnic utahoval. „Stěžovával si, že si téměř zlomil kotník pokaždé, když sem přicházel,“ řekl Willingham.

Pivo a volejbal

Dole na cestě od vězeňských táborů je Club Survivor, památka. Dřevěná chatrč, která kdysi sloužila jako kavárna, je prázdná, jako saloon v městě duchů. Vojenští plánovači počítali s Club Survivor jako s místem, kde si dozorci vypijí pár piv, a možná si zahrají volejbal na poli, ze kterého je výhled na Karibik.

Kontraktor vybudoval bělící kalandr a postavil zadržovací zeď, ale pole je neúrodné, s přerostlým plevelem. Projekt byl zrušen kvůli nejistotě ohledně budoucnosti věznice. Náklady: 249,000 dolarů.

„Nedávalo smysl to dokončit,“ řekl kapitán námořnictva a inženýr veřejných prací, který promluvil pod podmínkou anonymity, kdy vyjádřil obavy o bezpečnost své rodiny, protože pracoval v zadržovacích operacích.

Poukázal na další projekt z éry před Obamou na druhé straně zálivu. Budova AV624 je pozůstatek z 50. let, dvoupatrové vojenské baráky s dávno zašlou slávou. Pentagon se rozhodl ji zrenovovat pro stovky právníků, papalášů, novinářů a dalších, kteří by sem zavítali, aby se zúčastnili vojenských komisí.

Práce byly dokončeny v květnu 2009. Nyní to připomíná Days Inn, s 56 renovovanými pokoji, novými koupelnami a salonky s televizemi a pohodlnými gauči. Náklady: 2,2 milionu.

Ale chodby AV624 jsou děsivě tiché, pokoje prázdné.

„Udělali jsme všechnu tu práci, a nikdo tu není,“ řekl kapitán námořnictva. „Je na Washingtonu, aby rozhodl, co s tím udělat.“

Budova AV624 se nachází na západní straně základny, a dá se tam z místa, kde probíhají na východní straně jednání vojenských komisí, dostat pouze nepohodlnou jízdou na převozu. Takže někteří právníci a novináři během komisí spí na východní straně ve stanech.

V r. 2006 začal Pentagon dražit zakázky na permanentní soudní komplex, který by měl podle očekávání stát až 125 milionů. Ale protože je budoucnost zadržovacích operací nejistá, velikost a rozsah projektu byly zredukovány na prefabrikovanou strukturu za 13,4 milionu.

Tato budova je známa jako expediční soudní zařízení. Teoreticky je celá tato věc mobilní a mohla by být přepravena zpět do Spojených států. Je prostorná, přihlížející dělí od obžalovaných a žalobců, soudců a vojenských soudců skleněné tabule. Na jedné straně soudní síně je pět stolů obhajoby, každý pro jednoho z podezřelých z 11. září. Vně soudní síně je pět cel, přívěsům podobných struktur s těžkými ocelovými dveřmi a malou místností pro setkávání s právníky.

Vojenská obvinění proti Mohammedovi a dalším byla stažena, ale Obamova vláda čelila zuřivému odporu vůči procesu u federálního soudu, který se měl podle plánu konat v New Yorku. A někteří ve vládě si nyní myslí, že není příliš na výběr, než poslat tento případ zpět vojenským komisím.

„Pokud dají palec nahoru, pak pokračujeme,“ řekl plukovník armády Greg Fewer, náměstek ředitele operací v soudním komplexu. „Jen musíme být připraveni.“

Jednotky na Guantanamo uvízly na tomto kousku vyprahlé země od čtyř měsíců po dva roky. Velitelé se pokusili, aby základna vypadala jako domov.

Nikde to není patrnější, než na komplexu Cooper Field na Sherman Avenue. Se dvěma špičkovými baseballovými diamanty a fotbalovým hřištěm uprostřed vypadá tento komplex jak park v bohaté čtvrti v americkém letovisku.

Úřad morálky, sociální péče a rekreace námořnictva utratil 7,3 milionu dolarů za baseballová a fotbalová hřiště, 164,000 za bruslící trasu, 97,000 za hřiště pro pozemní hokej a 60,000 za pálkoviště. Brzy přijde: fotbalové minihřiště za 20,000 dolarů.

„Kvalita života“

Poblíž bruslící dráhy je motokárová dráha, dokončená v r. 2006. Pentagon uvedl, že za její vybudování utratil 296,000 dolarů; oficiální noviny základny, Guantanamo Bay Gazette, oznámily, že stála 400,000.

„To bude velkým skokem ve zlepšení kvality života pro celou komunitu,“ řekl Craig Basel, tehdejší ředitel rekreace, při přestříhávání pásky.

Ale motokáry málokdy fungovaly. Šest vozítek je napájeno baterií a nedokážou po nabití proud udržet, odpadávají po jednom nebo dvou kolech. Po řadě poruch byla tato dráha minulý měsíc uzavřena. Vozítka jsou nyní zakryta plachtou.

„Byla neuvěřitelně problematická na údržbu," řekla Tara Culbertson, stávající ředitelka rekreace.

Burns and Roe a Dick Corp., zvané nyní Dck Worldwide, spojily síly, aby vytvořily BRDC, která vybudovala uvítací cedule, volejbalové hřiště, motokárovou dráhu, restauraci KFC/Taco Bell, kavárny Starbucks a mnoho dalších hřišť a jiných projektů. Dohromady bylo těmto třem kontraktorům zaplaceno 125 milionů dolarů.

„Jsme velmi hrdí na práci, kterou na Guantanamo děláme, abychom podpořili naší armádu,“ řekla mluvčí Laurie Bowers. „Projekty, které dostala BRDC přiděleny, byly získány buď prostřednictvím konkurenční nabídky, nebo dojednány za použití standardní cenové databáze odvětví, jak uváděl náš kontrakt.“

Kolem komplexu Cooper Field jsou domy a vojenské baráky, a bloky s předměstskými rozlehlými domy. Během posledních devíti let utratil Pentagon více než 114 milionů za renovaci a přestavbu domů.

Julie Hall, civilní projektová manažerka, je na základně 18 let. Před útoky z 11. září, řekla, bylo Guantanamo „naprosto ospalé“.

Ale poté se počet rezidentů, který desítky let osciloval kolem 2,000, rychle zečtyřnásobil. Mnoho rezidentů bylo ubytováno v sešlých budovách a přívěsech, prolezlých plísní.

Dnes některé z těchto budov vypadají jako moderní hotely se zrcadlovými stěnami, mosazným zábradlím a hezkými foyer.

V okolí se nachází většina z 27 luxusních, ale střídmě vypadajících hřišť, postavených pro populaci 5,500 lidí. V oblastech jako okres Fairfax počítají plánovači s jedním hřištěm na 2,800 lidí.

„Hřiště jsou postavena podle počtu obytných bloků, které se v zařízení nachází, ne podle počtu dětí,“ řekl Blaisdell, velitel základny, a poznamenal, že základna má 15 obytných bloků.

Průměrné náklady na hřiště na základně jsou 130,000 dolarů, dva až třikrát více, než činí náklady na podobná zařízení v okresech Fairfax a Montgomery.

Na Guantanamo je 398 dětí mladších 18 let. Během nedávné návštěvy na základně jich mělo o hřiště zájem jen pár. A přesto bylo na vybudování více hřišť vyčleněno dalších 1,6 milionu, takže celkové výdaje se dostanou na 5,1 milionu dolarů.

Hall řekla, že byla tímto číslem šokována.

„Udivilo mne, že jsme utratili tolik,“ řekla.

Článek Gitmo becomes $500 million Camp Costly vyšel na serveru msnbc.com a předtím ve Washington Post. Překlad L. Janda.
Známka 1.1 (hodnotilo 27)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 1

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 15 437