Jedenáct znamení, že se americká vláda stala přerostlou obludou

Michael Snyder

26.5.2010 Komentáře Témata: USA 1342 slov

Množství Američanů, kteří jsou dnes schopni finančně přežít bez spoléhání se nějakým způsobem na americký stát, enormně rychle klesá. Ať již jde o přímé dávky, mandatorní programy, studentské půjčky, vládní nouzová vyplácení, vládní kontrakty nebo přímé zaměstnávání, pravdou je, že nyní značná část Američanů je v souvislosti se svým ekonomickým přežitím při nejmenším částečně závislá na federální vládě. Smutné je, že většina Američanů v průzkumech mínění říká, že do jejich života stát příliš zasahuje, ale když se jim pokusíte vzít státní šek, který dostávají, titíž lidé zběsile kvičí. Ale pravdou je, že se stává opravdu, opravdu velmi těžkým být na americké vládě ekonomicky zcela nezávislý. Je tomu tak proto, že americká vláda má své prsty téměř ve všem. Ideál „omezené malé federální vlády“ již dávno vybledl. Jen velmi málo lidí mu zdá se věří. Místo toho se dnes Američané uchylují k federální vládě pro odpovědi na všechny naše problémy, jako k poskytovateli všech našich potřeb, a jako k regulátoru každičkého detailu našeho života.

Americká vláda se stala „velkou matkou“, ke které se všichni hrneme pro almužnu, když se dostaneme do problémů.

Když se posadíte a opravdu to zanalyzujete, rychle zjistíte, že neexistuje způsob, jak by se nyní mohla americká vláda dostat ven z ekonomických problémů. Místo systému svobodného podnikání, který jsme kdysi v této zemi měli, dnes máme situaci, kdy se stát stal samotným jádrem ekonomiky. Je to uzel, kolem kterého se vše ostatní v ekonomice točí.

Nevěříte tomu?

Dále je uvedeno 11 znamení, že se stát stal přerostlou obludou, na které je téměř každý Američan ohledně svého ekonomického přežití závislý…

1. Exploze státních sociálních dávek

39,68 milionů Američanů je nyní na potravinových dávkách. Miliony dalších jsou zcela závislé na rozsahu dávek v nezaměstnanosti, které dostávají. Miliony dalších Američanů jsou schopny ekonomicky přežít jen kvůli desítkám dalších sociálních programů, které dotuje stát. Dnes dostává nějakou formu sociální dávky více Američanů, než kdykoliv v historii, a každý měsíc tento počet neustále roste. Mohl by přijít den, kdy my všichni budeme dostávat dávky od státu každý měsíc?

2. Mandatorní programy, které hrozí, že zničí finance státu

Mandatorní výdaje představují zdaleka největší výdaje amerického státu. K těmto programům patří sociální pojištění, Medicare, Medicaid (zdravotní pojištění – p.p.) a další programy pyramidové hry. Desítky milionů Američanů dostávají státní pomoc prostřednictvím těchto programů. V podstatě téměř 51 milionů Američanů dostalo v r. 2009 v rámci sociálního pojištění 672 miliard dolarů. Všichni máme přátele nebo rodinné příslušníky, kteří tento druh plateb dostávají. Ale vypisování šeku těmto lidem rok za rokem vede pomalu, ale jistě, ke zničení financí amerického státu. Podle oficiální zprávy vlády pohltí rychle rostoucí úrokové náklady státního dluhu, spolu s výdaji na hlavní mandatorní programy, do r. 2019 přibližně 92 centů z každého dolaru, který stát dostane do svých příjmů. A to předtím, než se jediný niklák dostane kamkoliv jinam. To očividně není udržitelná finanční situace podle jakékoliv definice, ale kdo chce říct desítkám milionů Američanů, že jejich šeky budou sníženy?

3. Stát nyní dokonce platí i hypotéky

Ano, čtete správně. Jako součást „stimulačního“ balíčku bude federální pokladna posílat peníze některým státům, které byly zasaženy nemovitostní krizí nejvíce. Takže na co budou tyto peníze použity? No, Florida, Michigan, Kalifornie a Arizona oznámily, že mají v plánu použít 1,4 miliardy dolarů od Obamovy vlády na pomoc nezaměstnaným a na to, aby „potopeným“ splácely jejich hypotéky.

4. Bez programu studentských půjček by velká část vysokoškolských studentů nedostala vzdělání

Federální program studentských půjček (který byl nedávno zcela znárodněn) pomáhá milionům vysokoškolských studentů platit za vzdělání. Bez této pomoci od vlády by na vysokou školu mohlo jít mnohem méně studentů. V podstatě mnozí z vás, kteří tento článek čtete, jste z federálního programu studentských půjček profitovali přímo.

5. Záchranný balíček AIG

Jedna z největších pojišťoven na světě, AIG, by dnes již neexistovala, pokud by nedošlo k přímému zásahu federální vlády. Tak trochu by mě zajímalo, co by si o federální vládě, která rozdává velké pytle peněz obří pojišťovně, aby mohla přežít, mysleli George Washington a Thomas Jefferson. Ať už to bylo tak, že splatila své dluhy Goldman Sachs, nebo že mohla pokračovat ve vyplácení rekordních bonusů, pravdou je, že AIG by to nezvládla, kdyby do toho federální vláda nevstoupila.

6. Banky „příliš velké na to, aby mohly padnout“

Ale nebyla to jen AIG, která byla nouzově vyplacena. Nebýt americké federální vlády, šla by ke dnu řada velkých bank. Americká vláda se rozhodla, že jsou „příliš velké na krach“. No, a co malé banky, které jdou ke dnu? Pravdou je, že jsou „příliš malé, aby se tím někdo obtěžoval“. Nyní žijeme v zemi, kde je americká vláda jediným, kdo rozhoduje, jaké banky budou žít, a jaké banky zemřou jako prašivý pes. Nemáte smíšené pocity a nejste trochu zmateni?

7. Záchranný balíček pro General Motors

Ale americká vláda nouzově nevyplácí pouze finanční instituce – nyní začala podnikat také v automobilovém průmyslu. Ano, staré dobré General Motors by skončily na šrotišti historie, nebýt toho, že nastoupila americká vláda. Takže když pracujete pro General Motors nebo když pracujete pro jakoukoliv společnost, která s General Motors obchoduje, můžete za fakt, že stále máte práci, poděkovat strýčku Samovi.

8. Záchranný balíček pro Fannie Mae a Freddie Mac

Pokud by americká vláda nouzově nevyplatila Fannie Mae a Freddie Mac, možná bychom dnes neměli žádné hypotéčnictví. Podle Inside Mortgage Finance s vládou spojené entity kryly během prvního čtvrtletí 2010 96,5% všech půjček na obytné nemovitosti, což je oproti 90% v r. 2009 nárůst. Takže pokud jste si v posledních několika letech půjčili peníze na nákup domu, je velmi pravděpodobné, že do toho byla zapojena americká vláda.

9. Americký stát – největší zaměstnavatel v zemi

Podle Úřadu statistiky práce přibližně 2 miliony civilistů pracují pro federální stát, nepočítaje v to poštu. Když si k tomu přidáte všechen personál amerických ozbrojených složek, vyšplhá se toto číslo mnohem výše.

Pravdou je, že jak vláda nadále expanduje (stává se vypasenější), více Američanů než kdy jindy doufá, že se do tohoto šťavnatého jablka dostane. Dnes průměrný federální zaměstnanec vydělává asi dvakrát více, než průměrný pracující v soukromém sektoru. Takže pokud se chcete nepředřít, vytvářet jen nepatrné skutečné hodnoty a těšit se super sladkým výhodám, možná byste se měli ucházet o práci pro federální vládu také.

10. Miliony Američanů jsou zaměstnány firmami, které se spoléhají na státní kontrakty

Když zvažujeme vliv amerického státu na ekonomiku, nelze zapomenout na stovky společností, které by byly v tahu, pokud by nedostávaly kontrakty od amerického státu. Existují doslova miliony lidí, kteří pracují pro společnosti obchodujícími se státem. Pokud by stát zmizel, znamenalo by to pro tyto firmy ekonomický chaos. Pravdou je, že spousta lidí si skutečně docela dobře žije z toho, že se napojili na nejsladší zdroj příjmů ze všech – na americký stát.

11. Převzetí systému zdravotní péče americkým státem

Americký stát převzal systém zdravotní péče a bude to znamenat zásadní změnu v ekonomice odvětví zdravotní péče. Stát nyní bude hrát hlavní roli v rozhodování, jaké nemocnice se postaví, a které ne. Na zdravotní péči je utráceno přibližně 17% amerického GDP, a nyní má stát bezprecedentní kontrolu nad tím, kam tyto peníze půjdou. Zákonem o reformě zdravotní péče byly zavedeny desítky nových daní a americká vláda bude do systému nalévat bezprecedentní množství peněz. Takže vyústí to v lepší zdravotní péči? Musíme počkat a uvidíme.

Pravdou je, že otcové zakladatelé nikdy nepředjímali federální vládu, která naprosto ovládne národní ekonomiku. Ale přesně to dnes máme. Od této chvíle je jen velmi malý počet Američanů schopen říct, že je na americké vládě naprosto ekonomicky nezávislý.

Takže vidíte, že co se týká ekonomiky, není americká vláda jen slonem v místnosti. Je slonem, který se na tuto místnost posadil a vše ostatní téměř vymazal z existence.

Jako Američané žijeme v ekonomice, která je tak provázána se státem, že je nemožné tyto dvě věci do sebe již oddělit.

Ale opravdu špatnou zprávou je, že americká vláda je v obrovských finančních problémech. Podle jedné nové zprávy dosáhne americký státní dluh 100% GDP do r. 2015. Mnoho ekonomů to považuje za krajně nebezpečnou hranici.

Pokud finance americké vlády zkolabují, bude to znamenat rovněž kolaps celé americké ekonomiky. Není mezi těmito dvěma prostě žádný rozdíl. A vzhledem k faktu, že americká vláda navršila největší hromadu dluhů v historii světa, věci nevypadají nijak slibně.

Amerika směřuje do bezprecedentního ekonomického kolapsu, a americká vláda to vede. Pokud jste schopni se finančně osamostatnit, právě teď je na to ta nejpříhodnější doba, ale realitou je, že až se tato věc zřítí, pocítíme obrovskou ekonomickou bolest všichni.

Článek 11 Signs That The U.S. Government Has Become An Overgrown Monstrosity vyšel 24. května na serveru Pravda.ru. Překlad L. Janda.

Známka 1.2 (hodnotilo 13)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 237