Bombové atentáty v ruském metru

Netvoři americké provenience?

Justin Raimondo

1.4.2010 Komentáře Témata: Terorismus, Asie 1415 slov

Ti, kteří stáli za bombovými atentáty v moskevském systému metra, které si vyžádaly 39 životů – a otřásly budovou, ve které se nachází ruský Federální bezpečnostní úřad (FSB) – musí být „vyšťouráni ze dna stok“ a odhaleni, řekl Vladimir Putin. Ale co když tato konkrétní stoka vede do Washingtonu a Londýna?

Rusko obvinilo z naplánování a provedení bombových atentátů čečenské rebely, ale to může být jen začátek pochopení, kdo a co stojí za dlouhou řadou teroristických útoků, které začaly v 90. letech a které pokračují dodnes. Vloni v září Rusy podporovaný čečenský prezident Ramzan Kadyrov Reuters řekl, že má dobrý důvod věřit, že USA a Británie tajně pomáhají čečenským rebelům: „Bojujeme v horách s americkými a britskými zvláštními službami,“ řekl Kadyrov:

„Existoval terorista jménem Čitigov, pracoval pro CIA. Měl americké občanství. Byl brigádním generálem pod velením Khattaba. Když jsme ho zlikvidovali – tehdy jsem tu operaci vedl – našli jsme u něj americký řidičák a i další jeho dokumenty byly americké.“

Rizvan Čitigov, muž číslo tři v čečenském odboji, s hodností ministra obrany a vojenské rozvědky v odbojové „vládě“, byl zabit ve společné rusko-čečenské operaci, když se v r. 2005 vrátil do svého rodného kraje Šali. Byl známý jako „Američan“, protože žil léta v USA; „Chemik“, protože se specializoval na kšeftování a používání jedů (ricinu, otravných plynů atd.) a „Mariňák“, protože se o něm říkalo, že byl vycvičen během svého amerického pobytu na základně námořní pěchoty. Jako mladík byl celkem floutek, podle svědectví Kommersant, kdy jezdil po městě v hasičském autě a děsil vesničany, kteří mu rychle uskakovali z cesty, k smrti:

„Na počátku perestrojky mladý hasič z Šali odešel do USA, za pomoci jisté mezinárodní muslimské nadace, která otevřela své zastoupení v Čečensku. Co skutečně Rizvan Čitigov během těchto čtyřech let v zahraničí dělal se neví, ale po svém návratu do Šali v r. 1994 svým krajanům vysvětlil, že absolvoval elitní školu výzvědné a rozvratné činnosti a upsal se námořní pěchotě. Řekl, že ho čekala kariéra v americké námořní pěchotě, ale v cizině se setkal se stejně náboženský založeným člověkem Amirem Hattabem, který mladému Čečenci vysvětlil, že by v těžkých dobách pro svoji domovinu měl být v Čečensku, a ne v USA. Takže se tito dva vydali do Čečenska.“

Čitigov rychle postupoval a stal se třetím nejvýše postaveným mužem čečenských teroristů, téměř na stejné úrovni jako hlavní velitelé Šamil Basajev a Ibn Al-Khattab. Skutečně, zdálo se, že má nezávislý zdroj financí a dosah jeho jednotek sahal až do ruských městských center – Moskvy, Samary, Voroněže a Rostova na Donu – která byla cílem sebevražedných atentátníků, vysílaných na jeho rozkaz. V r. 1999 byl osobně zapojen do únosu a popravě personálu OSCE. V r. 2001 obdržely ruské bezpečnostní služby informace, že velitel Čitigov získal „zbraně hromadného ničení“, v tomto případě smrtící jed ricin. To bylo údajně hlavním tématem na setkání čečenské teroristické sítě ve Spojených arabských emirátech, a plán použít tento smrtící jed proti ruským vojákům by byl naplněn, pokud by FSB neobjevila úložiště ricinu ukryté v podzemním bunkru v oblasti Gudermes. A tak si Čitigov získal svoji válečnou přezdívku „Chemik“.

Tento nemilosrdný terorista skončil, když, podle RIA Novosti, ruské bezpečnostní složky „zachytily konverzaci mobilním telefonem a zjistily, kde se Čitigov skrývá poté, co strávil zimu v Baku. Třípokojový byt byl prověřen třikrát, ale nalezen nebyl nikdo. Ale když členové bezpečnostní služby byt opouštěli počtvrté, zaslechli hluk. Ukázalo se, že Čitigov strávil tři dny v malém výklenku ve zdi, zamaskovaném dlaždicemi. Terorista měl naspěch, aby byt opustil, a shodil panel s dlaždicemi na zem.“ Čitigov byl v následné přestřelce zabit.

Mezi Čitigovy vazby na USA patří zprávy, že podle Moscow News „měl Čitigov zelenou kartu – povolení k trvalému pobytu v USA“. Ruská vláda ho otevřeně obvinila z toho, že je agentem CIA. Aleksander Zdanovič, šéf direktorátu pro programy spolupráce ruského Federálního bezpečnostního úřadu „Russia Today“ řekl:

„Rezvan Čitigov, kterého jsem jmenoval a jehož fotografie vám byla ukázána na počítači, žil dlouhou dobu v USA. Existují velmi závažné důvody pro podezření, že je agentem CIA. Vede jednu z nejkrutějších skupin teroristů. Je v podstatě šéfem bezpečnosti (Ibn Al) Khattaba. Řekl bych, v tomto ohledu, že byl velmi dobře vycvičenou osobou. Khattab by na takovou pozici nejmenoval žádného člověka, pokud by neprošel nějakým profesionálním výcvikem.“

Vycvičen – kým a pro co?

Zatímco Rusové nejsou žádní andílci a loutková „vláda“, kterou ustavili v odtrženecké provincii je jen těžko vzorem liberální demokracie, „prezident“ Kadyrov může mít pravdu, když říká:

„Západ má zájem na odtržení Kavkazu od Ruska. Kavkaz je pro Rusko strategickou hraniční oblastí. Zbavení Ruska Kavkazu bude znamenat, že se Rusku odebere polovina země. Nyní k nám posílají skupiny cizinců. Bojujeme v horách s americkými a britskými zvláštními službami. Putin Rusko sjednotil, vyvedl ho z chaosu, odstranil Berezovského, Gusinského, Chodorkovského. Vzal jim vše. Odpustili mu? Nyní byl proti Putinovi, proti Rusku, proveden nový úder. Čečensko a Dagestán jsou slabé a zranitelné články ruského státu.“

Americká nová studená válka s Ruskem má svůj původ v Bushově éře: neokonzervativci, kteří tehdy ovládali americkou zahraniční politiku, chovali, a stále chovají, proti Putinovu Rusku zášť. Když Putin odmítl podpořit americkou invazi do Iráku, byl to Richard Perle, „temný princ“ neokonů, který volal po vyloučení Ruska z G-8. Na seznamu prominentních neokonů – spolu s „liberálním“ křídlem, jakým je třeba Geraldine Ferraro – dlouhým jako vaše ruka, se vyskytují podporovatelé „Amerického výboru pro mír v Čečensku“, nyní přejmenovaného na Americký výbor pro mír na Kavkaze (ACPC), který se chopil čečenské věci proti ruskému „imperialismu“ s typicky neokonzervativní horlivostí.

A navíc britská vláda ukrývala čečenské teroristy, odmítla je vydat do Ruska na základě toho, že obvinění z terorismu jsou „politicky motivovaná“. Čečenci se spolčili s ruskými oligarchy v exilu, kteří – když neutrácí pochybně nabyté majetky za londýnské nemovitosti – financují „podpůrnou“ síť čečenských teroristů, která se rozkládá v celé Evropě a sahá až do samotného srdce bývalého Sovětského svazu.

Propagandistická síť podporující čečenský terorismus se těší zločinné spoluúčasti divoce protiruských britských médií. Jedním z největších úspěchů byla legitimizace směšných fantazií Borise Berezovského a jeho placených papoušků, kteří vytvořili celou hromadu textů věnovaných myšlence, že v podstatě všechny teroristické útoky provedené na území Ruska islámskými teroristy byly místo toho dílem ruské FSB – zrcadlový obraz teze „stoupenců pravdy“ o 9/11, že 9/11 bylo „domácím dílem“.

Na této straně louže obhájci čečenského terorismu zdaleka nespí. Na internetové stránce ACPC jsme zpracováváni rozhovorem Al Jazeera se třemi údajnými experty (myslím, že výrazy „expert“ a „idiot“ se v posledních letech staly synonymy – p.p.) – včetně lidí z nekonzervativního Hudson Institute – z nichž dva se drží linie „na vině je Rusko“ – kteří tvrdí, že problémem není terorismus, ale politika Putinovy vlády. Pokud by Al-Kejda vyhodila do vzduchu metro v New Yorku, zajímalo by mne, jestli by Hudson Institute a ACPC tvrdily stejné hovadiny. ACPC tvrdí, že Putin nemá zájem na pomáhání „umírněným“ čečenským vůdcům, a jeho jediným záměrem je rozdrtit povstalce silou. Při prosazování tohoto názoru uvádějí rovněž výtvor „Radio Free Europe (tj. americké vládní propagandy) s titulkem: „Bombovými atentáty v metru je pod palbou Putinova válka proti terorismu“.

„Umírnění“ čečenští teroristi, které má ruská vláda údajně „oslovit“, v řadách islamistů, kteří útočí na civilisty a baží po nastolení islámského „emirátu“ na severním Kavkazu, neexistují. Pokud byli v řadách separatistů jacíkoliv umírnění, již byli dávno absorbováni do současné čečenské vlády: Kadyrov sám je bývalý bojovník separatistů. Přesto „Freedom House“, Radio Free Europe a neokonzervativce, kteří chtějí Rusko zničit, nezajímají jakékoliv ústupky, které Putin učinil vůči místní přecitlivělosti, ani je nezajímá ekonomická obnova, která byla hlavní součástí ruského úsilí v boji s povstalci. Jistě, oligarchy v exilu, kteří skupují britské noviny, jakož i nemovitosti, by nemohl osud Čečenců zajímat méně. Co však chtějí je naprostý rozpad ruského „impéria“ a jeho ekonomické a politické podřízení západu. Pokud musí dělat z islamistických teroristů „mučedníky“ boje za „lidská práva“, no, tak je to to, po čem tento program volá.

Nikdo neříká, že CIA a MI6 za atentáty v metru stojí: co je však nicméně pravděpodobné je, že obě agentury byly silně zapleteny do povzbuzování Čečenců a dokonce jim poskytovaly jistou materiální pomoc. Jistě, protiruská rétorika, která byla základem Bushovy éry, učinila pro posílení čečenské věci mnoho – a zcela jistě i politika britské vlády, která vítala čečenské teroristy a poskytovala pro-teroristické čečenské „vládě v exilu“ útočiště, to vše by mělo obrátit pozornost na možné zapletení Británie do vzpoury. Stejně jako Putin pověřil stabilizací regionu místní čečenské úřady a zavřel oči nad brutalitou jejich povstalecké kampaně, tak i západ by docela dobře mohl mít ruce ve vytvoření neomaleného nástroje, který se nakonec vymkl jeho přímé kontrole.

Osama bin Laden, vzpomínáte, byl kdysi americkým spojencem, jehož džihád v Afghánistánu Rusy vyhnal a dal zrod Al-Kejdě. Není pochyb, že existují další takoví pochybní „spojenci“ a pohybují se po planetě, netvoři americké provenience vypuštění na nic netušící svět. Vazba západu na čečenskou vzpouru je možná to, co je třeba „vyšťourat ze dna stok“, jak řekl Putin, a odhalit.

Pozn. překladatel – dnes došlo k dalšímu pumovému atentátu v Dagestánu.

Článek Russia’s Metro Bombings vyšel 31. března na serveru antiwar.com Překlad L. Janda.

Známka 1.1 (hodnotilo 16)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 0

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 19 095