Stepan Bandera - fašista alebo hrdina?

Erich Vinclav

20.2.2010 Komentáře Témata: Historie 1216 slov

V januári 2010 bol Stepan Bandera ocenený ukrajinským prezidentom Viktorom Juščenkom. Jeho vnukovi bol predaný in memoriam titul "Hrdina Ukrajiny" za obranu národných ideí a boj za nezávislý ukrajinský štát. Toto ocenenie sa stretlo s nesúhlasnou reakciou najmä zo strany Ruska a Poľska, ale aj zo strany rôznych protifašistických a odbojových organizácií a to aj slovenských. Toto ma donútilo trocha sa zamyslieť nad postavou Stepana Banderu a zistiť, či si zaslúži vyznamenanie alebo zatratenie. Nám starším od malička vtĺkali v školách do hlavy, aký bol Bandera vrah a fašista. Ak sa takzvaní banderovci objavili vo filmoch, vždy to boli vrahovia, teroristi, fašisti a záškodníci. Aká ale bola pravda a ako vlastne vznikol tento fenomén?

Stepan Bandera sa narodil 1.1.1909 v meste Staryj Uhryniv. Od roku 1919 študoval na ukrajinskom gymnáziu v Stryji až do roku 1927. Vždy sa silne angažoval za ukrajinskú samostatnosť a od roku 1929 bol členom Organizácie ukrajinských nacionalistov. Na to, aby sme pochopili vtedajšie postoje a činy Stepana Bandery, musíme si povedať aj niečo z histórie boja za ukrajinskú samostatnosť a chápať ho v kontexte doby.

Už po februárovej revolúcii v roku 1917 vznikla ukrajinská Ústredná rada so sídlom v Kyjeve, ktorá rokovala s ruskou Dočasnou vládou o autonómii Ukrajiny v rámci Ruska. Do toho ale prišiel boľševický prevrat v októbri 1917 (známy ako VOSR - veľká októbrová socialistická revolúcia). Po tomto puči odmietla Kyjevská Ústredná rada jednať s komunistickou vládou a 22. januára 1918 vyhlásila v Kyjeve nezávislú Ukrajinskú ľudovú republiku. Boľševici však postupovali svojím vtedy obľúbeným postupom a v Charkove zjazd sovietov vyhlásil v decembri 1917 Ukrajinskú sovietsku republiku. Za podpory boľševickej armády následne obsadili takmer celú Ukrajinu. Sovieti sa ale nedokázali dohodnúť s Nemecko a Rakúsko-Uhorskom na podmienkach mieru a tak tieto mocnosti uznali ukrajinskú Ústrednú radu za predstaviteľku Ukrajiny. Ústrednú radu následne rozohnali a na jej miesto dosadili svoju bábku v podobe cárskeho generála Pavla Skoropadského (vláda Hajtmanátu). Toto bezvládie a chaos pokračovalo aj naďalej. Na území Ukrajiny došlo k občianskej vojne, keď sa na území Ukrajiny preháňali striedavo vojská Poľska, mocností dohody, ukrajinské, boľševické a bielogvardejské, nepočítajúc množstvo miestnych anarchistických atamanských bánd. Tento chaos sa skončil podpísaním mierovej zmluvy v Rige 18. marca 1921, keď sa Ukrajina rozdelila medzi Poľsko a boľševické Rusko.

Ukrajinská elita emigrovala za hranice, kde vznikali rôzne centrály a organizácie, ktorých bolo niekoľko stoviek. Nevyhlo sa tomu ani Československo, kde ich taktiež bolo niekoľko desiatok. Jednou z najvýznamnejších bola Ukrajinská vojenská organizácia (UVO) so sídlom v Prahe. Viedol ju bývalý cársky dôstojník - plukovník Eugen Konovalec. Mala heslo "Ukrajina Ukrajincom bez Rusov, Poliakov a Židov", proti ktorým bola odhodlaná bojovať "do poslednej kvapky krvi". Neskôr sa UVO presunula do Berlína a začala spolupracovať s nemeckou rozviedkou, ktorá ich školila a budovala základnú štruktúru budúcej ukrajinskej armády. Výzvednú, sabotážnu a diverzantskú činnosť vykonávala hlavne v Poľsku na území Haliče, kde sa pokúsila aj o atentát na maršala Józefa Piłsudského. Na svetovom kongrese nacionalistov vo Viedni roku 1929 vznikla Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN), ktorá pod vedením E. Konovalca predstavovala ideologickú základňu hnutia. UVO tvorila jej vojenskú zložku.

Ukrajinský nacionalizmus ale prosperoval aj na území Ukrajiny, nielen v zahraničí. Ukrajina bola rozdelená medzi Poľsko a ZSSR, ale oba štáty pristupovali k ukrajinským územiam ako ku kolónii. Postavenie Ukrajincov sa značne zhoršilo. Poľská vláda na prejavy nespokojnosti reagovala represiami a len v roku 1930 vypálili poľské trestné oddiely viac ako 800 ukrajinských a bieloruských dedín. Na strane ZSSR to nebolo o nič lepšie. Pod vplyvom stalinských zločinov, represálií, vyhľadávania tzv. buržoáznych nacionalistov a umelo vyvolávaných hladomorov (1933 - 1934) rástol extrémny nacionalizmus.

Na štátny teror reagovali ukrajinskí nacionalisti terorom a atentátmi najmä na predstaviteľov Poľska. Samotný Bandera bol odsúdený za podiel na atentáte na poľského ministra vnútra Bronisława Pierackého v roku 1934 na trest smrti. Tento bol následne zmenený na doživotie. Z väzenia bol Bandera prepustený až Nemcami v roku 1939. V tej dobe sa v OUN vyostrovali spory v otázkach ďalšieho postupu. Od roku 1940 existovali paralelne dve vetvy OUN - jedna s pôvodnými zakladateľmi OUN-M (Meľnyk, Baranovskyj, Suško, Ctiborskyj) a druhá, mladá a radikálna banderovská OUN-B, tvorená Banderom, Steckom, Šuchevyčom. Títo požadovali upustiť od orientácie iba na Nemecko a nadviazať kontakty so západnými mocnosťami. S postupom nacistov počas prvých rokov druhej svetovej vojny však obidve frakcie stavili na Nemecko, dokonca s jeho pomocou vznikli dve vojenské formácie - Nachtigall (z kruhu Banderu) a Roland (zo stúpencov Meľnyka), ktoré boli nasadené pri okupácii Poľska.

Keď sa banderovci s jednotkou Nachtigall po prepadnutí ZSSR ocitli v Ľvove o sedem hodín skôr ako nemecké vojsko, z haličskej metropoly vyhlásili 30. júna 1941 obnovenie samostatnosti Ukrajiny. Nacistické vedenie však odopieralo hovoriť o nezávislom štáte a dalo sa na cestu teroru voči vedeniu OUN-B, ktoré odmietlo odvolať tento akt. Banderu, Stecka a iných internovali do koncentračného tábora v Sachsenhausene, ďalších popravili za nepriateľský postoj k tretej ríši. Medzi nimi bol aj dvaja bratia Stepana Banderu, ktorí zahynuli v Osvienčime.

V roku 1941 vznikla UPA (Ukrajinská povstalecká armáda), ktorú viedol Taras Buľba-Borovec. Tento nebol členom OUN, ale organizoval nepravidelné jednotky ukrajinskej milície. Sprvu bojoval proti červenej armáde, ale keď sa ich pokúsili Nemci rozpustiť, prešli na partizánsky spôsob boja. Bojovali proti boľševikom, nacistom aj Poliakom. Ich nacionalistické heslá im zabezpečovali masový príliv dobrovoľníkov. Banderovskej OUN sa model boja buľbovcov zapáčil, premenovala sa na UPA a v polovici roka 1943 násilne začlenila do svojich radov takmer všetky oddiely Buľbu-Borovca a meľnykovcov. Počas vojny sa UPA na teritóriu Ukrajiny a juhovýchodného Poľska snažila hrať rolu tretej sily. Napríklad len v jeseni 1943 uskutočnila 47 bojových akcií proti Nemcom a 54 proti boľševickým partizánom. Ako odpoveď na predošlú ukrajinofóbnu politiku poľskej vlády sa jedným z hlavných objektov útokov UPA stali oddiely Armie Krajowej - Poliaci, potom komunisti, sovietski kolchozníci, Židia.

Po roku 1945 na území oslobodenom od fašistov - v Haliči, vo Volyni a v Polesí - sa rozpútala občianska vojna. Kde región na pohľad ovládali komunisti, panovala neviditeľná a tvrdá ruka OUN a UPA, ktorá kládla odpor sovietskej moci, červenej armáde a sovietskym orgánom štátnej bezpečnosti (NKVD). V priebehu takmer desiatich rokov (banderovské podzemné hnutie existovalo na západnej Ukrajine až do roku 1950, jej pozostatky do roku 1953) ich členovia vraždili straníckych a sovietskych pracovníkov, miestnych boľševických a kolchozných aktivistov, útočili na miestne bezpečnostné oddiely, podpaľovali vládne a úradné budovy, kolchozy, sovchozy atď. Pri diverziách, sabotážach a teroristických činoch počas najvyššieho stupňa činnosti banderovského nacionalistického podzemia (1944-1946) zahynulo okolo 30 000 predstaviteľov orgánov sovietskej moci a tisíce miestnych obyvateľov. Tento boj riadil Bandera, ktorého Nemci prepustili z koncentračného tábora vo februári 1945.

Stepan Bandera bol zavraždený agentom KGB v Mníchove 15. apríla 1959 na rozkaz Nikity Chruščova a šéfa KGB Alexandra Šelepina. Počas celého svojho života sledoval jediný cieľ - slobodnú Ukrajinu. Pre dosiahnutie svojho cieľa si nevyberal prostriedky a spojil sa s kýmkoľvek, kto mu umožňoval priblíženie k tomuto cieľu. Toto oportunistické správanie mu vynieslo veľa neprajníkov medzi historikmi. Môžme mu ho ale vyčítať, ak počas vojny sa Spojenci zachovali rovnako a spojili sa so svojím najväčším ideologickým nepriateľom - Stalinom?

Bol to hrdina, fašista, terorista, národovec? To si musíte zodpovedať sami. Viem len, že to bol muž, ktorý sa dokázal postaviť za svoj názory, od ktorých sa neodvrátil ani vo väzení, ani v koncentračnom tábore a ktorému bol prvým a posledným jeho národ.

Článek vyšel na serveru svornost.org 14. února

Známka 2.1 (hodnotilo 155)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 34 434