Olympijské hry Vancouver, Kanada

Vítek

15.2.2010 Komentáře Témata: Sport 3419 slov

Souhrn informací týkajících se přípravy Olympijských her ve Vancouveru, jak jsem je postřehl z místního tisku rozhlasu a osobního pozorování města.

1995

Mezi dvěma místními podnikateli proběhl návrh na uspořádání letních olympijských her.

2000

Informace se začala objevovat v denním tisku. Z ekonomických důvodů došlo ke změně návrhu na zimní olympijské hry 2003.

Město uskutečnilo referendum na zimní olympijské hry, které podpořilo zhruba 60 % občanů včetně představitelů městské radnice. V náročné konkurenci Vancouver vyhrál světovou soutěž na přidělení zimních olympijských her.

2004

Začínají plány na budování všech potřebných sportovních zařízení, část her bude v malém městečku Whistler 120 km severně od Vancouveru v horách dosahujících výšek 2 800 metrů.

Plánovaná výstavba na nová sportovní zařízení

Vancouver: zimní stadión na curling, rychlostní bruslení, olympijská vesnice

Whistler: skokanské můstky, bobová drahá, která má podle všech expertů světové parametry a dosahuje povoleného limitu maximální rychlosti 160 km/hodinu. Při tréninku se na ní zabil jeden závodník!

Ostatní zařízení, které bylo vybudované pro zimní sporty, bylo opraveno a zlepšeno na olympijskou úroveň. Největší přínos městu byl plán výstavby nového metra z letiště do centra města, kde se bude odehrávat 80 % sportovních soutěžích. Tímto činem se Vancouver stal prvním městem v Kanadě, které má přímé spojení metrem ze středu města na letiště.

Začíná výstavba.

2009

Stavba olympijské vesnice

Vlivem světových ekonomických změn vyhlásil na jaře roku 2009 bankrot finanční partner z New Yorku. Tím se stavební firma Milénium Development dostala do potíží. Stavitel potřeboval na dokončení celé stavby olympijské vesnice 100 milionů dolarů, finanční firmy byly ochotny půjčit na úrok 14 %. Firma stála před bankrotem, olympijská vesnice byla v polovině stavby.

Nové vedení radnice, které hlasovalo proti olympijským hrám v roce 2003, muselo zachránit situaci. Po náročných jednáních celou stavbu zachránila městská radnice, která si půjčila 100 milionů od kanadské banky Toronto Dominion na 3 % úrok. Stavba byla zachráněna, problém byl vyřešen v dubnu 2009.

Ubytování mentálně postižených občanů města

Vancouver má 550 tisíc obyvatel, z tohoto počtu zde máme 19 890 mentálně postižených lidí. 1 800 žije na ulicích, pod mosty atd. Z důvodů zavření ulic v bezpečnostním koridoru okolo sportovních zařízení se dostalo dalších 1 500 mentálně postižených lidí, kteří bydleli v bytech poblíž stadiónu, na ulici.

Kde budou bydlet, to řeší radnice, všechny útulky jsou přes zimu plné. Toto je největší problém města. K tomuto číslu se musí připočítat dalších 10 tisíc narkomanů, kteří se pohybují a bydlí v těsné blízkosti sportovních zařízení.

Všichni řeší problém jak dál, ale každý úřad se odvolává na další úřad. Městská radnice žádá provinční vládu řešit tuto situaci, protože bezdomovci jsou z celé provincie. Provinční vláda se vymlouvá na federální vládu, protože to je celokanadský problém. Narkomani a bezdomovci se potulují po celé zemí.

Město nechce nic dělat z obavy, že pokud se ukáže, že Vancouver má útulky pro chudáky, všichni se stáhnou do Vancouveru z celé provincie nebo z celé Kanady, a to si město nemůže dovolit z finančního důvodů. Roční rozpočet města je pouze 800 milionů dolarů.

Doprava

Otevřením podzemního metra 17 srpna 2009, čtyři měsíce v předstihu, jsme se dostali na úroveň světových velkoměst, přímé spojení z letiště do města se může uskutečnit během víkendů za 1,75 dolaru v porovnání se speciálními letištními autobusy, které objíždějí všechny hotely na trase za 15 dolarů, nebo taxi služby za 35 dolarů. Během pracovního týdne je jízdné metrem z letiště 2,75 dolaru.

Během olympijských her (únor, březen) bude spousta ulic zavřená v centru města, vláda žádá občany aby začali používat městskou hromadnou dopravu. V zemi, kde je auto přirozenou součástí života a kultury od 16 let každého občana, je těžké nutit lidem změnu. Lidé stále jezdí osobními vozy a řeší nepředstavitelné zácpy na ulicích. Zde na západě lidé nejsou zvyklí používat hromadnou dopravu.

Mnoho ulic má zákaz parkování, tento zákon zvýšil rychlost a průjezd městem pro všechny autobusy a soukromá auta. Místní podnikatelé naříkají na ušlý zisk, protože zákazníci nemůžou zaparkovat před obchodem nebo před restaurací.

Největší nápor bude na letišti.

Olympiáda končí v neděli 28 února. V pondělí 1. března se bude vracet 40 tisíc turistů. Správa letiště oznamuje všem lidem, aby byli na letišti ne 2 až 3 hodiny před odletem, ale minimálně 4 až 6 hodin z důvodu všech bezpečnostních prohlídek.

Naše výzkumná skupina odlétá na služební cestu v pondělí 1 března v 9 hodin ráno. Náš manažer již nemůže změnit letenky, a tak všichni plánují, co dělat, a zda bude nutno přenocovat na letišti, protože všechny taxíky budou zabrané, nebo tam přijet metrem, které začíná jezdit až v 5 hodin ráno.

Doprava na zimní středisko Whistler

Všechny silnice na Whistler budou uzavřeny v úseku Squamish – Whistler, to je posledních 60 kilometrů trasy. Pouze olympijská vozidla a autobusy budou mít povolený volný průjezd do městečka 120 km na sever od Vancouveru v době od 4 do 11 hodin.

První průjezd pro místní obyvatele, kteří mají trvalou adresu na Whistleru, nebo pro lidi, kteří mají své chaty a rekreační byty se soukromým parkovacím místem, bude umožněn mezi 11. a 18. hodinou. Potom se celá silnice zavře pro normální provoz a od 18. do 23. hodiny bude určena pouze pro konvoj 700 autobusů a speciálních olympijských vozidel na cestu zpět z Whistleru do Vancouveru.

Sportovci olympijských týmů bydlí na Whistleru, dojíždění bude pro novináře a diváky.

Whistler – hotely

Většina hotelů je řízená firmou Intrawest, která se dostala do finančních problémů 3 února, když její věřitel, newyorská finanční firma, zažádala Intrawest o zaplacení 524 milionů dolarů. Firma Intrawest vyhlašuje 19. února bankrot. Městečko Whistler má 50 tisíc obyvatel, místní radnice nemá šanci sehnat 524 miliónů na zaplacení dluhu.

Americká finanční firma soudí kanadskou federální vládu za nevyplacení 90 milionů před zahájením her.

Další americká firma Fortress Investment Group vyjednává s kanadskou federální vládou a dalšími finančními úřady, kdo zaplatí 524 milionů, které měly být vyplaceny v říjnu 2009.

Vancouverská olympijská organizace VANOC slíbila zaplatit Intrawestu ucházející zisky během olympijských her. Ředitel finanční firmy věří, že VANOC zaplatí ušlé ztráty a olympijské hry proběhnou v pořádku. Mluvčí kanadské vlády popřel, že by federální vláda slíbila zaplatit ušlé zisky firmám během olympijských her. Mluvčí VANOC prohlásil, že ušlý zisk bude nahrazen až po skončení zimních olympijských her.

Intrawest plánuje prodej několika zimních sportovních středisek v Severní Americe 19. února a věří, že část peněz použijí na zaplacení části dluhu. Jednání jsou v plném proudu mezi mnoha zainteresovanými stranami.

Ubytování - Vancouver

Minimální cena v hotelu ve Vancouveru pro olympijské hry je 500 dolarů za osobu a noc. Podnikatelé zajistili tři velké výletní lodě ukotvené v přístavu, cena za noc 1200 na osobu. Pro malý zájem snížili cenu na 700 dolarů, později na 500 a poslední cena dosáhla výšky 250 dolarů za noc. Podnikatelé zrušili jednu loď a 1100 lidí přišlo týden před zahájením olympijských her o ubytování. Turistické kanceláře hledají náhradní ubytování pro 1100 lidí z celého světa, kteří mají zakoupené letenky a vstupenky na zimní hry.

Několik luxusních soukromých bytů je k dispozici a maximální cena dosáhla 500 tisíc dolarů za měsíční pobyt. Dotyčný majitel na Drake a Richard Street nesehnal žádného uchazeče a tak svůj penthouse pronajal neznámému člověku na měsíc pobytu za 100 tisíc. Jde o luxusní byt o ploše 200 čtverečních metrů ve 4. poschodí v centru Vancouveru Yeltown, který nemá žádný výhled na moře nebo na hory, to je to, co Vancouver dělá specifickým. Člověk musí mít výhled z bytu.

Průměrná cena ubytování je 800 – 1000 dolarů / měsíc, během olympijských her se cena zvyšuje za ten stejný byt na 10 tisíc.

Kolega u firmy má velkou chatu na Whistleru. Před rokem byl požádán olympijským výborem o možnost pronájmu této chaty za 250 tisíc na měsíc. Kolega odmítl, neboť jeho pět vnuků a vnuček bude pracovat během olympiády jako dobrovolníci na Whistleru a musí mít kde spát. Náměstek naší firmy se ho zeptal, zda již oznámil jeho vnukům a vnučkám, o kolik peněz kvůli nim přišel.

Bezpečnostní opatření

Zde se dosáhlo maxima co moderní technologie a velikost finančního konta umožňuje. Vancouver měl na 550 000 obyvatel v průměru 800 policistů. Toto číslo se zvýšilo během posledních 2 let na 1200 policistů. Na bezpečnost během olympijských her nám na ulici přibudou následující jednotky:

750 policistů, kteří budou řídit řešení případné epidemie prasečí chřipky

6 000 příslušníků RMCP (Royal Mountain Canadian Police - Královská horská kanadská policie, placená federální vládou)

4 800 agentů soukromých bezpečnostních firem

4 000 vojáků kanadské armády

750 vojáků přichystaných v záloze

1 200 policistů města Vancouveru

Celkový počet ochránců pořádku: 17 500

K tomuto číslo je zde neznámý počet tajných policistů a agentů odvahy a dobrodružství tajné kanadské služby CISC, kteří individuálně sledují konkrétní podezřelé osoby.

Příslušníci policie byli vybráni podle kvality své práce. Porušení služebního řádu se trestá vyloučením příslušníka z olympijských her. Do včerejška bylo propuštěno 17 policistů a 50 vojáků, kteří musejí opustit město.

Armáda má v přístavu několik válečných lodí, které hlídají sportovní zařízení.

Letecký provoz je kontrolován centrálním radarem NATO - NORAD z Colorada, USA, který monitoruje celou Severní Ameriku, satelitní pozorování a vyhodnocování situace na zemi je v plném proudu.

Letadla mají zakázáný přelet nad Vancouverem a musejí létat speciálními koridory na letiště, případné porušení se rovná okamžitému nasazení stíhaček z letecké základny Comox 60 km severozápadně od Vancouveru, která má na starosti vzdušnou ochranu.

V listopadu 2009 zde proběhl nácvik všech možných bezpečnostních situací od běžné demonstrace po teroristické útoky se zbraněmi hromadného ničení, chemického, biologického původu včetně nukleárního útoku na olympijské hry.

Vrcholová bezpečnost je podporovaná systémem tří plotů vzdálených od sebe metr a vysokých čtyři metry kolem sportovních zařízení. K tomu je zde napojeno 900 bezpečnostních kamer okolo stadiónů a na hlavních pěších zónách, které jsou řízeny centrálním počítačem. Cena této technologie – 31 milionů dolarů.

Bezpečnostní vrtulníky létají nad městem celý den. Na potlačení demonstrací proti olympijským hrám je připraven velký počet policejních koní na rozhánění demonstrantů.

Celníci mají za úkol zadržet a vrátit kohokoli, kdo je na listině podezřelých demonstrantů a odpůrců olympijských her. Mnoho novinářů z celého světa a dalších lidí bylo vráceno z hranic nebo z letiště do zemí jejich původu bez ohledu na jejich akademické postavení, novinářský průkaz atd.

Pracující na Whistleru dojíždějící autobusem z Vancouveru a okolí musí projít ráno před nástupem do autobusu rentgenem a osobní prohlídkou. Po příjezdu do zimního střediska se tato kontrola opakuje. Zaměstnanci si nesmí vzít sebou doma vyrobené jídlo. Vše si musí koupit na místě olympijských her.

Vedení hotelu a sportovních zařízení přišlo s návrhem aby všichni zaměstnanci, kteří dojíždějí na Whistler, byli ubytováni ve stanovém městečku. Tím by se vyřešil jejich každodenní převoz. Tento návrh byl odmítnut pracujícími, kteří nechtěli spát ve stanu při mínus 20 stupních Celsia.

V sobotu jsem prošel kolem hotelu Canada Place, kde budou ubytováni přední novináři a politici. U každé bezpečnostní zóny byli připraveni v akci čtyři policisté a osm dobrovolníků kontrolujících rentgeny.

Jak dobrá je bezpečnost popisuje jedna akce.

Ministerský předseda Kanady Harper přiletěl ve středu na setkání s představiteli města a provincie v čínském městě ve Vancouveru. 150 demonstrantů bylo schopno přes přísné bezpečnostní opatření uzamknout hlavní dveře budovy řetězem.

Ministerský předseda přijel a tajná ochranka zjistila, že dveře jsou zamčené řetězem. Harper odjel, ochránci zavolali místní policii. Ta pro jistotu vyklidila celou ulici od lidí bez žádného boje s demonstranty, za půlhodiny Harper přijel zpět a zúčastnil se schůze.

Cena olympijských her

1,5 miliardy dolarů je cena olympijských zařízení a organizace olympijských her.

1 miliarda za bezpečnostní zabezpečení (originální cena byla $ 175 miliónů)

Celková cena zimní olympiády 2,5 miliardy dolarů

Další ceny

Tyto ceny jsou za postavení všech dalších staveb které budou sloužit pro blaho všeho místního obyvatelstva, cena placená městskou radnicí, provinční a federální vládou.

2 miliardy: nová linka metra z letiště do středu města

4 miliardy: ostatní stavby, silnice atd.

Celkové náklady: 8, 5 miliard dolarů

Demonstrace

Odpor proti olympijským hrám je již v plném proudu, řada lidí je proti olympijským hrám z mnoha důvodů. Hlavní důvod je situace ve městě, kde tisíce šílenců a narkomanů živoří vedle historického jádra města, luxusních domů a sportovních zařízení, a nikdo nedělá nic po mnoho desítek let. Bezdomovci jsou násilím přemístěni do okolních měst vedle Vancouveru na dobu dvou měsíců, než skončí zimní hry.

Mnoho zaměstnanců městské radnice, kteří dnes řídí město, bylo a je proti olympijským hrám včetně starosty města.

Město koupilo vstupenky na slavnostní zahájení pro zaměstnance radnice za 350 tisíc dolarů. Mnoho zaměstnanců je odmítá použít z důvodů zadlužení města částkou 100 milionů pro stavební firmu Milénium a z tohoto důvodu omezení rozpočtu a propuštění mnoha zaměstnanců radnice atd.

Další protestní hnutí je místní a celosvětové, v pátek v 15 hodin se mělo shromáždit 1500 odpůrců olympiády před uměleckou galerii a chystalo se vyrazit k hlavnímu stadiónu, kde od 18 hodin probíhalo zahájení zimních olympijských her.

K tomu se ještě objevila tento týden další skupina demonstrantů podporující zimní hry, která bude bojovat proti odpůrcům her.

Policie, koně a psi jsou již připraveni na boj zblízka.

Čekací doba na vstup na sportovní soutěže

Průměrná doba je plánovaná na 2 hodiny před zahájením sportovních akcí. Divák dostal list pokynů, co má dělat, aby se dostal do stadiónu. Nesmí mít žádné jídlo, pití, velký deštník, velký ani malý batoh, fotoaparát s bleskem atd. Každý divák projde přísnou bezpečnostní kontrolou podobnou letištní kontrole. Rentgeny a osobní prohlídka je na každém stanovišti. Jídlo a pití se musí koupit pouze uvnitř stadiónu, kde je bezpečnostně zkontrolováno a zaručuje pořádek v hledišti.

Na slavnostní zahájení a ukončení zimních olympijských her se musí divák dostavit 4 hodiny před zahájením, aby se dostal dovnitř. Jak jednoduché a úspěšné bude dostat 60 000 diváků včas do stadiónu se dozvím zítra v novinách.

Další čekací doba bude na odjezd domů metrem a autobusy. Čekací doba se odhaduje až 2 hodiny po skončení her. Každá vstupenka má započítanou cenu jízdenky na městkou hromadnou dopravu a tím se podporuje snížení znečištění ovzduší nad městem.

Vstupenky

Vstupenky byly prodávány přes kreditní firmu VISA a zájemce musel použít počítače, kde vyplnil detailní formulář a zaslal ho na vedení zimních her.

Počítač rozdělil vstupenky ve stylu loterie, pokud zájemce vyhrál a byl vybrán počítačem, dostal vstupenku. Pokud nebyl vybrán, musel čekat další měsíce.

Původní ceny vstupenek

$ 1200 oficiální zahájení a ukončení zimních olympijských her

$ 700 nejlevnější vstupenka na hokejové zápasy

$ 300 nejlevnější vstupenka na krasobruslení a ostatní sportovní zápasy a soutěže

Loterie proběhla v průběhu roku třikrát. Na podzim VANOC umožnil lidem odprodej zakoupených vstupenek dalším lidem přes oficiální počítačový systém VANOC. Podmínkou bylo, že držitel lístku po jeho prodeji měl svůj originální lístek zničit. Peníze dostane původní držitel lístku až po skončení olympijských her. To má zaručit, že původní majitel vstupenky ji nevyužije. Elektronický kód na vstupence odhalí jestli už vstupenka byla použita.

Pokud původní držitel lístku lístek nezničí a namísto toho předloží u brány dříve, než nový držitel, dostane se na stadión. Nový držitel po předložení svého lístku se na stadión už nedostane. V tom případě prodávající peníze zpátky nedostane a kupující se nemůže odvolat bez ohledu na to, že například přijel z dálky a utratil za dopravu a ubytování.

Uvidíme jak budou probíhat podvody se vstupenkami.

Vše je prodáváno přes počítače a VANOC bere 10% podíl za prodej vstupenky. Ceny prodeje již zakoupených vstupenek od soukromníků nejsou omezené. Z tohoto důvodu se ceny vyšplhaly hned druhý dne po oficiálním povolení prodeje do závratných výšek.

Ceny vstupenek u překupníků

Slavnosti zahájení zimních olympijských her, originální cena 1200 dolarů, od překupníků 29 tisíc.

Závěrečný hokejový zápas muži, originální cena 700 dolarů, cena od překupníků 34 tisíc.

Také ceny dalších hokejových zápasů se pohybují. Z původní ceny 300 na 1200 až 4500 dolarů za vstupenku.

Krasobruslení a další sportovní soutěže: originální cena 300 dolarů, nové ceny 1200 až 5000 dolarů.

Toto jsou průměrné ceny volně na trhu.

Následující den nastala velká odezva v novinách a TV, vedení VANOC odpovědělo, že oni ceny vstupenek volně v prodeji nekontrolují a nebudou nutit prodejce prodávat vstupenky za originální cenu. Je to otázka nabídky a poptávky. Volný kapitalismus, je na každém jednotlivci, jestli má zájem koupit vstupenku za požadovanou cenu, nebo bude sedět doma před televizí.

Používání počítačové techniky také zavinilo, že 12 tisíc vstupenek zakoupených na sportovní akce od oficiálních pořadatelů se ztratilo v počítačové síti a 12 tisíc lidí, i když zaplatilo, vstupenky nikdy neuvidí!

Kulturní akce

Vancouver býval dlouhou dobu považován za vesnici, kde není žádná sranda v životě. Rada místní radnice zasedla a okolo roku 2002 rozhodla pozvednout úroveň města na světovou třídu. Změnila několik zákonů týkajících se stavebního procesu a rozvoje města. Vyčlenila na jedné velké hlavní ulici Granvile Street čtyři městské bloky na zábavní oblast, během několika roků se situace začala měnit.

Místní malá a velká kina začala zanikat a na jejich místě se začaly budovat noční kluby. Knihkupectví a další běžné obchody nevydržely daňové náklady a vysoký nájem a začaly mizet z této ulice. Na jejich místa přišly další noční kluby a tak jsme asi dosáhli světové úrovně, když na velikosti 3 až 4 bloků ulice v délce 400 - 500 metrů jsem včera večer napočítal den před zahájením olympijských her 37 nočních klubů. V roce 2002 zde byly pouze tři.

Olympijské hry dostaly výjimku v otvírací době. Dříve byly restaurace otevřené do 23 hodin, dnes mají povolení zavírat až ve tři ráno. Stejně tak noční kluby zavírají ve tři a některé až ve čtyři ráno.

Na volném prostranství se postavilo několik stanů, kde má každý stát svůj pavilón. Některé státy používají tyto pavilóny na propagaci země, další státy je používají jako pivní haly pro tisíce diváků prahnoucích po jejich národních tekoucích výrobcích.

Slovensko

si pronajalo nejlepší filmový klub ve městě, moderní budovu s kapacitou pro 200 diváků, kde budou předvádět kulturní, historické přehlídky, obchodní ukázky a propagaci země. Mají 3 druhy vstupenek na polední, odpolední a večerní pořady. Normální vstupenka stojí 110 dolarů, za lepší s cikánskou skupinou vyžadují příplatek 70 dolarů. Normální večeře přijde na 60.

Česká Republika

má speciální exhibici v Delta hotelu v Burnaby - vedlejší město. Tam má normální občan vstup zakázán. Český pavilón je určen pro nesmrtelné politiky, firemní osoby a sportovce. Podle všech tajných zpráv plzeňský pivovar vyrobil speciál plzeňské pivo pouze pro olympijské hry a poslal letecky několik velkých sudů přímo do Českého pavilónu.

Počasí

Úspěch zimních olympijských her závisí na počasí. Vancouver má všechny disciplíny na uměle vyrobeném ledě, zde není problém, chladicí zařízení funguje.

Okolní hory mají výšku 1300 metrů nad mořem, zde budou určité lyžařské disciplíny.

Whistler má všechna sportovní zařízení v horách vysokých až 2 800 metrů.

Prosinec 2009

Vancouver měl 2 metry napadaného sněhu na Cypers, lyžařském středisku ve Whisterlu, měl 5 metrů napadaného sněhu.

Leden 2010

Whistelr měl 10 metrů napadaného sněhu, Vancouever měl + 8 stupňů Celsia, napadený sníh se začal rozpouštět. V polovině ledna město vyhlásilo zákaz veškerého lyžování za účelem udržení sněhu na horách.

Únor 2010

Vancouver má průměrné teploty + 10 až + 14 stupňů Celsia, organizátoři zahájili leteckou dopravu slámy na pokrytí horských svahů a udržení sněhu, buldozery vytlačily existující sníh na velké hromady a ty se zabezpečily před rozpuštěním. Vrtulníky rozmístily tisíce balíků slámy těžkých 400 kg za kus. Sníh se stále rozpouští. Organizátoři najali 38 nákladních vozidel s přívěsem a začali budovat sněhové rezervy a dovážet sníh z Maning Parku 250 km východně od Vancouevru 24 hodin denně.

Řidiči měli zákaz říci co dělají a jaké je jejich jméno. Porušení zákona se rovnalo propuštění z práce. Jenže nikdo neutají mezi autodopravci, co se děje, a lidé vidí nákladní auta s přívěsem plné sněhu jedoucí na místo budoucích olympijských her.

2. února

Začaly kvést třešně na ulicích a teplota ve Vancouevru dosáhla 14 stupňů Celsia.

Whistler měl včera mlhu a tak příprava na trénink lyžařských disciplín musela být zrušena. Podle olympijských pravidel musí proběhnout minimálně jeden trénink před soutěží.

Sex ve městě

S příjezdem velkého počtu turistů z celého světa, kteří nemají vychování a kulturní zázemí Severní Ameriky, se dostal na přetřes do denního tisk sex a s ním přidružený průmysl.

Prostitutky založily Sdružení přátel sexu a požádaly radnici o povolení oficiálních domů, kde budou poskytovat služby německým a anglickým hostům. Radnice jim tuto činnost nedovolila.

Prostituce je podle zákona v Kanadě povolena, ale je zakázáno a trestné vyjednávat o ceně služeb. To se zde obchází masážními salóny, kde je zákazník patřičně uspokojen a platí za délku masáže. Takže podle zákona k sexu nedojde. Co se děje za dveřmi jednotlivých místností, nikdo neví. Majitelé těchto masážních středisek zdůvodňují, že to je osobní věc mezi klientem a masérkou.

Město vydělává ročně velké sumy na licencích pro tento druh podnikání, okolo 60 milionů ročního zisku.

Na křižovatce Kingsway a Clark tyto masážní salóny vytvořily generální ředitelství pro všechny organizace provádějící masáže, zahájily náborovou kampaň a ženy z širokého okolí přijely na pohovory o práci. Vstupní pohovory se dříve dělaly individuálně, ale pro velký zájem uchazeček museli majitelé začít provádět hromadné pohovory několika žen najednou.

Přední masážní salóny budou účtovat podle místních novin zákazníkům 500 dolarů za hodinu. Pro VIP hosty, významné podnikatele a představitele má vedení připraveno tajné špičkové masérky, které budou účtovat 10 tisíc dolarů za šestihodinovou masáž.

Doplnění editora

Autor hovoří o chystané demonstraci, de facto několika demonstracích. Pokud k ním došlo, nikdo se to nezvěděl. Média zachovávala důsledného bobříka mlčení. A co není v médiích, jako by se ani nestalo. Tolik ke svobodě tisku zde.

Známka 1.5 (hodnotilo 78)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 0

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 479