Jak je to s tou Gruzií, pánové?

Libor Dokoupil

3.12.2009 Komentáře Témata: Česká republika 1300 slov

Před několika dny nám média přinesla zprávu o výsledku šetření Evropské komise hledající viníka rusko-gruzínského konfliktu. Po sdělení výsledku jsme se však nedočkali odpovídající reakce od našich i evropských politiků, někteří z nich tuto událost zahrnuli do společného dopisu americkému prezidentovi B.Obamovi.

Jako vy, i my očekáváme výsledek komise Evropské unie o původech rusko-gruzínské války. Avšak politický dopad této války na středo a východoevropský region je už cítit. Mnoho zemí bylo hluboce znepokojeno, že Severoatlantická aliance zůstala v nečinnosti, zatímco Rusko porušilo základní principy Helsinského závěrečného dokumentu, Pařížskou chartu a územní celistvost země, která byla členem Partnerství pro mír Severoatlantického společenství a Euro-atlantické partnerské rady. A to všechno jménem obrany sféry vlivu na svých hranicích...

Zajímavé bylo sledovat, jak se z výsledkem nepříznivým pro prezidenta Saakašviliho vypořádala naše veřejnoprávní ČT. V reportáži na Událostech je v prvních pěti neutrálních sekundách sděleno že komise dospěla k závěru, v dalších třech sekundách se hovoří o prvních výstřelech na gruzínské straně (co si pod tím představíte?), v další části se hovoří o stupňování konfliktu ze strany Ruska, použití nepřiměřené síly, nemožnost uprchlíkům navrátit se domů. Následkům, které přinesla válka gruzínské straně je věnováno celých cca 120 sec ! O poničeném jihoosetínském městě Cchinvali, které se díky bombardování stalo hlavní roznětkou ruského zásahu ani zmínka, osud tamních obyvatel taktéž.

[Poláček]

Osobám, které marně pátrají po pravdě tak nezbývá nic jiného, než se vypravit do postižené oblasti tak, jako to udělal např.reportér a cestovatel MFDnes p.T.Poláček. Ten sice před návštěvou Jižní Osetie o válce mnoho nevěděl, zjištěné skutečnosti mu však vyrazili dech. Zde je několik jeho odpovědí v on-line rozhovoru z oblasti:

T.P.….. kdyby loni Rusko nezasáhlo, Jižní Osetie by dnes byla bez svých obyvatel. OTÁZKA: S jakým názorem na rusko - gruzínský konflikt v J.Osetii si odjížděl? S jakým se vracíš je jasné. Čím si vysvětluješ to rychlé a jednoznačné odsouzení Ruska našimi i západními masmédii? T.P.….. problém je, ze když začal konflikt, já byl úplně mimo, v Čině. Vrátil jsem se o týden později a to už válka končila a Topolánek vyjadřoval podporu Gruzii. Moc jsem se o válku zpětně nezajímal, a asi proto na mě teď tolik dolehla pravda. Zanalyzuji si to všechno zpětně v Praze, ale teď mám pocit, ze novináři zoufale selhali, vůbec nepochopili situaci, která je jasná. Saakašvili se nepochopitelně zákeřně rozhodl ubít malý, bezbranný národ, svou akci nazval výstižně "čisté pole", a nebýt Ruska, tak se mu to povedlo. Chuj, chuj, chuj. a česká vláda teroristu Saakašviliho divže nechválila. Chuj.OTÁZKA: Zaujalo mne jak jste psal o válce, která se odehrála v J.Osetii 2008. Před rokem byly signály, že těsně před válkou stav Gruzínci podrobně konzultovali s USA. Co na to místní obyvatelé?? Myslí si, že za vším stáli USA a nebo to byl jen Sakašviliho bláznivý počin ?? T.P.…..Saakašsvili se zachoval neuvěřitelně brutálně, Američané tu genocidu tiše podporovali. Západní Evropa taky, my taky. politici, novináři - jsme hlupáci!. Poprvé v živote chválím prezidenta Klause - on ji nepodporoval!

Nemám v úmyslu brát názor lidem, kteří argumentují pro oprávněný ozbrojený zásah, kdy mají Gruzínci právo udělat si pořádek na vlastním území. Připomínám zde dva problematické pohledy, jeden naráží na dvojí metr při hodnocení podobného konfliktu, tj. Kosova a ten druhý se zamýšlí nad samotnou akcí, která začala bombardováním spícího města v době začátku Olympijských her a kde způsob provedené operace spíše připomíná etnickou čistku s cílem vyhnat všechny obyvatele z krajiny a natrvalo vyřešit problém v zemi, která má strategickou polohu. Etnickou čistku připomíná i následující vyprávění: 4.JPG

Udělal jsem si výlet do vesnice, přes kterou Gruzíni do Osetie vstoupili. Jmenuje se Chetagurovo a úplně ji zrušili. Nezapomenu na sedmdesátiletou stařenku Eteri Rsenidzeovou, která mi vyprávěla až tragikomický příběh. Sama je Gruzínka, v Gruzii má rodinu, do Osetie se kdysi provdala. Loni se vyděšeně dívala, jak jí vojáci odstřelují prasata. Belhá se tedy za prasaty, ale než se k nim dostane, vidí, že jí vyhodili do vzduchu krávu. Běží ke krávě, a než se dostane k ní, Gruzíni rozbombardují dům. Tohle není vtip. Stařenka Eteri bydlí i po roce ve stanu, na novou krávu nemá peníze a ráda by konečně umřela. Nejspíš přehlížím historické souvislosti. Nepochybuji o tom, že když Rusko zahájilo protiofenzivu, chovalo se ke Gruzínům taky krutě. Jenomže jedno je, alespoň podle mě, jisté. Loňský konflikt zahájil Saakašvili, spojenec Evropské unie a NATO. Kdyby tehdy nepřijeli na pomoc Rusové, nezbylo by z Jižní Osetie nic.

Dokonce se už objevily zprávy, že se Američané chystají natočit film o rusko-gruzínské válce a já mám už docela dobrou představu o scénáři tohoto filmu. Na jedné straně ruští vojáci-agresoři, opilí vodkou a střílející po všem, co se jenom pohne a na druhé straně hrdinní Gruzíni v čele s moudrým prezidentem. Tady bych volil opravdu nějakou hollywoodskou hvězdu, protože scénka s pojídáním vlastní kravaty bude patrně tím nejlepším, co film může nabídnout. Avizovaní hrdinové filmu-novináři, co se mají dle scénáře zúčastnit konfliktu, budou jezdit v těch Ruskem zabavených vozidlech Hummer, samozřejmě bez vybavení, kterou v reálu vozidla obsahovala.(Systém přesného dešifrování signálu družicové navigace GPS, systém rozpoznávání vlastní -cizí, systém šifrování rádio spojení a také zařízení, dovolující získávat údaje z amerického systému včasné výstrahy o raketovém útoku, vše s přístupovými kódy, které se musely po neúspěšné akci změnit).

Ale nechci zde napadat Gruzii, ale pouze prezidenta Saakašviliho, který je za vše zodpovědný a chová se jako malý diktátor. Můj názor potvrzuje i dvojce (teta s vnučkou,ang.) na známém videu, která se „nedopatřením“ dostala do živého vysílání pravicové televize Fox News a která Američanům vyprávěla příběh z Cchinvali o tom, jak je zachránila ruská armáda. To se v naší veřejnoprávní televizi nemůže stát, na každou oblast máme prověřené osoby, které by se takového „omylu“ nemohly nikdy dopustit.

A tím se dostáváme k další postavě, která se jela přesvědčit o vzniklé situaci a tou je "odborník" na Rusko a Gruzii, senátor Jaromír Štětina. Ten po svém návratu z Gruzie vydal zprávu, která dávala spíše za pravdu gruzínské straně a já na chvíli zapochyboval. Bylo to však pouze do té doby, než vyplavala na povrch skutečnost, že zpráva je kopií prohlášení gruzínského ministerstva. Nevím, jak probíhala návštěva pana Štětiny v Gruzii, ale nemuselo to být vůbec jednoduché, v oblasti jsou pohostinní lidé, i cestovatel T.Poláček byl ihned pohoštěn místním kvalitním vínem. Rekonvalescence se může po takovém to "uvítání" pěkně protáhnout a když už pak nezbývá čas, přispěchá těsně před odletem kamarád (viz.foto) a problém se rychle vyřeší věnovaných textem. Jiná konspirace mě už nenapadá a do ní zapadá i fakt, že na jižní Moravě byli zadrženi údajní běženci z Gruzie, což je prý nový jev. Ale jak může někdo utíkat před "demokracií", kterou tak Západní země pomáhají rozvíjet? Možná to nebyli běženci, ale na oplátku návštěva vinných sklepů na jižní Moravě, taková gruzínsko-česká vínová turistika.

Teď už vážně, mé hodnocení nemá být nějaké rusomilství, ale musíme se smířit s faktem, že výsledek je příznivější pro u nás tak nenáviděné Rusko. Co stojí za povšimnutí je utečenecký tábor v Gruzii (viz.foto). Svým vzhledem a vybavením má blíže k satelitnímu městečku než k obrazu typickému pro současné utečenecké tábory po celém světě. Nechtěl bych být v kůži uprchlíka, ale otázka zní, jak je to možné? Proč se najdou v Gruzii peníze a jinde na světě to není možné, nemá náhodu někdo bohatší špatné svědomí a akci finančně zaštítil?

Během prvních hodin od vypuknutí války byl uskutečněn ze strany Ruska pokus o zastavení Saakašviliho akce v Radě bezpečnosti OSN , bohužel bez výsledku. Ani G.Bush po setkání s V.Putinem v Číně dobrodruha nezastavil, přitom média dokonce chrlila dezinformace takového rázu, že u snímků poškozeného jihoosetínského města Cchinvali přiřazovali název gruzínského města Gori. V Rudém právu byla v minulosti v horní části věta „Proletáři všech zemí, spojte se!“ Pro mnoho dnešních politiků, médií by se dnes hodila věta podobná „Pokrytci všech zemí, spojte se!“

Článek vyšel 16. října na blogu Libora Dokoupila.

Známka 1.1 (hodnotilo 157)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 0

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 1

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 805