Přemýšlejte o svém tweetování: Systém CIA pro šmírování sociální sítě

Tom Burghardt

4.11.2009 Komentáře Témata: Policejní stát 2721 slov

Že stránky a aplikace sociální sítě, jako Facebook, Twitter a jejich konkurenti, mohou usnadnit komunikaci a sdílení informací mezi různými skupinami a jednotlivci, je nyní jen pouhým klišé.

Nemělo by pak být žádným překvapením, že tajný stát a jeho kapitalističtí podfukáři, kterým slouží, se zaměřili na explozivní nárůst těchto technologií. Můžeme si nicméně být jisti, že sekurokraté své preference restaurací nebo své plány na činnost po práci na internet nedávají.

Ne, výzkumníci na obou stranách Atlantiku pracují pilně jako pověstné včelky, aby vytvořili „totální informační“ šmírovací systém, takový, který, jak doufají, poskytne policii a bezpečnostním agenturám to, co eufemisticky nazývají „žalovatelné informace“.

Vytvořte dokonalé panoptikum, vyhrajte skvělé ceny!

V tomto kontextu alarmistická internetová stránka Wikileaks zveřejnila 4. října pozoruhodný dokument (pdf) INDECT Consortium, Výzvědného informačního systému podporujícího sledování, prohledávání a detekci pro bezpečnost občanů v městském prostředí.

Stěží jde o chytlavou zkratku, ale řečeno jednoduše, INDECT pracuje na tom, aby přiřadil lidskou tvář k miliardám e-mailů, textových zpráv, tweetů a příspěvků na blozích, které kybernetický prostor přenáší každý den; možná též vaši tvář.

Podle Wikileaks je „pracovní balíček 4“ INDECT určen k „pročesávání internetových blogů, chatových stránek, zpravodajství a stránek sociálních sítí, aby bylo možno vytvořit automatickou dokumentaci o jednotlivcích, organizacích a o jejich vztazích“. Zamyslete se opět nad výrazem: „automatické dokumentování“.

Není to poprvé, kdy evropští akademici uplatnili své „sady znalostí“, aby veřejnost „ochránili“ – před smysluplným uplatňováním svobody slova a práva shromažďování.

Vloni Guardian oznámil, že výzkumníci univerzity Bath v projektu Cityware tajně sledovali „desítky tisíc Britů“ pomocí nainstalování skenerů Bluetooth, které zachycovaly „rádiové signály přenášené zařízeními jako mobilní telefony, notebooky a digitální kamery, a tyto údaje používali pro sledování nic netušících cílů bez jejich svolení“.

Jeden obhájce lidských práv, Simon Davies, ředitel Privacy International, Guardian řekl: „Tato technologie se snadno může stát digitálními kamerami (CCTV) mobilního průmyslu. Není potřeba příliš úprav, aby se z tohoto systému dala vytvořit všudypřítomná šmírovací infrastruktura, nad kterou nebudeme mít žádnou kontrolu.“

Což je přesně to, o co samozřejmě jde.

Jak se výzkumníci perou o příval peněz od vlád, bažících po financování těchto pochybných projektů, evropské policie a bezpečnostní agentury za svými kolegy z FBI a NSA příliš nezaostávají.

Zastánci internetového soukromí, Quintessenz, zveřejnili v r. 2008 řadu uniklých dokumentů, které popisovaly monitorování sítě a soubory pro sběr dat navržených Nokia Siemens, Ericsson a Verint.

Výzvědná platforma Nokia Siemens, přezdívaná „rozvědka v krabici“, integruje činnosti, které jsou obecně prováděny jednotlivými bezpečnostními týmy a shromažďuje data ze zdrojů jako telefonické a mobilní hovory, e-maily a internetová aktivita, bankovní transakce, pojišťovací záznamy a podobně. Můžete tomu říkat dolování dat na steroidech.

Nicméně dosti ironicky Siemens, velká německá firma vyrábějící elektroniku, byla nachytána v globálním úplatkářském skandálu, který společnost stál asi 1,6 miliardy dolarů na pokutách. Vloni New York Times popsaly „síť tajných bankovních účtů a stínových konzultantů“ a kulturu „zahnízděné korupce… u velké sofistikované korporace, která se navenek oháněla transparentností globálních trhů postavené na legitimních transakcích“.

Podle Times: „V Siemens bylo úplatkářství jen položka v účetnictví.“ Což jen ukazuje, že provozování tajného státu znamená nikdy se neomlouvat!

Šmírování sociálních sítí, prosperující odvětví podporované kapitalistickými podfukáři

Trend bezpečnostních agentur a jejich korporátních partnerů šmírovat své občany na západě od teroristických útoků 9/11 značně zrychlil.

Toto mnohamiliardové odvětví obecně představovalo pro největší americké a evropské zbrojařské firmy dobrodiní. Z deseti největších společností uvedených na seznamu Washington Technology v jejich ročním přehledu „Top 100“ nejlepších vládních kontraktorů všech deset – počínaje Lockheed Martin po Booz Allen Hamilton – vydělalo celkem v r. 2008 na vládních zakázkách a zakázkách spojených s bezpečností otčiny pro tajný stát 68 miliard dolarů.

A jako Siemens, všech deset korporací figuruje význačně ve vládním projektu Dohledu nad databází nevhodného chování kontraktorů (FCMD), který sleduje „smluvní podvody, narušování životního prostředí, etiky a pracovních vztahů“. Můžeme tomu říkat podvodná hra!

Navrhujíc vše, od součástí jaderných hlavic po odposlouchávací zařízení pro různé vládní agentury ve Spojených státech a v zahraničí, včetně některých nejrepresivnějších režimů na planetě, se tyto firmy přesunuly do výroby hardware a s ním souvisejícího software pro šmírování sociálních sítí ve velkém.

Wired v dubnu odhalil, že FBI běžně monitoruje hovory mobilních telefonů a internetovou aktivitu během trestních a protiteroristických vyšetřování. Publikace obsahovala řadu interních dokumentů, které popisovaly Wi-Fi a možnosti počítačového hackování Úřadu kryptografické a elektronické analýzy (CEAU).

New Scientist již v r. 2006 informoval, že Národní bezpečnostní agentura „financuje výzkum hromadného sběru informací, které o sobě lidé sami zveřejňují na sociálních sítích“.

A tento týden v exkluzivní zprávě zveřejněné britskou publikací v oblasti high-tech, The Register, bylo odhaleno, že „vláda zadala část svého největšího projektu hromadného šmírování všech dob na katastrofy odolné obří IT firmě známé jako EDS“.

Tyto práce jsou prováděny pod záštitou Vládního ústředí pro komunikace (GCHQ), britského státního ekvivalentu americké Národní bezpečnostní agentury (NSA).

Investigativní novinář Chris Williams zjistil, že americký počítačový obr HP, který vloni koupil EDS zhruba za 13,9 miliard dolarů, „navrhuje a instaluje obrovské výpočetní zdroje, které budou potřeba pro analýzu podrobností o tom, kdo kontaktuje koho, kdy, kde a jak“.

Práce v GCHQ v Cheltenham jsou prováděny v rámci "tajného projektu nazvaného Zvládnutí internetu“. V květnu se vynořil dokument ministerstva vnitra, ve kterém se „zdánlivě řeší, jestli jsou poskytovatelé internetových služeb nuceni shromažďovat terabyty údajů ze svých sítí na příkaz vlády“.

Register na počátku tohoto roku oznámil, že telekomunikační gigant Detica a americký zbrojní gigant Lockheed Martin poskytly GCHQ data dolující software, „který prohledává hromadná data, jako záznamy komunikace, a vyhledává tam vzorce … aby identifikoval podezřelé“. (Další podrobnosti zde: Antifašistická výzva: Šmírování v UK: GCHQ uděluje Lockheed Martina kontrakt za 200 milionů liber, slibuje „zvládnout internet“, 7. května 2009).

Nicméně se zdá, že výzkumníci z INDECT, stejně jako jejich milovaní bratranci v GCHQ/NSA v Británii a Spojených státech, se zakopávají stále více do soustrojí elektronické sociální sítě a mohou stát na pokraji orwellovského šmírovacího „průlomu“.

Jak New Scientist moudře předpověděl, tajný stát má téměř jistě v plánu „zapřáhnout výhody internetové technologie – obzvláště chystaný „sémantický internet“ prosazovaný standardizační internetovou organizací W3C – a zkombinovat data z internetových stránek sociálních sítí s podrobnostmi, jako bankovní, obchodní a vlastnické záznamy, což NSA umožní vytvořit rozsáhlé všezahrnující profily jedinců“.

Analýza internetového disentu

Je to dosti děsivé, ale čert vězí v podrobnostech a zveřejněný „pracovní balíček 4“ INDECT je velmi zajímavým čtením. A pod názvem „Soubor XML dat: Zpráva o metodologii pro sběr, čištění a jednotnou prezentaci velkých textových dat z různých zdrojů: zpráv, internetových blogů, chatů“ je jisto jisté, že se člověk musí prokousat odbornou hantýrkou a technickými výrazy, aby se dostal k jádru pudla.

INDECT samotný je dosti zajímavou směsicí agentů, poldů a akademiků.

Podle jejich internetové stránky mezi partnery INDECT patří: Univerzita vědy a technologie, AGH, Polsko; Technologická univerzita Gdaňsk; InnoTech DATA GmbH &Co., Německo; IP Grenoble (Ensimag), Francie; MSWiA, hlavní sídlo policie, podléhající ministerstvu vnitra, Polsko; Moviquity, Španělsko; Products and Systems of Information Technology, PSI, Německo; Policejní služby Severního Irska, PSNI, Velká Británie (silně pokroucené, vezmeme-li v potaz snůšku republikánů a dalších levičáckých agitátorů!); Technologická univerzita Poznaň; Univerzita Carlose III Madrid; Technická univerzita Sofie, Bulharsko; univerzita ve Wuppertal, Německo; univerzita York, Velká Británie; Technická univerzita Ostrava, Česká Republika; Technická univerzita Košice, Slovensko; X-Art Pro Divison G.m.b.H., Rakousko; a nakonec Fachhochschule Technikum, rovněž Rakousko.

Nevím jak vy, ale já shledávám poněkud ironickým, že Evropská unie, údajný strážce demokracie a lidských práv, se obrátila o pomoc u svých šmírovacích projektů a špionážního vybavení k bývalému sovětskému bloku, kde, nakonec, něco málo o monitorování svých občanů vědí.

Suresh Manadar z univerzity York, Ionnis Klapaftis a Shailesh Pandey, hlavní autoři zprávy INDECT, uvádí své záměry jasně hned na začátku.

Protože „bezpečnost“, jak tvrdí autoři, „se stává slabým článkem energetické a telekomunikační infrastruktury, obchodních skladů, konferenčních center, letišť a zařízení s obecně velkým pohybem osob“, tvrdí, že „přístup ke kontrole a rychlá reakce na potenciální nebezpečí jsou vlastnosti, které každý bezpečnostní systém pro takové prostředí mít musí“.

INDECT navrhuje vybudování spravedlivé a prosperující globální společnosti, a tím zmenšení potenciálu, že terorističtí zabijáci nebo jiní bídáci využijí „na cíle bohaté prostředí“, které se může ukázat být smrtící pro nevinné pracovníky, kteří, nakonec, byli hlavními oběťmi teroristického běsnění v r. 2004 a 2007 v Madridu a Londýně? Těžko.

Stejně jako jejich kolegové za louží se INDECT honí za neustále unikající technologickou nápravou, high-tech - něco jako stolečku prostři se. Podotýkám, že to neposkytne ani bezpečí, ani bezpečnost, ale spíše to přiškrtí demokratický prostor, kde hnutí za sociální spravedlnost vzkvétá, zatímco se rozšíří dosah nikomu se nezodpovídajících bezpečnostních agentur.

Dokument „popisuje první disponibilní pracovní balíček, který poskytuje přehled o hlavní metodologii a popisuje schéma souboru XML dat, a popisuje metodologii pro sběr, čištění a jednotnou prezentaci velkých textových dat z různých zdrojů: zpráv, internetových blogů, chatů atd.“

Prvním pravidlem tohoto oboru „je studium a kritická recenze popisných schémat doposud dostupných ve vývoji a vyhodnocování metod rozlišování objektů, rozlišování podle vedlejších faktorů a identifikace atributů objektů“.

Jinými slovy, jak současné technické možnosti poskytují policii, bezpečnostním agenturám a kapitalistickým podfukářům schopnost identifikovat, kdo může mluvit s kým a s jakým účelem. INDECT navrhuje zavést „nové popisné schéma, které staví na síle současné technologie“, takové, které bude „rozšiřitelné a modifikovatelné podle požadavků projektu“.

Za předpokladu, že „soubor XML dat může být extrahován z fór a sociálních sítí souvisejících se specifickou hrozbou (např. chuligánství, terorismus, vandalismus atd.)“, autoři tvrdí, že poskytnou „různé typy objektů podle požadavků projektu. Seskupí všechny zmínky o objektu, vztahy mezi různými objekty, a nakonec události, kterých se objekty účastní“.

Proč se zastavovat tady? Proč neuvést všudypřítomné „další oblasti zajímající partnery INDECT z tajného státu? Zatímco „chuligánství, terorismus, vandalismus atd. mohou být navenek ukazovaným záměrem jejich projektu „identifikace atributů objektu“, je si INDECT zcela jistě vědom, že taková schémata jsou stejně snadno uplatnitelná na místní občanské skupiny, socialistické a anarchistické organizace, nebo na bezpočet stoupenců životního prostředí, lidských práv nebo spotřebitelů, kteří se staví proti paradigmatu volného trhu jejich korporátních sponzorů.

Autoři se nicméně nemohli trápit zlověstnými aplikacemi, které lze na základě jejich výzkumu vyplodit; skutečně, zdá se, že jsou na to docela hrdí.

„Hlavní úspěchy této práce,“ tvrdí, „umožňují identifikaci několika typů objektů, seskupit stejná hodnocení do jedné třídy, přičemž zároveň umožňují identifikaci vztahů a událostí“.

Skutečně, „zahrnutí vícevrstvé ontologie zajišťuje konzistentnost popisků“ a v blízké budoucnosti usnadní „použití vyhodnocovacích mechanismů, jako jazykovou přechodnost, aby se umožnil vývoj vyhledávačů, které překračují pouhé jednoduché vyhledávání podle klíčových slov“.

Jakýžto úspěch! Podnikající bezpečnostní služba nebo kapitalistický marketingový specialista se musí pouze prokousat opravdovou horou dat dostupných z komerčních databází nebo mobilních hovorů, tweetů, příspěvků na blozích a internetových vyhledávání, aby během okamžiku identifikoval „klíčové agitátory“, abychom si vypůjčili od FBI popis politických disidentů 20. století; jedince, které lze zadržet nebo „neutralizovat“, bude-li potřeba přísnějších metod.

Skutečně, plán šmírování, jako ten, co buduje INDECT, by ve značné míře mohl usnadnit – a zjednodušit – již impozantní americkou databázi „Main Core“, která „údajně shromažďuje a ukládá – bez soudních příkazů nebo nařízení soudu – jména a podrobné údaje o Američanech, považovaných za hrozbu národní bezpečnosti“, jak vloni ve dvou znepokojivých zprávách odhalili investigativní novinář Tim Shorrock a Christopher Ketchum.

Rozsah „datových sad/popisných schémat“ využívaných INDECT opravdu bere dech, a patří sem: „automatická extrakce obsahu“ sbíraného „z řady zdrojů, jako zprávy, konverzace ve vysílání“, které identifikují „vztahy mezi objekty a události, kterých se účastní“.

Dále objevíme to, co je eufemisticky nazýváno „populace znalostní základny (KBP)“, popisné schéma, které se „zaměřuje na identifikaci osobnostních typů lidí (PER), organizací (ORG), a geo-politických subjektů (GPE), místa (LOC), zařízení (FAC), geografie/společenství/politiky (GPE), vozidel (VEH) a zbraní (WEA)“.

Jak toho bylo dosaženo? Využitím materiálů z otevřených zdrojů, samozřejmě!

Výzkumníci INDECT bez váhání tvrdí, že „jako původní zdroj informací je používán snímek informačních bloků z Wikipedie. Sbírka dokumentů se skládá z článků se zprávami dosáhnuvších milion návštěv. Znalostní databáze odkazů zahrnuje stovky objektů a je založena na obsahu anglické Wikipedie z října 2008. Popisné schéma v KBP se zaměřuje na identifikaci osobnostních typů lidí (PER), organizace (ORG) a geo-politické subjekty (GPE).

Za jakým účelem? Co se týká INDECT, ani muk.

Tomuto panoptickému oku neunikne nic. Dokonce i lidová kultura a volnočasové aktivity spadají do hledáčku bezpečnostních agentur a jejich akademických partnerů, v rámci poslední fáze tohoto opravdu monstrózního, soukromí likvidujícího plánu. Za použití filmy půjčující firmy Netflix jako modelu INDECT uvádí „100 milionů hodnocení této firmy od 480 tisíc náhodně vybraných anonymních zákazníků Netflix“ jako „velmi vhodných“ pro šmírovací model INDECT.

Závěrem architekti EU šmírování navrhují „nové popisné a znalostní schéma“, které je „rozšiřitelné“ a „umožňuje přidání nových objektů, vztahů a událostí, přičemž zároveň zamezuje zdvojení a zajišťuje integritu“.

Za použití ontologické metodologie, která využívá v současnosti dostupná data z otevřených zdrojů, šmírovacího monitorování zpráv, vysílání, blogových příspěvků a výsledků vyhledávání a propojení, získané prostřednictvím prohledání záznamů mobilních hovorů, nákupů pomocí kreditních karet, lékařských záznamů, cestovních plánů atd., INDECT tvrdí, že v blízké budoucnosti jim jejich vyhledávání umožní, aby vyhledávače překonaly jednoduché vyhledávání pomocí klíčových slov tím, že využijí sémantické informace a vztahy v rámci ontologie“.

A jakmile to bude zdokonaleno, „použití expresivní logiky … se stane umožňovatelem detekce vztahů objektu na síti“. Nebo se to transformuje do špiona „vždy na vrchu“, kterého si budete nosit v kapse nebo ho budete mít kdykoliv, kdy si zapnete svůj počítač.

Takovým způsobem naši pečovatelé navrhují udržet naši „bezpečnost“.

CIA se k veselé zábavě připojuje

Aby nebyla překonána, vstoupila CIA na lukrativní trh šmírování sociálních sítí ve velkém.

soupisu zveřejněném Wired se dozvídáme, že investiční ruka CIA, In-Q-Tel, „chce číst vaše příspěvky na blozích, sledovat vaše aktualizace na Twitter, a dokonce i prověřovat vaše hodnocení knih na Amazon“.

Investigativní novinář Noah Shachtman odhaluje, že In-Q-Tel „valí peníze do Visible Technologies, softwarové firmy, která se specializuje na monitorování sociálních médií. Je to součást širšího tahu v rámci špionážních služeb zlepšit se v používání „informací z otevřených zdrojů“ – informací, které jsou veřejně dostupné, ale často skryté v záplavě televizních show, novinových článků, příspěvků na blozích, internetových videí a rádiových zpráv, vytvářených denně.“ Wired oznámil:

Visible prochází více než půl milionu internetových stránek 2.0, vytahuje více než milion příspěvků a konverzací odehrávajících se na blozích, internetových fórech, Flickr, YouTube, Twitter a Amazon. (V současnosti, zatím, nesahají na uzavřené sociální sítě, jako Facebook). Zákazníci dostávají pro ně upravené krmivo v reálném čase ohledně toho, co se na těchto stránkách říká, založené na řadě klíčových slov. (Noah Shachtman, Exclusive: U.S. Spies Buy Stake in Firm that Monitors Blogs, Tweets“, Wired, 19. října 2009).

Ačkoliv mluvčí In-Q-Tel Donald Tighe Wired řekl, že chtějí, aby Visible monitoroval cizí sociální média a poskytoval americkým špiclům „včasné varování ohledně toho, jak se problémy odehrávají mezinárodně“, Shachtman zdůrazňuje, že "takový nástroj lze zaměřit i dovnitř, na domácí bloggery nebo tweetery“.

Podle Wired tato firma již udržuje evidenci internetových stránek 2.0 „pro Dell, AT&T a Verizon“. A jako prémiová atrakce „Visible sleduje internetové kampaně aktivistů za práva zvířat“ proti obřímu zpracovateli masa Hormel.

Shachtman oznámil, že „Visible se téměř rok pokoušel dostat se do sféry vlády“. A proč ne, vezmeme-li v úvahu, že bezpečnost Heimat (otčiny) a dokonce i přízračnější svět černých operací americké „výzvědné komunity“ jsou skutečnou dojnou krávou pro podnikající korporace bažící po státních zakázkách.

V r. 2008 Wired oznámil, že Visible „se spojil“ s ve Washingtonu DC sídlící konzultantskou firmou „Concepts & Strategies, která se zabývala monitorováním médií a překladatelskými službami pro americké strategické velení a sbor náčelníků štábů, mimo jiné“.

Podle úvodní internetové stránky této firmy horlivě shání „specialisty na sociální média“ se zkušenostmi z ministerstva obrany a „s dokonalou znalostí arabštiny, farsi, francouzštiny, urdu nebo ruštiny“. Wired oznámil, že Concepts & Strategies „také hledá „inženýry bezpečnosti informačních systémů“, kteří již mají bezpečnostní prověrku na „přísně tajné SCI (Sensitive Compartmentalized Information – citlivé kompartmentalizované informace) na základě celoplošného polygrafu NSA.“

V takovém prostředí čočkám tajného státu neunikne nic. Shachtman odhaluje, že Úřad ředitele Národní rozvědky (ODNI) „provozuje Středisko pro otevřené zdroje, které pročesává veřejně dostupné informace, včetně internetových stránek 2.0“.

V r. 2007 ředitel tohoto střediska, Doug Naquin, „řekl posluchačům z řad výzvědných profesionálů“, že „se nyní zaměřujeme na YouTube, která poskytuje jisté jedinečné a poctivé zpravodajské informace. … Máme skupiny sledující to, co nazývají „občanská média“: lidi pořizující obrázky svými mobilními telefony a zveřejňující je na internetu. Pak jsou tu sociální média, fenomény jako MySpace a blogy“.“

Ale jak řekl Wired Steven Aftergood, který provozuje internetovou stránku Secrecy News pro Federaci Amerických vědců, „dokonce i když jsou informace sbírány výzvědnými agenturami otevřeně, je to stále problematické, pokud budou použity pro neoprávněné domácí vyšetřování nebo operace. Výzvědné agentury nebo zaměstnanci se mohou pokusit tento nástroj použít pro sebe a shromažďovat informace o politických postavách, kriticích, novinářích nebo jiných lidech, a takové informace využít pro politické účely a výhody. To není přípustné, ani kdyby všechny dotyčné informace pocházely technicky z „otevřených zdrojů“.“

Ale jak jsme mohli za ty desítky let vidět, počínaje operací COINTELPRO po operaci CHAOS, a na mediálních manipulacích Pentagonu během příprav na iráckou válku prostřednictvím neoprávněného odposlechu elektronické komunikace Američanů, tajný stát je stát sám o sobě, samozvaná byrokracie, která vzkvétá na duplicitě, strachu a studených tvrdých penězích.

Tom Burghardt je častým přispěvatelem Global Research. Články Toma Burghardta na Global Research.

Článek Mind Your Tweets: The CIA Social Networking Surveillance System vyšel na serveru globalresearch.ca 27. října. Překlad L. Janda.
Vzkaz čtenářům, kteří se domnívají, že vše na internetu musí být zdarma: Tento článek jste mohli číst, protože někdo jiný zaplatil za jeho překlad.

Známka 1.1 (hodnotilo 87)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 487