Poslanecké žvanění o hovně

Richard Král

19.3.2009 Komentáře Témata: Česká republika, Pohledy z Evropy 1482 slov

Vybrané pasáže z frašky odehrávající se v Parlamentu ČR.

Kromě toho, že se poslanci a členové vlády ve středu vzájemně obviňovali z korupce, vydírání a podvodů (běžný kolorit) a premiér dokonce zpochybnil ústavní pořádek a platnost volby prezidenta (novinka), předvedli i frašku jako z divadla. Upozorňuji, že nejde o vtip ani satiru, ale doslovný přepis jednání „Poslanecké sněmovny Parlementu ČR“, jak si toto divadlo říká. Vtipnější dialogy v satirické komedii těžko vymyslet.

Doslovný stenoprotokol z jednání poslanecké žvanírny dne 18.března 2009, 9.10 hodin:

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jenom připomínám, že se jedná o body 83 a 84 které, jak nám bylo sděleno, vláda bere zpět. To je rozhodnutí, o kterém my hlasovat nebudeme, a tím pádem je to vyřízeno. A nyní, prosím, pan poslanec Rabas má další návrh.

Poslanec Přemysl Rabas: Dobrý den. Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout vyřazení sněmovního tisku 511 ze schváleného pořadu schůze.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, který je to bod?

Poslanec Přemysl Rabas: 511.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je tisk.

Poslanec Přemysl Rabas: Číslo bodu vám upřesním, já si to nepamatuji, omlouvám se.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře.

Poslanec Přemysl Rabas: Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů, zákon o obchodování s ohroženými druhy, tzv. CITES. Důvodem je, že v současné době probíhá technická notifikace podle příslušné směrnice Evropské unie, která bude ukončena 14. května 2009. Dalším důvodem je, že je připraven summit Evropské unie s Kanadou. Předmětem tohoto summitu je v podstatě regulování lovu tuleňů. Tento summit se bude konat 6. května 2009 a může velmi výrazně ovlivnit i přijetí nebo úpravu této novely. Proto prosím o vyřazení tohoto tisku z programu schůze a jeho zařazení až po těchto dvou proběhlých jednáních, to znamená po 14. květnu 2009. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, v každém případě teď to chcete vyřadit z programu schůze. Hlásí se pan poslanec Koníček, ale hlásil se pan poslanec Tejc, takže po něm dám slovo panu poslanci Koníčkovi. Nejdříve tedy pan poslanec Tejc, prosím.

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi navrhnout ještě zařazení jednoho bodu, a to do bloku voleb jako poslední bod - volba předsedy vyšetřovací komise pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky. Jedná se o vyšetřovací komisi, kterou jsme již před několika měsíci schválili a stále nefunguje, byť byli již nominováni zástupci, a jde tedy o to, učinit poslední krok a zvolit předsedu této komise na 52. schůzi. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je tento jeden bod. Poprosím nyní pana poslance Koníčka.

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych vás jenom upozornit, že vy jako jediný máte asi upravený program dnešního jednání, protože pod bodem 83 je stále na webu ještě sněmovní tisk 476. Navrhl bych tedy vyřazení bývalého bodu 83, sněmovní tisk 476, z jednání této schůze. Nevím, jaký je to v současné době bod.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní nerozumím, proč to chcete vyřadit. Domníval jsem se, že bod 83 je smlouva.

Poslanec Vladimír Koníček: Na začátku jsem vás upozornil, že vy máte jako jediný upravený program schůze, my všichni ostatní máme k dispozici pouze starý program ze včerejška, kdy pod bodem 83 je sněmovní tisk 476, a ten bych chtěl vyřadit.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, vyřadit tedy tisk 476. A co to je za téma, jestli by bylo ještě možné to říci. Chtěl bych se zeptat ještě pana poslance Koníčka: Všechny by nás zajímalo, o co se jedná, mohl by nám to ještě sdělit na mikrofon?

Poslanec Vladimír Koníček: Ano, pane místopředsedo. Je to senátní návrh zákona o účastnících protikomunistického odboje a účastnících odporu proti komunismu a o změně zákona č. 170/2002 Sb., o válečných veteránech, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon o protikomunistickém odboji, sněmovní tisk 476, prvé čtení.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se hlásí k programu pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych jenom poprosit, protože to také mělo být včera a není úplně jasné, jestli se bod 28 původního návrhu programu, tzn. změnový zákon k oběma jednacím řádům, podaří dnes vůbec rozjednat. Je zcela zjevné, že zítra ne a v pátek se dělat nebude, a protože nevím, jestli nebude uplatněno veto a nebude jenom nějaká krátká lhůta, tak abychom měli šanci na této schůzi tento bod projednat. Proto bych doporučoval, aby dnes za pevně zařazené body po ránu byly zařazeny body 2, 3 a 28.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Moment. Za pevně zařazené body, které třeba ještě odhlasujeme, chcete ještě dnes zařadit body 5, 6 a 7.

Poslanec Marek Benda: Ne, body 2, 3 a 28, já mluvím o starých číslech.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to stykový zákon Senát, jednací řád Sněmovny a jednací řád Senátu, tyto tři body.

Poslanec Marek Benda: Ano, tyto tři body. Nevím samozřejmě, jak se Sněmovna zachová, ale myslím, že by bylo férové, abychom novelu, kterou podaly všechny politické strany, všichni jsme řekli, že ji v nějaké podobě chceme, abychom ji rozjednali a byli schopni ji na této schůzi schválit a odeslat do Senátu, protože souvisí s projednáváním Lisabonské smlouvy.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím, co chcete, je mi to jasné, takže pevně zařadit dnes za pevně zařazené body. A ještě se mi hlásil pan poslanec Novotný se sdělením a slíbil jsem mu, že dostane prostor. Prosím, máte slovo.

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi jenom sdělení pro stenozáznam. Včera 17. 3. 2009 v 16.42 hodin zde bylo hlasováno hlasování číslo 66 a já jsem dle sjetiny hlasoval ano, ale měl jsem v úmyslu hlasovat ne. Já toto hlasování nezpochybňuji, nemělo by to na jeho výsledek žádný vliv. Nicméně jednalo se o moji nepozornost a byl bych rád, kdyby to bylo takto zaznamenáno. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A ještě pan poslanec Severa.

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, dovolím si jako první věc sdělit, že jménem poslaneckých klubů KDU-ČSL a ODS vetujeme možnost zařadit další komisi, kterou navrhl pan poslanec Tejc, z toho důvodu, že tato schůze je plná komisí a jde o to, abychom se dostali také k některým zákonům. Dále bych rád požádal, abychom zařadili některé body, které souvisejí s ekonomickou krizí a které bychom měli řešit. A proto si dovoluji požádat o zařazení do prvního čtení původní body 66 a 67 -

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, omlouvám se. Pane poslanče, chtěl bych si ujasnit jenom jednu věc, než přejdeme k dalšímu návrhu. Vy jste říkal, že chcete zařadit veto na zřizování komise. Upozorňuji vás, že tato komise už zřízena byla, návrh pana poslance Tejce se týkal jenom volby předsedy již zřízené komise. Byl bych rád, abychom se dohodli, jestli chcete toto vetovat. Upozorňuji, že rozhodně nejde o zřizování komise.

Poslanec Pavel Severa: Ano, tak se omlouvám. Ale abychom se nezabývali samými komisemi, tak toto vetujeme.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám nerozumím, možná je to účelem.

Poslanec Pavel Severa: Abychom se nezabývali jenom samými komisemi, tak toto vetujeme.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vetujete tedy i volbu předsedy komise?

Poslanec Pavel Severa: Ano. Dále navrhuji, abychom zařadili tisk číslo 685 a tisk 686, což jsou ekonomické daňové zákony, které bychom měli projednat. Navrhuji, aby byly zařazeny jako první a druhý bod prvého čtení. Děkuji.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Dívám se, kdo se ještě hlásí s návrhem na změnu programu. Už nikoho nevidím, takže bychom mohli pomalu začít hlasovat. Doufám, že jsou všichni stále v sále, takže se můžeme pustit do hlasování návrhů, které zde právě odezněly a kterými bychom ještě upravili pořad právě schválené schůze.

První návrh, který zde zazněl, byl návrh pana poslance Sobotky. Připomenu, že se týkal zařazení čtyř bodů. Původně první čtyři body, které jsme schválili na včerejšek, ale vzhledem k tomu, že jsme včera nezačali, tak jsme je samozřejmě nemohli projednat. Takže se jedná o původní první čtyři body, které už byly odhlasované, pevně zařadit. První bod je zpráva premiéra o kauze kolem poslance Petra Wolfa a Marka Dalíka. Druhý bod byl navrhovaný panem poslancem Bublanem a týkal se zproštění mlčenlivosti pana poslance Tichého. Třetí bod byl také pan poslanec Bublan. Bylo to zřízení vyšetřovací komise. Čtvrtý bod byl návrh pana poslance Filipa a týkal se zřízení dočasné komise pro otázky politického ovlivňování justice. To byl návrh pana poslance Filipa. Tyto čtyři body je návrh pevně zařadit na dnešní schůzi po pevně zařazeném vlastně jediném bodu, protože tím, že pan premiér Topolánek stáhl ty dva body, tak vlastně zůstal dnes ráno jeden jediný pevně zařazený bod. Po tomto jednom je návrh, aby byly zařazeny tyto čtyři. To je to, o čem bych navrhl hlasovat. Pokud to nikdo nezpochybňuje, že bychom ty čtyři body hlasovali najednou, tak bych to nechal hlasovat najednou. Takže pevné zařazení těchto čtyř bodů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, pevně je dnes zařadit po prvním pevném bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Známka 1.6 (hodnotilo 68)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 753