Dvojí bluf Bernarda Madoffa

Muhammad Rafeeq

12.3.2009 Komentáře Témata: Finance, peníze, Krize 1396 slov

Na první pohled to působilo velmi osvěžujícím dojmem. Podvodník v bílém límečku zvedne ruce a přizná svoji vinu za svůj finanční podvod. To je nevídané. Obvykle jsme od finančních podvodníků, dopadených i při těch nejočividnějších zločinech, slyšeli jediné: „Nevinen!“ Zločinec mohl být chycen na palubě letadla s kufříkem, obsahujícím 100 milionu dolarů cizí hotovosti a s milenkou v náručí, přesto se podíval do kamery s tím nejupřímnějším blairovským pohledem a řekl: „To, co zde vidíte, je hluboké nedorozumění...“ Můžete doplnit zbytek omluvy, existují miliony možností.

Takže ano, upřímné doznání: „Byl jsem to já, kdo rozbil to okno“, je v takovém rozporu s panující společensko-politickou kulturou, že se zdálo, že to ani nemůže být pravda. Zvláště podíváme-li se na rodokmen tohoto starce, ředitele jedné z nejvytíženějších a nejvíce respektovaných finančních centrál světa. Po jeho přiznání se svět ocitl v šoku, především tedy ten židovský svět, bohatí členové této komunity se totiž před tím shromažďovali před jeho dveřmi a vyhledávali jeho světově proslulé vysoké výnosy. Po jeho zatčení byl tisk plný lidí vychvalujících jeho ctnosti, jako je například jeho mravopočestnost. „Kdo by tomu kdy mohl uvěřit?“, psali. Bylo by tak snadné uvěřit těm lidem a popřít všechny jeho hříchy, protože by se mohl vykázat celou plejádou svědectví o svém dobrém charakteru, a také by mohl poukázat na některé podezřívavé góje ve svých podílových fondech, kteří ho falešně obviňují.

Madoff

Takové opravdu potěšitelné přiznání. A ještě navíc je zjevně učinil před svými dvěma syny, kteří oba pracovali pro tento fond, a kteří neměli ani nejmenší tušení o tom, že byl spáchán takový podvod, a to až do té chvíle, kdy došlo k tomuto ohromujícímu přiznání.

Ale potom jsem se začal dívat trochu pečlivěji na směsici investorů, kteří ztratili peníze. Okolo poloviny z nich jsou profesionální investiční instituce. Podívejte se na tuto poznámku v britských novinách Daily Mail: „Všechny detaily skutečných ztrát právě vypluly na povrch. Podílové fondy a banky musely doposud připustit u Madoffa okolo 16 miliard liber ztrát. Je to pouze polovina z celkových odhadovaných ztrát. Některými z největších obětí jsou švýcarské soukromé banky, které ztratily kolem 2,5 miliardy liber. Španělská banka Santander měla kolem 2,1 miliardy liber prostředků svých klientů u Madoffa. HSBC připustila půjčku kolem 600 milionů fondům, které chtěly využít úvěr k „pákování“ své pozice s Madoffem. RAB Capital, podílový fond, který ztratil ohromné sumy peněz při investování do banky Northern Rock, prozradil, že je angažován u Madoffa ve výši kolem 6 milionů liber.

Teď už to přiznání nevypadá tak potěšitelně.

Připusťme, že myšlenka Ponziho machinace je zaměřena na ty členy společnosti, kteří vůbec nechápou, jak taková machinace funguje. Ponziho machinace je totiž určena speciálně na takové lidi. Ale Madoff chce, abychom uvěřili, že zmanipuloval profesionální investiční společnosti tak, že na něj převedly své fondy bez toho, aniž by provedly jejich zajištění. To je prostě nesmysl.

Pracoval jsem jako odborný konzultant ve velkých evropských i amerických finančních institucích v oblasti podnikového a institucionálního úvěrového rizika a myšlenka, že někdo v HSBC nebo Santanderu by mohl schválit velkou investici bez interních kontrol a přezkumů, je takřka nemožná. A pokusit se uvěřit, že všechny ty instituce, které investovaly u Madoffa, obešly své vnitřní kontrolní mechanismy, je absolutně nemožné.

Proč je důležité si to uvědomit? Je to prosté. Jestliže se někdo například obrátí na tým, hodnotící úvěrová rizika v HSBC, s výhledem na získání půjčky či investování částky tak velké, jako je 600 milionů liber, do něčeho, co je ve skutečnosti společnost vlastněná jednotlivcem (tedy jedná se fakticky o poskytnutí půjčky fyzické osobě), budou se kolem toho točit celé týmy významných lidí. Za prvé existují limity pro úvěráře, které nastavují výši hotovosti, kterou může schválit sám. Pokud částka tento limit přesáhne, musí být schvalování přeneseno na vyšší stupeň schvalovacího řetězce. V organizacích jako HSBC nebo Santander apod., bude 600 miliard liber nebo 1 miliarda dolarů poslána až na vrchol, bankovnímu úvěrovému výboru složenému ze členů správní rady. Toto jsou velmi vysoké částky a nebude o nich rozhodovat žádný nazdárek, a to za žádných okolností.

Když je svolán úvěrový výbor, aby posoudil žádost, všechno je pro něj řádně připraveno a může začít štvanice. Nejnižší úroveň úvěrového schvalovacího procesu bude mít připraveno shrnutí všech dokumentů, potřebných k posouzení žádosti, obsahujících pro potřeby schůze výboru speciálně připravený fascikl dokumentů, v němž budou posouzeny silné i slabé stránky, a také všechny důležité rizikové body připravovaného úvěrového obchodu. Taková žádost bude obvykle obsahovat sadu auditovaných výsledků hospodaření minimálně za poslední tři roky, ale obvykle za posledních pět let. Bude také obsahovat úplné vyúčtování všech minulých úvěrových obchodů v rámci takové operace, účetní výkazy Madoffova podílového fondu, s přihlédnutím k tomu, jak jeho fondy získaly své výnosy, jaká má aktiva a investiční strategii. Poté, co je výbor ujištěn, že všechny sporné otázky byly odpovězeny a všechny námitky odstraněny, bude hlasovat pro přijetí či nepřijetí žádosti.

Takže neexistuje takřka žádný způsob, jak by je Madoff mohl podvést. Pro profesionální finanční analytiky, jejichž jedinou prací v životě je zkoumat řízení firem, jejich výroční zprávy a účetní knihy, není nic snadnějšího, než se ujistit, že je vše v pořádku. Je to jejich práce, to co denně dělají. Jsou světovými experty na hledání anomálií. Myšlenka, že všichni tito odborníci ve všech těchto společnostech byli všichni napáleni, je naprostý nesmysl. Je vysoce nepravděpodobné, že jeden z takových schvalovacích procesů by mohl být oklamán, ale aby to byly všechny, to se nemůže stát. Ponziho machinace se dá snadno odhalit, když máte k dispozici a využijete auditované účetní výkazy i kompletní přehled o aktivech a investičních strategiích.

Tedy, tenhle podvod odvádí pozornost od všech zaměstnanců fondů, účetních, obchodníků, auditorů i amerických regulátorů finančního trhu, všichni z nich jsou přece také odborníci na finance.

To všechno je naprostý nesmysl. Každá společnost, pro kterou jsem doposud pracoval, by věděla, že se děje něco nekalého, protože všechny jsou v nich zapojeny. Například obchodník, který nakupuje cenné papíry na světových burzách, které jdou dolů s cenou pět po sobě následujících let, ale společnost mu dá ještě více peněz, na rozšíření takového obchodu a pokračuje v placení jeho platu a prémií, to je absolutní nesmysl. Ale předpokládejme, že se právě toto stalo, pak by oddělení pro sledování tržních rizik průběžně sledovalo ztráty stejně tak, jako by to dělal účetní ve firmě. Je nemožné skrýt něco takového uvnitř společnost na dlouhou dobu, měsíce snad, ale dvacet let – NIKDY.

Proč se tedy přiznal? Odpověď je prostá. Když se podíváte na internet, uvidíte, že pokud je tento případ klasifikován jako podvod, vyplývá z toho, že investoři mají nárok na vrácení své investice podle amerického vládního programu na ochranu proti finančním podvodům. Soudce už podal příslušnou žádost v rámci pravidel takového odškodnění, bez jakýchkoliv důkazů o finančním podvodu, které by byly předvedeny u soudu. A vypadá to, že se ani žádné předvedení důkazů konat nebude. Proč? Vypadá to, že všechny finanční výkazy fondů jsou „ztraceny“ a těch několik dokladů, které přežily, je v příšerném zmatku.

Pokud se však ten člověk přiznal, že je vinen, nepotřebujeme dokazovat podvod, on přece všem řekl, že je vinen.

A podívejme se opět na internet a uvidíme, že tyto „oběti“, si již požádaly správce daní v USA o vrácení části zaplacených daní z této defraudované částky.

Spíše tedy než říkat, že byl zničen podílový fond kvůli svým investičním rozhodnutím a strategii, rýsuje se nám scénář daleko pravděpodobnější v současných finančních poměrech. Pokud totiž všichni tito finanční odborníci očekávají, že nejméně 30 procent všech podílových fondů je na pokraji krachu, a je to více než 700 z nich, potom se vedení bank mohla uchýlit k podvodu. Pokud by totiž připustili, že fond je na mizině, pak všichni ti bohatí členové židovské komunity nedostanou nic, pokud však vypustí verzi o podvodu, potom všichni dostanou peníze zpět jako odškodnění od amerických daňových poplatníků, stejně tak, jako se již natahují po jejich penězích i svojí druhou rukou.

A když se podíváte na výše uvedený link na Daily Mail, investoři tohoto fondu se tím i stali účastníky soudního sporu ředitelů fondu proti pojišťovně Lloyds v Londýně o další odškodnění. Řečeno naplno a po lopatě – odškodnění povede k vyplacení daleko vyšší částky, než kterou sliboval onen podílový fond (ano, je to sarkasmus, ale tak to bývá, když se začneme šťourat v podvodech tohoto typu).

Mělo to být tak, že jsme měli uvěřit, že Madoff byl hodný chlapec, který uklouzl a potom toho litoval. Ale když si zjistíte fakta, tak toto prostě nemůže být pravda.

Článek The Madoff Double Bluff vyšel 24. prosince minulého roku na serveru globalresearch.ca. Český překlad vyšel na serveru http://www.outsidermedia.cz/ 3. ledna. Přeložil Stan.

Známka 1.1 (hodnotilo 169)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 27 528