Rusko rozšiřuje hranice na severu

Аrkadij Orlov

23.9.2008 Komentáře Témata: Asie 1037 slov

Fakta:

V současnosti plocha arktických ledovců dosáhla minimum tohoto roku: v roce 2008 plocha ledového příkrovu v Arktidě dosáhla 4,52 miliónů km2. Tímto nebylo dosaženo rekordní minimum roku 2007, sděluje agentura RIA Novosti s odkazem na Americké národní středisko pro údaje o ledové příkrovu. V minulém roce plocha arktických ledovců činila 4,13 miliónů km2, rekordní minimum za období monitorování bylo zjištěno 16 září 2007. Do té doby patřil rekord roku 2005, kdy se ledová plocha zmenšila na 5,32 miliónů km2. toto minimum bylo zjištěno 21 září 2005.

Rada bezpečnosti Ruské federace (RB RF), která se dnes sešla v Kremlu pod předsednictvím Dimitrij Medvěděva, stvrdila Principy státní politiky Ruska v Arktidě do roku 2020 s další perspektivou.

Kromě toho RB přijal plán opatření pro zavádění těchto principů, sděluje RIA Novosti s odkazem na tiskovou službu RB RF. Plán byl připraven za účasti prakticky všech ministerských rezortů, aparátů zplnomocněných představitelů prezidenta RF ve federálních okruzích a v Ruské akademii věd.

„Celá práce byla prováděna na základě principů pro strategické plánování, v souladu se kterými úkoly zajištění v oblasti národní bezpečnosti mají zabezpečit realizaci priorit rozvoje země“ - říká se ve sdělení tiskové služby RB RF. „Státní politika v této oblasti se bude opírat o seriózní finanční zdroje státního programu pro osvojení regionu, v rámci které budou koordinovány již existující federální cílové programy“ - říká RB. Na zasedání RB vyjádřil Dimitrij Medvěděv, že Rusko se musí zabývat právní definicí vnější hranice kontinentálního šelfu v Arktidě a brzy přijmout zákon, definující jižní hranici ruské arktické zóny.

„Potřebujeme pevnou normativně-právní bázi, regulující činnost Ruska v Arktidě. Především je zapotřebí dopracovat a přijmout federální zákon o jižní hranici ruské arktické zóny“ - uvádí prezidentova slova agentura. „V nejbližší agendě je smluvní zajištění, definování vnější hranice kontinentálního šelfu. To je velmi důležitý úkol“, - poznamenal prezident. „zvlášť zdůrazním: je to naše povinnost a naše přímá povinnost před potomky: musíme spolehlivě a na dlouhou perspektivu zajistit národní zájmy Ruska v Arktidě“ - řekl Medvěděv.

Využití arktických zdrojů je zárukou energetické bezpečnosti Ruska а Arktida se musí stát v tomto století zdrojovou bází Ruska, poznamenal prezident RF. „Podle odhadů expertů, kontinentální šelf Arktidy může obsahovat asi čtvrtinu všech šelfových zásob uhlovodíkových surovin na svatě a využití těchto zdrojů je zásobou energetické bezpečnosti Ruska jako celku“. Podle jeho slov, s Arktidou je spojena konkurenční schopnost RF na globálních trzích.

„Dnes jsou nasměrovány otázky státní bezpečnostní politiky Ruska do Arktidy. Tento region má pro nás, bez zveličování, strategický význam. S ním je přímo spojeno řešení úloh ve prospěch země a její konkurenceschopnosti na globálních trzích“. Poznamenal, že v Arktidě vzniká asi 20% HDP Ruska a 22% celoruského exportu. „Naším prvním a hlavním úkolem je proměnit Arktidu ve zdrojovou bázi Ruska XXI století“.

Dle jeho slov proto musí být vyřešena celá řada problémů, z nichž nejdůležitějším je zajištění spolehlivé ochrany ruských národních zájmů v tomto regionu. Pro Arktidu jsou krajně důležité moderní komunikace a technologie, které dají seveřanům lepší možnosti k získání vzdělání, zvyšování kvalifikace, rekreace. „Hlavní význam, klíčový, má rozvoj sociální sféry“.

Prezident uvedl jako nejbližší prioritní úlohu Ruska V Arktidě – modernizaci dopravní infrastruktury Severu. „Neexistence silnic, lokální letecké dopravy (tato v postsovětské době prakticky degradovala), moderních říčních a námořních přístavů, opotřebení flotily, včetně ledoborců, to je citlivá překážka při realizaci bohatého investičního potenciálu Arktidy“. Zdůraznil, že je „důležité zvýšit efektivitu dopravní složky při těžbě nalezišť uhlovodíkových surovin a jeho námořní dopravě“.

Klíčovou otázkou nazval technické dovybavení letišť. „Pro vzdálené regiony je to prakticky jediný způsob dopravy“. „Jednou z cest řešení tohoto problému je rozvoj konkurence na vnitrostátních leteckých linkách“.Přitom přiznal, že bez opatření na podporu jednotlivých kategorií občanů a dopravy na nerentabilních linkách „se neobejdeme, obzvláště na severu“.

Prezident také vyzval k rozvoji transkontinentálního systému Severní námořní cesty. „tato cesta je schopná spojit evropské námořní a říční trasy s trasami dálného východu, a s cílem snížení dopravních nákladů významně oživit podnikatelská spojení ruských a zahraničních partnerů“.

V této chvíli se mezinárodní konkurenční boj  o energetické zdroje Arktidy stále přiostřuje. Včera v noci Sněmovna reprezentantů kongresu USA 236 hlasy „pro“ a 189 „proti“ schválila návrh zákona, umožňujícího dobývání ropy a plynu USA na kontinentálním šelfu, sděluje agentura RIA Novosti. Návrh zákona také ukládá prezidentovi USA Georgi Bushovi „co možná nejdříve“ realizovat projekt výstavby plynovodu pro dopravu zemního plynu, vytěženého na arktickém pobřeží Aljašky.

„Ministr vnitra USA může navrhnout k pronájmu těžební úsek ropy a plynu....jakékoli území v plánované zóně vnějšího kontinentálního šelfu v Atlantickém nebo Tichém oceánu, které se nacházejí dále než 50 mil od pobřežní linie“ - říká se ve 290 stránkovém textu dokumentu přijatého Sněmovnou. Přitom je v něm obsažena zmínka o tom, že federální vláda USA nesmí předávat do pronájmu těžební úseky, „které se nacházejí v zóně 100 mil od pobřežní linie a uvnitř námořních hranic sousedícího státu, pokud tento stát nepřijal zákon, který by umožňoval takovýto pronájem“.

Návrh zákona předpokládá, že převedení do pronájmu těžebních úseků v kontinentálním šelfu, se musí uskutečňovat „jakmile se to stane prakticky proveditelným“, avšak „ne později než do tří let od vstupu tohoto návrhu zákona v platnost“.

Přitom republikánští kongresmani, z nichž většina hlasovala proti tomuto návrhu zákona, vyjádřili svou nespokojenost s tím, že dokument připravený demokraty obsahuje příliš mnoho omezení pro dobývání ropy a plynu na kontinentálním šelfu.

„Gazprom“ - ruský ropný gigant, vrtá v Arktidě, ale oni (demokraté) říkají, že my v Arktidě vrtat nesmíme. Vidíme, jak u břehů Floridy vrtají Kubánci, a nám tam nebude vrtat dovoleno“ - prohlásil na zasedání Sněmovny před hlasováním zástupce předsedy Podvýboru pro boj s terorismem republikán Ed Royce.

Ve vyhlášce rozšířené ve Washingtonu Royce sdělil, že dříve schválený návrh zákona nepovoluje „těžbu v arktickém příbřežním regionu na Aljašce“, kde se nachází 10,6 miliard barelů ropy, a že k povolení pro dobývání v těžebních úsecích kontinentálního šelfu už není tak mnoho ropných zásob.

Dokument schválený Sněmovnou se týká rovněž federálního moratoria na těžbu roponosné břidlice ve třech amerických státech – Colorado, Utah a Wyoming – za podmínky souhlasu ze strany těchto států, а také ukládá vládě USA prozkoumat strategické ropné rezervy USA a rozprodat z nich na trhu, ne později než za 30 dnů po vstoupení návrhu zákona v platnost, 70 miliónů barelů surové ropy lehkých typů, pak naplnit tyto objemy ve strategických rezervách prostřednictvím ekvivalentních nákupů ropy těžkých typů.

V dokumentu se hovoří také o nezbytnosti státní podpory výstavby nových ropovodů a plynovodů pro dopravu zásob uhlovodíků, vytěžených na území Národní ropné rezervy na Aljašce. Přitom návrh zákona předpokládá zavedení „zákazu exportu surové ropy“, vytěžené na Aljašce.

Článek Конгресс США разрешил добычу нефти и газа в Арктике vyšel na vícero serverech, např. na rian.ru. Překlad - gr

Známka 1.1 (hodnotilo 35)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 15 186