Sarah Palin a Židé

Rob Eshman

13.9.2008 Komentáře Témata: USA 1229 slov

Jakmile si senátor John McCain vybral do svého republikánského týmu kandidátské dvojky a příštího viceprezidenta Sarah Palin, dupla židovská blogosféra, jindy stejně hlasitá a rychlá s úsudky jako ta nežidovská, se skřípavým pískotem na brzdy a rozhostilo se ticho.

Konec konců, můžete bojovat o Johna McCaina, Baracka Obamu a Joe Bidena... ale Sarah Palin?

Trvalo to internetovou věčnost, než se židovští republikáni rozhoupali a postavili za Sarah, a stejně tak trvalo věčnost pro židovské demokraty, aby na ni zaútočili.

“Malá domů!” Pět hodin po oznámení McCaina mi přišel email od ředitele kalifornské pobočky Koalice židovských republikánů: “Guvernérka Palin udržuje velmi úzké vztahy s židovskou komunitou na Aljašce, s rabbim Greenbergem a s AIPAC. McCainova volba téměř nemá chybu!”

O chvíli později přišel útok od kongresmana Roberta Wexlera. Tvrdil, že Palin podporovala volbu Pat Buchanana za prezidenta v roce 2000: „Rozhodnutí McCaina zvolit si za viceprezidenta někoho, kdo podporoval kandidaturu Pat Buchanana na prezidenta v roce 2000, je veřejný políček do tváře všem americkým Židům.“

Och, začíná to být zajímavé.

Když si senátor Barack Obama minulý týden vybral do své kandidátské dvojky dlouhodobého senátora Joe Bidena, demokraté tuto volbu chválili a citovali pozitivní komentáře AIPAC plus „desetiletí dlouhodobých zkušeností v zahraniční politice.“ Židovské e-mailové schránky se zaplnily - nyní již známým - Bidenovým prohlášením: „Nemusíš být Židem chceš-li se být sionistou. A já jsem sionista”.

Židovští republikáni udeřili zpátky.

Okamžitě začal cirkulovat e-mailový odkaz na pravicově orientované webové stránky, kde se uvádí, že Bidena finančně sponzorují íránští muláhové. A co se týče laskavého posudku AIPAC? “AIPAC musí říkat pozitivní věci,” vysvětlil mi jeden z republikánských aktivistů. “Musí hrát na obě strany. A ten Bidenův pro-sionistický citát? “Jen slova, slova, slova. Stejně jako jeho šéfa Obamy.”

Demokraté reagovali na útok zvýšenou obranou. „Jestliže byste zpochybňovali Bidenovou podporu Izraele, můžete stejně dobře zpochybňovat loajalitu Goldy Meirové k Izraeli,” řekla výkonná ředitelka Národní židovské demokratické rady, Ira Forman.

Ta žhavá debata mezi Židy je důležitá, neboť stále ještě existuje bezpočet židovských voličů, kteří Obamovi nedůvěřují. Židé tradičně volili demokraty (Více jak 75 % volilo Johna Kerryho v roce 2004 – a to jsme ho dokonce ani neměli rádi). Ale vzrůstající procento Židů začíná tíhnout k republikánské straně bez ohledu na to, kdo je jejich kandidátem. Budou je volit za jakoukoliv cenu.

Nezanedbatelné množství Židů nicméně změní své rozhodnutí na základě toho, kterého kandidáta považují za „lepšího pro Izrael.” Tito voliči jsou přesvědčeni, že existence Izraele je v akutním ohrožení od palestinských teroristů, jaderných ambicí Íránu anebo od přespříliš horlivých politiků, kteří ve snaze nastolit domnělý mír, násilně prosazují nebezpečná smluvní územní rozdělení. Tito voliči – říkejme jim „Izrael až na prvním místě” – považují každý svůj jednotlivý hlas jako rozhodující v zabránění dalšího holocaustu. A to jsou hlasy, o které se židovští demokraté a židovští republikáni nyní tahají.

V letošních volbách je bojištěm o židovské hlasy nejvíce Obama a Izrael. O tyhle hlasy bude svedena bitva. Podaří-li se republikánům vybarvit Obamu jako muslima či sympatizanta s muslimy, jako politika smířlivého s Íránem, jako někoho nezkušeného s mezinárodní politikou, či někoho, kdo nemá dostatečnou kuráž (v jidiš kishkes) stát za Izraelem, pak se republikánům podaří odčerpat Obamovi židovské hlasy.

Tahle strategie nebude rozhodující ve státech s pro-demokratickou převahou, jako jsou třeba Kalifornie a New York. Je však velice důležitá v nerozhodných státech jako například Ohio a Florida. I všude jinde hrají židovské hlasy zásadní roli: Židé dávají peníze, sami se aktivně zúčastňují, utvářejí veřejné mínění, a to v naprostém nepoměru vzhledem ke svému počtu. (Ano, je nás v celém státě pouze šest. Je úžasné, co dokáží [námi] kontrolovaná média.) (Autor má zřejmě na mysli šest židovských rodin, které vlastní všechna média v USA, pozn. editora)

Podívejme se pořádně na Sarah.

Kdyby si McCain vybral Mitt Romneyho, Toma Ridge nebo – duch hudebníků v baru mitzvah - Joe Liebermana, pak by nepochybně shrábl všechny hlasy zastánců „Izrael až na prvním místě”. Tito židovští voliči mají v minulosti mnohokrát prokázanou vazbu na Izrael a vždy volí podle toho, co je pro Izrael nejlepší. (Debata mezi Židy o Izraeli je největším jablkem sváru kolem Obamy, je natolik důležitá, že z tohoto tématu učinili republikáni středobod své opozice. Mnoho konfliktů v životě Židů je zrcadlem konfliktů ve většinové společnosti – antropologie 101.)

Jenomže McCain se rozhodl pro Sarah Palin. Bývalou starostku malého města na Aljašce a odevzdanou křesťanku.

Pro Židy, kteří nejsou zapřisáhlí stoupenci politiky „Izrael až na prvním místě,” přináší toto řešení pozitiva i negativa. Pozitivum: Je na křižáckém tažení za dobrou a funkční vládu, je fiskálně konzervativní. Je chytrá a patriotická. Židé tyhle vlastnosti hodnotí kladně.

„Ve funkci guvernérky Aljašky těsně spolupracovala s židovskou komunitou. Projevila se jako citlivý posluchač jejich obav, byla přístupná a vnímavá, řekl výkonný ředitel Republikánské židovské koalice, Matt Brooks.

Negativum: Je proti umělému přerušení těhotenství.

Židé patří k největší skupině podporující právo ženy na interupci. Jistá webová stránka upozorňovala, že Sarah podporuje myšlenku inteligentního designu (creationismu) a současně prosazuje evoluci, a navrhuje, aby se obě teorie učily ve školách současně. Vystoupila rovněž v místní televizi a obě tyto teorie propagovala slovy: „Nebojme se informací. Zdravá diskuze je tolik důležitá a taktéž hodnotná v naších školách. Zastávám názor - učit se obojí”.

Závislost na dovozu ropy ze zahraničí je pro americké Židy důležitá, jelikož většina ropy se dováží ze zemí, které s Izraelem nemají dobré vztahy a podporují terorismus.

Republikánští Židé zdůrazňují podporu Palin pro zahájení vrtů na Aljašce a snahu vytvořit si nezávislost na dodávkách ropy ze zahraničí využitím vlastního ropného bohatství.

“Palin vždy byla vůdčí osobností v kritických otázkách kolem energetické nezávislosti a omezení nákupu nafty od zemí, které nesdílí americkou a izraelskou zahraniční politiku,“ řekl ve svém prohlášení Brooks.

Ale Židé jsou rovněž pro zachování životního prostředí a vyjádřili rozhodným způsobem podporu alternativním zdrojům energie. Obamův projev na sjezdu demokratů, ve kterém navrhuje desetiletý plán přechodu na alternativní zdroje energie, může hluboce rezonovat s jejich vnitřním názorem.

Pro zastánce názoru “Izrael až na prvním místě” může být Palin problém. Nemá zkušenosti v zahraniční politice. Nic ohledně Izraele. Jak ji hodnotí AIPAC? Když vložíte do vyhledávače heslo palin a omezíte hledání jen na stránky AIPAC, dostanete hlášení slovo “palin” se na stránkách nevyskytuje.

Ředitel Republikánského židovského kongresu, Greenfield říká, že její vztahy s AIPAC jsou skvělé, ale omezené pouze na oblast Aljašky. A republikáni teď chystají velký návrat obviněním, že Palin kdysi podporovala Pata Buchanana.

Pro Židy je Buchanan v klatbě. Je to někdo, kdo obvinil Izrael a americké Židy ze směrování americké zahraniční politiky proti americkým zájmům.

Hovořil vstřícně o Adolfu Hitlerovi, kterého pochopitelně nemají Židé v lásce.

Konečně, zdá se, že to bude zajímavé.

Možná Sarah Palin dokáže přesvědčit Židy s názorem „Izrael až na první místě,“ kteří o ní mají už názor hotový, aby ji věnovali ještě chvíli pozornosti.

(Rob Eshman je šéfem editorského týmu publikací: The Jewish Journal of Greater Los Angeles a přispívá také do internetového magazínu JewishJournal.com)

Článek Sarah Palin ... and the Jews vyšel 29. srpna na serveru jewishjournal.com. Překlad: Mirda a editor. Článek jsme ve Zvědavci už měli. Uveřejnil jsem ho ve čtvrtek večer. O několik hodin později jsem měl v poště dopis od Mindy, která mě upozorňovala, že „překlad má ještě prostor pro zlepšení.“ Uznal jsem, že má pravdu, článek jsem stáhl a znovu položil na překladatelský stůl. Dobře totiž znám všechny ty rejpaly, kteří – ač většinou nepřispěli na provoz Zvědavce nikdy ani korunou – dokáží řičet blahem nad každou překladatelskou chybkou a donekonečna ji rozpatlávat tu i onde.

Známka 1.6 (hodnotilo 59)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 3

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 19 048