Putin si nemůže dovolit ustoupit

Mike Whitney

26.8.2008 Komentáře Témata: Současné události 1353 slov

Pokud Bushova administrativa realizuje svůj plán umístění raketového obranného systému do Polska, ruský premiér Putin bude nucen jej odstranit vojensky. Nemá jinou možnost. Navrhovaný systém integruje celý americký atomový arzenál do jedné operační jednotky vzdálené ani ne 185 km od ruských hranic. Americký záměr s raketami v Polsku se neliší od Chruščovova plánu z roku 1960 umístit na Kubu atomové zbraně.

Počátkem roku proběhla tisková konference, která byla v USA cenzurována (nejen v USA, poznámka editora), a kde Putin vysvětlil své obavy z Bushova plánu:

„Jakmile bude raketový obranný systém aktivován, bude automaticky napojen na veškerý jaderný potenciál Spojených států. Bude jeho integrální částí... A poprvé v historii – a tohle chci zdůraznit – bude element americké jaderné kapacity na evropském kontinentě. Změní to jednoduše celou rovnováhu mezinárodní bezpečnosti... Přirozeně, že je naší povinnosti na to reagovat.“

Specialista na jaderné zbraně, Francis A. Boyle, říká, že Bushův plán je odrazem „dlouhodobé americké politiky prvního jaderného úderu proti Rusku.“ Ve svém článku „Americké rakety v Evropě: za hranici odrazení k přímému ohrožení prvním jaderným úderem“ píše:

„V případě překvapivého prvního jaderného úderu na Rusko by bylo zničeno asi 99% a více ruských jaderných zbraní. Konkrétně americká vláda věří, že umístěním zařízení schopným úspěšně provést první jaderný úder mohou pokročit od fáze odstrašování k fázi neporazitelnosti.“ … Tohle bylo analyzováno s nechutnými detaily v profesionální literatuře. Zvlášť důkladně v díle nositele Nobelovy ceny za ekonomiku a předního válečného štváče z Harvardu, Thomase Schellinga. Byl to on, kdo přišel s pojmem „fáze neporazitelnosti“ a zřetelně jej oddělil od pojmu „fáze odstrašování“. … Americká vláda nyní opouští pojem „fáze odstrašování“ a je stále více nakloněna uvěřit tomu, že se dostává do „fáze neporazitelnosti.“

Skutečným cílem prezidenta Bushe je: buď se Moskva skloní před diktátem Washingtonu nebo bude čelit prvnímu jadernému úderu a anihilaci. Putin na to musí reagovat.

Putin potřebuje prezentovat tento případ před Valným shromážděním OSN s důrazem na to, jak navrhovaný raketový systém USA poruší jadernou rovnováhu, a měl by podtrhnout, že je přímým ohrožením ruské národní bezpečnosti. Měl by předložit historický vývoj amerických aktivit ve střední Asii od pádu Berlínské zdí, dokumentovat, jak je Bushova politika stále více nepřátelská, jak usiluje o obklíčení a zadušení ruské federace. USA natahala do NATO většinu bývalých sovětských satelitů včetně Polska, Lotyšska, Litvy, Estonska a nyní usiluje o členství pro Gruzii a Ukrajinu – přímo na ruských hranicích.

Amerika expandovala se svými vojenskými základnami i v dalších oblastech střední Asie, hlavně v Afghánistánu a hrozí dalekosáhlými problémy pro celou oblast.

Bushova administrativa také využila zpravodajských agentur a nevládních organizací k nahlodávání politické stability a ke svrhávání režimů nakloněných Moskvě. Šlo o tzv. „barevné revoluce.“ Eurasie je nyní zaplavena americkými loutkovými režimy, které dostávají své pochodové příkazy z Bílého domu.

Američané a jejich spojenci rovněž deklarovali Kosovo, vitální část srbského území, nezávislým státem bez schválení OSN. Srbsko je tradičním spojencem Ruska. Mnoho analytiků se domnívá, že nedávné boje v Jižní Osetii byly přímým důsledkem nestydaté neúcty Bushovy administrativy k srbské suverenitě.

Putin reagoval na nedávný vývoj takto:

„Někteří lidé trpí iluzí, že mohou cokoliv si umanou, bez ohledu na zájmy jiných lidí. Samozřejmě, že tohle není jediný důvod, proč se mezinárodní situace zhoršuje a dříve či pozdější vede k závodům ve zbrojení. Ale my nejsme podněcovatelé. Nechceme to. Proč bychom chtěli odklánět do zbrojení prostředky, které lze využít jinak? My neohrožujeme naše vztahy s kýmkoliv. Jmenujte třeba jen jeden jediný příklad naší akce, která by byla zaměřena na zhoršení situace. Nepodaří se vám to. Není to v našem zájemu. Našim zájmem je udržovat dobrou atmosféru.“ A Putin rozhořčeně doplnil: „Tak co bychom s tím měli dělat?“ Současná situace nás přivedla „na okraj katastrofy.“

Rusko splnilo všechny své smluvní závazky a své těžké zbraně z východní Evropy přesunulo za Ural. Snížilo počet svých vojáků o 300 tisíc.

Za stejnou dobu Washington zvýšil dodávky zbraní svým novým spojencům ve východní Evropě a buduje dvě nové vojenské základny v Rumunsku a Bulharsku. Komponenty raketového štítu a radar budou umístěny v Polsku a České republice. Je zřejmé, že Rusko nemůže unilaterálně odzbrojit zatímco skupina sousedních států je zásobována zbraňovými systémy Made in USA.

Když Putin slyšel, že Bushova administrativa pracuje na vývoji jaderné zbraně pro prorážení bunkru, řekl na adresu Bushe:

„Bylo by lepší hledat jiné cesty, jak bojovat s terorismem, ne vyrábět malé atomové zbraně, které zvyšují pravděpodobnost nasazení a následně vedou civilizaci na hranici nukleární katastrofy. Ale oni nás neposlouchají. Netouží po kompromisech. Jejich jediný úhel pohledu se dá shrnout do věty 'kdokoliv, kdo není s námi, je proti nám.'“

Nebylo to Rusko, kdo zrušilo smlouvu o raketách dlouhého doletu (ABM). Opět to byla Bushova administrativa.

Americká expanze uvrhla svět do nového závodu ve zbrojení a postavila Východ proti Západu ve stylu Studené války. Dosavádní systém mezinárodní bezpečnosti byl postaven na hlavu a my se neúprosně řítíme vstříc vojenskému konfliktu mezi dvěma nukleárními mocnostmi.

Jak řekl Putin na tiskové konferenci: „Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli rozhodujícího bodu, kdy musíme vážně přemýšlet o architektuře globální bezpečnosti.“

Svatá pravda.

Rusko zažívá renesanci. Od doby, kdy se Putin stal hlavou státu před osmi léty, se 20 milionů lidí dostalo z chudoby. Ruská ekonomika roste za rok o 7 % a reálné příjmy rostou o udivujících 12 %. Moskva se stala živým centrem světového obchodu. Nafta a plyn pomohly Rusku znovu se vpravit do role světové mocnosti. To poslední, co si Putin přeje, by byl jaderný konflikt se Spojenými státy. Ale také ví, co musí udělat, a před rozhodnutím neuhne. Začne-li instalace raketového systému v Polsku, Putin bude nucen sundat rukavice a poslat letadla nad staveniště. Tohle je první logický krok, který by zvolil kterýkoliv odpovědný vůdce před tím, než celou stavbu eliminuje.

Bush by měl velmi pečlivě zvážit, zda chce nebo nechce pokračovat ve hře na jadernou schovávanou. Položit nůž na krku Moskvě je akt agrese rovný invazi do Iráku. Ale tentokrát se oběť dokáže bránit.

Článek Nuclear Chicken in Poland: Putin Can't Afford to Back Down vyšel 24. srpna na serveru globalresearch.ca. Překlad editor.

Doplnění editora

Pan Whitney má pravdu. Rusko absolutně nemůže dovolit, aby raketová (a možná i radarová) základna byla dokončena a uvedena v činnost. Od Washingtonu je to nesmírně hloupá provokace, hozená rukavice, políček do tváře Moskvy. Bush má ještě pět měsíců v úřadu, ale už teď je jasné, že i kdyby opravdu na konci svého období v klidu předal klíče od Bílého domu a v tichosti odešel (což je téměř nepředstavitelné), jeho nástupce, ať to bude kdokoliv (sázím na McCaina), bude pokračovat v započatém díle. Nemá tedy cenu zadržovat dech. Amerika je přesvědčena o vlastní neporazitelnosti tím víc, čím víc peněz cpe do zbrojního průmyslu.

Kdybych pro současnou situaci hledal přirovnání, řekl bych, že svět je Titanic řítící se plnou rychlostí proti obrovskému ledovci. Jeho kormidelník je totálně zdrogovaný a není schopen dohlédnout ani na špici lodi. V podpalubí se baví skupina cestujících (levicoví liberálové, sociální inženýři, zástupci multi kulti a podobní) a právě navrtali po celé délce trupu pod čárou ponoru řadu děr, kterými dovnitř proudí voda. Radují se z toho jako malé děti a sázejí se, která komora se zaplní dřív. Na vyšších palubách Titanicu se tančí, lidé souloží, vychutnávají skvělá jídla, pořádají sportovní utkání nebo spí. Mezi nimi pobíhá několik podivínu a kříčí: "Ledovec!" a "Potápíme se!" Někteří cestující je slyší a když se podívají před loď, opravdu vidí ledovec. A když se nakloní přes palubu, opravdu se jim zdá, že voda je nějak blízko. Chvíli přemýšlejí, že by měli zajít na velitelský můstek, ale pak mávnou rukou. Však na velitelském můstku o tom určitě vědí a upozornili by nás, kdyby hrozilo nebezpečí, myslí si. Po palubě se prochází majitel lodi a zrovna hledá bezpečnostní službu, aby umlčela ty křiklouny, co upozorňují na nebezpečí. To on omámil všechny na velitelském můstku a poslal několik svých lidí, aby přesvědčila pár hloupých cestujících, že vrtat pod čárou ponoru je prima zábava. Má totiž na loď vysokou pojistku a už se těší, jak na tom vydělá. Sám má připravený vysoce bezpečný člun, kterým unikne těsně před vypuknutím paniky. Lidmi hluboce pohrdá. De facto myslí si, že jeho nehet má větší cenu než všichni cestující dohromady. Stewardi zrovna začali roznášet osvěžující ledové nápoje a na hlavní promenádě začíná módní přehlídka. Palubní rozhlas hlásí předpověď počasí a slibuje další krásný den.

Známka 1.2 (hodnotilo 283)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 3

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 277