Sledujme, jak se příběh vyvíjí

Jak pokračuje vyšetřování Juščenkovy otravy?

Justin Raimondo

28.7.2008 Komentáře Témata: Asie 1086 slov

Co se tzv. páté velmoci a naší kultury obecně týče, je tady jedna věc, kterou nenávidím: krátká doba pozornosti, která nás uvězní do pasti současnosti. Nikdo si nic nepamatuje. Události jsou předkládány v okamžiku, kdy se staly, a pak vhozeny do paměťové díry. Následné články, které by referovaly, jak se věci vyvíjejí dále, neexistují. Výsledkem je, že obecná veřejnost, stejně jako média, trpí kolektivní formou Alzheimerovy nemoci. Tady na antiwar.com nicméně máme jiný standard, ten, který se odvolává na novinářské styly let šedesátých a sedmdesátých, dávno předtím, než došlo ke splynutí zpráv a toho, co se dává na pobavení.

Aktualizace před půlnoci na 29. července: O případu dnes informují i Lidovky v článku Juščenko: Vím, kdo mě otrávil.

Dnes se vrátíme ke zprávě, o které jsem hovořil zde, zde a zde (všechny odkazy anglicky, pozn. editora) a která patří k těm nejpodivnějším z poslední doby: tajemství Juščenkovy otravy.

Viktor Juščenko, jak si asi pamatujete, byl mladý, sympatický investiční bankéř a politik, který vedl ukrajinskou „Oranžovou revoluci“ - tu nejúspěšnější ze všech „barevných revolucí,“ inspirovaných a často financovaných americkou vládou, což bylo součástí plánu obklíčit Putinovo Rusko. Juščenko byl portrétován jako hrdina a něco jako libertariánský zastánce volného trhu. Jeho rival podporovaný Ruskem, Viktor Janukovič, byl zobrazován jako novodobá reinkarnace Josefa Stalina.

V okamžiku, kdy volební kampaň vrcholila a pozornost světa byla upřena jen na ni, Juščenko se stal obětí podivné nemoci. Jeho kdysi krásná tvář byla pokryta boláky a nehezky vyhlížející vyrážkou, zdálo se, že je trvale zohyzděn. Juščenko prohlásil, že byl otráven a západní média toto vysvětlení přijala, aniž by kladla otázky.

Vzniklý mediální příběh neochvějně zastával teorii otráveni s jasným vysvětlením, že za tím stojí Kreml. Ne-li přímo osobně sám Putin, pak určitě nějaký „darebácký“ element u FSB, o které bylo rutinně referováno starou zkratkou KGB. Existovala řada náznaků, včetně svědectví doktora Lothara Wicke, v té době vedoucího lékaře na klinice Rudolfinerhaus, kde se Juščenko léčil, že diagnoza bude méně dramatická: zánět slinivky břišní způsobené nadměrným požíváním alkoholu. Veřejné prohlášení dr. Wickeho, které zpochybňovalo oficiální diagnózu, vyvolalo hněv Juščenkových stoupenců. Padly vyhrůžky a Wickey se musel uchýlit pod policejní ochranu.

Jak jsem tenkrát napsal:

Případ Juščenko je čítankovým příkladem nového managementu v neokonzervativním stylu: Je vytvořen oficiální názor na základě minimálních podpůrných faktů a jakýkoliv protinázor je vyloučen. Očekávalo se od nás, že namísto abychom zvážili Juščenkovo tvrzení, že byl otráven stoupenci Janukoviče, a navrhli jiné možné vysvětlení, měli jsme prostě opakovat politicky korektní verzi toho případu. Místo abychom se ptali, proč by někdo používal k trávení Juščenka právě dioxin, když není známý jediný případ úmrtí touto substancí, měli jsme prostě být potichu a přijmout oficiální vysvětlení. A pak číst titulky v novinách jako Prozápadní posel 'demokracie' umučen komunistickými krysami.

Jenže jsme to neudělali a neuděláme. Pravda se začíná objevovat a my na těchto stránkách (antiwar.com) ji budeme sledovat, padni komu padni. Jedna věc zdá se být nyní jistá, a sice to, co všichni „věděli na 100 procent“ - historka o otrávené polévce hlásaná Juščenkem a jeho západními následovníky – je definitivně mrtvá a já jsem hrdý, že my tady na antiwar.com jsme ji nevěřili ani minutu.

Po čtyři roky probíhá „vyšetřování“ údajného spiknutí, aniž by se podařilo vytipovat jediného podezřelého, to už nemluvě o obvinění nebo dokonce zatčení. Nyní se zdá, že klíčový člen vnitřního Juščenkova týmu, přesněji bývalý člen, začíná otevřeně hovořit o tom, že údajné spiknutí KGB s cílem otrávit Juščenka, bylo od začátku vymyšleno. David Žvania, bývalý manažer jeho volebního týmu a také jeden z hostů na večeři konané 5. září 2004, při které byl údajně Juščenko otráven, teď říká, že historka byla dodatečně vymyšlena na tajné schůzi a následně předložena veřejnosti.

Žvania zpochybnil pravost testů provedených před několika roky, ze kterých vyplývalo, že Juščenko byl otráven. Trvá na tom, že Juščenko byl diagnostikován se zánětem nervů tváře způsobené problémy se slinivkou břišní a oparem. Žvania řekl, že scénář o otravě vznikl při diskuzi v Juščenkově hlavním stanu poté, co jejich prezidentský kandidát onemocněl. Žvania byl na zmíněné večeři na chatě Satsjuka přítomen, a trvá na tom, že k žádné otravě tam nedošlo.

Na obrázcích z letní dovoleno je Žvania spolu s Juščenkovou rodinou, přesto nyní nepokrytě obvinil svého bývalého šéfa a mentora ze spáchání podvodu obrovského rozsahu:

Byla to obyčejná otrava jídlem. Diagnoza byla stanovena hned první den. Tyhle případy se stávají často, každému třetímu na světě. Žaludeční infekce. V den, kdy navštívil lékaře, se všichni shodli na stejných závěrech. Chtěli, aby letěl do nemocnice v Rakousku. Byl jsem proti tomu. Ta navrhovaná klinika nebyla zaměřena na žaludeční otravy. Bylo to kardiologické centrum.

Podle Žvanii se „tým Oranžové revoluce shodl na tom, že verze o otravě bude vhodná pro politický zisk, a za tím účelem byly všechny následující testy ukazující na otravu dioxinem zfalšovány na pozitivní nález.“

Rovněž si vzpomněl, před večeři, na které byl údajně otráven, a při které byl rovněž přítomen šéf ukrajinské bezpečnostní služby Igor Smeško, měl Juščenko ještě před příchodem Smeška malé občerstvení a před tím navštívil dům jakéhosi zcela neznámého kutila, kde vypil značné množství pašovaných amerických lihovin.

Nevím, jaký druh pašovaných lihovin nasávali novináři v médiích, když byli schopni spolknout příběh Juščenka-otrávili-zlí-komouši, ale to, co plní do láhví americká vláda, je zatraceně silný dryják. A média, která byla nedávno redukována na opisování vládou vydaných prohlášení a označování těchto prohlášení za „zprávy,“ jsou zvlášť náchylná k rychlému opití.

Což je přesně důvod, proč existuje antiwar.com. Jsme tady, abychom prosívali stohy propagandy, kterou na nás denně chrlí z oficiálních a neoficiálních zdrojů, ať je to prohlášení nějaké vlády nebo „zpráva“ prominentně umístěna na titulní stránce New York Times. To, že je často nesnadné rozeznat jednu od druhé, je smutným znakem doby, ve které žijeme. Ale dokud máme antiwar.com, který ověřuje skutečná fakta a dívá se i na pozadí, máme naději, že pravda nejen vyjde najevo, ale že bude i široce známá.

(Poznámka editora: Překládám to, co je napsáno. Pokud se vám zdá, že nám autor cpe antiwar.com horem dolem, tak to není sen. Škoda. Téma je dobré, ale přílišná sebechvála smrdí.)

Poznámka na okraj

A na potvrzení mého dávno vyjádřeného podezření o scénáři Juščenkovy „otravy“ a zločineckých instinktů oranžových „revolucionářů“ u moci, ukrajinský prezident nyní obviňuje z otravy – ano, právě Davida Žvania. Podle Juščenka nasadila KGB Davida Žvania do jeho týmu, aby ho odrovnalo. Není náhodou, že Žvania je dnes jedním z nejhlasitějších kritiků ukrajinského prezidenta a nyní vzdoruje obvinění z pokusu o vraždu. Pokud věříte, že se Žvania opravdu pokusil zabít Juščenka, měl bych pro vás most v Brooklynu. Je na prodej...

Článek Whatever happened to the Yushchenko "poisoning" investigation? vyšel, jak už víte, na antiwar.com. Překlad editor.

Známka 1.5 (hodnotilo 61)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 442